Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Luulisi maaviljeilijöille satava mannaa kun Keskusta on hallituksessa mutta ei ilmeisesti. Taitaa nykykeskusta olla vain niitä sitikepulaisia joille maaseutu ei ole prioriteetti.

Hallituksessa on napakepulistit.... Niitä joiden oma napa ja lähimmäisten napa on tärkeintä... :D
 
Hehheh. Mikäs se muuten oli silloin ammoin Fordsonin mainoslause?

1098718.jpg
http://www.antikvariaatti.net/product.php?id=354557
 
MAAKUNTA 18.8.2016 17:32 http://www.karjalainen.fi/uutiset/u...n-kimppuun-lieksassa-viisi-lammasta-jai-eloon
Sudet kävivät lampaiden kimppuun Lieksassa - viisi lammasta jäi eloon
  • Karjalainen

Laitumella olleet lampaat joutuivat susien hyökkäyksen kohteeksi tiistain ja keskiviikon välisenä yönä Lieksan Vuonisjärvellä Isäntärengin tilalla. Laitumella oli kymmenkunta lammasta, joista viisi jäi susien hyökkäyksestä eloon.


Asiasta kertoi ensin Lieksan Lehti. Lehden haastattelema Isäntärengin isäntä Ville Kuivalainen kertoo, että neljän lampaan jäännökset löydettiin lähistöltä ja yksi lammas on edelleen kateissa. Kaksi lampaista oli syöty lähes kokonaan.

Poliisi ja riistayhdyshenkilöt arvioivat, että susia olisi ollut vähintään kolme.

Kuivalaisen mukaan vastaavaa ei ole aiemmin tapahtunut, vaikka lampaat ovat laiduntaneet laitumella jo vuosia. Isäntärengin tila sijaitsee Vuonisjärvellä Joensuun ja Lieksan välisen kantatien varrella.

Lieksaan ei ole myönnetty kaatolupia tälle syksylle.

http://www.epressi.com/tiedotteet/vapaa-aika/hirvenpyyntiluvat-vahenevat-pohjois-karjalassa.html

Hirvenpyyntiluvat hirvitalousalueittain ja riistanhoitoyhdistyksittäin vuosina 2015 ja 2016





Hirvitalousalue 1 Pyyntiluvat 2015 Pyyntiluvat 2016



Nurmes 126 0

Lieksa 178 0

Valtimo 73 45

yhteensä 377 45



Hirvitalousalue 2



Juuka 212 150

Liperi 136 119

Outokumpu 56 59

Polvijärvi 113 115

yhteensä 517 443



Hirvitalousalue 3



Eno 62 71

Ilomantsi 68 0

Joensuun seutu 173 174

Tuupovaara 62 24

yhteensä 365 269





Kesälahti 85 72

Kitee 108 97

Rääkkylä 73 44

Tohmajärvi-Värtsilä 82 60

yhteensä 348 273





P-K yhteensä 1607 1030
 
Menkääpä katsomaan itärajan taa esim. Viipurin kauppahalliin, vaikka kuumana kesäpäivänä, sikäläistä lihatiskiä. Herranjumala, en voinut uskoa silmiäni! Noin 20 metriä pitkälle, tavalliselle pöydälle oli levitetty lihan erilaisia kappaleita, siis ilman minkäänlaista jäähdytystä! tosi lämpimässä kauppahallissa! Ja sitä lentelevien kärpästen pörinää! hyi helvetti, että oksetti katsoa..

Ei siellä venäjän Evira vaadi voltteja hyppimään...
Miten saastaisia sitten olivatkaan ne suomalaiset ja muut läntiset elintarvikkeet, joiden tuontikieltoa perusteltiin sillä, etteivät ne täyttäneet venäläisiä hygieniamääräyksiä :rolleyes:
 
Menkääpä katsomaan itärajan taa esim. Viipurin kauppahalliin, vaikka kuumana kesäpäivänä, sikäläistä lihatiskiä. Herranjumala, en voinut uskoa silmiäni! Noin 20 metriä pitkälle, tavalliselle pöydälle oli levitetty lihan erilaisia kappaleita, siis ilman minkäänlaista jäähdytystä! tosi lämpimässä kauppahallissa! Ja sitä lentelevien kärpästen pörinää! hyi helvetti, että oksetti katsoa..

Ei siellä venäjän Evira vaadi voltteja hyppimään...

Viipuria en ole nähnyt mutta samanlaista meno oli niihin aikoihin kun viro itsenäistyi. Verkkokalvoille on palanut se kun lehmän (suolestettu?) ruho oli pickupin lavalla ja siitä hetkenpäästä maassa. Maasta se siirtyi mustamäentorille kojuun myyntiin. Ja se kärpästen määrä. Huh!
 
Taisi olla kolmisen vuotta takaperin kun tuli vietettyä paljon aikaa naapurimaam Arkangelissa ja tietenkin tuli paljon asioitua paikallisella torilla niin tarvii kyllä kadehtia sitä ruuan laatua mitä paikallisessa kauppahallissa ja ulkona torilla myytiin. Vuoden aikakin oli tosin syksyä mutta olin suorastaan hämmästynyt ja ällistynyt tarjonnasta. Jos sillä alueella saavat pidettyä ruuan laadun ja määrän sillä tasolla mitä se tosiaan kolme vuotta takaperin oli niin ei kyllä tämä länsivaltioiden boikotti tule hetkauttamaan sitä aluetta millään tavalla. Toisaalta taas saman vuonna Komin kansantasavallassa taas kauppojen hyllyt loistivat tyhjyyttä ruokatuotteiden osalta.
Mutta suosittelisin kyllä tutustumaan Arkangelin kauppahalliin ja -toriin. Siinä olisi mallia otettavaksi myös tänne Suomeen.
 
Ei taida edes MTK olla ollut enää aikoihin maanviljelijän asialla....

No ainut se on, joka edes jotain yrittää rimpuilla ja pitää ääntä.
Sitten kun suomalainen kuluttaja katsoo, että maajussin asia on hänen asiansa, maanviljelijöiden katostrofaalinen tilanne korjautuu.
Maksaa jokusen sentin enemmän maitolitrasta, lihakilosta, kananmunista yms. nimenomaan sellaista lisähintaa, joka menee tuottajalle ei kaupalle.

Ellei kuluttaja katso, että puhdas kotimainen elintarvike on hieman isomman panostuksen arvoinen siellä kaupan tiskillä kuin ulkomainen, tämän maan elintarviketuotannolle voidaan sanoa hyvästit. Kuluttaja on kuningas ja omilla valinnoillaan ratkaisee, mihin tämä tilanne kääntyy.

Ostatko tanskalaisen joulukinkun vai kolme euroa kalliimman kotimaisen? Pienet jutut loppupeleissä ratkaisee.
 
Taisi olla kolmisen vuotta takaperin kun tuli vietettyä paljon aikaa naapurimaam Arkangelissa ja tietenkin tuli paljon asioitua paikallisella torilla niin tarvii kyllä kadehtia sitä ruuan laatua mitä paikallisessa kauppahallissa ja ulkona torilla myytiin. Vuoden aikakin oli tosin syksyä mutta olin suorastaan hämmästynyt ja ällistynyt tarjonnasta. Jos sillä alueella saavat pidettyä ruuan laadun ja määrän sillä tasolla mitä se tosiaan kolme vuotta takaperin oli niin ei kyllä tämä länsivaltioiden boikotti tule hetkauttamaan sitä aluetta millään tavalla. Toisaalta taas saman vuonna Komin kansantasavallassa taas kauppojen hyllyt loistivat tyhjyyttä ruokatuotteiden osalta.
Mutta suosittelisin kyllä tutustumaan Arkangelin kauppahalliin ja -toriin. Siinä olisi mallia otettavaksi myös tänne Suomeen.
OIkeinko tosissasi kirjoittelet?
 
Sitten kun suomalainen kuluttaja katsoo, että maajussin asia on hänen asiansa, maanviljelijöiden katostrofaalinen tilanne korjautuu.

Tuottaja-meijeri-vähittäisliike. Tuon ketjun pitää ruveta riittämään. Mutta ei, vielä siinä pitää saada keskusosuusliikkeenkin kastaa nokkaansa. Lidliltä puuttuu yksi porras käytännössä välistä ja sen huomaa hinnoissa. Pääosin suomalaisia tuotteita suomalaisista raaka-aineista.....mutta puuttuu se nokankastaja välistä.
 
No mikäs sinun näkemys sitten sieltä on? Kuten sanoin, näin kolme vuotta sitten.
Mikä oli epäselvää?
Haluaisin tietää että tarkoitatko yllättyneesi ruoan laadusta venäläisiin odotuksiin nähden vai että siellä olisi laadukkaampaa ja puhtaampaa ruokaa hyllyssä kuin meillä tuotettu ruoka?
 
Luomutuotannosta muuten irtautuu porukkaa ja vauhdilla. Tunnen muutamia itsekin. 14 vuotta luomuna on tarkoittanut lähinnä sitä, että on lainattu pelloilta halvalla korolla 14 vuotta rahaa. Monella on pellot siinä kunnossa, että seuraavat 14 vuotta voikin sitten palauttaa niitä kasvukuntoon. En ole koskaan uskonut sitä, että pelto kasvaa ideologian voimalla ja uskolla. Kun tahdot jyvän, pane sinne ensin yaran jyvä.:rolleyes: Olen kerran ollut kokemassa millaista leikkiä on palauttaa puhtaaksi nussittu peltolohko kasvukuntoon ja se ei olekaan temputon piis of keik.

En ole uskonut alun alkaenkaan tähän luomutuotantoon siinä mielessä, missä sitä on esitelty. Ken siihen uskoo, hänen täytyy hyväksyä maan köyhtyminen.

Täräytän tässä syksyn mittaan jonkinlaisen esityksen mallia "baikalin kasvinviljelynurkkaus". :rolleyes: Meinaan saada marjapensaat vielä tuottamaan käsittämättömiä määriä marjoja, paukutan väkisin kasvimaan tuottamaan satoa.
Tuhkaa, yaran tuotteita ja sitä ihtiään lehmän hännän takaa.
 
Haluaisin tietää että tarkoitatko yllättyneesi ruoan laadusta venäläisiin odotuksiin nähden vai että siellä olisi laadukkaampaa ja puhtaampaa ruokaa hyllyssä kuin meillä tuotettu ruoka?

Suurin osa on ulkoa tuotua, kuten muissakin venäläiskaupungeissa, joilla on meri- tai muu yhteys länteen. Ei sen kummempaa.
 
Itse olen ostanut venäläisten väiskien lihatiskeiltä vain säilykkeitä ja kestomakkaraa. Tuoretarjonta on todellakin ollut vähemmän houkuttelevaa. Tosin kokemukseni rajoittuvat vain Viipurin ja Sortavalan seuduille.
 
Haluaisin tietää että tarkoitatko yllättyneesi ruoan laadusta venäläisiin odotuksiin nähden vai että siellä olisi laadukkaampaa ja puhtaampaa ruokaa hyllyssä kuin meillä tuotettu ruoka?

Olin yllättynyt ruuan laadusta. Ihan verraten vaikkapa suomalaiseen tasoon. Sanoisin että oli jopa ihan reilusti parempaa kuin meillä tarjolla oleva. Toki laatuhan mitä arvostaa on aivan jokaisen oman kohdalta kiinni. Itse en siis pidä ollenkaan laadukkaina vaikkapa lihaa joka on pakattu näihin helkutin tyhjiöpakkauksiin ja lilluu valmismarinadeissa... siis tyypillisestä suomalaisen markettien ruokaa. Siellä tosiaan oli lihatuotteet sillai "perinteellisesti" leikattu ihan siisteihin kylmätiskeihin jne...
En oikein jaksa millään uskoa että siihen hintatasoon (erittäin halpaa jäi mielikuvaksi, en vaan yhtään muista enään kuinka sen suhteututin silloiseen suomalaiseen tai eurooppalaiseen hintatasoon). En oikein jaksa uskoa että yksityiset kauppiaat trokaisivat lihaa länsimaiseen hintaan ja myisivät venäläiseen hintaan. Kalatuotteista nyt ei kannata kuin kadehtia, on se vaan helppoa kun on Vienan meri ja Jäämeri vieressä. Jäi mieleen kuinka ruijanpallas "paltuski (tai jotain sinne päin)" oli samassa maineessa siellä kuin särki täällä Suomessa. Naureskelivat kun ruijanpallaksen perään kuolasin.
Tämäkin nyt oli sellainen kaiken kansan tori, ei mikään elitistinen paikka. Ruokamarketit ja ruokakaupat olivat sitten erikseen.
Mutta niin kuin sanoin aiemmin, niin esimerkiksi Sytkyvkarissa Komissa taas tilanne oli ihan toinen. Tosin pidin majaa laitakaupungilla ja en varsinaisen ydinkeskustan kauppoihin viitsinyt mennä, mutta heikkoa oli siellä tarjonta.
 
@Solombala
Mutta tässähän on sitten ongelma, nimittäin vertaat tuoretta, vastaleikattua venäläistä lihaa suomalaiseen tyhjiöpakattuun teollisuuslihaan. Venäläistä tuoretta lihaa pitäisi verrata tuoreeseen, suomalaiseen, ja vasta tilalta tulleeseen lihaan eikä Nurmosta tai Forssasta tuotuun teollisesti käsiteltyyn ja tyhjiöpakattuun bulkkitavaraan.

Kyseistä lihaa kyllä löytyy Suomessa torimyyjien lisäksi hyviltä lihatiskeiltä, ainakin maaseudulla, ja lihakaupoista.


Ja jos taas verrattaisiin niitä bulkkilihoja Venäjän ja Suomen välillä niin pistän yhtälailla kivekseni likoon suomalaisen puolesta. Ja 25 vuotias nuori tuottaja tarvitsee rusinoitaan jatkuvuuden nimissä, joten olen aika varma asiastani :D
 
Ulkomailla olen ollut monessa maassa todella yllättynyt ruuan tasosta verrattuna suomalaiseen. Suomessa tahtoo olla, että joko maksat itsesi kipeäksi esim. oikein hyvästä laatulihasta tai syöt jotain bulkkipaskaa, joka on tuotu jostain tehtaasta ulkomailla. Eikä suoraan sanoen se "kotimaisuuskaan" ole itselle enää mikään itseisarvo...maksat enemmän huonommasta laadusta.

Syyllinen ei tietysti ole suurimmaksi osaksi tuottaja vaan kauppaketjut oman voiton maksimoinnissa.
 
Omana näkemyksenä suomalainen ruuantuotanto tulevaisuudessa on kaksijakoinen. Näkisin että ulkomainen valmisruoka tulee entisestään nostamaan jalansijaa kauppojen hyllyllä. Syy saattaa piillä siinä että kun kymmeniä vuosia aiemmin on hehkutettu että suomalainen ruoka on kallista ja tätänykyä on kyllä sanottava että ruoka on todella halpaa. Nyt kun päästään "nauttimaan" halpuuttamisesta niin suurille massoille ei ole pätkänkään väliä onko se kotimaista vai ulkomaista. Päinvastoin, pääasia että ruokaa saa paljon ja nimenomaan valmiseineksiä. Näitä valmiseineksiähän riittää pitkällä päivämäärällä ympäri maailmaa myynnissä ja niin ne löytävät tiensä tännekin. Ja kansa hurraa.
Mitalin toisena puolena on sitten se että ne jotka haluavat itse valmistaa ruokansa raaka-aineista ja eivät hyväksy näitä valmiseineksiä ovat sitten lirissä. Edes rahalla ei tahdo löytyä oikeasti laadukkaita kotimaisia aineksia (ainakaan pääkaupunkiseudun erikoismyymälöiden ulkopuolelta). Tämä on mielestäni se asia joka tulee myös kaatamaan kotimaisia tiloja. Se on selvää että kun tuottaja vain tuottaa raaka-ainetta sopimuksella vaikkapa jollekin lihatalolle niin ruuvi tulee kiristymään entisestään hintapuolella. Koskaan ei hinnat ole niin huonoja ettei ne voisi olla vieläkin huonompia tuottajalle. Ihan aina löytyy joku toimittaja ulkomailta joka pistää hintariman vieläkin alemmas. Katselin jo huolestuneena kun oli pitkästä aikaa eksynyt kaupan maitopurkki meidän jääkaappiin että siinähän oli monta viikkoa viimeiseen käyttöpäivään. Joten aivan takuuvarmasti jossain vaiheessa maidon tuottajahintakin rytisee eurooppalaisen tasolle jahka kuluttajat on ensin opetettu näille tuotteille ja jossain vaiheessa maitoakin rahdataan laivassa Suomeen.
Toisaalla vaakakupissa tuottajat jotka kykenevät reagoimaan näihin muutoksiin ja ovat valmiita tekemään pioneerityötä riskillä, varsinkin kaupunkien lähistöllä ja saavat tuotteensa jollain tapaa kuluttajille suoraan tulevat olemaan niitä voittajia. Suomalainen tuottaja joutuu kaiken kiireensä keskellä opettelemaan vielä täysin uuden ammatin, markkinoinnin, menestyäkseen yhä kiristyvässä kilpailussa.
 
Back
Top