Jos olet tuottaja niin rummuta ihmeessä somessa tai jossain muussa kanavassa että teiltä saa lihaa suoraan tilalta. Ihan varmasti tulee löytymään kysyntää. Vinkkinä voisin mainita että kokeile etsiä joku porukka joka ostaisi lehmän tai sonnin jo ennakkoon. Sitten jaat lihat erilaisiin osiin niin että vaikkapa 15 kilon kassissa on enin osa jauhelihaa ja sitten keittolihaa, paistia yms teuraspainon suhteessa. Näin siksi että kerrostalossa asuvilla ihmisillä ei välttämättä ole pakastintilaa kuin tälle määrälle.
Mutta ihan oikeasti, ne on pirun harvat kaupat joissa on vielä oikea lihatiski joista saa kunnollista tuoretta lihaa! Ja tämä on se ongelman ydin.
Onnistuukohan nykyään?
Ainakin vielä pari vuotta sitten tilanne oli se, että teurastuksen saa tehdä vain hyväksytyissä tiloissa. Tarkoittaa aika vitunmoisia kustannuksia, kun esim. vesihanan pitää toimia käsin koskematta. Yksi pienteurastamo meni tästä läheltä kiinni muutama vuosi sitten, kun tekivät remontin ja pian remontin jälkeen säädökset uusiutuivat, eikä tuotantotiloja ollut varaa rempata toista kertaa vähälle aikaa. Toinen teurastamo teki vaadittavan remontin, mutta hirvi/karhu/poro yms. harvinaisempi liha on sen verran kannattavampaa kuin possu, että muutos kannatti. Käytännössä kai nuo suoramyyntitilat toimittavat eläimet teurastamoon, jossa eläimet teurastetaan (ja yleensä paloitellaankin). Teurastamon palvelut ovatkin sitten sen verran arvokkaita, että ihan yhtä tai kahta eläintä ei kannata sinne kuskata. Lisäksi pienissä erissä on se ongelma, että teurastamo ei välttämättä edes ota niitä, eikä ainakaan keräile niitä, tämä tosin hieman harvinaisempien eläinten, kuten lampaan kohdalla. Paljon tosin riippuu siitä, missä tila sijaitsee.
Jos myyt elukan ulkopuoliselle, tällä tulee olla eläimenpitolupa, eli osoittaa paikka, jossa eläintä säilytetään, vaikka eläin tosiasiassa teurastettaisiinkin välittömästi luovutuksen jälkeen, luovuttavalla tilalla. Eläimen aiempi omistaja ei saa suorittaa teurastusta, vaan ainoastaan auttaa siinä. Lisäksi eläimen omistaja on vastuussa siitä, millaiseen tarkoituksen eläimen luovuttaa. Tämä oli tapetilla toistakymmentä vuotta sitten, kun maahan muuttaneet muslimit ostivat lampaita suoraan tiloilta ja suorittivat niille halal-teurastuksen perinteiseen tapaan, eli tainnuttamatta. Vaikkei se perinteiseen halal-teurastukseen kuulukaan, on se mahdollista suorittaa myös eläin tainnuttamalla.
Omaan käyttöön eläimen saa vielä tappaa itse, millaisessa paikassa haluaa, kunhan huolehtii siitä, ettei ympäristö pilaannu (teurasjäte) eivätkä sivulliset häiriinny (ei saa tappaa ja teurastaa esim. päiväkodin pihalla).