Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Oman ikäluokan farmareista hyvin moni on lopettelemassa hommiaan alalla. Ne, joilla on rutokseen velkaa eivät voi. Kenellä on löysää....tilakokojen kasvattaminen tuli tiensä päähän ihan vaan siksikin, että jaksamisen rajat on saavutettu inhimillisellä tasolla. Kannattavuus ei velkaantuneella tilalla riitä työllistämään apuvoimaa. Ei o helppo rasti ja kateeksi ei käy.

Kasvipuolella tilakokojen kasvattaminen ei korreloi suoraan siten, että se kasvattaisi samassa suhteessa tuotantoa per tonnit. Tuossa on yksi perunanviljelijä, joka kertoi taannoin, että parhaat pellot tuottavat sadon, loput tuottavat ööööö.....työtä ja kustannuksia. Moni kasvinviljelijä on jo saanut käyttöönsä kasvinviljelyyn parhaiten sopineet pinta-alat, lisää ei synny edes taikaseinistä eikä taivaasta putoa mehevää peltoa.

Ukraina oikein hoidettuna tuottaisi puolet Euroopan tarvitsemasta maatalousraaka-aineesta. Siksi, että maa suorastaan huutaa auraa ja siementä. No, Ukrainan myöhkeät maat on valjastettu nyt muuhun käyttöön.:( Maatalon pojan sielu itkee, kun katsoo kuvia Ukrainasta ja pohtii, miten helvetisti ne maat voisivatkaan kasvaa sapuskaa....mutta ei.

Olikos niin, että Ukrainaa on joskus tituleerattu "Euroopan vilja-aitaksi" ??
 
Viimeksi muokattu:
Baikalin mainitsema Ukraina herättää juurikin ajatuksia asioiden järkeistämisestä, miksi ei tehtäisi asioita niissä paikoissa joissa se kannattaa ja jaettaisi sitten hyötyjä? Niinpä..

Varmaan siksi että, jos pelto kynnetään gradilla tai smerchillä menee salaojasuunnitelma pilalle ja suojakaistan joutuu uusimaan menetetyiltä osin. Siitä pellosta sadon jakaminenkin on vähän niin ja näin kun urakoitsija ei tykkää että tulee sirpaleita fendtin kylkeen.
Valitaan siis uusi paikka jossa riskiä volframin joutumisesta rehun sekaan ei ole.

“Two years of conflict in eastern Ukraine led to the fact that 1.5 million Ukrainians faced the threat of hunger. Some 300,000 people are experiencing severe food shortages and are in need of urgent assistance,”...
 
Kolmas nainen lauloi aikoinaan ettei tuuli tuo enää paskanhajua..on pellot pantu pakettiin tms, tuolloin vuosi oli 1992 ja edelleen yksi Suomirokin suosikkibiiseistäni.

Ei ole maatalous kuitenkaan loppunut Suomesta vuoden 1992 jälkeen eikä tule loppumaankaan, mikäli tukia maksetaan riittävästi, toiminta on riittävän kannattavaa tai elämä muuttuu sellaiseksi että vähemmälläkin pitää pärjätä. Minusta Suomen tulee tukea omavaraisuutta järkevässä mittakaavassa sisällyttäen siihen mahdollisuuden kasvattaa varsin nopeasti omaa tuotantoa, varsinkin huomioiden (mahdollisesti tavanmukaiset höpö-) puheet ruuan vähäisyydestä tulevaisuudessa, asia mikä voi olla totta pelkästään Afrikan väestönräjähdyksen ja luonnollisen ilmastonmuutoksen myötä.
En nyt osaa sanoa mikä tukien taso nykyään on, mutta valtion budjettiin suhteuttaen suurista rahoista silti on kyse, eräs tuttu suuremman luokan maanviljelijä jolla on myös karjaa näyttää pärjäävän varsin hyvin...Mittakaavataso tässäkin yrittämismuodossa on ymmärtääkseni muuttunut olennaiseksi, tosin tukien ohella edelleenkin maatalousyrittämistä tuetaan parillakin suurella erolla verrattuna muihin yrittäjiin, eläkemaksut ovat luokkaa puolet pienempiä, ja maataloudessa on mahdollista saada oikeasti lomittaja, etu josta kukaan muu yrittäjä ei voi edes uneksia.

Baikalin mainitsema Ukraina herättää juurikin ajatuksia asioiden järkeistämisestä, miksi ei tehtäisi asioita niissä paikoissa joissa se kannattaa ja jaettaisi sitten hyötyjä? Niinpä..
Niin.

Optimaalisessa maailmassa mikään valtio ei tukisi maataloutta, jolloin kolmas maailma pärjäisi aika pirun paljon paremmin, kun sen maanviljelijöitä ei pakotettaisi/ohjattaisi rakenteilla tuottamaan rahakasveja vaan ravintoa omalle kansalle, ilman että kehittyneiden maiden tukiaisilla subventoitu maatalous dumppaa ylijäämänsä sinne alihintaan, ja vain tästä ylijäävä viljelykapasiteetti käytettäisiin rahakasveihin, joista saataisiin oikea hinta, eikä esim. niin, että karibialaisen sokerin on kilpailtava tuettua eurooppalaista sokeria vastaan.

Eikä suomalaisten veronmaksajien tarvitsisi tukea suomalaista maataloutta, kun ruoka saataisiin Ukrainasta tai Puolasta tai Afrikasta jne, missä se on kannattavinta tuottaa.

Mutta sitten voidaan miettiä, että miten varmoja ne toimitukset ovat tai miksi ihmeessä kaikki kansat kautta aikojen ovat pitäneet omavaraisuutta maataloudessa tavoittelemisen arvoisena.
 
Olikos niin, että Ukrainaa on joskus tituleerattu "Euroopan vilja-aitaksi" ??

Siellä on sadan hehtaarin viljelijä ns. ''pienviljelijä''. Jääkausi kohteli meitä ankarasti. Se pukkasi mustanmullan Ukrainaan, jätti meille kiviset moreenit, hiesut, savet ja hietamaat. Turvemaita , joissa on on eloperäistä ainesta, on sitten aikojen saatossa hiljalleen syntynyt.

Jos tuonne pääsisi länsimaisella tekniikalla sekä tietotaidolla viljelemään, kyllähän sieltä vehnää pukkaisi oikein urakalla.

Wikistä:
Mustamulta
eli tšernoseemi[1] (tšernozem) on muun muassa Venäjän, Ukrainan ja Kazakstanin pitkää ruohoa kasvavilla suhteellisen kosteilla lauhkeilla aroilla esiintyvä, hyvin ravinteikas ja viljelyyn erittäin soveltuva maannos. Niinpä monet mustanmullan alueet on otettu viljelykseen.

Venäjällä mustaamultaa esiintyy VoronežinKurskin leveysasteilla. Mustaamultaa on myös Kanadan ja Texasin preerioilla.

Edit: Ja tosiaan viljely alueilla, missä taisteltu, pitää nykyisin sisällään muitakin riskejä kuin sää. Voipi kosahtaa sirpale Belaruksen lohkosta läpi.. tai lähtee koko lohko..
https://yle.fi/uutiset/3-7957018
 
Viimeksi muokattu:
Eikä suomalaisten veronmaksajien tarvitsisi tukea suomalaista maataloutta, kun ruoka saataisiin Ukrainasta tai Puolasta tai Afrikasta jne, missä se on kannattavinta tuottaa.

Mutta sitten voidaan miettiä, että miten varmoja ne toimitukset ovat tai miksi ihmeessä kaikki kansat kautta aikojen ovat pitäneet omavaraisuutta maataloudessa tavoittelemisen arvoisena

Minä en suinkaan tarkoittanut sitä, että Suomen maatalous on ajettava alas ja kampe tuotettava Ukrainassa, en todellakaan.

Minä lähden yksinkertaisesta perusteemasta. Syöminen on erittäin suosittua ihmiskunnan piirissä syistä, joita en viitsi luetella. :rolleyes: Jollain tapaa ns. nykyihminen on vieraantunut tietyistä peruskäsitteistä, kun ruokaa on ollut aina tarjolla kysta kyllin ja paljon sen ylikin. Siinä on jotain samaa kuin viherihmisen käsityksessä siitä, että sähköhän tulee automaattisesti töpselistä. :cool:

Jokainen valtio pyrkii turvaamaan varsin voimallisin elein oman elintarvikeperustuotannon. Ja nykyisen markkinamekanismin oloissa sitä lähes jokainen valtio myös tukee. Kehitysmaiden osaksi globaali talous on armollisesti osoittanut ns. rahakasvien tuotannon. Iljettävällä tavalla globalisaation rajattoman ilosanoman toitottajat jopa hypettävät tuota oivallista mallia. Monet rahakasvit ovat sitten vielä sellaisia tuotettavia, että ne sitovat rajallista resurssia eli vettä ja paljon. Osa kasveista ryystää maaperän ravinteista siihen kuntoon, että rusina näyttää siihen verrattuna märältä appelsiinilta. Toki maa on palautettavissa viljelykuntoon, mutta saa nähdä kuka sen tekee ja millä resursseilla.....kehitysmaiden ihmisillä ei ole aikaa odottaa sitä, että luonto korjaa asian, siinä ehtii tulla välissä nälkä.
 
Baikalin mainitsema Ukraina herättää juurikin ajatuksia asioiden järkeistämisestä, miksi ei tehtäisi asioita niissä paikoissa joissa se kannattaa ja jaettaisi sitten hyötyjä? Niinpä..

No järkeistetääns hetki. Eurooppa päättää, että Ukraina tuottaa puolet Euroopan raaka-aineesta ja muualla tuotanto ajellaan hips alas. Entäs jos tuolla tulee kato? Tai vaikka Iivana pyyhkäisee arot itselleen ja syöpi ite mainiot ruoat? Ruoka on siitä pirullinen hyödyke, että siinä ei kuluttaja kovin pitkistä viiveistä tykkää. Viikko on jo melko pitkä aika ja kuukausi vetää nenän valkoseksi, puolen vuoden puute voi olla jo kohtalokas. :rolleyes: Ruoan ja syömisen suhteen valtiot eivät oikein suitsutettuun globalismiin tunnu luottavan.....siihen lienee syynsä.
 
En kyllä jättäisi kansan syömistä minkään kaukomaan varaan. Siinä yliopistotutkijat ovat aivan oikeassa. Maatalousstruktuuri on jo maailman kriisien vuoksi turvallisuukysymys ja sitä on tuettava. Kyllä minun silmäni ovat auenneet, kun olen katsonut, miten maapaikkani naapuriviljelijä nousee varhain aamulla ja työkoneet hiljenevät yhdentoista aikaan illalla. Joka päivä. Eikä hän ole Roope Ankka. Minä ostan kaupasta leipääja teen leivästä paskaa ja siinä kaikki.
 
.^ Kyllä nykyisillä isoilla tiloilla sitä työtä riittää. Jaksamisen äärirajoilla, lisätyövoimaa ei välttämättä ole varaa palkata.

Tunnen hyvin erään ison maitotilan isännän. Ylös joka aamu klo 4, joka ilta puolille öin. Kahvit hörppää kiireellä traktorissa. Arvelen, että 60 v juhliaan ei tule näkemään.

Isoja traktoreita pihassa, kun pakko olla. Naapurit kadehtii. Sanoi, että voi tätä herkkua tulla kokeilemaan kuka tahansa.;)
 
Suomen pitäisi keskittyä enemmän lihantuotantoon. Se ei ole niin riippuvainen pohjoisesta sijainnistamme. Ymmärrän viljojen merkityksen massojen ruokinnassa. Itse en ole massa ja olen pyrkinyt täysin viljattomaan ruokavalioon. Syön lähinnä viljansyöjiä. :)
 
Omavaraisuuden rippeidenkin säilyttäminen on kallisarvoinen asia. Tuotantoa ja tietotaitoa tekemiseen ei polkaista käyntiin tyhjästä, vaan hien, kyynelten ja vastoinkäymisten kautta.

"Paskantuottajana" (kiitos käsitteestä @Vonka) en kykene maataloustuotannon optimaalisista painotuksista loihea lausumaan juuri mitään mutta kokonaisuutta ajatellen tuntuisi järkevältä, että meidän oloihin soveltuvien tuotantokasvien ja eläinten kirjo pidettäisiin mahdollisimman monipuolisena. Varmuuden vuoksi.
 
Jossain yhteydessä kuulin yli kymmenen vuotta sitten japanilaisten kiinostuksesta ostaa suomalaista kasvatuskalaa. Homma vissiin raukesi toiminnan pienuuteen. Haluttu määrä olisi ollut niin suuri, ettei tuotantoa olisi millään saatu halutulle tasolle.
 
Tuossa taannoin eräs nuori tilallinen, joka oli sukupolvenvaihdoksen juuri tehnyt, jutteli että onneksi vanha isäntä vielä jaksaa ja auttelee. Kiiruumpana aika voi mennä viikkokin, ettei omia muksujaan näe kuin silloin kun käy kotona nukkumassa. Huonona aikana ei näy silloinkaan kun pitää olla koneita korjaamassa.

Kyllä jos yrittäjäksi pitäisi vielä ruveta, niin mieluummin vaikka kampaajaksi kuin maataloutta pyörittämään. Vaikka maalla, metsässä ja traktorin pukilla hyvin viihdynkin, niin on se sellainen suo, ettei sitä moni jaksaisi.
 
Hönkäise, niin saat pihvin:

Suomalaistutkimus uhoaa mullistavansa ruuantuotannon: Erä syötävää proteiinia valmistettiin ilmasta
c80f11bc6c744fba95d0d1e9a0d49994.jpg

Tutkimuksissa on onnistuttu valmistamaan proteiinia sähköstä. (KUVA: VTT)

Julkaistu: 19.7. 2017
Suomalaistutkijoiden mukaan uudella menetelmällä proteiinia voidaan valmistaa lähes missä tahansa ilmasta saatavien raaka-aineiden avulla.
Teknologian tutkimuskeskus VTT:n ja Lappeenrannan teknillisen yliopiston yhteistutkimuksessa on onnistuttu tuottamaan erä yksisoluproteiinia sähkön ja hiilidioksidin avulla.

Uusilla keinoin valmistetun proteiinin uskotaan voivan tulevaisuudessa ratkaista useita ongelmia, sillä sitä voidaan tuottaa missä tahansa, missä uusiutuvaa energiaa on saatavilla esimerkiksi auringosta. Johtava tutkija Juha-Pekka Pitkänen kertoo, että proteiinia kyetään siis valmistamaan ilmasta.

– Kaikki raaka-aineet saadaan käytännössä ilmasta. Siksi teknologia voidaan tulevaisuudessa viedä esimerkiksi aavikoille tai muille alueille, missä on suuri nälänhätä, Pitkänen kertoo tiedotteessa.

Uudella valmistusmetodilla voidaan tuottaa myös eläintenravinnoksi tarkoitettua proteiinia, jolloin eläinten rehun viljelyyn tarvittu maapinta-ala voitaisiin ottaa käyttöön muussa tarkoituksessa. Innovaation myötä ruokaa voitaisiin siis valmistaa paikallisesti siellä, missä sitä tarvitaan.

Prosessin energiahyötysuhde on tutkijoiden mukaan jopa kymmenen kertaa tehokkaampi verrattuna normaaliin auringon voimalla tapahtuvaan yhteyttämiseen, johon esimerkiksi soijan kasvatus perustuu. Tutkimukset ovat kuitenkin vielä alkuvaiheessa, joten tuotteen saaminen kilpailukykyiseksi edellyttää tuotannon roimaa tehostamista.

Proteiinigramman valmistamiseen menee tällä hetkellä noin kaksi viikkoa kahvikupin kokoisilla laboratoriolaitteilla. Tutkimuksen seuraavassa vaiheessa pyritään käynnistämään pilot-tuotanto, jossa proteiinia tuotettaisiin rehu- ja ruokatuotteiden kehittämiseksi ja testaamiseksi.

http://www.is.fi/kotimaa/art-2000005295908.html

Ja pieraisemalla saat... burgeriaterian? Paljonko tuota sähköä ja hiilidioksidia tarvittiin gramman tuottamiseen? Tämä tekniikkahan mahdollistaisi suuressa mittakaavassa valtavan hiilidioksidinielun rakentamisen, tosin energia olisi kaivettava jostain siihenkin.

Ihan heti ei taideta saada sähköhiilidioksidituotteita nenän eteen aamupalalla. Avaruusmatkailua ajatellen tässä teknologiassa voi piiliä mahdollisuuksia.
 
Tuossa taannoin eräs nuori tilallinen, joka oli sukupolvenvaihdoksen juuri tehnyt, jutteli että onneksi vanha isäntä vielä jaksaa ja auttelee. Kiiruumpana aika voi mennä viikkokin, ettei omia muksujaan näe kuin silloin kun käy kotona nukkumassa. Huonona aikana ei näy silloinkaan kun pitää olla koneita korjaamassa.

Kyllä jos yrittäjäksi pitäisi vielä ruveta, niin mieluummin vaikka kampaajaksi kuin maataloutta pyörittämään. Vaikka maalla, metsässä ja traktorin pukilla hyvin viihdynkin, niin on se sellainen suo, ettei sitä moni jaksaisi.

Tässä tulee kyyniseksi. Kyyninen ihminen on rikki.
Tällä työllä ei ole mitään virkaa koska mitään ei jää käteen. Oikeaan aikaan rakentaneet ja laajentaneet tienaa hyvin. Minun ikäiset ei kaikki usko ikinä enää saavansa eläkettä. En usko nyt minäkään. Samaa vuosimallia olevat kaverini tekivät jo päätöksen. He muuttavat Sveitsiin. Ammatit on dippainsinööri ja hammaslääkäri. Ei ole järkeä jäädä enää tähän maahan. Samaan aikaan kun he lähtevät tänne tulee onneksi 800 rakettitiedeastronauttielykeskuksentarkastajaa. Tässä ammatissa ei päde mikään sääntö eikä työaikalaki. Lomittajaa ei saa välttämättä edes silloin kun näkyy jo liha yrittäjästä, silloin se etsitään puskaradion kautta. Lomittajan saanti ei ole todellakaan itsestäänselvyys koska lomittajan ammatti on alipalkattu. Suuri osa hyvistä lomittajista on jo kaapattu tilatyöntekijöiksi. Mela on melkoinen vitsi.

Molemmat lähtevät ovat muuten maatilalta kotoisin. Mitenköhän se vaikuttaa valtion talouteen että korkeasti koulutetut lähtee pois ja tilalle otetaan sata rakettipuuronkeittäjää? 30 Vuotta Suomessa koulussa ja töissä, sitten nostetaan kytkintä.

Jos lehmän värkistä valuu limaa, minä en halua omalle tilalleni arvioimaan sen koostumusta jotakin juhlapaikanhakijaa koska hän ei älyä hevonvittua progesteronihormonin merkityksestä toisen vuoden vuosituotokseen. Eli suomeksi juhlapaikanhakijoista ei ole maatilojen halpatyövoimaksi ikinä.

Mitäpä sitä tehoton suomalainen tuottaja ymmärtäisi. Hollantilaiset on ryssineet jo pohjavetensäkin niin että rajoja on pitänyt muuttaa, eläinlääkärin mukaan heillä ei ole enää mitään opetettavaa lehmien utareterveydestä meille. Nyt vain käydään viivytystaistelua heidän tautejaan vastaan. Pellotkin on niin pienet....
Ohessa kuva duunista. Yli puoli miljoonaa kiloa maitoa ja noin kolmekymmentätonnia lihaa per vuosi + vasikat jotka menee lihatiloille. Tehostetaan tästä... Ei tarvi kun jonkun ählämin survomaan rehua lehmän turpaan kun se lehmä ei saatana ite älyä indeksikorotuksen vaatimaa 3% tehonlisäystä joka vuosittain vaaditaan. Pankki sen kyllä ymmärtää miten siinä käy, eivät vain sano päin naamaa. Onneksi tämä loppuu joskus, tavalla tai toisella. Joko meininki muuttuu miltei järkeväksi tai tulee konkurssi. Minä en lakkaa olemasta minä konkurssin jälkeenkään.
Kovin synkät on näkymät.

Jos nyt tilanne palaisi vuoden 2014 tasolle, kaiken rahan jauhaisi pois korvausinvestoinnit jotka ovat rästissä.

 
Viimeksi muokattu:
Seuraava nälkätalvi länsimaissa opettaa ruuantuotannon tärkeyden. Siihen asti mennään markkinatalouden pelisäännöillä.

Tämän jälkeen markkinatalous ei päde enää maatalousyrittäjiin. Oletan että haluttu otetaan väkisin eikä markkinahinnalla.

 
Viimeksi muokattu:
HK-Scanin tj. varoittelee:

"Naudanlihasta on jo pulaa - Lihatalon johtaja: Jos tuottajat eivät saa oikeaa hintaa, tuotanto loppuu ja tarjolla on vain romanialaista"

https://www.aamulehti.fi/kotimaa/na...-ja-tarjolla-on-vain-romanialaista-200274901/

Noinhan se on, mutta onko meillä kuluttajilla paljoakaan mahdollisuutta vaikuttaa hintoihin? Sen ymmärrän, että kotimaista ostamalla tukee kotimaista tuotantoa, mutta hintakysymys on paljon vaikeampi. Mikään ei estä, etteikö maksamani lisähinta mene K tai S -ryhmän kassaan. En tosin luota lihataloihinkaan, että lisähinnat tilittäsivät tuottajille..
 
Niin.

Optimaalisessa maailmassa mikään valtio ei tukisi maataloutta, jolloin kolmas maailma pärjäisi aika pirun paljon paremmin, kun sen maanviljelijöitä ei pakotettaisi/ohjattaisi rakenteilla tuottamaan rahakasveja vaan ravintoa omalle kansalle, ilman että kehittyneiden maiden tukiaisilla subventoitu maatalous dumppaa ylijäämänsä sinne alihintaan, ja vain tästä ylijäävä viljelykapasiteetti käytettäisiin rahakasveihin, joista saataisiin oikea hinta, eikä esim. niin, että karibialaisen sokerin on kilpailtava tuettua eurooppalaista sokeria vastaan.

Eikä suomalaisten veronmaksajien tarvitsisi tukea suomalaista maataloutta, kun ruoka saataisiin Ukrainasta tai Puolasta tai Afrikasta jne, missä se on kannattavinta tuottaa.

Mutta sitten voidaan miettiä, että miten varmoja ne toimitukset ovat tai miksi ihmeessä kaikki kansat kautta aikojen ovat pitäneet omavaraisuutta maataloudessa tavoittelemisen arvoisena.
Näin. Kaiken kaikkiaan taisi mennä joiltakin oma huomattavan sekava tajunnanvirta ohitse ihan kokonaan, syytän toki itseäni koska pitkän työpäivän ja parin (kerrankin oikeasti rentouttavan oluen) jälkeen kyse tosiaan tajunnanvirrasta, pari selvennystä:
-aloituksella tarkoitin, että maanviljelyksen loppua Suomessa on uumoiltu jo pitkiä aikoja, eikä se tule koskaan olemaan totta
-jatkolla liittyen tukiaisiin tarkoitin, että että ruuan tuotantoa Suomessa tuetaan erittäin suurilla summilla, ja eläkemaksumaininta tarkoittaa siis että kyse on lisätukiaisista, jotka eivät näy tilastoissa maataloustukena. Tätä tukea muuten monet käyttävät hyväkseen vaikka eivät olekaan maatalousihmisiä kuin vain sivubisnekseltään, oikea bisnes on muu yrittäminen
-loppumaininta järkeistämisestä oli siis juuri sitä että todellisuudessahan emme voi edelleenkään luottaa muuhun maailmaan, vaan pitää olla varautunut (tästä mainitsinkin jo omavaraisuuden tuenta-kohdassa), joskin paras olisi jos jokainen maailman kolkka tuottaisi sitä mikä siellä edullisinta on tuottaa ja kaikilla olisi paljon helpompaa olla eli utopiaa. Siksi siis nuo pisteet. Pahoittelen heikkoa ulosantia.
 
  • Tykkää
Reactions: H.A
No järkeistetääns hetki. Eurooppa päättää, että Ukraina tuottaa puolet Euroopan raaka-aineesta ja muualla tuotanto ajellaan hips alas. Entäs jos tuolla tulee kato? Tai vaikka Iivana pyyhkäisee arot itselleen ja syöpi ite mainiot ruoat? Ruoka on siitä pirullinen hyödyke, että siinä ei kuluttaja kovin pitkistä viiveistä tykkää. Viikko on jo melko pitkä aika ja kuukausi vetää nenän valkoseksi, puolen vuoden puute voi olla jo kohtalokas. :rolleyes: Ruoan ja syömisen suhteen valtiot eivät oikein suitsutettuun globalismiin tunnu luottavan.....siihen lienee syynsä.
Laitoin äsken vastauksen toiseen vastineeseen, mutta sen verran kommentoin, että varsin hassu skenaario, tulkitsen piruiluksi;)
 
Kyllä minä voisin maksaa lihastani ja maidostani jonkun sentin ylimääräistäkin, jos siitä valuisi tuottajalle jotakin. Mutta halpuutukset revitään tuottajien nahasta ja hinnankorotukset valuu Keskon ja Osulan katteisiin.
 
Back
Top