Suuri maatalouskeskustelu

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja H.A
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
HK-Scanin tj. varoittelee...

Noinhan se on, mutta onko meillä kuluttajilla paljoakaan mahdollisuutta vaikuttaa hintoihin? Sen ymmärrän, että kotimaista ostamalla tukee kotimaista tuotantoa, mutta hintakysymys on paljon vaikeampi. Mikään ei estä, etteikö maksamani lisähinta mene K tai S -ryhmän kassaan. En tosin luota lihataloihinkaan, että lisähinnat tilittäsivät tuottajille..

Minulla on täysin älytön idea. Tule tänne ja osoita sormella eläintä jonka haluat. Sinä maksat minulle piirun enemmän kuin teurastamo, minä hoidan eläimen kylmäksi, ja sinä saat päättää mitä eläimestä tehdään. Teurastuksen, palvauksen ja leikkaamisen hoitaa ammattilainen joka ottaa kohtuullisen korvauksen. Tämän jälkeen luulen että jauhomakkarat jäävät kaupan hyllyyn hetkeksi.


 
Minulla on täysin älytön idea. Tule tänne ja osoita sormella eläintä jonka haluat. Sinä maksat minulle piirun enemmän kuin teurastamo, minä hoidan eläimen kylmäksi, ja sinä saat päättää mitä eläimestä tehdään. Teurastuksen, palvauksen ja leikkaamisen hoitaa ammattilainen joka ottaa kohtuullisen korvauksen. Tämän jälkeen luulen että jauhomakkarat jäävät kaupan hyllyyn hetkeksi.


Harmi, että suoramyynti on tehty niin vaikeaksi.
Pienteurastamoja on vähän ja liikkuvia vielä vähemmän. Oman teurastamon tekeminen ei ole kovin halpaa.
Jos voisi, niin möisi lammasta suoraan, muttei onnistu. Lähimpään lampaita teurastavaan teurastamoon on joku 250 km ja hinta oli aika posketon. Itse ei saa teurastaa kuin omaan käyttöön. Jos joku haluaa ostaa, saa ostaa elävän lampaan ja saan "auttaa" teurastamisessa, mutta en saa teurastaa hänen puolestaan. Kuitenkin ostajalla on oltava pitopaikkalupa ja pyydettäessä osoitettavissa paikka, jossa lammasta säilyttää. Lupa n. 50€.
Niin ja teurasjätteet tietenkin hoidettava asianmukaisesti konttiin, josta auto hakee maksua vastaan pois.
 
^Määrä saattaa olla ongelma. No tietenkään pakko sitä isointa ( lihapaino 300 kg) ole teilata. Harvalla on pakastus kapasiteettia noin isolle määrälle.
Porukan hommiksi menneepi.
Edit.
Anoppilassa tapoimme yhtenä tapaninpäivänä kaksi sonnia. Herätti suurta pahennusta, kun emme emännän kanssa ottaneet kuin yhden lavan (sain mahtumaan omien vanhempien arkkupakastimeen parin päivän varoitusajalla) ja yhden takajalan (omaan käyttöön). Appivanhempien (joilla on kolme arkkupakastinta) oli täysin mahdotonta käsittää, että opiskelija-asunnon jääkaappi-pakastimen pakastustilat ovat sangen rajoitetut.

Osoituksena tästä väärinymmärryksestä oli sitten 50+kg:n laatikko jauhelihaa, joka tuli reilun viikon kuluttua matkahuoltoon... Onneksi naapurikämpän asukas oli tuttu ja köyhä, joten pakasteessa oli yllin kyllin tilaa.

Mutta olihan se hyvää.
 
Viimeksi muokattu:
Näin. Kaiken kaikkiaan taisi mennä joiltakin oma huomattavan sekava tajunnanvirta ohitse ihan kokonaan, syytän toki itseäni koska pitkän työpäivän ja parin (kerrankin oikeasti rentouttavan oluen) jälkeen kyse tosiaan tajunnanvirrasta, pari selvennystä

Aikalailla samaa settiä oli omat avautumiseni. Turhautuminen ja alkoholi... Harmitti. Pitäisi osata ilmaista asiallisesti.
 
Nälänhätä tulee vielä. Mutta meneekö siihen 10 vuotta, 50 vuotta vaiko 100. On hämmästyttävää ollut seurata sitä miten mm. vihreät ovat sitä mieltä että Suomeen joka sijaitsee varsin pohjoisessa pitäisi asuttaa satoja tuhansia tai jopa miljoonia elintasopakolaisia.

Olipa Grönlannissakin joskus lämmintä. Islannissakin. Metsiäkin. Meni varmaan niin hyvin että sen aikaiset "vihreät" ehdottivat lisäväen asuttamista rannikoiden vielä vapaille alueille. Tulihan niitä sitten kutsumattakin laivoilla raiskaamaan Välimereltä asti. Muutama vuosisata myöhemmin kylmät talvet. Islantiin tuli suuri nälänhätä. Viljaa ei saatu toimitettua manner-Euroopasta. Viimeisimmät Grönlannin eurooppalaisperäiset asukkaat kuolivat 1400-luvulla.

https://en.wikipedia.org/wiki/Garðar,_Greenland

Tämän jälkeen markkinatalous ei päde enää maatalousyrittäjiin. Oletan että haluttu otetaan väkisin eikä markkinahinnalla.

Pahimmassa tapauksessa menevät myös maat.

Erityisesti ne sitä tulevat tekemään jotka nyt ovat innokkaasti tuhoamassa suomalaista maataloutta, kuten
Kansanedustaja Jörn Donner (r.) ilmoitti Helsingin Sanomissa 6.9. olevansa maatalouden suuri vihamies

Mutta jos ollaan realisteja niin on muistettava tässäkin Suomen sijainti. Väkisinottaminen vie koko kansakunnan nurin ja kaadumme tapellen pitkin itärinnettä notkon pohjalle. Siellä odottaa iso karhu.

Viisaat poliittiset johtajamme muistanevat tuon. Myös SDP:ssä.
 
Viimeksi muokattu:
Minulla on täysin älytön idea. Tule tänne ja osoita sormella eläintä jonka haluat. Sinä maksat minulle piirun enemmän kuin teurastamo, minä hoidan eläimen kylmäksi, ja sinä saat päättää mitä eläimestä tehdään. Teurastuksen, palvauksen ja leikkaamisen hoitaa ammattilainen joka ottaa kohtuullisen korvauksen. Tämän jälkeen luulen että jauhomakkarat jäävät kaupan hyllyyn hetkeksi.


Naminami!
 
Nälänhätä tulee vielä. Mutta meneekö siihen 10 vuotta, 50 vuotta vaiko 100.

Tulis saatana äkkiä ja tappais kaikki jotka noudataaa dieettiä ja erikoisruokavaliota. Yritin keittää harrastusporukalle keiton, yksi ei syö lihaa, toinen ei syö kalaa, kolmannella on laktoositoon ja neljännellä gluteeniton. Loppupelissä kehotin prukkaa tuomaan omat eväät ja keitin itselleni lohikeiton.

Mutu-tuntuman pohjalla joka kolmannella perheellä on jonkun sortin erikoisruokavalio, siinä saattaa mennä sormi suuhun jos Prismasta ei löydykään Espanjalaista luomu-Kvinoaa.

Jos Suomen maataloutta halutaan tukea käytännössä niin helpotettaisiin tilateuteurastusta ja suoramyyntiä.
 
Tulis saatana äkkiä ja tappais kaikki jotka noudataaa dieettiä ja erikoisruokavaliota. Yritin keittää harrastusporukalle keiton, yksi ei syö lihaa, toinen ei syö kalaa, kolmannella on laktoositoon ja neljännellä gluteeniton. Loppupelissä kehotin prukkaa tuomaan omat eväät ja keitin itselleni lohikeiton.

Valmistat juurikin sen keiton minkä haluat valmistaa. Nirsoille keittelet sitten oman keiton - puhdasta hookaksoota.

Jos tarjottu ruoka ei kelpaa, sen voi jättää syömättä. Syöminen ei ole mikään velvollisuus.
 
Tulis saatana äkkiä ja tappais kaikki jotka noudataaa dieettiä ja erikoisruokavaliota. Yritin keittää harrastusporukalle keiton, yksi ei syö lihaa, toinen ei syö kalaa, kolmannella on laktoositoon ja neljännellä gluteeniton. Loppupelissä kehotin prukkaa tuomaan omat eväät ja keitin itselleni lohikeiton.

Mutu-tuntuman pohjalla joka kolmannella perheellä on jonkun sortin erikoisruokavalio, siinä saattaa mennä sormi suuhun jos Prismasta ei löydykään Espanjalaista luomu-Kvinoaa.

Jos Suomen maataloutta halutaan tukea käytännössä niin helpotettaisiin tilateuteurastusta ja suoramyyntiä.
Käytänössä tilateurastus ja suoramyynti on tehty kaiken maailman omavalvontoineen, hygieniavaatimuksineen ja direktiiveineen todella vaikeaksi.

Syytä allergioitten rajuun kasvuun olen tullut monta kertaa miettineeksi.
Lapsuudessa yhdellä kymmenestä, nyt tuntuu joka toisella olevan jotakin. Toisaalta jos katsotaan mitä kaikkea muuta kuin lihaa esim. siivutettu makkara pitää sisällään niin eipä kai niitä tarvitse niin kovasti ihmetellä.
 
Viimeksi muokattu:
Lääkärien todentamien allergioiden lisäksi niin monet keksivät itselleen allergioita ilman mitään tutkimusta paitsi netistä lukemalla.

Minulla on ainakin käyttäytymisen todistamia allergioita. Olen allerginen idiooteille, bimboille, vasarapäille, rasisteille (etenkin anti-semiiteille), väärällä tavalla asehulluille, naisten pieksäjille, raiskaajille ja pedofiileille....noin listan ensimmäiseltä riviltä....
 
Suomea saattaa uhata miljardin euron päästölasku.

Jutusta lainattua: Kustannusten kattamiseksi valtio voisi korottaa veroja..:facepalm:

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/...rdiin-euroon-tähän-ei-pitäisi-joutua-1.199385

Tuon laskun jälkeen tullaan varmasti miettimään tekikö Trump väärin vaiko oikein kun päätti irtautua "ilmastosopimuksesta" (etenkin jos ihmisen tekemä "ilmastomuutos" on huuhaata. Politiikkaa, vehkeilyä ja kamppailua se ainakin on - todennäköisesti ensisijaisesti sitä)
 
Viimeksi muokattu:
Rikotko lakia?

Suomalaista humalaa löytyy yllättävän paljon – viljelyä saadaan silti odotella vuosia
Suomalaisten pihoilla kasvaa humalaa yllättävän paljon. Luonnonvarakeskuksen kyselyyn tuli yli tuhat vastausta.

Humalat
5.8.2017 klo 06:02 http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/rikot-lakia-ellei-sinulla-ole-humalasalkoa-1.153207
13-3-9755608.jpg

Jouni Hakalahti
13-3-6705850.jpg

Markku Sandell

Luonnonvarakeskus(siirryt toiseen palveluun) pyysi keväällä suomalaisia ilmiantamaan vanhat humalakasvunsa ja heinäkuun loppuun mennessä vastauksia kertyi yli tuhat. Syy, miksi juuri kotimainen humala kiinnostaa, on se että ulkomailta tuodut humalalajikkeet eivät kestä ilmasto-olojamme toisin kuin täällä jo karaistuneet lajikkeet.

Yllättävän hyvin humalakasvit ovat säilyneet, sillä kotimainen viljely taantui yli sata vuotta sitten, kun alettiin käyttää enemmän tuontihumalaa.

Luken tutkija Merja Hartikainen arvelee saamiensa vastausten perusteella kuitenkin, että suomalaisilla on jotenkin erityinen suhde humalaan.

– Monenlaisia tarinoita ja ilmoituksia on tullut. Luulen, että humala, joka on näitä vanhoja kasvikantoja, on ollut tosi pitkään samassa pihapiirissä. Tiedetään, että se on vanha ja kukaan ei sitä siihen ole tuonut. Se tunnistetaan myös helposti.

Tavoitteena on, että pystyisimme seulomaan tuhannesta saadusta kasvikantanäytteestä 10 parasta suomalaista aromihumalaa oluentekoon.

MERJA HARTIKAINEN, TUTKIJA, LUONNONVARAKESKUS
Nyt humalakasvustojen ilmiantajat saavat tutkijoilta pyynnön lähettää näytteet kasvin lehdistä ja kävyistä. Lehdistä tutkitaan geneettinen monimuotoisuus ja kävyistä niiden katkero- ja aromipitoisuudet. Humalakäpyjä tutkivat myös oluenpanijat, koska juuri käpyjen kemialliset ominaisuudet ovat tärkeitä mitattaessa niiden aromaattisuutta oluentekoon.

– Tavoitteena on, että pystyisimme seulomaan tuhannesta saadusta kasvikantanäytteestä 10 parasta suomalaista aromihumalaa oluentekoon, arvioi tutkija Merja Hartikainen.

Aivan heti ei suomalaista humalaa ole tulossa myyntiin, sillä kasvikantojen tutkiminen, lisääminen ja humalatarhojen perustaminen vie oman aikansa. Merja Hartikainen laskeskelee, että muutaman vuoden kuluttua suomalaiset humalalajikkeet on kunnolla tutkittu, viljelykokeet tehty ja taimet annettu taimistojen lisättäväksi ja sitä kautta edelleen halukkaille viljelijöille pellille istutettavaksi.

– Kolmantena vuonna taimien istuttamisesta aletaan saada hyvää satoa. Muutama vuosi pitäisi jaksaa odottaa, tutkija miettii.

Humalan hinta nousussa
Euroopan humalasadon(siirryt toiseen palveluun) on erityisesti tänä vuonna kärsineen kuivuudesta ja hinnat ovat taas nousussa. Satotaso on muualla yli 2000 kiloa hehtaarilta, mutta Suomessa tehdyissä viljelykokeissa on jääty tuhanteen kiloon tai alle. Toisaalta luomuhumalalla on kysyntää ja siitä on kaavailtu jopa vientituotetta.

Suomalainen humalanviljely voi perustua vain täkäläisiin kasvikantoihin, sillä tuontijuurakoista ei ole onnistuttu saamaan satoa.

– Ulkomaisia kaupallisia lajikkeita Suomessa on moni yrittänyt pienimuotoisesti viljellä. Joko ne eivät selviä talvesta tai eivät ole sopeutuneet lyhyeen kasvukauteemme ja pitkän päivän valo-olosuhteisiin, Merja Hartikainen kertoo.

Käytännössä vain pohjoiset lajikkeet menestyvät Suomessa ja ehtivät kukkia ajoissa ja tuottaa satoa. Luonnonvarakeskuksen tutkija Merja Hartikainen uskoo, että meneillään olevan tutkimuksen(siirryt toiseen palveluun) kautta voidaan löytää viljelyyn sopivat lajikkeet.

– Viljelijät ovat todella kiinnostuneita löytämään ja saamaan täällä pärjääviä, oluenteossa hyviä kasveja. Melkein ainut vaihtoehto on se, että yritämme tutkimuksen kautta löytää viljelynarvoiset kasvikannat.

Suomessa humalaa(siirryt toiseen palveluun) on viljelty keskiajalta lähtien ja sitä on käytetty myös veronmaksuun. Viljelemättömyydestä on jopa sakotettu Ruotsin vallan aikana.

Pohjos-Karjalassa tutkittiin humalanviljelyä 1990-luvulla ja humalalajikkeita on kartoitettu aiemminkin. Torniossa panimotoiminnan uudelleen aloittanut yhtiö haluaa myös elvyttää kotimaisen humalan viljelyä.

Hämeen ammattikorkeakoulun Mustialan yksikössä ylläpidetään kahdeksaa vanhaa suomalaista humalakantaa(siirryt toiseen palveluun), jotka on kerätty eri puolilta Suomea. Ne kuuluvat kasvigeenivaraohjelman piiriin.

Mustialan käpyjä on käytetty paikallisen pienpanimon oluissa aromihumalointiin keiton loppuvaiheissa.

Lähteet: LUONNONVARAKESKUS
Rikot lakia, ellei sinulla ole humalasalkoa
Maatalous27.06.2016Heikki Vuorela http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/rikot-lakia-ellei-sinulla-ole-humalasalkoa-1.153207
Jokaisessa talossa pitää olla humalisto, määrää Ilta-Sanomien esiin kaivama laki.


KIMMO HAIMO
146509-jpg.jpg

Talonpojalla pitää olla 200 humalasalkoa tai rapsahtaa sakkoja.
Suomen lain rakennuskaaren mukaan talonpojan tulee istuttaa joka vuosi hyviä humalan juuria 40 salon varalle, kunnes humalasalkoja on kaikkiaan 200.

Sakkoja joutuu maksamaan se, joka tätä lakia ei noudata. Sakon määrä on talari vuotta ja neljääkymmentä salkoa kohti.

Kuten valuutasta voi päätellä, kyse ei ole EU:n niuhotuksesta eikä edes markka-ajasta. Laki on Ruotsin vallan ajalta 1734.

Mutta vaikka laki vanha onkin, se on yhä voimassa rakennuskaaressa. Sen sijaan Maunu Eerikinpojan maalaissa 1347 ja Kristoffer-kuninkaan laissa 1442 annetut määräykset humalan kasvattamisesta kumottiin 1915.

Useampaan miesmuistiin poliisi ei kuitenkaan ole antanut sakkoja eikä edes muistutusta, jos humalasalkoja ei ole ollut.

Silloin kun lakia vielä valvottiin, valvojan vastuu oli ankara: jos nimismies ei ollut perinyt sakkoa Tuomaanpäivään mennessä, hänen piti maksaa sakko itse.

Humalan viljelyn velvoitteen saattoi välttää vain, jos maa ei kerta kaikkiaan sovi humalalle.

Humalaa tarvitaan oluen ja entisaikaan myös siman valmistukseen. Keskiajalla oli turvallisempaa juoda käynyttä juomaa, koska vesi oli usein saastunut suoraan ovesta ulos heitetyistä likavesistä. Humala antaa oluelle makua, kirkastaa sitä ja parantaa säilyvyyttä.

Ainakin Belgiassa humalaa myös syödään versoina.



Sioille nenärengas – tai mieluummin ei
Rakennuskaari määrää myös laittamaan sioille nenärenkaan kirren maasta lähdettyä eli kun maa ei enää ole roudassa. Niin siksi, ettei sika tonkisi nurmia nurin.

Sikojen rengastamista valvoo siltavouti, ja on hänen lain mukaan pidettävä siitä tarkka vaari.

Tätä lakia voi rikkoa huoletta, koska siltavouteja ei enää ole. Eivätkä siatkaan juoksentele vapaana pihoilla niin kuin lain säätämisen aikoihin.

Tässä kohdin rakennuskaaren rikkominen on jopa suositeltavaa. Vuoden 1996 eläinsuojeluasetuksessa on vain naudan osalta maininta, että eläinlääkäri voi laittaa nenärenkaan.

Sen sijaan ihmisillä nenärenkaan pito on yleistynyt.

Vanhojen mutta kumoamattomien lakien kummallisuuksista kertoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat. Tässä jutussa tietoja on jonkin verran täydennetty muista lähteistä.

Lue Ilta-Sanomien uutinen aiheesta.
 
Rikotko lakia?

Hmm. Tuntuu hieman siltä, että nuo vanhat määräykset on ymmärretty nykyään hivenen eri tavalla kuin alunperin on tarkoitettu.

Humalasalko = päihtynyt henkilö, näitä kyllä löytyy vähän joka mökistä, joten ei huolta.
Sian nenärengas = nokkarenkaita ja nenästä ohi menneitä rautoja on asennettu ihmisiin. Lienemmekö me ihmisetkin sitten sikoja?
 
Back
Top