Suuri maatalouskeskustelu

Soininvaaran kirjoitus maataloustuista vuodelta 2018.
Pylväiden mukaan Suomen maataloustuki on ylivoimaista mailmanennätysluokkaa
Se raha pyörii kuitenkin pääosin Suomen kansantaloudessa BKT:ta nostattamassa, ja tuo paikkakunnille elinvoimaa. Tämä perustelu kelpasi Vihreille, kun kyse oli vastaanottokeskusten ja turvapaikanhakijoiden tuomasta, valtion rahalla luodusta hyödystä, mutta niinkin välttämättömän asian kuin maatalouden suhteen tuo ei sitten pädekään.
 
On vedetty riippuvaisuus maan asuttuna pitämiselle ja kotieläintaloudelle. Tätä laulua on laulettu kuin kertosäettä niin kauan kuin muistan.
Siinä on vaivuttu transsiin ja se sanoma on syöpynyt pysyvästi aivoihin. Tanssitaan kuin intiaanit (tuki)toteemin ympärillä.
Onko tämä asia sitten aivan näin?
Jatkuva tilakoon kasvaminen on joka tapauksessa vähentänyt radikaalisti kotieläintalouden parissa työskenteleviä ja tämä kehitys jatkuu edelleen.
On olemassa muita paljon järkevämpiä ja aivan oikeasti rahaa tuottavia elinkeinoja sinne syrjäseuduille.
Lapissa hyvä esimerkki on kaivosteollisuus.

Ajatus että tälläinen tukien varassa toimiva ”nukkekotitalous” hyödyttäisi kansantaloutta on aivan pähkähullua.
Niistä tuista on tullut jo ”urheilunomainen” normaali tila niin että on opittu pitämään niitä järkeviä.

Luonnollista kehitystä eli tilakoon kasvua pitäisi edistää ja taata niille ketkä jäävät tiloille kunnollinen tulotaso.
Suomen maataloudessa on tehty aiemminkin reformeja ja kyllä niitä pitäisi pystyä tekemään nytkin.
Maitotalouden poistaminen Etelä-Suomesta oli aikanaan Kepun tekemä reformi pakon sanelemana.
Muistan sen ajan kun etelässä oli joka kylässä meijeri, mutta sitten valtavat voivuoret pakottivat reformiin.

Olisi paljon järkevämpää laittaa niitä tukia sellaisiin paikkoihin jotka ovat mahdollisesti ovat tuottavia ja tuovat uusia elinkeinoja kuin syöttää päättömästi rahaa ”nukkekotitalouteen”.
 
Lapissa hyvä esimerkki on kaivosteollisuus.

Ne avolouhokset onkin niin kauniita ja purkuoja syöttää pelkkää hyvää lähistön vesiin... /s

Joo kannatan, kunhan ensin talletetaan joku miljardi sulkutilille mahdollisia saastumisia varten ja saadaan jollekin virkaimmeiselle sellainen valta, että hän voi määrätä toimintakiellon kaivokselle sen parin sadantuhannen uhkasakon sijaan. Sen miljardin saa sitten pois sieltä sulkutililtä kun toiminta on loppunut, alueet puhdistettu ja kaivos maisemoitu. Muuten käy vaan niin, että maksetaan uhkasakkoja hetki kunnes yhtiö myydään ja uusi omistaja aloittaa taas saman puhtaalta pöydältä.
 
Kyllä se sulkutilille tallettaminen kaivoksen ennallistamiseksi on ainoa oikea tapa. Muuten yhtiö tekee sopivasti konkan ja valtio maksaa jälkityöt. Esimerkiksi Hituran kaivoksen Canadalainen omistaja ajettiin nurin lopettamisen jälkeen ja valtio kuittasi miljoonien jälkihoidon. Sulkee tyhjätaskut kaivoksen omistajista pois kun vakuudet pitää olla riittävät. Näinhän peri aatteessa matkatoimistoilta edellytetään kun talletuksia on oltava sen verran että asiakkaiden vahingot saadaan korvattua . Onko tuuli voima rakentajilla myös velvoite rahastoida myllyn purku kulut
 
Liian pitkään aikaa ajattelutapa on ollut kreikkalaistakin kreikkalaisempi.
Eikä tämä liity maatalouteen vaan myös moneen muuhun möhlöilyyn.

Etelä-Suomessa olen omin silmin nähnyt kuinka maaseudulla harjut ovat ”tasoitettu”, suot myllätty ja lähteet kuivuneet. Ei siellä ole jäänyt paljoakaan luontoa jäljelle.
Kannattaisiko se rikka ottaa ensiksi pois omasta silmästä? Olen ehdottomasti sitä mieltä että kaivosten ennallistaminen pitää olla takuuvarmaa.
Johtuisiko kaivosten vastustaminen vain siitä että silloin kotieläintaloutta ei voidakkaan enää perustella perinteisin syin?

Pelkoseniemi ja Savukoski ovat aikamoisia ”nukkekoteja”. Ne pitäisi ensitilassa yhdistää Sodankylään. Sekin on tehtävä väkisin koska ei Sodankylä muuten niitä huoli.
Sakatin kaivoshanke näyttää hyvin lupaavalta. 350 suora työpaikka ja välillisesti 350 eli yhteensä 700 työpaikka. Hyvä Lappi ja Sodankylä!
Toivottavasti kaivosvero ei pilaa tätä hanketta.

Päätöksissä on vielä valinnanvaraa, mutta miten sitten käy kun mailmanpankki on remmissä?
Laitetaan stoppi typeryydelle.

Älkää ottako Lapinlahden linnuista mallia!
 
Päätöksissä on vielä valinnanvaraa, mutta miten sitten käy kun mailmanpankki on remmissä?
Voi vähän kestää siinä maailmanpankki jutussa...

Eräpäivä --- Liikkeeseenlaskupäivä Arvopäivä Valuutta Kuponkikorko % ------ Kanta
4.7.2025 ----- 12.10.2009 ----------- 19.10.2009 EUR ----- 4,000 % --------- 6 101 000 000,00
15.4.2024 ---- 28.1.2014 ------------ 4.2.2014 EUR ------- 2,000 % --------- 5 000 000 000,00
4.7.2028 ----- 31.1.2012 ------------ 7.2.2012 EUR ------- 2,750 % --------- 5 300 000 000,00
4.7.2042 ----- 26.6.2012 ------------ 3.7.2012 EUR ------- 2,625 % --------- 4 553 000 000,00


Tuossa on kalleimmat lainat. Tämän hallituksen kallein laina on 0,250%... eiköhän sen korot nyt pysty maksamaan...

 
Eipä noita tuki maataloudelle varmaan käy kiistäminen, MUTTA niillä samalla pidetään Suomi asuttuna ja elinkelpoisena muuallakin kuin etelässä ja suurempien kaupunkien ympäristöissä. Mitä ne ihmiset jotka nyt saavat elantonsa joko suoraan tai välillisesti maataloudesta tai näistä "ralleista" tekisivät tai missä he asuisivat? Jos Suomessa ei olisi maataloutta kuin kaikkein parhaimmilla seuduilla, miltä luulet että maamme näyttäisi? Oma visio olisi, että nykyiset maitotalousalueet olisivat taantuvia alueita joilta nuorempi väki lähtisi muualle. Maaseutu olisi laajemmin vain metsää, autiutta ja kuolevia kyliä, vielä enemmän kuin nykyään. Minusta maataloustuet ovat hinta siitä että maa pysyy asuttuna ja ihmisillä on työtä ja toimeentuloa kotiseuduillaan.
Täällä pohjoisessa tuo maataloustuki on kyllä mielestäni melko vitunmaku, eli ei juuri merkitystä. Meiltä on puolensataa kilometriä etelään maakuntakeskukseen napapiirille ja tällä välillä on toisella puolen jokea 3-5 aktiivista maatilaa (kaksi karjatilaa) ja toisella puolella ei yhtään. Sivupistojen päässä 2-3 tilaa, kun mennään riittävän kauas. Tästä 20 kilometriä ylöspäin, niin joen toisella puolella on yksi aktiivinen karjatila. Tällä puolen ei yhtään. Porotilat tietenkin muuttavat tilannetta jonkin verran, mutta niiden tukipolitiikasta ja tukien osuudesta tuloihin en ole tietoinen. Mutta ei niissäkään enää mitään suurperheitä ole. Maaseutu elää tai kuolee ainakin täällä ihan jonkin muun suureen kuin maataloustuen voimin. Etelämpänä tilanne on tietenkin ihan toinen. Ja mielestäni ne tuet sinne kannattaisikin keskittää.

Mielestäni voisi maksaa näille Pohjois-Suomen syrjäseutujen yksittäisille tiloille esim. 5 vuoden siirtymäajan verran nykyinen tulotaso, jolloin väki joko eläköityisi tai sitten kouluttautuisi/siirtyisi muihin ammatteihin. Myös eläimet saataisiin säällisesti käsiteltyä. Viimeistään määräajan päättyessä sitten lappu luukulle ja sen jälkeen viljely joko omavaraistaloutta tai sitten jotain, mikä kustantaa itse itsensä. Nyt esim. maitotila Ivalossa on mielestäni kokonaiskuvan kannalta vähän turha. Ne on melko kalliita maitolitroja esim. Kuusamoon vietynä. Tuossa pitää tietysti ottaa huomioon laajempi kokonaisuus, eli esim. Kemijokivarsi Rovaniemestä alaspäin on melkoisen elinvoimaista maanviljelysaluetta, samoin vaikkapa Torniojokilaakso.

Tiedän, että tuo on kova linja, enkä itsekään oikein siitä periaatteessa pidä, mutta silti se on mielestäni aika realistinen. Ennen kuin kukaan pääsee mistään ituhippeilystä ja Kalliokuplasta kitisemään, niin olen asunut Kainuun ja Lapin perukassa reilut 3/4 elämästäni. Molempien vanhempien suvut ovat vanhaa maanviljelyssukua, samoin emännän suku ja onpa noita hommia tullut tullut oman toimen ohessa tullut tehtyä useampia vuosia.
 
Muuta ei tule mieleen mainittujen kaivos- ja maataloustuotannon lisäksi kuin metsätalous, turvetuotanto ja matkailu. En oikein näe mitään suuria kasvunäkymiä noillakaan aloilla.

Mitähän se ”VAIN” on sitten?
Kaikki mitä on tarjolla on otettava kynsin hampain!

Tällä hetkellä Lapissa on kaivosteollinen bonanza!
Tietenkin sekin voidaan pilata poliitikkojen toimesta. Kuitenkin 90% Lapin kansanedustajista on kaivostoiminnan takana.

Sodankylässä on Sakatin kaivoshanke ja siinäkin on tiedossa 700 työpaikkaa

Ylitorniossa on lupaava esiintymä

Kolarissa on toista tuhatta työpaikkaa tuova Hannukaisen kaivoshanke

Norjassa Kautokeinon Bidjovaggessa oli kultakaivoshanke, joka olisi tullut vanhan kaivoksen viereen. Sitä kaivosta on Outukumpukin operoinut 84-96.
Olisi ollut ihanteellinen paikka kaivokselle koska tie ja sähköt oli valmiina. Kautokeinon kunnanjohtaja puolsi hanketta.
Mutta ei perkule, muutaman poromiehen mielestä se häiritse porojen elämää. Niinpä kaivos jäi perustamatta.
Jonain päivänä kaivos vielä avataan. Olen parina kesänä mennyt ohi ja kaivoksen jättämät jäljet ovat vähäisiä.
 
Mitähän se ”VAIN” on sitten?
Kaikki mitä on tarjolla on otettava kynsin hampain!

Tällä hetkellä Lapissa on kaivosteollinen bonanza!
Tietenkin sekin voidaan pilata poliitikkojen toimesta. Kuitenkin 90% Lapin kansanedustajista on kaivostoiminnan takana.

Tuolla on myös muodikkaan hiilidioksidittoman energian kiinnostavia kohteita (lue: uraania.)
 
Viimeksi muokattu:

Eu:n puutarhatuotanto on kohta ongelmissa, kasvuturve on joutumassa pannaan. Myös kuiviketurve ja tämä ei yhtään helpota kotieläintalouden tilannetta.

Alan rahoitusohjeistuksia säätelemällä homma hoidetaan, turvealan yrityskin lainaa saa, mutta ei samalla korolla kuin muut.
 

Eu:n puutarhatuotanto on kohta ongelmissa, kasvuturve on joutumassa pannaan. Myös kuiviketurve ja tämä ei yhtään helpota kotieläintalouden tilannetta.

Alan rahoitusohjeistuksia säätelemällä homma hoidetaan, turvealan yrityskin lainaa saa, mutta ei samalla korolla kuin muut.

Siinä ei sitten kai ole muuta vaihtoehtoa kuin (aquaponinen)vesiviljely!
Saadan samalla ratkaistua valkuaisaineen tuotanto koska sivutuotteena on kalanviljely, joka kaikkein tehokkainen eläintuotantoprosessi.
Nyt pitää sitten vain vaihtaa joulukinkku tilapiaksi!:ROFLMAO: No, kai Suomessa voitaisiin yhtä hyvin villjellä jotain tutumpaakin kalalajia?

Tämä oli sitten osaksi huumoria! En nyt aivan oikeasti näin ajattele. Älkää laittako minua giljotiinin,.
 
Siinä ei sitten kai ole muuta vaihtoehtoa kuin (aquaponinen)vesiviljely!
Saadan samalla ratkaistua valkuaisaineen tuotanto koska sivutuotteena on kalanviljely, joka kaikkein tehokkainen eläintuotantoprosessi.
Nyt pitää sitten vain vaihtaa joulukinkku tilapiaksi!:ROFLMAO: No, kai Suomessa voitaisiin yhtä hyvin villjellä jotain tutumpaakin kalalajia?

Tämä oli sitten osaksi huumoria! En nyt aivan oikeasti näin ajattele. Älkää laittako minua giljotiinin,.
Suomessa ei perinteisesti laiteta ketään giljotiiniin, täällä poljetaan suohon:p
 
Suosta tulikin mieleen, jään jännityksellä odottamaan että kummonen vaikutus tuolla turvesekoilulla ja puunhinnan nousulla on kuivikekustannuksiin tulevana talvena. Mulla kun noita tanakasti paskovia karsinaeläjä on hevoset ja lehmät ja sitä kuiviketta menee melkosta tahtia. Saas nähdä onko sitte sama silputa suoraan seteleitä kuivikkeiksi...

Tupaöljyäkin tilattiin, sai samalla rahalla 800litraa vähemmän kun edellisen kerran tilattiin. No nyt saa sentään kauhistella nykymeininkiä lämpimässä. Kun sais noi tallia lämmittävät pikkuset ydinvoimalat siirtämään sen lämpönsä tupaan ilman paskaa ja hajua. Lehmänpaskaa polttoaineena käyttävä autokin jäi yllättäen taas hankkimatta, mies torppasi mun ehdotukset (lehmänpaskalla kulkeva niva tai häkäpönttö-panamera), miehet on vaan joskus sellasia ilonpilaajia. Lopulta taivuin tarkentamaan toivomuksia uuden ajokin suhteen: ihan sama, paitsi ei bemaria tai ruumisautoa.

Nyt voi sitten ajella maataloustoimistoon tiedustelemaan että mistä vitun syystä joudun kuudennen kerran ilmoittamaan pitäväni lampaita. Näköjään kyllä vantaalaisessa kerrostalokämpässä oleva lampaita koskeva pitopaikkatunnuksenl on taas aktivoitunut. Ostaakohan ruokavirasto näitä rekistereiden ylläpitopalveluita joltain jälkeen jääneeltä?

Muuten kituhipin elo sujuu leppoisasti. Talvivalkosipulilla ostetut pässipojat kasvaa kohti toivottuja mittoja. Kyytöt hyväksyivät uuden vasikan seurueeseensa (sitä ne ei kyllä meinaa hyväksyä että tämä uutukainen saa enemmän ruokaa kuin nämä laidunkaudella rotevasti raamia hankkineet pallerot), lintuja ja kaneja on reilusti pakkasessa ja osa vielä tuoresäilössä, vuohia ja kyyttöäkin on sen verran ettei heti kohta tartte seuraavaa laittaa orteen. Maitoakin tulee vähän liiankin kanssa.

Viimeiset potut nostettiin tänään. Ihan k*rpää hommaa mutta sato oli tosi hyvä ja laatu ihan priimaa. Oikeastaan kaikki kasvikset onnistui paremmin kun uskalsin odottaa, olosuhteet kun oli kasvukaudella hivenen haastavat

Jos jollakulla on tupakin tarvetta, tervetuloa korjaamaan sato. Virginiaa on enempi ku tarpeeksi

Ja meillä on maailman kaunein kissanpentu, Mortis
F4E80865-5948-443D-982E-7EEC73260059.jpeg
 
Suosta tulikin mieleen, jään jännityksellä odottamaan että kummonen vaikutus tuolla turvesekoilulla ja puunhinnan nousulla on kuivikekustannuksiin tulevana talvena. Mulla kun noita tanakasti paskovia karsinaeläjä on hevoset ja lehmät ja sitä kuiviketta menee melkosta tahtia. Saas nähdä onko sitte sama silputa suoraan seteleitä kuivikkeiksi...

Tupaöljyäkin tilattiin, sai samalla rahalla 800litraa vähemmän kun edellisen kerran tilattiin. No nyt saa sentään kauhistella nykymeininkiä lämpimässä. Kun sais noi tallia lämmittävät pikkuset ydinvoimalat siirtämään sen lämpönsä tupaan ilman paskaa ja hajua. Lehmänpaskaa polttoaineena käyttävä autokin jäi yllättäen taas hankkimatta, mies torppasi mun ehdotukset (lehmänpaskalla kulkeva niva tai häkäpönttö-panamera), miehet on vaan joskus sellasia ilonpilaajia. Lopulta taivuin tarkentamaan toivomuksia uuden ajokin suhteen: ihan sama, paitsi ei bemaria tai ruumisautoa.

Nyt voi sitten ajella maataloustoimistoon tiedustelemaan että mistä vitun syystä joudun kuudennen kerran ilmoittamaan pitäväni lampaita. Näköjään kyllä vantaalaisessa kerrostalokämpässä oleva lampaita koskeva pitopaikkatunnuksenl on taas aktivoitunut. Ostaakohan ruokavirasto näitä rekistereiden ylläpitopalveluita joltain jälkeen jääneeltä?

Muuten kituhipin elo sujuu leppoisasti. Talvivalkosipulilla ostetut pässipojat kasvaa kohti toivottuja mittoja. Kyytöt hyväksyivät uuden vasikan seurueeseensa (sitä ne ei kyllä meinaa hyväksyä että tämä uutukainen saa enemmän ruokaa kuin nämä laidunkaudella rotevasti raamia hankkineet pallerot), lintuja ja kaneja on reilusti pakkasessa ja osa vielä tuoresäilössä, vuohia ja kyyttöäkin on sen verran ettei heti kohta tartte seuraavaa laittaa orteen. Maitoakin tulee vähän liiankin kanssa.

Viimeiset potut nostettiin tänään. Ihan k*rpää hommaa mutta sato oli tosi hyvä ja laatu ihan priimaa. Oikeastaan kaikki kasvikset onnistui paremmin kun uskalsin odottaa, olosuhteet kun oli kasvukaudella hivenen haastavat

Jos jollakulla on tupakin tarvetta, tervetuloa korjaamaan sato. Virginiaa on enempi ku tarpeeksi

Ja meillä on maailman kaunein kissanpentu, Mortis
Katso liite: 53051
No sen verran sanoisin että noi valtion firmojen ja laitosten hankkimat tietokoneohjelmat joita mm työajanseurantaan tai moneen muuhunkin käytetetään, on ... no hivenen epäsopivia tai ehkä aavistuksen kömpelöitä. En nyt tähän kehtaa käyttää kuvaavampia tai sopivampia ilmaisuja. No, ehkä siihenkin on syynsä, miksi nimenomaan NASA teki kuulentonsa yms saavutuksensa eikä suomalaiset valtion firmat tai laitokset.
 
Tuottiko kesä karjatiloille isompia vaikeuksia?

Nurmirehu riittää, hyvä kolmas sato petrasi tilannetta. Rehuviljaa eivät saaneet karjatilatkaat tarpeeksi ja siitä on ankaraa niukkuutta. Rehuohran hinta on rakettimaisessa nousussa ja tämä tulee vaikuttamaan isosti karjatilojen taloudelliseen tilanteeseen ensi talven aikana. (Ei tarvinne tähdentää, että ei positiivisesti.)


Rehuohran hinta meillä nyt 235 €/tn kertoo siitä, ettei rehuohraa saa käytännössä juuri mistään.

Edit: ruoan hinta kaupassa tulee nousemaan, koska sitä ei tarpeeksi saada. Samoin valikoimat supistuvat. Tuottajille sentti-pari lisää esim. lihakilolle, tätä tasoa korotukset käytännössä ovat olleet. Karjatilat toimivat nyt velkarahalla, sen aikaa kun pystyvät. Tuttu karjatilallinen totesi, että heti lopettaisin, ellei velkamäärä pakottaisi jatkamaan.

Tämän tien päässä ei tule olemaan mitään hyvää.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top