Suuri maatalouskeskustelu

Oli muuten vähän opettelemista, kun oli edellisen kerran kyntänyt 17 vuotiaana ja heti sitten perään 35 vuotiaana. Ei muuta kuin Youtubesta katsomaan miten aurat oikein säädetään :LOL:
Traktorin sivurajoittimet pitkiin reikiin. Vetokarttua säätämällä sivusuunnassa 1. viilun leveys. Vetovarret siten, että ne on yhtä korkealla. Tarvittaessa vääntelet vetokarttua. Uudet kärkilaput, työntövarsi sopivaan kulmaan, (hydraulinen on hyvä) ja eikös vain, kohtuullista kynnöstä alkoi syntymään. Siinä sinun Vallussa on varsin hyvä vetovastus säätö, (autocontrol nostolaite), traktorin ohjekirjasta katselet vähän sopivia säätöarvoja.

Kun aura ja traktorin nostolaite on sopivassa säädössä taakse et tarvitse katsella. Istut keskellä penkkiä rentona katse eteen ja loistavata kynnöstä muodostuupi takasektoriin:)
 
Traktorin sivurajoittimet pitkiin reikiin. Vetokarttua säätämällä sivusuunnassa 1. viilun leveys. Vetovarret siten, että ne on yhtä korkealla. Tarvittaessa vääntelet vetokarttua. Uudet kärkilaput, työntövarsi sopivaan kulmaan, (hydraulinen on hyvä) ja eikös vain, kohtuullista kynnöstä alkoi syntymään. Siinä sinun Vallussa on varsin hyvä vetovastus säätö, (autocontrol nostolaite), traktorin ohjekirjasta katselet vähän sopivia säätöarvoja.

Kun aura ja traktorin nostolaite on sopivassa säädössä taakse et tarvitse katsella. Istut keskellä penkkiä rentona katse eteen ja loistavata kynnöstä muodostuupi takasektoriin:)
Noillä ohjeilla pääseekin jo pitkälle!
Sellaisen vielä lisäisin että traktorin pitäisi pysyä vaossa ilman suurempaa ohjastamista eli auran ei pitäisi kammeta traktoria mihinkään päin, erityisesti helposti voi pyrkiä nousemaan kynnökselle jos aurat ei ole suorassa sivusuunnassa traktoriin nähden. Tämä ongelma tulee helposti jos auroja käytetään useassa eri traktorissa joissa on eri raideväli. Jos on paluuaurat niin sitten ne säädöt alkaakin olla mielenkiintoisia löytää ettei v.mäiset naapurit pysty helposti toteamaan moniko siipisillä auroilla on kynnetty..
 
Kynnöstä. Noi maathan oli 15v. "vuokralla" yhdellä sukulaisella, jolla on hevosia. Olisi pitänyt irtisanoa se homma jo paljon aikaisemin, mutta kun isä oli hellämielinen ja sitä kiinnostaa enemmän metsät. Sitten huomasin, että siellä alkaa kasvaa pajua (mikään muu ei sitten enää kasvanutkaan) jo keskellä peltoa ja paloi lopullisesti käämit. Isoisähän nousisi haudastaan ja antais selkään jos tietäisi, että meidän pellolla kasvoi pajua.

Nyt me hoidetaan nuo maanmuokkaukset yms. ja paikallinen iso maitotila viljelee niillä kauraa tai nurmea pääasiassa. Sänkikynnös menee tuolla 3,8m piikkiäkeellä (ei muuten karstottumaan pääse senkään edessä), mutta muutaman vuoden vanhan nurmen kynnöksen kanssa menee ihan pelleilyksi.

Oli muuten vähän opettelemista, kun oli edellisen kerran kyntänyt 17 vuotiaana ja heti sitten perään 35 vuotiaana. Ei muuta kuin Youtubesta katsomaan miten aurat oikein säädetään :LOL:
Eikös se kyntö ole kuin pyörälla ajaminen eli ei se mihkään unohdu..
 
:)
Traktorin sivurajoittimet pitkiin reikiin. Vetokarttua säätämällä sivusuunnassa 1. viilun leveys. Vetovarret siten, että ne on yhtä korkealla. Tarvittaessa vääntelet vetokarttua. Uudet kärkilaput, työntövarsi sopivaan kulmaan, (hydraulinen on hyvä) ja eikös vain, kohtuullista kynnöstä alkoi syntymään. Siinä sinun Vallussa on varsin hyvä vetovastus säätö, (autocontrol nostolaite), traktorin ohjekirjasta katselet vähän sopivia säätöarvoja.

Kun aura ja traktorin nostolaite on sopivassa säädössä taakse et tarvitse katsella. Istut keskellä penkkiä rentona katse eteen ja loistavata kynnöstä muodostuupi takasektoriin
Ilmaisin itseäni huonosti, tuosta on nyt jo useampi vuosi, mutta noin tein, hydraulinen työntövarsi mukaanlukien :)
 
Itse olen aina tehnyt laiskan miehen avauksen.

Auroja ei säädetä uudelleen, vaan kun ajetaan tasamaalla niin ensimmäinen viilu on lähes olemattoman ohut. Takaisin samoja jälkiä niin, että ensimmäinen terä kyntää tuon ensimmäisen kääntyneen viilun takaisin ja samanmoisen viilun sen alta.

Lopetuksestakin tulee kohtuullinen ilman eri säätöjä, kun alkaa vähentämään syvyyttä pari kierrosta aikaisemmin.

Ihan hyvä tulee, ei tarvitse veivata määräänsä enempää.

Nämä eivät siis olleet neuvoja, vaan tarinaa siitä kuinka asian voi hoitaa laiskastikin :rolleyes:
 
Tuossa tollaset hyvät perusopit sarka-auroille.
http://www.upix.fi/sites/koneoppi/koneoppi/upi/Muokkaus/peruss.htm

Itse aloitin kyntämisen natiaisena Fiskarsseilla(Kyntäjä)...voi sitä riemun päivää kun sai Kvernelandit ostettua :)


fiskars-kyntaja-2-siip,8ec2a473.jpg







kverneland-ab-4,ef05df00.jpg
 
Tuossa tollaset hyvät perusopit sarka-auroille.
http://www.upix.fi/sites/koneoppi/koneoppi/upi/Muokkaus/peruss.htm

Itse aloitin kyntämisen natiaisena Fiskarsseilla(Kyntäjä)...voi sitä riemun päivää kun sai Kvernelandit ostettua :)


fiskars-kyntaja-2-siip,8ec2a473.jpg







kverneland-ab-4,ef05df00.jpg
Jäykkä Fiskars oli meilläkin. Kyllä nousi fantastisesti kiviä näillä moreeneilla, olihan se kyntäminen melkoista retuuttamista. Kun jäykkä aura ottaa isoon pohjakiveen kuski on tuulilasilla..


Sampo (aura) oli sentään laukaisimilla. On vieläkin kunnossa ja sillä pottumaan kyntää ihan sujuvasti.

Kvernelandista ei ole itsellä kokemusta, Överumista paljonkin.
 
Viimeksi muokattu:
Jäykkä Fiskars oli meilläkin. Kyllä nousi fantastisesta kiviä näillä moreeneilla, olihan se kyntäminen melkoista retuuttamista. Kun jäykkä aura ottaa isoon pohjakiveen kuski on tuulilasilla..


Sampo (aura) oli sentään laukaisimilla. On vieläkin kunnossa ja sillä pottumaan kyntää ihan sujuvasti.

Kvernelandista ei ole itsellä kokemusta, Överumista paljonkin.

Kyllä Fiskarsilla mietti, että voiko elämä olla näin vaikeaa :D Tollaset kuvan Kvernelandit hommattiin käytettyinä, niillä oli jo ihan juhlaa aurata, ainoastaan leikkurien laakerit/laakerien tiivistys oli heikko, useamman kerran tuli etsittyä pudonnutta leikkurin terää pellosta ja kerran tuli se terä löydettyä äestettäessa, 605:n eturengas komiasti halki:mad:
Veljellä on muistaakseni nykyään Kvernelandin 6-siipiset ED:t, kerran oon kokeillut ja onhan ne taas ihan omaa luokkaansa verrattuna aiempiiin.
 

Nuo lapinlehmät on sellanen ikuinen riidanaihe niiden alkuperäiskarjahippien keskuudessa. Puhtaita lapinlehmiä ei taida olla enää ensimmäistäkään olemassa. Ne nykyiset lapparit on risteytyksiä tunturiroduista, niiden jalostukseen käytettiin aikanaan paljon ainakin ruotsalaista fjälkoa.

Sama kuin noissa itä-suomenkarjan kyytöissä. Puhtaina niitä on enää niitä äkkijyrkän tossavaisia ja sitten näitä nenosia, mitä mulla on noi kolme, kaikkinensa näitä on olemassa enää reilu 20 yksilöä. Alkuperäiskarjatukeen ei tartte olla puhdas, siihen riittää että on risteytys.

Mutta oli ne nyt mitä hyvänsä niin ihan huippua että noita aletaan brändätä. Siinä kai suomalainen perinnelehmä on kuin joku kobenautakin. Hirveellä hinnalla maailmalle huippulaatuista jäkälänsyöjäkyytön piffiä ja maitotuotteita, eikä mitään kumijuustoja mitkä on ihan hirveetä bulkkikuraa.

Mä olen kerrankin trendikäs. Pakkasessa on Rauha-lehmän maidosta tehtyä kinuskijäätelöä (kinuskin tein Sinikka nimisen vuohen maidosta) ja samaisen Sinikan maidosta tehtyä suklaajätskiä.
 
Rapakon toisellapuolella kaikki ei ole kunnossa.

http://themostimportantnews.com/arc...tion-and-now-here-comes-another-monster-storm

"Rain and flooding that began in March have kept farmers from planting a major portion of their crops during the normal mid-April to mid-May season in states like Illinois, Indiana, Iowa, Ohio and Michigan. As of Sunday, 39% of soybean acres have been planted in the 18 largest producing states, compared with an average 79% over the past five years, Agriculture Department figures show. Sixty-seven percent of corn acres are in the ground, vs. an average 96%. Such delays are unprecedented, Newton says. "

"There’s more. An African swine fever virus could suppress the production of Chinese pigs – which feed on soybeans – for years. "

Kiinassa afrikkalaisen sikaviruksen leviäminen laittoi hallituksen hävittämään miljoonia sikoja. Kiinassa 440 miljoonaa possua, puolet maailman määrästä. Virus on selviytyjä, säilyy 6 vuotta pimeässä ja 5 C asteessa.

https://www.bloomberg.com/graphics/2019-eliminating-african-swine-fever/

"Scientists say the virus may have arrived in China the same way it entered Europe in early 2007. A United Nations report suggests some food-waste containing pork was dumped from a ship visiting the port of Poti on the Georgian Black Sea and then eaten by one of the local pigs that are allowed to scavenge on garbage. Within weeks, 30,000 pigs had died and 80 percent of Georgia’s districts were thought to be infected. "

Taloudellinen vahinko käsittämättömän suuri, vaikkapa sen tahallinen levittäminen terrori-iskuna olisi tuhoisaa.
 
^Jos ääri-ilmiöt yleistyy, Suomen tulisi pitää kynsin ja hampain viljelijöistään ja pelloistaan kiinni.

Viljelijän näkökulmasta tämä nykytouhu on melkeinpä turhaa (enemmän elämäntapa) nälkäpalkalla kituuttamista, välillä tekisi mieli viskata rukkaset nurkkaan. Ehkäpä bisneskin korjaantuu, jos ruoka alkaa loppua.

Sikaloita on meillä runsaasti tyhjillään. Uudet possut sisään ja 3 kk:n päästä satakiloinen teuraaksi. Lihasikala on helppo ajaa ylös, huono kannattavuus on tällä hetkellä pahin este.

Maidontuotannon ylösajo ei sitten olekaan yksinkertainen eikä nopea temppu. Eikä halpa.

Tahti, millä maitotiloja juuri nyt lopettaa, on todella kylmäävä.
 
^Jos ääri-ilmiöt yleistyy, Suomen tulisi pitää kynsin ja hampain viljelijöistään ja pelloistaan kiinni.

Viljelijän näkökulmasta tämä nykytouhu on melkeinpä turhaa (enemmän elämäntapa) nälkäpalkalla kituuttamista, välillä tekisi mieli viskata rukkaset nurkkaan. Ehkäpä bisneskin korjaantuu, jos ruoka alkaa loppua.

Sikaloita on meillä runsaasti tyhjillään. Uudet possut sisään ja 3 kk:n päästä satakiloinen teuraaksi. Lihasikala on helppo ajaa ylös, huono kannattavuus on tällä hetkellä pahin este.

Maidontuotannon ylösajo ei sitten olekaan yksinkertainen eikä nopea temppu. Eikä halpa.

Tahti, millä maitotiloja juuri nyt lopettaa, on todella kylmäävä.
Nostan hattua teille jotka jaksatte tuota touhua,moni sikalan pitäjä tuttavapiiristäni on lopettanut,sikalat tyhjillään tai muutettu muuhun käyttöön,muistan hyvin ajan jolloin kauppa vapautui eeeuuun myötä ja ulkomaista lihanyssäkkää alkoi tulla lihapajojen varastoihin,ensin niitä purettiin takahuoneessa vaivihkaa omistajien toimesta ja vaihdettiin uudet muovit ja tarrat,oli sen jälkeen niin kotimaista,sitten touhu yleistyi eikä sitä enää duunareilta piiloteltu,nyt maahan tulee järjetön määrä lihaa ulkomailta jolla tietysti saadaan poljettua tuottaja hintoja Suomalaisilta tuottajilta,ostamme itse mahdollisimman paljon suoraan tuottajilta,eipä kauppa saa vedettyä välistä,meille yks lysti maksaako tuottaja niistä verot,kunhan rahaa saa tuottaja,tässä tulee huisan mukavat oltavat jos tiloja lopettaa enemmänkin,vain vahvalla omavaraistaloudella tulee pärjäämään tavan tallukka.
 
Tuli tässä muistojen syövereistä esiin kaikenlaisia juttuja joilla kustiin ostajia silmään,muutama kymmenen vuotta liha-alalla meni,sen lauluja lauloit jonka leipää söit...aikanaan mm kun tuli luomu ja viljasiat,vanhan luokituksen mukaan rasvainen sika leimattiin R siaksi,luomu kun tuli muotiin niin tehtiin LUOMU leimasin,R siat väheni ja luomua alkoi löytymään ja ihmiset tykkäsivät,kuumennus ja karju leimat lähtivät kinkusta nätisti pois kun tiesi mitä teki ja ihmiset sai nättiä E tai E+ kinkkua,joulukinkkuihin sai mukavasti painoa kun ajoi sen 2 kertaa suolaruiskun läpi ja heti sen jälkeen kinkku vakuumiin,työnantaja tykkäsi..nyt on luomu hieman tarkempaa,vaaditaan jotain todisteitakin..tuo painon lisääminen lihajalosteisiin vedellä on hieno laji,ihminen maksaa paljon vedestä,aineet nykyisin hyviä,ei huomaa vettä,en ole pitkään aikaan lihajalosteita ostanut,leikkeleet teen itse juuri tuon takia,ja myytti puhtaasta Suomalaisesta ruoasta elää ja voi hyvin..tarkennan vielä että tein itse töitä pienemmissä nakkipajoissa...saisin kirjoitettua vissiin oikein kirjankin aiheesta,paljon tuli nähtyä ja tehtyä.
 
Mulla menny ihan tosissaan usko tohon luomuun.. Mielikuvamarkkinointi on kans toinen lystikäs. Mansikit (max. 5kpl) kirmaa niityllä, elovena-emäntä kutsuu kaikki nimeltä lypsylle ja kyykkää kiuluineen käsin lypsämään. Seuraavassa otoksessa kannetaan maitotonkka laiturille.

Luomulihat kasvaa onnellisena PIHATOISSA. Unohdettiin mainita että pihatto on peltihalli missä kantturat seisoo paskassa sylikkäin. Kesät ja talvet. Ei toki kaikki mutta rahojani en tuhlaa luomunautaan.

Oikeastaan mulla on menny vähän kaikkeen ruoanjalostukseen usko. Ihmiset kiskoo kitusiinsa ihan uskomatonta kuraa
 
Mulla menny ihan tosissaan usko tohon luomuun.. Mielikuvamarkkinointi on kans toinen lystikäs. Mansikit (max. 5kpl) kirmaa niityllä, elovena-emäntä kutsuu kaikki nimeltä lypsylle ja kyykkää kiuluineen käsin lypsämään. Seuraavassa otoksessa kannetaan maitotonkka laiturille.

Luomulihat kasvaa onnellisena PIHATOISSA. Unohdettiin mainita että pihatto on peltihalli missä kantturat seisoo paskassa sylikkäin. Kesät ja talvet. Ei toki kaikki mutta rahojani en tuhlaa luomunautaan.

Oikeastaan mulla on menny vähän kaikkeen ruoanjalostukseen usko. Ihmiset kiskoo kitusiinsa ihan uskomatonta kuraa
Kun itse kasvattaa, on täysin varma mitä suuhunsa pistelee.
Tai erämiehet tai naiset ampua posauttaa hirven, peuran tai mitä tahansa muuta riistaa. Itse tai yleensä ainakin hirvihommissa seurue suolistaa, nykäisee orteen ja paloittelee pakkaseen. Sitä lihaa myöskään ei nitriittisuola ole pilannut.

Edit: @Baltriber ,kun halvalla pitää sapuskaa saada, lopputulos on tämä. Ruoanjalostuksesta yleisesti. Tehdasmaista tuotantoa tiloilla, lihatehtaissa nitriittiä ym. kuraa eineksiin.
 
Back
Top