Kovasti taas on ollut kirjoituksia tässä osastossa. Hetken on pois ja miljuuna sivua tullut lisää.
Mukava lukea trollin poistuttua, että täällä kuitenkin osataan keskustella asiallisesti puoleen jos toiseenkin. Kiva, kiva!
Kun taas kerran alamme analysoimaan syyrian konfliktia, pitää muistaa samalla se, että monen osallistuvan valtion ulkopolitiikka syyriassa on sisäpolitiikkaa. Niin turkin, iranin kuin saudienkin.
Sotaa tarkastellessa pitää alussa jättää sen painopiste huomioimatta, ja katsoa ja tutkia mitä ympärillä on.
Turkki. Ördy tahtoo uuden sulttaanikunnan ja äärivanhoillisen koraani tulkinnan valloilleen. Vastassa kurdit ja maallistuneet sekä armeija. Ei kestä enää toista tappiota vaaleissa, siksi "kurdi hyökkäys" poliisien kimppuun rauhan aikana. Siirtänyt iskujaan isisistä kurdien kimppuun, mikä tulee aiheuttamaan natossa omia puheitaan. "Sallinut" isisin vierailut rajansa lähellä. Joutuu seuraavien vuosien aikana tekemään isojakin päätöksiä EU:n, lännen ja naton suhteen. Syyrian sota on turkille pahin sisäpoliittinen vaikutus viimeisen 5v aikana.
Saudit. Sunnilaisuuden vanhoillisin noudattaja, iranin ikuinen vihollinen. Maa jossa shiat eivät ole muslimeita vaan harhaoppisia, koraanin väärin tulkitsijoita, uskon vihollisia. Vanhan kunkun kuoltua, laiva on kääntynyt hitaasti ja vähän. Saudien ongelma on sekä kotimaisen infran heikko taso. Lähes kaikki tapahtuu ostopalveluna. Rahan yltiöpäinen tuhlaaminen ja väärä politiikka OPEC:ssa aiheuttanut öljyn hinnan romahduksen ja sitä kautta saudeilla nettotulojen romahtamisen. Koetti sillä saada syyriaa ja irania polvilleen, ei onnistunut. Oma armeija on osoittautunut kyvyttömäksi jemenissä, sekä omalla eteläisellä rajalla, mittavista kalustohankinnoista huolimatta. Sotilailla puutteellinen koulutus, mitä teknologialla ei voi korvata. Ei voi tehdä rauhaa enää shia johtajien kanssa menettämättä kasvojaan. Yhdysvallat vetänyt hiljalleen suoraa sotilaallista tukea pois.
Qatar. Sunni enemmistöinen, rikas ja pitkälle koulutettu valtio jossa on suuri shia vähemmistö. Osallistuu lähinnä rahoittamalla, sillä vaikka maa on rikas ja sen populaatio korkeasti koulutettua, siellä on erittäin suuret määrät ulkomaalaisia työntekijöitä, mikä samalla on myös negatiivinen asia kuten saudeillakin. Tietyn alan osaaminen todella pienissä käsissä. Qatarin armeija on todella pieni, tosin laskennallisesti heillä on iso reserviläis armeija. Tästä syystä myös ei ole muulla kuin poliittisella painolla ja rahalla vaikuttava tekijä syyriassa.
Iran. Shiojen suurvalta, saudien suurin vihollinen ja samalla sunnien. Pakotteiden poistuttua saa takaisin paljon kaipaamiaan tuotteita, niin siviili koneista öljyjalostamoiden parantamiseen. Venäjän suuri asevientimaa, on rahaa ja keinot ostaa liki mitä haluaa, uraani kuuluu asiaan. Vanhoillinen johto ja sitä kautta hyvin fanaattinen shia yhteisö ja valmius uhrautua taistelussa sunneja vastaan. Kykenee samanaikaisesti rahoittamaan kaikki ostoksensa sekä tukemaan syyrian johtoa rahallisesti ja materiaalilla. Tukee myös estoitta hissukoita aseistaen ja kouluttaen sen johtoa ja miehistöä. Omaa sotakokemusta pitkältä ajalta ja kykenee pitkäkestoiseen sotaan tarvittaessa. Heille sunnin henki ei ole ihmisen arvoinen.
Kurdit. Kovimmat taistelijat assadia vastaan, kokeneet vainoa ja pesmergat taistelleet 30v itsenäisen kurdistanin puolesta. Alkaneet saamaan länsimaista koulutusta ja hieman aseistusta, mutta eivät vielä riittävästi. Suurin yksittäinen ja yhtenäinen osaava taisteluryhmittymä assadin vastaisella rintamalla. Turkin sisäpoliittisen tilanteen takia vaarassa joutua kahden rintaman sotaan.
Irak. Usa:n vetäytyminen irakista on aiheuttanut omalla tavallaan valtakaaoksen jota nyt sunni johtoinen isis käyttää tehokkaasti hyväkseen. Repaleinen ja eri heimorakenteista koottu irakin armeija ei kykene toimimaan riittävän hyvin isistä vastaan joten sillä ei ole voimia taistella assadin hallintoa vastaan. Irakin muslimit jakautuvat 2/3 shia 1/3 sunni, ja samaan aikaan irakin hallituksen kyvyttömyys yhdistää uskonnot toisiin ovat epäonnistuneet totaalisesti harjoitetun syrjintä politiikan takia. Saddamin aikaiset shiojen vainot ovat edelleen ihmisten muistissa ja nyt sunni johtoisen isisin toimet ovat saaneet shiat kääntymään iranin suuntaan. Tulevaisuudessa voi olla "näyttömö" irak 3 sodalle.
Venäjä. Suurvaltapolitiikka takaisin röyhkeällä tavalla. On tukenut assadia alusta asti, nyt myös ilmavoimillaan. Siviiliuhrit eivät haittaa taikka hetkauta johtoa, pääpaino on saada paine pois assadin armeijalta. Näpäyttää tarkoituksella usan "vetämää" länttä täsmä iskuillaan heidän kouluttamien kapinallisten kimppuun. Estää samalla ilmavalvonnallaan turkin liikkeitä ja välttää iskemästä vielä toistaiseksi kurdien kimppuun. Tulee saamaan luultavimmin ratkaisevan painopisteen syyriassa siten että lännen on taivuttava assarin erottamisvaatimuksissaan.
Pystyy kyllä tehokkaaseen tapaan iskeä venäläisellä tavalla, tappaaksesi 1 miehen ei haittaa jos 100 kaatuu vierestä. Saa koulutusta myös omille ilmavoimilleen sekä erikoisjoukoille maassa. Venäjällä myös apuna assadin armeija joka voi maasta käsin siirtää painopistettä iskujen jälkeen venäjän osoittamaan suuntaan.
Libanon. Armeija ei ole kyennyt vastaamaan hissukoiden voimalle ja siitä syystä johtuen libanon on joutunut syvälle syyrian sotaan mukaan. Hissukat sotivat assadin joukkojen mukana, omina yksiköinään. Olivat osittain vetäytymässä koettuaan suuria tappioita ja menetyksia, mutta venäjän saapuminen paikalle muutti painopistettä ja sitä kautta hissukat ovat jatkaneet assadin riveissä. Ovat lisänneet voimia libanonin ja syyrian rajalla sekä iskeneet suoraan sunni kapinallisten kimppuun. Täysin valmiita marttyyriyteen. Tekevät libanonin sisäpolitiikkaa taisteluilla. Libanon myös on jo saanut osansa pakolaisten mellakoista joten sielläkin voi vielä löytyä yllättäviäkin sopimuksia shia - sunni - kristittyjen keskellä. Edes hissukat eivät halua sisällissotaa libanoniin enää.
Länsi. Osallistuu lähinnä pommittamalla isistä ja kouluttamalla joukkoja, pieniä erikoisjoukkoja tekemässä omia toimiaan alueella. On jo osoittanut ilmaiskujen hampaattomuuden, mutta pelko omista uhreista sekä jo kalliit afganistan ja irakin sota kummittelevat vielä taustalla. Joutuvat vielä tavalla tai toisella osalliseksi konfliktiin viimeistään siinä vaiheessa kun öljyn hinta nousee taivaisiin.
Israel. Tyytyy lähinnä suojaamaan omaa valtiotaan sekä täsmä pommituksin poistamaan hissukoiden asekuljetuksia ja johtajia. Obaman möläytykset bibistä sai uskollisen ja luotettavan kumppani närkästymään ja rajoittamaan tiedustelutiedon jakamista. Ei tule osallistumaan konfliktiin kuin pakon edessä.
Oli nyt vaan sellainen pika-analyysitutkielma
Ei ole tässäkään sitä yhtä totuutta on vain se mitä on syyrian ulkopuolella kriisien osallistujien motiivit taikka jotain kivaa... Toivottavasti edes hieman antaa aihetta ajatteluun ja kirvoittaa hyvää keskustelua asiasta.