Tässä sitä ollaan

Puheet siitä että USA hakisi jonkinmoista totalitaristista globaalia dominanssia on kyllä ihan puhdasta bravo sierraa. Vasen laita kyllä uikuttaa kaikenlaista mutta tämä on ainoastaan kominterin muiston synnyttämää projektiota: Koska Neuvostoliitto pyrki rakentamaan ihan avoimesti Moskova-johtoista maailmaa kommunistisen maailmanvallankumouksen kautta -> USA:n on "pakko" toimia samoin.

Eikös se pitänyt olla niin että jenkit meni Irakiin vaan öljyn takia? No jenkit on olleet Irakissa toistakymmentä vuotta ja missäs se Irakin öljy oikein luuraa? Ei ole havaintoja tankkerisaattueista matkalla kohti USA:a? Jos sota käytiin öljyn takia niin miksi eivät ole pumppaamassa pää märkänä?

Ihan aikuisten oikeasti USA:n ulkopolitiikan kulisseihin pääsi Ronald Reganin valtakaudella pesiytymään muutama neonconeiksi kutsuttu aatteeseen pettynyt ex-vasemmistoälykkö josta näkyvimpiä olivat kansalaisoikeusaktivisti Paul Wolfowitzsekä vanha trotskilainen Irving Kristol. Neoconien naivi ajatus oli että nyt kun kylmäksi sodaksi kutsuttu ideologinen taistelu oli päättynyt lännen murskavoittoon, koko maailma siirtyisi euro-amerikkalaisen mallin mukaiseen edustukselliseen demokratiaan johon oleellisena osana kuuluvat oikeusvaltio ja kansalaisyhteiskunta. Irakin sodan tavoitteena ei ollut päästä riistämään öljyvaroja vaan se, että irakilaiset pääsisivät seuraamaan Bagdadin pride-kulkuetta Kentacky Fried Chikkeniä mutustellen. Vapaat vaalit ja vapaa markkinatalous!

Neokonservatiivien innostuksen lähteenä oli Francis Fukuyaman teos Historian loppu ja viimeinen ihminen, joka tulkitsi kommunismin romahtamisen tarkoittavan sitä, että länsimainen liberaali demokratia vakiintuisi kaikkialla maailmassa koko ihmiskunnan lopulliseksi hallintomuodoksi. Ideologinen kilpailu ja aseelliset konfliktit lakkaisivat, jolloin itse historia sellaisena kuin sen ymmärrämme saavuttaisi päätepisteensä. Kristillisperäinen käsitys, että historialla on käsikirjoitus alkuineen, keskikohtineen ja loppuineen ei politiikkaan siirrettynä ole konservatiivinen eikä liberaali, vaan marxilainen, ja neokonservatiivit eroavatkin Leninistä ja muista ”ihmissielujen insinööreistä” vain siinä, että heidän ”viimeinen ihmisensä” ei ole homo sovieticus, vaan hedoistinen kuluttaja. Neoconit perustelivat ”terrorismin vastaista sotaa” väittämällä niitä lähtölaukaukseksi uudelle maailmanjärjestykselle, jossa ihmisoikeuksia ja demokratiaa kunnioittamattomat hallinnot kaadettaisiin asevoimin ja GWB nielaisi typeryyttään syötin, koukun, painon ja metrin siimaa.

Ikävä juttu vaan että demokratia osoittautui huonoksi vientituotteeksi, se ei helposti tunnu juurtuvan sellaiseen maaperään jossa ei ole entuudestaan demokraattisia perinteitä ja instituutioita. Itä-Euroopan esimerkit (Puola, Tsekki, Unkari ect.) olivat synnyttäneet neoconeissa harhakuvan siitä että demokratia syntyy automaattisesti kun totalitaristinen diktatuuri kumotaan. Arabimaissa diktaattorin tilalle näyttää tunkevan teokratia ja Venäjällä demokratian verson tappoi palatsivallankumouksen kautta valtaan noussut sotilasdiktatuuri (KGB/FSB on puhdasverinen sotilasorganisaatio.) Entisen Neuvostoliiton asukkaat eivät määritelleet itseään ensisijaisesti ostajiksi ja myyjiksi tai erilaisten poliittisten vapauksien ja oikeuksien abstrakteiksi haltijoiksi, vaan tietyn kansallisuuden, uskontokunnan tai etnisen ryhmän jäseniksi. Kiina lähti kehittymään autoritaarisen markkinatalouden suuntaan. Jugoslavian kaltainen autoritaarisesti hallittu monikansallinen valtio ei muuttunut hallinnon kaaduttua demokraattiseksi liittovaltioksi, vaan hajosi verisessä sisällissodassa.

Nyt sitten Obaman hallinto on pyrkinyt ottamaan pesäeroa edeltäjästään mutta ei ole päässyt eroon perinnöstä, eikä tunnu hirveästi edes pyrkivänkään. Siitä ei vaan pääse yli eikä ympäri että USA on ottanut kantaakseen demokratian soihdun ja meidän kannaltammehan on mukavaa että juuri meidän elämänmuotoamme ja edustamiamme arvoja puolustaa maailman ainoa supervalta, tosin joskus kyseenalaisin ja ylimitoitetuin keinoin. Jenkkien asenne on manikealainen, he katsovat sotivansa hyvyyden ja valon puolesta maailman kaikkien ihmisten eduksi ja koska me europpalaiset jaamme suurimmaksi osaksi samat arvot jenkkien kanssa, me vain nyökyttelemme tyytyväisinä vaikka heitämmekin sekaan muutaman happamen tekopyhän kriittisen kommentin. Islamilainen fundamentalisti tai muu globaalin demokratian vastustaja on pahuuden ja pimeyden edustaja, jolla ei ole luovuttamattomia oikeuksia. Jos häntä ei saada käännytetyksi oikealle tielle, hänet on surmattava. Bush nuoremman kuuluisa lause ”pahan akselista” ei ollut pelkkää retoriikkaa. Tämä lähestymistapa ei ehkä ole kaikkein fiksuin; Maailman jakaminen hyviksiin ja pahiksiin toimii vain sarjakuvissa ja teiniyleisölle suunnatuissa toimintaleffoissa.

Vaikka neoconit alkavat olla mennen talven lumia, vastaavat asenteet elävät yhä politiikassa Yhdysvalloissa ja muuallakin länsimaissa; Länsivaltojen sekaantuminen Libyan ja Syyrian sisällissotiin ovat tämän suuntauksen jatkumoa. Yllättäen - tai ehkä ei niin yllättäen - Suomessa neokonservatiivisia äänenpainoja kuuluu vihreiden suunnalta, Suomen puolueista juuri vihreillä näyttää olevan suurin into lähteä ristiretkiin globaalin demokratian puolesta, seurauksista välittämättä. Samoin jotenkin jännä ilmiö että kommunistien kansan uutiset on ottanut putinismiin aika yhdensuuntaiset linjaukset neoconien kanssa.

Ehkä tämä nyt vähän auttaa tuulettamaan kylmän sodan juoksuhautoihin jämähtäneitä ajatusrakenteita. USA ei ole mikään suuri saatana joka pyrkii maailmanherruuteen vaan vähän yksinkertainen iso pikkupoika joka naivissa liberaalin yhteiskuntamallin levittämishalussaan saa usein aikaan vahinkoa. Liberaalin markkinatalousmaan kansalaisena joka tykkää yksilönvapauksista ja ihan puhtaasti vapaudesta tuo USA on kumminkin se vähemmän huono vaihtoehto minulle ja meille. Moni on eri mieltä.
 
Spiegel: Nato ei pystyisi tositilanteessa puolustamaan Baltiaa
1288690375955.jpg

Kun Viro, Latvia ja Liettua liittyivät sotilasliitto Natoon 10 vuotta sitten, ei Venäjä ollut niille merkittävä uhka. Nyt tilanne on toinen, mutta pystyykö Nato puolustamaan Baltiaa? Ei, arvioivat saksalaislehti Der Spiegelin lähteet.

Spiegelin mukaan Nato ja Saksan hallitus ovat jo käyneet keskusteluja skenaariosta, jossa Venäjä hyökkää Baltian maihin. Tällöin Naton jäsenmaat olisivat liittosopimuksen 5. artiklan mukaan velvollisia puolustamaan Viroa, Latviaa ja Liettuaa.

Miten silloin kävisi?

Baltian kannalta ei kovin hyvin. Spiegelin haastattelemien lähteiden mukaan Naton kyky puolustaa Baltiaa tavanomaisin asein olisi vain rajallinen.

- Sotilasliitolla olisi vain vähän tarjottavaa. Hyökkäyksen tullessa liitto pikemminkin hajoaisi kuin taistelisi, arvioi Spiegel.

Lehti perustaa arvionsa siihen, että Nato on kylmän sodan jälkeen purkanut kykyään käydä tavanomaisin asein laajamittaista sotaa Euroopassa. Kapasiteettia on ajettu alas rajusti.

Julkisesti sotilasliiton poliittiset ja sotilaalliset johtajat vakuuttavat seisovansa "rinta rinnan" Baltian kanssa ja kykenevänsä torjumaan Venäjän uhan. Käytännössä Naton sisällä kuitenkin epäillään jo omia kykyjä, lehti kirjoittaa.

Spiegel on saanut käsiinsä luonnoksen Naton puolustussuunnitteluosaston laatimasta asiakirjasta, joka analysoi Venäjän uhkaa Krimin niemimaan haltuunoton jälkeisessä tilanteessa.

- Venäjän kyky ja halu toteuttaa merkittäviä sotilaallisia toimia ilman kunnollista ennakkovaroitusta on laajalle ulottuva uhka euroatlanttisen vyöhykkeen turvallisuudelle ja vakaudelle, diagnoosi kuuluu.

Baltian lisäksi myös Puola on havahtunut ja vaatinut Natolta lisää panostusta maan puolustukseen. Nato on lähettänyt Puolaan vain symbolisen määrän amerikkalaissotilaita Ukrainan kriisin puhkeamisen jälkeen.

- Natolla on tukikohtia Britanniassa, Espanjassa, Saksassa, Italiassa ja Turkissa. Ne ovat turvallisia maita, sanoo Puolan ulkoministeri Radoslaw Sikorski lehdelle.

- Mutta siellä, missä tukikohtia todella tarvittaisiin, niitä ei ole.

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-1288690381933.html


 
Mutta entä se Putinin sotilaallinen strategia, jota lännessä niin arvuutellaan?
"Hän tarttuu mahdollisuuksiin, kun ne nousevat tai hän näkee niitä", Gessen arvioi.
"Hänen maailmankuvansa vain on erilainen kuin meillä, joten hän voi nähdä mahdollisuuksia sielläkin, missä me emme."

Venäläinen näkee ja hakee nopeita voittoja ja tarttuu niihin vaikka ne vaarantaisivat hänen tulevaisuutensa pidemmällä aikavälillä. Se on jotenkin kansanluonteessa.
 
Irakin sodan tavoitteena ei ollut päästä riistämään öljyvaroja vaan se, että irakilaiset pääsisivät seuraamaan Bagdadin pride-kulkuetta Kentacky Fried Chikkeniä mutustellen. Vapaat vaalit ja vapaa markkinatalous!

Siitä ei vaan pääse yli eikä ympäri että USA on ottanut kantaakseen demokratian soihdun ja meidän kannaltammehan on mukavaa että juuri meidän elämänmuotoamme ja edustamiamme arvoja puolustaa maailman ainoa supervalta, tosin joskus kyseenalaisin ja ylimitoitetuin keinoin. Jenkkien asenne on manikealainen, he katsovat sotivansa hyvyyden ja valon puolesta maailman kaikkien ihmisten eduksi ja koska me europpalaiset jaamme suurimmaksi osaksi samat arvot jenkkien kanssa, me vain nyökyttelemme tyytyväisinä vaikka heitämmekin sekaan muutaman happamen tekopyhän kriittisen kommentin. Islamilainen fundamentalisti tai muu globaalin demokratian vastustaja on pahuuden ja pimeyden edustaja, jolla ei ole luovuttamattomia oikeuksia. Jos häntä ei saada käännytetyksi oikealle tielle, hänet on surmattava. Bush nuoremman kuuluisa lause ”pahan akselista” ei ollut pelkkää retoriikkaa. Tämä lähestymistapa ei ehkä ole kaikkein fiksuin; Maailman jakaminen hyviksiin ja pahiksiin toimii vain sarjakuvissa ja teiniyleisölle suunnatuissa toimintaleffoissa.

Vaikka neoconit alkavat olla mennen talven lumia, vastaavat asenteet elävät yhä politiikassa Yhdysvalloissa ja muuallakin länsimaissa; Länsivaltojen sekaantuminen Libyan ja Syyrian sisällissotiin ovat tämän suuntauksen jatkumoa. Yllättäen - tai ehkä ei niin yllättäen - Suomessa neokonservatiivisia äänenpainoja kuuluu vihreiden suunnalta, Suomen puolueista juuri vihreillä näyttää olevan suurin into lähteä ristiretkiin globaalin demokratian puolesta, seurauksista välittämättä. Samoin jotenkin jännä ilmiö että kommunistien kansan uutiset on ottanut putinismiin aika yhdensuuntaiset linjaukset neoconien kanssa.

Ehkä tämä nyt vähän auttaa tuulettamaan kylmän sodan juoksuhautoihin jämähtäneitä ajatusrakenteita. USA ei ole mikään suuri saatana joka pyrkii maailmanherruuteen vaan vähän yksinkertainen iso pikkupoika joka naivissa liberaalin yhteiskuntamallin levittämishalussaan saa usein aikaan vahinkoa. Liberaalin markkinatalousmaan kansalaisena joka tykkää yksilönvapauksista ja ihan puhtaasti vapaudesta tuo USA on kumminkin se vähemmän huono vaihtoehto minulle ja meille. Moni on eri mieltä.

Kiitos Minuteman, tätä oli tosi ilo lukea ja antoi ajattelemisen aiheutta. Varsinkin tuo vihreiden ristiretki-innostus-havainto oli hyvä sekä rinnastaminen neo-con:eihin ja edelleen hoksaaminen, että kummassakin porukassa on näitä ex-vasemmistolaisia. Aate elää ja muuttuu. Voihan tuon niinkin ymmärtää että USA:laisten suuri enemmistö ovat näitä "vähän yksinkertaisia pikkupoikia", joita hyper-suvaitsevaan (siis kaikkea muuta suvaitaan vaan ei perinteistä kristinuskoa, se on eviliä) globaaliin "demokraattiseen" markkinatalouteen pyrkivä, muuntautumiskykyinen Aate toimijoineen käyttää agendansa ajamiseen. Presidenttien, jotka ajavat tätä agendaa, on pakko jopa teeskennellä olevansa jonniinlaisia tunnustavia kristittyjä Bible-Belt:in rauhoittamiseksi ja nuorten värväämiseksi tältäkin alueelta. USA:laisten olisi muuten jo aika saada sinne järjestelmäänsä toimiva demokratia - kaksipuoluejärjestelmä jonka vaihtuvat presidentit eivät puoluekannastaan riippumatta muuta peräsimen suuntaa on ollut jo pitkään ameriikkalaisten huumori-/viihdesarjojen vakiovitsirepertuaarissa. Tuntuu että se demokratia, jonka tämä globaali liberaali markkinatalous hyväksyy on niin pöljistetty demokratia, ettei siitä ja sen antamista valmiista ja rajoitetuista vaihtoehdoista ole vaaraa järjestelmän toimivuudelle. Niinkun EU:ssakin ollaan nähty, kyllä äänestäminen on sallittua, kunhan osaa äänestää oikein. Jos ei osaa, niin sitten otetaan vaan uusiksi. Freedom!!!

Varmastikin suuri osa venäläisistä kokee olevansa itse manikealaisia pahaa partanaisten koalitiota vastaan. Ja siitäkin olen aika varma, että vaikka USA:laisten retoriikka ja tavallisten ihmisten / sotilaiden ajattelumaailma on naivia, niin tämän Aatteen ja talouselämän puuhamiehet ovat häikäilemättömiä, tarkkanäköisiä ja omalla logiikallaan varsin teräviä.
 
Skotit hävis loppupelissä pahasti ja William Wallacellekin kävi huonosti. Eli isoisän sanoin: "Hullu saa olla, muttei tyhmä." :D

Jännä juttu asiaan liittyen. Englanti ei muuten vallannut skotlantia vaan homma tapahtui perimysjärjestyksen perusteella. Vai mitä luulette tyypistä jonka nimi oli James VI and I.

Offtopic.

Niin että miten se nyt olikaan Sardaukar?
 
Ei toki, se oli vain se USA-optio mikä lunastettiin.
En ymmärtänyt, voitko selventää? Mielestäni se, että ulkomaalainen yritys ostaa suomalaisen yrityksen ei ole sama asia kuin se että valtio vaatisi Suomelta jotain.
 
En ymmärtänyt, voitko selventää? Mielestäni se, että ulkomaalainen yritys ostaa suomalaisen yrityksen ei ole sama asia kuin se että valtio vaatisi Suomelta jotain.

En tosissani tuota vakavalla mielellä heittänyt, kuitenkin valtioitten liikkujen päämoottori on taloudelliset edut eivätkä loppupeleissä mitkään muut sen ihanteellisemmat tavoitteet. Siinä mielessä vähän v-tutti tuo Elopin/Microsoftin tempaus vaan eipä se tunnu heilläkään lähtevän lentoon tuo kännyjuttu. En tiedä mitään jutun syvemmistä taustoista. Lähinnä tuo on sikäli herkullinen retorinen heitto, kun veli V. on tunkemassa kapasiteettia ja pääomaa atomivoimalaan niin amerikkalaisten toimet johti siihen, että jumalaton määrä suomalaista henkistä pääomaa tietotekniikkainsinöörien muodossa on lähtenyt Saksaan, Kiinaan sun ties minne. Mutta heitoksihan tuo kommenttini vain jää.
 
Eipäs nyt vedetä taas asioita liian yksinkertaisiksi. Esimerkiksi joku Nokian matkapuhelinliiketoimintojen ostaminen ei ollut mikään USA:n interventio vaan ihan normaali yrityskauppa kahden pörssiytiön välillä. Asia olisi ollut toisenlainen jos ostaja olisi ollut joku USA:n liittovaltion virasto, esimerkiksi puolustusministeriö ja kauppaa olisi vauhditettu diplomaattisilla ja poliittisilla painostustoimilla.

Sitä paitsi Nokian osakkeiden enemmistö oli jo yhdysvaltalaisten eläkevakuutusyhtiöiden hallussa. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että kauppa olisi pitänyt tehdä jo vuosi aikaisemmin mutta onneksi MS pelattiin semmoiseen rakoon että heidän oli pakko maksaa selkeää ylihintaa mutta se ei kuulu tämän palstan aihepiiriin.

Sotiminen luonnonvarojen vuoksi? USA:n kaltaisen valtion kyseessä ollen ei relevanttia koska USA:n valtiolla ei ole taloudellisia intressejä pörssiyhtiöiden suhteen eivätkä suurpääoman edustajat ilkeistä puheista huolimatta sanele USA:n ulkopolitiikkaa. Venäjän kaltaisen totalitaristisen valtion suhteen asia on taas toinen koska totalitarismissa vallitsevassa korporativistisessa talousjärjestelmässä yksityisten yritystenkin rahat ovat korvamerkattu hallituksen käyttöön. Venäjällä Gazprom on Kremlin työkalu tehdä suosikeistaan miljonäärejä.

Markkinatalousmaat eivät käy sotaa luonnonvaroista koska sotiminen on kallista ja koska kaikki luonnonvarat ovat ostettavissa eikä valtiolla ole suoraa kytköstä pääomiin. Totalitarismit voivat sotia luonnonvaroissa koska totalitarismissa sotilaan henki on halpa ja valtio = business.

Jenkkejä ei kiinnosta sotia luonnonvarojen vuoksi eivätkä he edes näytä olevan kiinnostuneita edistämään yhdysvaltalaisten yritysten toimintaa ohi muiden toimijoiden niillä alueilla jotka ovat amerikkalaisten sotilaiden valvonnassa. Jenkkien motivaatiot tehdä sotilaallisia interventioita maailmalla ovat ihan jotain muuta kuin imperialistisia käsitteen klassisessa merkityksessä. Talousetujaan jenkit kyllä puolustavat sotilaallisten toimiensa sivutuotteena koska sotilaallinen ja yhteiskunnallinen vapaus on hyvää läkettä liiketoiminnalle. Tästä ämpäristä saavat kaikki ammentaa, sataa kaikkien laariin.
 
Sotiminen luonnonvarojen vuoksi? USA:n kaltaisen valtion kyseessä ollen ei relevanttia koska USA:n valtiolla ei ole taloudellisia intressejä pörssiyhtiöiden suhteen eivätkä suurpääoman edustajat ilkeistä puheista huolimatta sanele USA:n ulkopolitiikkaa. Venäjän kaltaisen totalitaristisen valtion suhteen asia on taas toinen koska totalitarismissa vallitsevassa korporativistisessa talousjärjestelmässä yksityisten yritystenkin rahat ovat korvamerkattu hallituksen käyttöön. Venäjällä Gazprom on Kremlin työkalu tehdä suosikeistaan miljonäärejä.

Markkinatalousmaat eivät käy sotaa luonnonvaroista koska sotiminen on kallista ja koska kaikki luonnonvarat ovat ostettavissa eikä valtiolla ole suoraa kytköstä pääomiin. Totalitarismit voivat sotia luonnonvaroissa koska totalitarismissa sotilaan henki on halpa ja valtio = business.

Jenkkejä ei kiinnosta sotia luonnonvarojen vuoksi eivätkä he edes näytä olevan kiinnostuneita edistämään yhdysvaltalaisten yritysten toimintaa ohi muiden toimijoiden niillä alueilla jotka ovat amerikkalaisten sotilaiden valvonnassa. Jenkkien motivaatiot tehdä sotilaallisia interventioita maailmalla ovat ihan jotain muuta kuin imperialistisia käsitteen klassisessa merkityksessä. Talousetujaan jenkit kyllä puolustavat sotilaallisten toimiensa sivutuotteena koska sotilaallinen ja yhteiskunnallinen vapaus on hyvää läkettä liiketoiminnalle. Tästä ämpäristä saavat kaikki ammentaa, sataa kaikkien laariin.


Jaa häh? Onko tuo vitsi?
 
Jos olet eri mieltä niin perustele.

Minä väitän että luonnonvarojen vuoksi ei markkinatalousmaan kannata sotia koska luonnonvarojen omistaja tuo ne sinulle kotiin rahallista korvausta vastaan, hinnalla joka on huomattavasti sotimista halvempi.

Diktatuurit voivat sotia luonnonvarojen vuoksi koska sotilaan henki on halpa ja luonnonvaroista saatavat tulot valuvat diktaattorin ja tämän lähipiirin taskuun.
 
Jos olet eri mieltä niin perustele.

Minä väitän että luonnonvarojen vuoksi ei markkinatalousmaan kannata sotia koska luonnonvarojen omistaja tuo ne sinulle kotiin rahallista korvausta vastaan, hinnalla joka on huomattavasti sotimista halvempi.

Diktatuurit voivat sotia luonnonvarojen vuoksi koska sotilaan henki on halpa ja luonnonvaroista saatavat tulot valuvat diktaattorin ja tämän lähipiirin taskuun.


Jostain näkökulmasta katsoen amerikkalaisten sodat ovat kuule ihan tuota samaa. Veronmaksajat maksavat puolustusbudjetin, eikö niin. Ja ne samat maksavat sotakulutkin. Suuryritykset korjaavat monin tavoin hillon. Menot sosialisoidaan, tuotot yksityistetään.

Vai että Usa on vähän yksinkertainen iso poika, joka jakaa ideologioitaan surutta. Totta tuokin. Välillä oikein pitää ohjustimin ja muin asein ajaa vastaanottajaa suosiollisemmaksi.

En osaa kohta enää sanoa mitään.
 
Jos olet eri mieltä niin perustele.

Minä väitän että luonnonvarojen vuoksi ei markkinatalousmaan kannata sotia koska luonnonvarojen omistaja tuo ne sinulle kotiin rahallista korvausta vastaan, hinnalla joka on huomattavasti sotimista halvempi.

Diktatuurit voivat sotia luonnonvarojen vuoksi koska sotilaan henki on halpa ja luonnonvaroista saatavat tulot valuvat diktaattorin ja tämän lähipiirin taskuun.


Perusteluja:

-Kaupankäyntiin käytetty valuutta. Kaikki rahaa ylläpitävät tahot inflatoivat valuuttaansa. Se on yksi verotuksen muoto. Rahan ylläpitäjä voi tehdä osan hankinnoistaan kansalaisilta verotetulla rahalla ja osan uunituoreella rahalla. Dollarin käyttäminen maailmankaupassa on jenkeille tuntuva tulonlähde. Dollarin inflaatio verottaa koko maailmaa. Dollarista irti pyristelevät tahot tuppaavat tulemaan demokratisoiduiksi.
-Luonnonvarojen myyjän hankinnat saamillaan rahoilla. Inflaation vauhdilla nakertamat Yhdysvaltojen joukkovelkakirjat ja ylihintaiset amerikkalaiset aseet eivät ehkä ole paras mahdollinen hankinta ostajan kannalta. Jenkit taas hyötyvät aseista saaduista rahoista ja tilauksien mahdollistamista suuremmista sarjoista. Velkakirjojen myynti on puhdasta voittoa heidän kannaltaan. Nehän voi tulevaisuudessa hyvittää painotuoreella rahalla.
-Luonnonvarojen tuottamiseen liittyvät sopimukset. Valloittajan yhtiöt tuppaavat voittamaan nämä diilit yllättävän usein. Tekevätpä vielä useimmiten kohtuullisen tuhdit voitot tekemillään sopimuksilla.

Eli nykyään luonnonvaroja ei suoraan lapioida laivaan ja viedä maasta ulos. Kuvio on vähän mutkikkaampi, mutta idea on kuitenkin sama. Siirtomaat ovat edelleen tuntuva tulonlähde isännilleen.
 
Jostain näkökulmasta katsoen amerikkalaisten sodat ovat kuule ihan tuota samaa. Veronmaksajat maksavat puolustusbudjetin, eikö niin. Ja ne samat maksavat sotakulutkin. Suuryritykset korjaavat monin tavoin hillon. Menot sosialisoidaan, tuotot yksityistetään.

Kerroppa mistä viimeaikaisesta konfliktista olisi ollut jollekin amerikkalaiselle suuryritykselle hyötyä kohdemaan luonnonvarojen hyödyntämisen kautta? Ajan tällä takaa tätä tiettyjen piirien hellimää ajatusta "jenkit meni Irakiin vain öljyn takia" tai "ei jenkit Suomea auttaisi kun meillä ei ole öljyä". Kerro yksikin jenkkien sotilasoperaatio jonka lähtökohta olisi kohdemaan luonnonvarojen haltuunotto.
 
Perusteluja:

-Kaupankäyntiin käytetty valuutta. Kaikki rahaa ylläpitävät tahot inflatoivat valuuttaansa. Se on yksi verotuksen muoto. Rahan ylläpitäjä voi tehdä osan hankinnoistaan kansalaisilta verotetulla rahalla ja osan uunituoreella rahalla. Dollarin käyttäminen maailmankaupassa on jenkeille tuntuva tulonlähde. Dollarin inflaatio verottaa koko maailmaa. Dollarista irti pyristelevät tahot tuppaavat tulemaan demokratisoiduiksi.

Kerro esimerkki maasta joka on joutunut voimatoimien kohteeksi pyrkiessään irti dollarikaupasta. Todista myös väitteesi.

-Luonnonvarojen myyjän hankinnat saamillaan rahoilla. Inflaation vauhdilla nakertamat Yhdysvaltojen joukkovelkakirjat ja ylihintaiset amerikkalaiset aseet eivät ehkä ole paras mahdollinen hankinta ostajan kannalta. Jenkit taas hyötyvät aseista saaduista rahoista ja tilauksien mahdollistamista suuremmista sarjoista. Velkakirjojen myynti on puhdasta voittoa heidän kannaltaan. Nehän voi tulevaisuudessa hyvittää painotuoreella rahalla.

Taidat puhua syriana nimisestä elokuvasta, joka ei ollut dokumentti vaan fiktiota. Voisi olla tottakin mutta argumenttina nollan arvoinen. Aseita myyvät muutkin kuin yhdysvaltalaiset. Dollarien käyttö sopimusvaluuttana on vapaaehtoista. Monet kyllä käyttävät vapaaehtoisesti koska dollariin luotetaan. Velkojen kuittaaminen painokoneella taas tuottaa sanktioita joita ei normaalitilassa kannata ottaa.

-Luonnonvarojen tuottamiseen liittyvät sopimukset. Valloittajan yhtiöt tuppaavat voittamaan nämä diilit yllättävän usein. Tekevätpä vielä useimmiten kohtuullisen tuhdit voitot tekemillään sopimuksilla.

Mainitse esimerkki missä näin on käynyt ja mistä lähteestä tieto on peräisin.

Eli nykyään luonnonvaroja ei suoraan lapioida laivaan ja viedä maasta ulos. Kuvio on vähän mutkikkaampi, mutta idea on kuitenkin sama. Siirtomaat ovat edelleen tuntuva tulonlähde isännilleen.

Mainitse esimerkki tämmöisestä siirtomaasta ja kuvaa samalla miten kyseisen maan johto on kiinnitetty tottelemaan USA:n määräyksiä.

Normaali oikeustoimikelpoisten kesken kv. kaupan sääntöjä noudattava kaupankäynti ei ole siirtomaan riistoon verrattavaa toimintaa.
 
Back
Top