Ei se hyökkäyshelikopteripataljoonakaan halpa olisi. Jenkkien ysikytluvun 24 Apachen pataljoonassa oli 330 miestä ja 78 autoa ja kuorma-autoa, joista pienin taisi olla humvee. Miehistä 155 on miehistöä, loput upseereita ja aliupseereita, eli aikalailla skappareista koostuisi yksikön pääosat.
https://man.fas.org/dod-101/army/unit/toe/01385A200.htm
Ohjuslaukaisimet voidaan pistää ottoajoneuvojen päälle. Niiden miehistö voi koostua kokonaan reserviläisistä, joita kyllä piisaa, etenkin tällaisiin takalinjojen tehtäviin. Ei tartte laittaa kovakuntoisia ukkoja tähän hommaan.
Spike NLOS ei tietenkään ole syy sille, ettei meillä ole taisteluhelikoptereita, koska ei meillä ole Spike NLOS kalustoakaan. Olen vaan sitä mieltä, että kyseessä olisi parempi investointi, paitsi jos tarkoituksena on kähtävien ampuminen hekon tykillä ja raketeilla.
Sun esimerkkiesi ja mun ajatuksen ero on siinä, kuinka verrannollisista suprituskyvyistä on kyse. Mikään määrä Stinger partioita ei kykene kuin murto-osaan F-35 hävittäjän suorituskyvystä. Monitoimihävittäjä on hyvin monipuolinen vekotin. Tankki kykenee paljoon, mitä mikään määrä sinkoja ei voi tehdä. Helikopterilla on kolme tapaa vaikuttaa viholliseen ja lisäksi se voi tiedustella, mutta lennokki tiedustelee halvemmalla. Ne vaikuttamistavat ovat tykki, raketti ja ohjus. Tykki ja suora-ammunta raketein onnistuu ilman kestämättömiä tappioita vain savimajojen asukkeja vastaan nykymaailmassa. Epäsuora tuli raketeilla on normi epikseen verrattuna tehotonta ja kallista. PST ohjus jää ainoaksi helikopterin tehokkaaksi aseeksi, mutta samat ohjukset voi ampua muiltakin laveteilta. Tästä syystä taisteluhelikopteri ja Spike NLOS ajoneuvoalustalla ovat verrannolliset, mutta sinun esimerkkisi eivät ole.
Sitten voiman keskittämiseen: 24 helikopterin yksikön hankinta maksaa Puolan hinnoilla noin 2,5 miljardia, ilman käyttökuluja. Jokainen niistä voi kantaa 16 ohjusta. Oletetaan hekoille hyvin korkea 75% valmiusaste. Voimme siis keskittää 288 ohjusta yhdelle suunnalle kerralla. Ohjus maksaa sen neljännesmiljoonan riippumatta laukaisualustasta. Hekojen hinnalla saisi siis sen kymmenentuhatta (10 000) ohjusta, mutta osa rahasta menisi laukaisimiin, joten oletetaan vaikka 5000 ohjusta. Spike NLOSilla on 25km kantama. Oletetaan rintaman pituudeksi tuhat kilometriä, liittolaiset hoitakoon loput. Tasajaolla jokaiseen kohtaan rintamaa voidaan iskeä 250 ohjuksella. Elikkä maasta ampumalla saadaan vastaava suorituskyky koko rintaman pituudelle samalla rahalla, kun hekoilla saadaan sinne, mihin kaikki voima keskitetään. But there's more! Maasta ammuttavat ohjukset olisivat kokoajan saatavilla koko rintaman pituudella, eikä vain sillä yhdellä sektorilla, johon hekot ovat keskitetty. Ja ympäri vuorokauden, säässä kuin säässä. Eikä niitä käytettäessä tarvisi odottaa hekojen lentoaikaa, ennen kuin ryssän tankkien tornit rupeaa hyppimään.