Nojatuolistrategi
Ylipäällikkö
Suomi-Ruotsi -maaottelu?
Uusruotsalaisen sijoitusomaisuuteen luetaan kai vuohetkin. Todellinen poroporvari sen sijaan laskee mukaan koko tokan.
Suomalaisista noin kaksi kolmasosaa saa jotain säästöön tuloistaan. Sen sijaan talouden suunnitelmallisuus on hälyttävän surkealla tolalla. Finanssialan tutkimuksen (2019) mukaan vain seitsemän prosenttia suomalaisista suunnittelee raha-asioitaan yli kolmen vuoden päähän! Yhdeksän prosenttia ei suunnittele talouttaan lainkaan, 24 prosenttia suunnittelee korkeintaan kuukauden ja 57 prosenttia korkeintaan kuusi kuukautta.
Luvut ovat niin karseita, että vääjäämättä jää pohtimaan, ovatkohan vastaajat ymmärtäneet, mihin vastaavat.
Suomalaisten sijoitusharrastus on joka tapauksessa yleistymässä. Sijoittamisesta myös puhutaan julkisesti enemmän. Tällä hetkellä suomalaiset makuuttavat noin 85 miljardia rahoitusvarallisuudestaan pankki- ja säästötileillä. Varaa sijoittaa siis olisi. Tilillä raha on vain inflaation syötävänä.
Pohjoismaisessa vertailussa suomalaiset ovat vielä varovaisia arvopaperisijoittajia. Esimerkiksi Ruotsissa on sijoitusvarallisuutta rutkasti enemmän asukasta kohden. Vuoden 2016 lopussa ruotsalaisella oli keskimäärin yli 133 000 euron verran sijoitusvarallisuutta, kun suomalaisella sitä oli vajaat 54 000 euroa. Pörssiosakkeita on noin joka kuudennella suomalaisella ja rahastoja noin joka neljännellä. Sijoitusasunto löytyy alle kymmeneltä prosentilta. https://www.verkkouutiset.fi/ruotsi-hakkaa-suomen-varallisuudessa-taustalla-karseat-luvut/
Uusruotsalaisen sijoitusomaisuuteen luetaan kai vuohetkin. Todellinen poroporvari sen sijaan laskee mukaan koko tokan.