Etelä-Korean ja Taiwan'in menestyksen taustalla tärkein tekijä on ollut oikea talousjärjestelmä. Globaalin, vapaan markkinatalouden ehdoilla toimiva tuotantotalous. Tottakai samanaikaisesti myös koulutustason nousu on positiivinen tekijä. Menestyksen kannalta ratkaisevaa myös yhteiskunnan hallintojärjestelmän antama mahdollisuus investoinnelle, yrittämiselle, teollisuudelle ja kaupalle. Sosialistinen "lypsävän lehmän tappaminen" ehkäisee tehokkaasti talouden kasvua.Koulutuksen käytettyjen vuosien ja talouskasvun yhteys on mielenkiintoinen aihe. Olen käsittänyt, että tätä yhteyttä usein yliarvioidaan. Johtaako koulutus talouskasvuun vai talouskasvu koulutukseen? Varmaan sekä että.
Aasialaisista yhteiskunnista tulee mieleen ahkerat opiskelijat. Mielenkiintoista kuitenkin on, että Etelä-Korea ja Taiwan rikastuvat maiden koulutustason ollessa matala. Lähes puolet taiwanilaisista oli lukutaidottomia 1960-luvulla, ja Etelä-Koreassa lukutaito oli harvinaisempaa kuin joissain Afrikan maissa. Filippiineiltä löytyy paljon koulutettuja ihmisiä, mutta maa ei ole kehittynyt edellä mainittujen valtioiden tavoin.
Kuubassa ja Neuvostoliitossakin koulutukseen satsattiin runsaasti... No eipä se koulutus kaikkea muuta korvaa. Ja oppi, niin koulussa kuin koulujen ulkopuolella saatu, ei ole haitaksi.
Ja arvatkaapa miksi Kuuba ja Neuvostoliitto/Venäjä eivät ole pärjänneet millään tavoin kansanvälisillä markkinoilla? Hyvästä koulustasosta huolimatta.