Mutta kuten todettu ehdotus on niin radikaali, ettei se toteudu, vaan Suomen julkinen sektori jatkaa paisumistaan läpitunkemattomaksi sosiaaliturvaverkkojen sotkuksi.
Siinä että jatketaan vastikkeettoman rahan jakamista ei ole mitään radikaalia. Ei todellakaan. Toisaalta
"Suomen julkinen sektori *ei* jatka paisumistaan läpitunkemattomaksi sosiaaliturvaverkkojen sotkuksi" . Paisuminen lakkaa viimeistään siinä vaiheessa kun rahat loppuu.
Myöskään yhteiskunta ei kykene jatkamaan verottamista ns. tappiinsa asti. Jo pelkkä pyrkimys maksimaaliseen verotukseen tuhoaisi julkishallinnon. Mutta en usko että poliitikot kykenevät löytämään ratkaisua asiaa..
Siksi suomalaisen sosiaaliturvaloukku tulee uudistumaan ja korjaantumaan ihan itsekseen.
-Luonto korjaa omalla tavallaan ilmaston muutoksen- Samalla tavalla talouden lait tulevat aikanaan korjaamaan myös suomalaisen sosiaaliturvan älyttömyydet. Yhteiskunnan rahojen loppuessa myös sosiaaliturva ns. "adaptoituu" (=asettautuu) juuri sopivalle tasolle.
Henkilökohtaisesti en ole asiasta erityisemmin huolissani. Olen varautunut siihen ja kehotan/neuvon muitakin varautumaan.
Historia opettaa. Suomalainen yhteiskunta on kokenut, vastaavia yhteiskunnallisia ja sosiaalisia kriisejä aikaisemminkin. Niihin on aina löytynyt ratkaisu. Aina yhteiskunta ei ole siihen kyennyt mutta ihmiset ovat osanneet tehdä ratkaisuja myös henkilökohtaisesti, yksilön ja perheen tasolla. Joskus lopputulon on onnistunut hyvin ja toisella kertaa huonommin.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suuret_nälkävuodet
https://fi.wikipedia.org/wiki/Siirtolaisuus_Yhdysvaltoihin
http://vapaussota.com/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Siirtoväki
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomi_1960-luvulla
https://fi.wikipedia.org/wiki/Suomen_1990-luvun_alun_lama
Tuossa yllä muutamia esimerkkejä asioista..Tottakai pitää muistaa myös sodat ja monet muut yhteiskunnalliset muutokset joita Suomessa on jouduttu ratkomaan.
Tällä hetkellä poliitikot ovat rakentamassa uudenlaisia "kuplia" suomalaisen yhteiskunnan ratkaistavaksi. Sellaisia joista täällä keskustellaan monessa topic'issa. Tarkoitan lähinnä valtion velkaantumista, julkishallinnon pysyvää talouskriisiä, täysin hallitsematonta pakolaisten elättämistä tulevina vuosina, vuosikymmeninä ja satoina.
Tavallisella, yksittäisellä ihmisellä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa poliittisiin valintoihin. Järjestelmä on valitettavasti sellainen. Onneksi demokraattisessa hallintojärjestelmässä voidaan olla jossain määrin varmoja että ihmisillä säilyy kohtuulliset mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä omilla valinnoillaan. Siksi suosittelen jokaista huolehtimaan omista tekemisistään. Vain itsenäisesti, yrittämällä ja/tai työtä tekemällä, on mahdollista säilyttää jonkinlainen kohtuullinen elintaso, jatkuvuus ja turvallisuus tulevaisuudesta.
Yksittäisen ihmisen ei kannata luottaa eikä tukeutua yhteiskunnan tarjoamiin resursseihin. Siksi on hyvä tehdä henkilökohtaisia valintoja jo ns. "hyvän sään aikana". Kun selaa yllä olevien "kriisiaikojen" luetteloa on nähtävissä minkälaisia ratkaisuja mahdollisesti tarvitaan tulevaisuudessa.
Mitään maailmanloppua ei ole tulossa. Vaikeudetkaan eivät yleensä tule yllättäen eikä ne ole ylitsepääsemättömiä. Mutta se on varmaa että kaikille osuu vaikeita aikoja elämässään. Silloin kun ne sattuu monelle yhtä aikaa ei sosiaaliturva/yhteiskunta kykene juurikaan auttamaan yksittäistä ihmistä.
Kaiken lisäksi juuri tällä hetkellä näyttää siltä että "eväätkin syödään" jo hyvän sään aikana.