Sorry, korjaan hiukan, mitä on tapahtunut, kun tämä toistuu niin usein. Velanotto ei ole syy vaan seuraus.
- Suomessa palkat nousivat
- Samaan aikaan suuri osa Suomen talouden pilareista romahti (Nokia, Metsä, raskas metalliteollisuus)
- Seurasi taantuma
- Euron takia palkat eivät joustaneet alas, työttömyys lisääntyi
- Valtio joutui ottamaan velkaa ja pehmentämään kuoppaa
- Kuoppa on kestänyt kohta 10 vuotta
- Kiky auttoi hiukan kilpailukyvyn parantamisessa
- Myös elinkeinoelämä on koko ajan kehittänyt toimintaansa. Nokian tilalle on tullut start-uppeja jne
- Globaali suhdannenousu on nyt auttanut vetämään Suomen suosta
Juuri näin siinä tapahtui.. Lisään sen verran että palkat nousivat kuten yllä on mainittu. Ikävä kyllä juuri siinä tapahtui juuri se kuuluisa "velkaelvytys". Vanhanen/kepu ja Katainen/kok halusivat saada aikaan lisää kulutuskysyntää. Koska valtion kassa oli tyhjä sitä lähdettiin toteuttamaan ottamalla velkaa. Julkishallinnon palkankorotukset vuonna 2009 suunnattiin erityisesti ns. naisvaltaisille terveydenhuollon jne. aloille ja ne rahoitettiin valtion ottamilla lainoilla. Päätyminen tällaiseen ratkaisuun johtui osittain myös Kataisen ja kokoomuksen antamista vaalilupauksista kyseiselle kohderyhmälle.
Tässä yhteydessä kävi myös niin että julkishallinnosta tuli ns. "palkkaveturi" joka antoi suuntaa myös muiden alojen TES-neuvotteluille. Velanottoa ei suinkaan tarkoitettu pysyväksi ratkaisuksi. Ajatus oli että "velkaelvytys" nostaa/tukee Suomen talouden nopeaa elpymistä myös yksityissektorilla.. Näin olisimme päässeet lyhyen romahduksen jälkeen takaisin kasvuun joka olisi tuottanut lisätuloja valtiolle jonka jälkeen tarve velanottoon loppuisi.
Ikävä kyllä asiat eivät kehittyneetkään näin.. Seurasi mainitsemasi Nokia romahdus, joka vei mukanaan myös alihankintayrityksiä jne. jne Juuri kuten yllä on lueteltu...
Tuolla palkkojen joustamisella tarkoittanet ettei ollut mahdollista toteuttaa devalvaatiota (esim. omaa valuutan arvon ns. kelluessa). Totta. Sitä mahdollisuutta ei ollut. Ei toivottavasti ikinä tulekaan. Devalvaatio on aina erittäin ikävä ja hankala keino talouden virheiden/suhdanteiden korjauksessa (se on oikeastaan seuraus epäonnistuneesta politiikasta). Pienellä talous-/valuutta-alueella se aiheuttaa paljon muutakin kuin keinotekoisen ja käytännössä lyhyt aikaiseksi jäävän "kilpailukyvyn" paranemisen (siis ns. "housuihinsa kuseminen pakkasella").
Devalvaatio johtaa automaattisesti inflaation kasvuun, korkojen nousuun (pääomaköyhälle taloudelle tuskallista). Se johtaa ulkomaisen rahoituksen vaikeutumiseen, raaka-aineiden hintojen nousuun jne. Kaikkiaan koko talousalueen ennustettavuuden heikkenemiseen, kaupankäynnin (ulkomaankauppa) maksujen/hintojen epävarmuuteen, rahoitusriskien kasvuun ja kustannusten lisääntymistä. Tällaisesta epävarmuudesta aiheutuu puolestaan rasitetta yritysten toimintaan, sijoituspäätöksiin, investointeihin jne. jne.
Siis devalvaatioista on kaikkea sellaista haittaa joista olemme pyrkineet pääsemään eroon EU:n ja euro-alueen jäsenyydellä. Suomi on kaikesta huolimatta eräs EU:n ja euroalueen kilpailukykyisimmistä maista. Uskoisin että teollisuus ja yritykset kykenevät toimimaan kilpailukykyisesti jatkossa sekä työllistämään yhä enemmän suomalaisia.
EU:n jäsenyydestä ja euro-valuutasta huolimatta meidän omassa päätösvallassa on täydellisesti se kuinka hoidamme julkishallintoa, sen taloutta ja kehittymistä.
IS/Julkaistu: 18.11.2008 13:53 , Päivitetty: 18.11.2008 15:08
Matti Vanhasen (kesk.) porvarihallitus aloittaa rankan velkaelvytyksen.
Hallituksen tänään julkistaman arvion mukaan Suomen talouskasvu hidastuu ensi vuonna 0,5 prosenttiin, kun vielä tänä vuonna päästään 2,5 prosenttiin. Kasvun hiipuessa valtion verotulot laskevat ensi vuonna arviolta yhteensä 1,5 miljardia euroa. Samaan aikaan heikkenevä työllisyys lisää valtion menoja. Kaikkiaan menot kasvavat lähes 500 miljoonaa euroa.
Koska hallitus toteuttaa myös luvatut tuloveron alennukset eikä suuria menoleikkauksia ole luvassa, valtio joutuu kattamaan vajauksen ottamalla velkaa. Hallitus arvioi, että valtion nettoluotonotto olisi ensi vuonna 2,3 miljardia 2009. Samalla valtion talous muuttuu ensimmäistä kertaa alijäämäiseksi tällä vuosikymmenellä.
Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok) uskoo, että valtio saa tarvitsemansa lainat.
- Jos joku maa saa lainaa, niin Suomi, hän sanoi hallituksen tiedotustilaisuudessa tänään.
Katainen muistutti, että hallitus ei voi juuri vaikuttaa vientiin eikä investointeihin, joten sen on elvytettävä kotimarkkinoita, jotta edes puolen prosentin talouskasvu olisi ensi vuonna mahdollinen.
- Hallitus ei ole valmis leikkaamaan ostovoimaa. Nyt ei ole sen aika, hän sanoi.
Vaikka hallitus elvyttää taloutta monin toimin, työttömyyden kasvua ei näytä estävän mikään. Hallitus ennustaa työttömyysprosentin nousevan tälle vuodelle arvioidusta 6,5 prosentista seitsemään prosenttiin ensi vuonna.
En osaa sanoa kuinka paljon pitäisi syyttää Vanhasta ja Kataista tästä päätöksestä. Heillä ei ollut tuossa vaiheessa tiedossa Nokian romahdusta jne..
https://yle.fi/uutiset/3-6813078 Nokian varsinainen romahdus tapahtui vasta vuosi-pari myöhemmin.
Jotain piti vain tehdä..jälkeenpäin on tietysti helppo sanoa että valittu talouspolitiikka ei onnistunut. Ehkä suurin ongelma tuli siinä ettei seuravakaan (Kataisen johtama sosialistihallitus) kyennyt tekemään juuri minkäänlaisia korjaavia päätöksiä.