Päädyttiinkö taas puhumaan asumisesta? Sehän onkin suosikkiaiheitani... No, sille on mielestäni aika hyvät syyt, kun Suomen taloutta analysoidaan.
Valtakunnan ykkösongelmia lienevät edelleen krooninen työttömyys ja vientikelpoiseen tuotantoon jääneet aukot. Jos kakkua ei ole, sen jakamisesta vänkääminen on jokseenkin turhaa. Työttömyydestä seuraa taloudellisten ongelmien lisäksi turhautuminen ja uskon menetys yhteiskuntaan. Vanhempien ikäluokkien työttömät kokevat tulleensa laivasta heitetyiksi. Nuoremmat katsovat, etteivät ole laivaan koskaan päässeetkään. Kun ei ole töitä, vientiä eikä tuloja, eletään vuodesta toiseen velaksi.
Mutta sitten se asuminen. Olen jo monta kertaa viitannut Findikaattorin
kulutusmenokäppyröihin. Jutun juoni kaikessa lyhykäisyydessään on, että asumismenot (ja siinä sivussa myös asumistuet) ovat edelleen paljon jyrkemmässä kasvussa kuin tulot. Asuminen on kirkkaasti kotitalouksien suurin yksittäinen menoerä. Se määrittää äärimmäisen vahvasti kaiken muun rahankäytön, koska jossain on asuttava. Sillan tai veneen alus ei ole useimmille varteenotettava vaihtoehto. Muutamia linkkejä:
860 000 suomalaista saa asumistukea – määrä pomppasi yli 200 000:lla vuosikymmenessä (Taloussanomat 28.6.2017)
Asumismenot kasvavat tuloja nopeammin - "Uhkaa jo työllisyyttä ja kilpailukykyä" (kauppalehti 16.8.2017)
Kela maksaa 12 600 kodin asumiskulut kokonaan Helsingissä – "Luku on hirveän iso ja näyttää vain kasvavan" (Helsingin Uutiset 7.10.2017)
Kommentti: Pysäyttävät luvut – näin suuri osa vuokra-asujista saa kunnassasi tukia (Taloussanomat 3.8.2017)
Analyysi: Asumisen kallistuminen jatkuu eikä kukaan mahda sille mitään (Yle 16.8.2017)
Tilanne tuottaa kasapäin ongelmia, jotka lienee todettu jo moneen kertaan, mutta kertauksen vuoksi muutamia tärkeimpiä:
- Valtion talous menee entistä pahemmin kuralle asumistukimenoista, jotka huitelevat jo kahdessa miljardissa per vuosi, eikä kasvu tunnu edes hidastuvan.
- Laajat kansankerrokset perusduunareita myöten päätyvät nostamaan säännönmukaisesti asumistukia ja toimeentulotukea, joiden pitäisi oikeasti olla väliaikaisia tai viimesijaisia keinoja erityistilanteisiin.
- Kun työt ovat kasvukeskuksissa ja asumisen hinnat tapissa, työn perässä muuttaminen tökkii heti kun asumisensa joutuisi maksamaan siellä itse.
- Kannustinloukut pahenevat, kun pieni palkka menisi pahimmillaan kokonaan asumiseen ja voisi vieläpä tarkoittaa heikompia oloja kuin täysin tukien varaan heittäytymällä.
Onko tämä viimeinen liioittelua? Olisikin, mutta kun ei...
Vantaalle valmistuu kerrostalollinen 15,5 neliön asuntoja, vaikka lain mukaan alaraja on 20 neliötä – asuntoja markkinoidaan yhteisillä tiloilla (HS 17.9.2017)
68 miniasuntoa, 700 hakijaa. Ei näitä kukaan oikeasti
halua:
Pienessä asunnossa ei haluaisi asua kukaan. Kyselyyn vastanneet yksin asuvatkin haaveilevat keskimäärin 72 neliön kolmiosta. Vastausten perusteella se on ihannekoko yhden ihmisen kodille. (HS 30.7.2017)
Mutta pakko on, kun tilistä olisi kiva jäädä jotain vielä ruokaankin. Samaan aikaan Kela maksaa mukisematta täysin pennittömälle Vantaan yksinasujalle 694 euroa toimeentulotuen asumismenoja jo
pykälien mukaan, ja käytännössä vielä enemmänkin, kuten aiempi Helsingin Uutisten artikkeli kertoo:
Ja kappas vain, tämän osaston ei tarvitsekaan jonottaa 15 neliön asuntoihin, joista pyydetään 500 euron vuokraa. Asia muuttuu ajankohtaiseksi vain jos erehtyy työllistymään Alepan kassalle tai siivoojaksi. 700 hengen jonosta peräpään 632 ilman asuntoa jäänyttä pendelöivät Keravalta tai improvisoivat jotenkin muuten.
Valtio ja kunnat vain pahentavat tilannetta toimillaan. Ne korottavat energiaveroja, kiinteistöveroja, tonttivuokria ja autoilun hintaa (esimerkiksi halvemmilta alueilta töihin). Käynnissä on klassinen silmänkääntötemppu. Torvet soivat ja valot kohdistuvat oikeaan käteen, joka taiteilee tuloverojen kanssa. Taikuri vakuuttaa, ettei kenenkään verotus nouse. Samalla vasen käsi käy taskulla ja nostaa vaivihkaa kaikkia muita elämisen kustannuksia. Näin kannustinloukku vain pahenee ja vapaa kulutus pysyy jäisissä lukemissa.
Jos keskivertoduunarin asumismenoista saataisiin leikattua vaikka satanen kuussa pois, jokainen voi laskeskella, kuinka paljon vastaavasti tarvittaisiin:
- työntekijän bruttopalkankorotusta,
- työnantajan kokonaiskustannusta ja
- yrityksen liikevoiton kasvua
että saataisiin samanlainen korotus
käytettävissä oleviin nettotuloihin. Sellaisia prosentteja ei näillä kierroksilla ole jaossa. Ensin mainittu hinnanlasku olisi kirkkaasti parempi tapa saada lisää rahaa kulutukseen, lisätä työn kannustavuutta ja elvyttää koko kansantaloutta. Tätä ei kuitenkaan saada aikaan, vaikka tilanne on kaikkien tiedossa. Miksi? On olemassa kolme kilpailevaa hypoteesia:
- Pahantahtoisuus - päättäjillä on liikaa kytköksiä tahoihin, joiden etua palvelee asuntojen hinnan rajaton kasvu, keinotekoinen niukkuus ja kahden miljardin vuotuinen rahansiirto nettomaksajilta asuntosijoittajille.
- Kyvyttömyys - mitään ei vain huvita tehdä, tai sitten juututaan kinastelemaan jostain Malmin lentokentän, Keskuspuiston reunaviivan tai kaupungin sivuprofiilin kaltaisesta pikkuseikasta vuosikausiksi niin ettei mikään etene millään muullakaan rintamalla.
- Hyvät aikomukset (jotka johtavat tiedätte-kyllä-minne) - halutaan ylläpitää ideologiaa perheasunnoista, esteettömyydestä, autopaikoista sun muusta, vaikka ihmiset haluaisivat vain simppelin katon päänsä päälle sopuhintaan ja mahdollisimman äkkiä.
Oikeastaan asuntoja kyllä Suomessa piisaa. Ne ovat vain vääränlaisia ja väärissä paikoissa:
Kemistä saa kaksion jopa alle 20 000 eurolla – tyhjien asuntojen määrä kasvaa koko ajan Meri-Lapissa (Yle 28.9.2017)
Opiskelijat karttavat soluasuntoja – Hoas suunnittelee jo kokonaisten talojen purkamista (Yle 29.9.2017)
Asuntorakentaminen kovilla kierroksilla: Suomessa miljoona asuntoa väärässä paikassa (Kauppalehti 7.10.2017)
Ongelmat keskittyvät pääkaupunkiseudulle ja kasvukeskuksiin. Työt ovat siellä, joten töitä etsivät tai niitä saaneet muuttavat. Yliopistot ovat siellä, joten opiskelijat muuttavat. Big city on siellä, joten maahanmuuttajat muuttavat. Tyhjää käyvätkin muuttavat, koska Kela maksaa lopulta aina. Kemin kaksioihin ei ole menijöitä. Tilanne voisi olla toinen, jos työpaikkoja olisi ympäri maata ja työntekijä voisi valita, haluaako maksaako 400 euron vai 800 euron vuokraa samasta TES-palkasta. Tai jos tuet maksettaisiin yhden ainoan taulukon mukaan niin että tukien varassa kuumimmille alueille muuttaminen olisi heti kaikesta muusta pois, pakottaen pohtimaan paikkavalintaa kahdesti. Nythän kuka tahansa nollatuloinen voi valita asuinpaikkansa kuten perustuslain yhdeksäs pykälä takaa, ja katto maksetaan pään päälle aina, vaikka huideltaisiin yli Kelan korkeimmankin sarakkeen maksimeista. Keskeisten kaupunkien vuokra-asuntoihin on aina tulija. Sekös sijoittajille - niin suurille kuin pienille - kelpaa:
Sijoittajat kahmivat kasvukeskusten pienet asunnot – kokonaisia kerrostaloja myyty päivässä (Yle 10.5.2017)
Sijoittajat hamuavat Rovaniemen uusista kerrostaloasunnoista liki puolet (Yle 25.9.2017)
Mitä duunareihin tulee, jossain pitää edelleen ihmisen asua tai tulee vilu. Vaihtoehtoina ovat huimaa tahtia kallistuva vuokra-asuminen tai tulikuuman sijoitusbisneksen kanssa kilpailu asuntomarkkinoilla. Tällä hetkellä joka arpa häviää:
Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa (HS 26.9.2017)
Jotkut kyllä julkeavat jo povata käännettä...
Kiinteistönvälitysketjun johtaja varoittaa: "Vuokra-asuntomarkkinoilla muhii pommi" (Kauppalehti 28.9.2017)
Jotain hyvää sentään. Rakentaminen on vihdoin saatu käyntiin ja oikeisiin paikkoihin. Se on keinoista aivan ensimmäinen, jos tilanteeseen halutaan joku tolkku. Valitettavasti mikään rakentaminen ei riitä, jos valtio edelleen piffaa viime kädessä asumisen kenelle tahansa, joka vain asettaa jalkansa maan kalleimpien kaupunkien rajojen sisälle. Vaikka Suomesta jollain ihmeen kaupalla loppuisivat ihmiset kesken, maailmalla on kyllä lisää.
Niin kauan kuin tämä ruletti jatkuu, asuntosijoitusfirmat voivat edelleen mainostaa koko sivun ilmoituksillaan "varmaa tuottoa". Minkään tuoton tässä maailmassa ei pitäisi olla varmaa, mutta Suomessa valtio onnistuu sen takaamaan, kun taikaseinästä maksetaan ihan mikä tahansa summa minkä joku vain ilkeää pyytää. Voiko tätä paremmin tiivistää kuin...
Saton toimitusjohtaja: ”Vuokratuotot kunnossa” (Kauppalehti 16.8.2017).
Veronmaksaja ei kiitä.
Se siitä katsauksesta. Taas on kertyneiden linkkien varasto vähän tyhjempi. Onnea jos joku jaksoi tänne asti.