Siinä että jatketaan vastikkeettoman rahan jakamista ei ole mitään radikaalia. Ei todellakaan. Toisaalta "Suomen julkinen sektori *ei* jatka paisumistaan läpitunkemattomaksi sosiaaliturvaverkkojen sotkuksi" . Paisuminen lakkaa viimeistään siinä vaiheessa kun rahat loppuu.
...Naksaus ylipitkän lainauksen välttämiseksi...
Tällä hetkellä poliitikot ovat rakentamassa uudenlaisia "kuplia" suomalaisen yhteiskunnan ratkaistavaksi. Sellaisia joista täällä keskustellaan monessa topic'issa. Tarkoitan lähinnä valtion velkaantumista, julkishallinnon pysyvää talouskriisiä, täysin hallitsematonta pakolaisten elättämistä tulevina vuosina, vuosikymmeninä ja satoina. Tavallisella, yksittäisellä ihmisellä ei ole mitään mahdollisuutta vaikuttaa poliittisiin valintoihin. Järjestelmä on valitettavasti sellainen. Onneksi demokraattisessa hallintojärjestelmässä voidaan olla jossain määrin varmoja että ihmisillä säilyy kohtuulliset mahdollisuudet vaikuttaa omaan elämäänsä omilla valinnoillaan. Siksi suosittelen jokaista huolehtimaan omista tekemisistään. Vain itsenäisesti, yrittämällä ja/tai työtä tekemällä, on mahdollista säilyttää jonkinlainen kohtuullinen elintaso, jatkuvuus ja turvallisuus tulevaisuudesta. Yksittäisen ihmisen ei kannata luottaa eikä tukeutua yhteiskunnan tarjoamiin resursseihin. Siksi on hyvä tehdä henkilökohtaisia valintoja jo ns. "hyvän sään aikana". Kun selaa yllä olevien "kriisiaikojen" luetteloa on nähtävissä minkälaisia ratkaisuja mahdollisesti tarvitaan tulevaisuudessa. Mitään maailmanloppua ei ole tulossa. Vaikeudetkaan eivät yleensä tule yllättäen eikä ne ole ylitsepääsemättömiä. Mutta se on varmaa että kaikille osuu vaikeita aikoja elämässään. Silloin kun ne sattuu monelle yhtä aikaa ei sosiaaliturva/yhteiskunta kykene juurikaan auttamaan yksittäistä ihmistä. Kaiken lisäksi juuri tällä hetkellä näyttää siltä että "eväätkin syödään" jo hyvän sään aikana.
Tavattoman hyvin ilmaistu kannanotto kaikin tavoin. Skeptikko voi tietysti täysin perustellusti kysyä, että miten? Vastaus voisi olla kenties se, että mikä sen estäisi? Suomessa anno domini 2017 on kuitenkin loistavat mahdollisuudet "varautua" verrattuna valtaosaan maailman yhteiskunnista - vielä. Käytännön esimerkkeinä vaikkapa:
- Kohtuullisen hyvätasoinen ja ilmainen koulutus useilla aloilla.
- (Vielä) kansallisuudesta johtuva hyvä maine työntekijänä.
- Valmiiden (vaikapa erikoisosaamiseen perustuvien) yritysideoiden/pöytälaatikkoyritysten pitäminen varalla.
- Verkostoituminen tavoilla, jotka saattavat tarjota uuden vaihtoehdon.
- Jonkin perintöpaikan tms. varustaminen puoliomavaraiseksi tms.
- Vaikka sen 15 €uroa/kk sijoittaminen (korkoa korolle periaatteella.)
- Jne... vain mielikuvitus ja oma ajankäyttö on rajana.
Kun aikojen kehitystä katselee hieman pitemmällä jänteellä näyttää nimittäin vahvasti siltä, että Suomalainen (Pohjoismainen) hyvinvointiyhteiskunta mallina on vain outo oikku ajan historiallisessa tahkossa. Toivotaan tietysti, ettei näin ole.