Oletteko tutustuneet Singaporen terveydenhuoltoon? Muistelisin, että suuresti arvostettu
Osmokin on joskus kehaissut sitä.
http://fi.wikipedia.org/wiki/Singaporen_väestö#Terveydenhuolto
Yksityistämisestä löytyy varmasti monenlaisia esimerkkejä. Joskus sillä saadaan toivottuja vaikutuksia ja joskus ei. Esimerkiksi rautatieliikenteeseen liittyen löytyy niin onnistuneita kuin epäonnistuneita esimerkkejä.
En tiedä, kuka tuon suomenkielisen wikipediatekstin on oikein kirjoittanut. "Iso syy korkeaan tulokseen vähin kuluin on se, että potilaat ja tohtorit tekevät päätökset, eivät byrokraatit ja vakuutusyhtiöt
[15]. Valtio lähinnä tarjoaa turvaverkon sekä hoitaa ja rahoittaa ennalta ehkäiseviä kampanjoita
[15]". Käytännössä tuo ei selitä yhtään mitään. Jos potilaat tekevät päätökset, niin on kaksi vaihtoehtoa. Joko he ovat itse maksajina, jolloin seurauksena voi hyvinkin olla niitä henkilökohtaisia konkursseja, kun ihmiset koittavat selviytyä maksuistaan, tai sitten vakuutusyhtiö/valtio maksaa, jolloin olisin varsin kiinnostunut tietämään, miten tässä pidetään kustannukset kurissa ilman "vakuutusyhtiöiden tai byrokraattien" puuttumista asiaan.
Jostain syystä terveydenhoidon mittarina pidetään hyvin usein odotettavissa olevaa elinikää. Ok, ehkä se jotain kuvaa, mutta ongelmana on se, että siinä vaiheessa, kun terveydenhoidon taso on saatu nostettua jollekin välttävälle teollisuusmaan tasolle ja siis a) lapsikuolleisuus painettua alas ja b) tartuntataudit eliminoitua, on kuolleisuus paljon enemmän kiinni elintavoista yms. kuin terveydenhoitojärjestelmästä. Olemalla tupakoimatta napsaiset itsellesi karkeasti sellaiset 10 lisäelinvuotta. Vastaavaan pääsy sitä kautta, että maassa on niin hyvä terveydenhoitosysteemi, että pystyy sinut aina pelastamaan, kun meinaat kuolla johonkin tupakan aiheuttamaan sairauteen, maksaa aivan tolkuttomasti. Hyvin suuri osa ihmisen koko elämän terveydenhoitokuluista tulee elämän viimeisinä vuosina. Periaatteessa napsaisemalla nämä pois ja saamalla kansa elämään hieman terveemmillä elintavoilla olisi periaatteessa mahdollista saavuttaa sama keskimääräinen elinikä huomattavasti alemmalla terveydenhoitomenolla, mutta poliittisesti tämä on hyvin vaikeaa, koska se tarkoittaa siis sitä, että vanhukset jätetään kuolemaan siinä vaiheessa, kun heillä alkaa kroppa pettää ensimmäistä kertaa. En tiedä, tehdäänkö näin Singaporessa, mutta ainakaan tuo wikipediaan jonkun naputtelema selitys ei ainakaan minulle selitä juuri mitenkään niitä alhaisia terveydenhoitokuluja. Vastaus löytyy ehkä sieltä seuraavasta kappaleesta:"Valtioneläkettä ei ole, joka viides singaporelainen vanhus kokee, etteivät heidän tulonsa riitä elämiseen
[18] ja kolme kymmenestä kärsii
aliravitsemuksesta."
Mutta mikäpä ettei tuo Singaporen mallikin voisi toimia. Suomessahan on vähän tuon tyylinen systeemi, koska "julkinen" terveydenhoitomme ei oikeasti ole täysin ilmainen käyttäjilleen, vaan suunnilleen kaikkeen (ennen kaikkea lääkkeisiin) liittyy omavastuu. Voi olla, että tämä on yksi syy siihen, miksi Suomen terveydenhoitokulut ovat suhteellisen alhaiset eurooppalaisessa vertailussa.