Ruotsin ex-ministeri povaa Suomelle talousyllätystä: ”Uskon, että se voi ylittää odotukset”
Ruotsin valtiovarainministerinä vuosina 2006-2014 toiminut Anders Borg esitteli IPsoft-yhtiön tekoälysovellusta New Yorkissa. (KUVA: Johannes Kotkavirta)
Julkaistu: 9.6. 10:25
Tekoäly
Ruotsin entinen valtiovarainministeri Anders Borg kehottaa suomalaisyrityksiä tekoälyn rohkeaan kokeilemiseen. Hän uskoo Suomen talouden voivan yllättää positiivisesti tulevina vuosina.
Tekoälyä käsittelevältä puheelta on nykyisin mahdotonta välttyä. Tulevien vuosikymmenten ja jopa vuosien aikana keinoälyn uskotaan mullistavan suuren osan tuotantoaloista ja palveluista liikennettä myöten.
Yhdysvalloissa kuluttajat ostavat jo innokkaasti koteihinsa Googlen ja Amazonin älykaiuttimia, joita voi puhumalla pyytää suorittamaan yksinkertaisia tehtäviä.
Joitakin tekoälyn tulo ja sen myötä työpaikkojen katoaminen myös hirvittää. Suomessa pääministeri
Juha Sipilä (kesk) totesi maaliskuussa, että Suomen on seuraavan kymmenen vuoden aikana koulutettava miljoona ihmistä tekoälyn soveltajiksi.
Positiivisesti tähän tulevaisuuteen suhtautuu Ruotsin entinen valtiovarainministeri
Anders Borg, joka on helmikuussa työskennellyt keinoälysovellustaan myyvän IPsoft-yhtiön palveluksessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
Suomessa Borg oli viimeksi otsikoissa Tukholman saaristossa tapahtuneen humalaisen toilailunsa vuoksi. Ruotsin poliisi
ei aloittanut tapahtuneesta esitutkintaa, mutta Borg joutui jättämään paikkansa ruotsalaisyhtiöiden hallituksissa ja jättipankki Citibankin neuvonantajana.
Maanantaina Borg esitteli New Yorkissa IPsoftin hulppeaa Amelia City -esittelytilaa, jonka keskiössä on yhtiön vuosia kehittämä ihmismäinen Amelia-tekoälyhahmo. Uutta oppiva ja yli sataa kieltä osaava virtuaalinen auttaja on jo käytössä kymmenissä suuryrityksissä.
Yhtiön intialaissyntyinen perustaja, toimitusjohtaja ja pääomistaja
Chetan Dube kertoi vieraille hurjista visioistaan, joiden mukaan tekoälyn käyttöönotto tulee olemaan suurin vallankumous koko ihmiskunnan kehityksessä.
– Ennustan, että jo vuonna 2025 et osaa enää kertoa, ohititko tuolla aulassa ihmisen vai digitaalisen kollegan, Dube väitti.
Amelia-tekoälysovellus on käytössä yrityksissä ympäri maailmaa. Se tunnistaa ihmisen ja ymmärtää puhetta yli sadalla kielellä. (KUVA: Johannes Kotkavirta)
Myös Borgin mukaan muutos tulee olemaan ennennäkemätön sekä yksittäisille ihmisille että yhteiskunnille.
– Se tulee olemaan kuin teollinen vallankumous, joka tapahtuu samaan aikaan koko palvelusektorissa ja vuosikymmenen, ei vuosisadan aikana.
Pohjoismaissa hyvät asetelmat
Myyntimiehenä Borgilla on luonnollisesti tarve korostaa tekoälyn käyttöönoton tärkeyttä. Hän kuitenkin sanoo uskovansa aidosti, että ensimmäisten joukossa uutta teknologiaa kokeilevilla yrityksillä on ratkaiseva etulyöntiasema.
Pohjoismaissa esimerkiksi monet pankit kokeilevat tekoälyä vasta pienessä mittakaavassa. Toimintaa on kuitenkin jatkossa helppo laajentaa. Borgin mukaan tekniikka tuo säästöjä, kun esimerkiksi koulutukseen ja verotukseen liittyviä toimintoja voidaan automatisoida.
– Tekoälyn erikoisuus on se, että sitä voidaan hyödyntää lähes yhteiskunnan joka alueella.
Borg uskoo Pohjoismaiden pärjäävän sekä teknologian kehittämisessä että sen tuomassa muutoksessa hyvin laadukkaan koulutuksen, yhteiskunnallisen luottamuksen ja toimivien hallintojärjestelmien vuoksi.
– Suomessa, Tanskassa ja Norjassa yhtiöt ovat jo tottuneet teknologiaan ja johdossa on paljon insinöörejä. Työntekijät pitävät työskentelystä tekniikan kanssa. Ja meillä on hyvinvointivaltio, joka tekee muutoksesta helpompaa.
Suomessa elinkeinoministeri
Mika Lintilä (kesk) julisti viime vuonna Suomen pyrkivän maailman kärkimaaksi tekoälyn soveltamisessa. Ensi syksynä työ- ja elinkeinoministeriö järjestää yhdessä Euroopan komission kanssa Suomessa kansainvälisen tekoälyn huippukokouksen.
Borg tukee mallia, jossa valtiovalta johtaa maan siirtymistä tekoälyn käyttöön.
– Hallitusten tulee osoittaa tässä johtajuutta. Näin tapahtuu jo Suomessa, Virossa ja Tanskassa, joissa päättäjät patistavat viranomaisia tekoälyn käyttöön ja julkisia toimijoita yhteistyöhön yritysten kanssa.
Sote-säästöjä tekoälyhoitajalla?
Ruotsin valtiovarainministerinä vuosina 2006–2014 toiminut Borg tunnetaan myös Suomen sparraajana, joka kirjoitti vuonna 2015 pääministeri
Alexander Stubbin (kok) tilaamaan raportin
Strategia Suomelle yhdessä Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen ylijohtajana tuolloin toimineen
Juhana Vartiaisen kanssa.
Ruotsi on ottanut terveydenhuollossaan käyttöön kiistellyn valinnanvapauden, jota kokoomus ajaa Suomessa voimakkaasti nykyhallituksen sote-uudistukseen. Ruotsissa kokemukset valinnanvapauden tuomista säästöistä ja parannuksista palveluihin eivät ole olleet pelkästään positiivisia.
Suomen sote-uudistukseen liittyvää keskustelua ja Ruotsin mahdollisesti tekemiä virheitä Borg ei halunnut lähteä kommentoimaan.
– En ole tutustunut uudistuksen yksityiskohtiin, ja olen myös ymmärtänyt sen olevan hyvin kiistanalainen.
Borg kuitenkin uskoo, että tekoälyn avulla voidaan leikata terveydenhuoltomenoja ja parantaa palvelun laatua.
– 5–10 vuoden sisällä tekoälyjärjestelmä pystyy luultavasti tekemään diagnooseja, jotka perustuvat valtaviin tietokantoihin. Lääkärikäynti luultavasti aloitetaan tekoälyn kanssa, mutta lopulta kuitenkin tavataan oikea lääkäri.
IPsoft-yhtiön perustaja ja toimitusjohtaja Chetan Dube seurasi Anders Borgin esiintymistä yhtiön hulppeassa esittelytilassa. (KUVA: Johannes Kotkavirta)
Yksi suurista hyödyistä on tiedonkulun nopeutuminen.
– Tällä hetkellä Suomessa, Ruotsissa ja muualla ihmiset jumittuvat jonoihin, koska oikeaa tietoa ei ole saatavilla. Tekoälyn avulla tämä kaikki muuttuu yksinkertaisemmaksi.
”Suomi voi yllättää positiivisesti”
Suomen talouden kehittymistä ja talouskasvun alkamista pitkän taantuman jälkeen Borg kertoo seuranneensa suurella mielenkiinnolla. Erityisesti tuottavuuden paraneminen kiinnostaa häntä.
– Suomen kaltaisen pienen, erittäin teknologiaorientoituneen maan tuottavuuden parantuminen voi olla merkki siitä, että myös maailmanlaajuinen tuottavuus olisi taas kääntymässä kasvuun.
Borg kehuu Suomen talouden olevan nyt yleisesti hyvässä kunnossa.
– Inflaatio on matala ja palkkojen nousu hallinnassa. Suomen kauppakumppanit ovat toipumassa, Venäjällä menee taas paremmin ja Nokia on taas vahva yhtiö. Uskon luottamuksen talouteen kasvavan Suomessa.
Juha Sipilän hallituksen uudistustoimet keräävät Borgilta kiitosta. Hän huomauttaa, että osa vaikutuksista nähdään kunnolla vasta tulevina vuosina.
Kun Ruotsissa tehtiin samanlaisia uudistuksia kymmenen vuotta sitten, niiden talousvaikutukset ylittivät monien odotukset.
– Uskon mahdollisuuteen, että myös Suomi yllättää positiivisesti, erityisesti vuosina 2019 ja 2020.
Johannes Kotkavirta, New York