Taloustieteellinen keskustelu

Miettiä sopii kaikenlaista. Suomalainen keskiluokka on erään laskelman mukaan maailmassa toiseksi verotetuinta, pienituloisia taas verotetaan vähemmän kuin muualla. Kriittinen raja palkassa on jossain kolmen tonnin kohdalla, sitten progressio alkaa jyllätä aika voimalla.

Bruttokansantuotteen kasvussa pääsemme OECD-maiden kymppi parasta -listalle, mutta palkansaajien tulon kasvussa emme lähellekään, kuten taas Ruotsi pääsee.

Mitä irtisanomisen helppouteen tai vaikeuteen tulee, nyt on propagandaa paljon ja nyyhkytarinoita joka puolelta. Tuossa nyt OECD-tilasto vuodelta 2013. Olemme aika lähellä Meksikoa tuolla hännillä. Uudella lakiesityksellä pyritään kai jonnekin Keski-Afrikkaan.

1537194157613.png
 
Mitä irtisanomisen helppouteen tai vaikeuteen tulee, nyt on propagandaa paljon ja nyyhkytarinoita joka puolelta. Tuossa nyt OECD-tilasto vuodelta 2013. Olemme aika lähellä Meksikoa tuolla hännillä. Uudella lakiesityksellä pyritään kai jonnekin Keski-Afrikkaan.

Se että meillä lievennettäisiin irtisanomissuojaa pienten yritysten osalta, koskien erityisen hankalasti/huonosti työllistyvien nuorten rekrytointia ei tarkoita minkäänlaista rakenteellista muutosta työmarkkinoiden kokonaisuuden osalta.

Tällainen mahdollisuus varmasti monessa tapauksessa helpottaisi nuorten kohdalla ensimmäisten työpaikkojen saamista. Pitäisin tällaista erittäin hyödyllisenä nuorten työllistymisen osalta. Pienelle yritykselle uudistus toimisi houkuttimena nuoren palkkaamiselle.

Suoraan sanottuna minua ei juurikaan huoleta se että irtisanominen helpottuisi..miksi siitä pitäisi olla huolissaan kun nykyisellä systeemillä työntekijöiden palkkaamiselle on järjettömän suuri kynnys. Käytännössä niitä mahd. irtisanottavia ei juurikaan pääse edes tulemaan.

Jonkin verran yrittäjiä tuntevana tiedän että osaavia ja työnsä suhteen motivoituneita tekijöitä ei kovinkaan helposti irtisanota. Kunnollisista työntekijöistä on suorastaan pulaa. Laiskurit ja epäluotettavat pinnarit pistetään toki pihalle niin nopeasti kuin mahdollista. Ikävä kyllä tällaisiakin löytyy.
Työnantaja tarjoaa mielellään nuorille mahdollisuuden näyttää osaamistaan. Mutta kukaan ei halua tulla huijatuksi. Siitähän tässä on kysymys.
 
Tällainen mahdollisuus varmasti monessa tapauksessa helpottaisi nuorten kohdalla ensimmäisten työpaikkojen saamista. Pitäisin tällaista erittäin hyödyllisenä nuorten työllistymisen osalta. Pienelle yritykselle uudistus toimisi houkuttimena nuoren palkkaamiselle.

Yhtälö on silti selvä. Suomessa irtisanomissuojja ei ole kokonaisuudessaan lainkaan niin hyvä kuin keskimärin muualla, joten siitä ei voi mitenkään tulla työllisyysvaikutusta. Kyse voi olla vain tuottavuuden parantamisesta.

Juteltuani yrittäjien kanssa tästä, jokainen on ollut sitä mieltä, että enemmän he miettivät uutta palkatessaan palkan kokonaiskustannuksia eli sivukuluja. Se on se villakoiran ydin. Kyllä väärin käyttäytyvästä työntekijästä aina irti pääsee. Jonkin verran epävarmuutta pienyrittäjät tunsivat, koska eivät tunne lakeja. Suurten yritysten HR-osastot osaavat pelin paremmin. Yrittäjät kokivat, että muutos tarvitaan, koska sitten saa irtisanoa kun siltä tuntuu eikä tarvitse olla huolissaan valittamisesta. Eli heidän kommenteistaankin paljastuivat juuri ne pelot, joita ay-liike on nostanut esiin.

Toisaalta eihän se uusi laki estä valittamasta. Edelleen perusteeet voivat olla liian heikot. Siinä on vain se "ilmapiirin myrkyttäminen" mukana täysin tulkinnanvaraisena. Niistä tullaan näkemään vielä muutama riita ja KO sitten linjaa, missä se raja kulkee.

Kun katselee KO:n ennakkopäätöksiä jo nyt, ne ovat karua luettavaa. Porukkaa on kengitty, kun ovat tehneet työsuojeluilmoituksen kiusaamisesta tai jostain vakavista työturvallisuuspuutteista. Sillä tavalla sitä ilmapiiriä on myrkytetty.

Päästäisinkö lapseni tuollaisiin firmoihin? En.

En itse asiassa kannata tätä ja olen sen kokoomuskavereilleni sanonutkin. Tämä on ihan pelkkää tuottavuuspolitiikkaa.
 
Viimeksi muokattu:
Jonkin verran epävarmuutta pienyrittäjät tunsivat, koska eivät tunne lakeja. Suurten yritysten HR-osastot osaavat pelin paremmin.
.
.
.
Päästäisinkö lapseni tuollaisiin firmoihin? En.

Tämä. Lakeja eivät tunne pienyrittäjät eivätkä keskimäärin myöskään työntekijät. Eivätkä aina isojenkaan.
Meillä oli töissä yksi case, jossa firman HR:kin mokasi irtisanomistilanteessa ja lähtijä sai lähtiessään mukaansa luokkaa 10 kk palkkaa vastavan summan.

Noita (lähinnä naispuoleisen) henkilön irtisanomisia ja muita kuusetuksia olen sen verran kuullut ja todistanut lähipiiristä etten myöskään omia lapsiani mihin tahansa päästäisi töihin. Ja kyseessä ei todellakaan ole ollut mistään laiskottelusta tms. vaan esim. eräässä tapauksessa siitä, ettei suostunut lähtemään joka päivä perheyrityksen omistajan kanssa Teboilille lounaalle vaan halusi syödä omia eväitään.
 
^ Irtisanomissuoja on polkaistu käyntiin tehdasympäristöä varten, jossa työnkuvaukset eivät muutu kovinkaan ja työsuhteet ovat olleet pitkiä. Nykyaikaan nähden tehtaat on siirretty Kiinaan ja niissä joita ei ole pystytty vielä siirtämään halpatyövoimamaihin niin niissä työnkuvaukset vaihtuvat (lue: laajentuvat) kiihtyvässä tahdissa. AY-liikkeet voi rimpuilla tämän edessä mutta erityisesti IT-pisneksessä mitään järjestäytymistä ei voi harrastaa, koska toiminta perustuu yksilöiden suureen variaatioon. Monet IT-puljut eivät tunnusta liittojen TESsejä joten työsopparit väkerretään yksilöllisesti ellei kyseessä ole multinationaalifirma.

Yrityksistä on tulossa kommunistisia laitoksia, joissa työtekijöiden pitää uhrata oma persnahka totaalisesti, koska enää ei riitä pelkästään kellon ympäri työskentely emailin avulla niin nykyään pitää alistautua aivopesulle eli arwopohja pitää omaksua. Tämä näkyy sekä esimiesten/omistajien päähänpistojen muodossa, mutta myös systemaattisemman testailun osalta eli halutaan testata sopivuutta työympäristöön (eli poliittinen suuntaus on selvästi vasemmistolainen). Kaikkien hipstereimmät IT-puljut haluavat pitää jotain viikonlopun kestäviä palkattomia koodaussessioita ja tämä on koodareiden kesken erittäin hyväksyttyä toimintaa eli ammattiylpeys, arvostus omaan työhön on melko alhainen vaikka jotkut koodarit niistävät melko korkeaa palkkaa. Uskon, että melko sama mentaliteetti on pesiytynyt enemmän tai vähemmän muihinkin ammattiryhmiin vaikka koodareiden tapauksessa tämä on aivan itse aiheutettua kun taasen muualla se on omistavan luokan mieltymystä ylläpitää omaa kaleeriorjalaumaa.
 
Mainitsemistasi valtioista Kiina on varsin pontevasti mukana globaalissa markkinataloudessa, huolimatta yhden puolueen hallitsemasta yhteiskuntajärjestelmästään.

Niin. Kiinasta on tullut maailman työpaja. Venäjälläkin luonnonvaroja riittää vientiin asti. Saudi-Arabista tulee öljyä maailmanmarkkinoille enemmän kuin mistään muualta. Qatar rahtaa kaasua. Afrikan diktaattorit kauppaavat ja kuppaavat valtion varoja kuin omiaan.

Markkinatalous on hyvä renki, mutta isäntä voi olla huono.
 
Yrittäjät kokivat, että muutos tarvitaan, koska sitten saa irtisanoa kun siltä tuntuu eikä tarvitse olla huolissaan valittamisesta. Eli heidän kommenteistaankin paljastuivat juuri ne pelot, joita ay-liike on nostanut esiin.
Ja kuten Li Andersson kommentoi, tämmöisessä tapauksessa irtisanotulle tulee sitten vielä karenssit päälle kun on omaa syy että on irtisanottu. Kuten TE-keskuksen sivuilla lukee: "Jos eroat työstä ilman pätevää syytä tai olet itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen, karenssi on 90 päivää."
 
Ja kuten Li Andersson kommentoi, tämmöisessä tapauksessa irtisanotulle tulee sitten vielä karenssit päälle kun on omaa syy että on irtisanottu. Kuten TE-keskuksen sivuilla lukee: "Jos eroat työstä ilman pätevää syytä tai olet itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen, karenssi on 90 päivää."
Tuo on se iso ongelma tuossa irtisanomisen heikennyksessä ja tuo on se joka asettaa isosti ihmiset epätasa-arvoiseen asemaan sen mukaan minkä kokoisessa työpaikassa työskentelevät. Tuo saattaa olla myös se johon EIT tulee puuttumaan jahka tuo väkisin viedään läpi ja joku liitto käy irtisanomisen tuolla saakka koeponnistamassa. Suomessa on kaksois rangaistukset kielletty ja tuosta muodostuu sellainen henkilölle joka työskentelee alle 20 hengen yrityksessä. Tuota ei muuten ole vielä käsittääkseni perustuslakivaliokunnassa pyöräytetty ja voipi olla, että pysähtyy jo sinne tuon seikan vuoksi.

Tuohan on tulkinta kysymys milloin on itse aiheuttanut työsuhteen päättymisen. Nykyään tulkinta on ollut käytännössä sellainen, että jos syynä on ollu joku muu kuin tuotannollis/taloudellinen syy tai terveydestä johtuva syy niin karenssia on paukkunut. Tuon uuden lain tarkoituksena on oman käsitykseni mukaan tarkoitus helpottaa työvoiman kiertoa eli jos yritys on palkannut tekijä joka ei olekkaan niin hyvä kuin on ajateltu tai jos henkilöllä on paljon sairaspoissaoloja mutta ei diagnoosi riitä terveysperusteiseen irtisanomiseen, voitaisiin henkilö irtisanoa ja ottaa tuottavampi tilalle. Yrityksen kannalta todella järkevää. Toimenpiteen kohteeksi joutuneen yksilön kannalta vähän sitä huonompaa hiihtokenkää. Et ollut tarpeeksi hyvä tai jotain muuta. Karenssia paukkuu. Sen vuoksi tuo karenssi tulisi poistaa. Se on muutoinkin vähän turha ja typerä rangaistusmuoto irtisanomisen yhteydessä ollut tähänkin mennessä. Toki sen ymmärtää silloin jos henkilö irtisanoo itsensä mutta ei oikein muuten. Silloinkin jos henkilö irtisanoo itsensä painavista syistä esim. työntaja rikkoo työturvallisuutta tms. niin karenssia paukkuu silloinkin.

TE-toimisto käytännössä määrää karenssia aina kun se on vähänkin mahdollista. Karenssista seuraa toimeentulotuki menojen kasvu eli aika plus miinus nolla touhua mutta byrokratiaa joudutaan pyörittämään sen ympärillä.
 
EIT tulee puuttumaan jahka tuo väkisin viedään läpi ja joku liitto käy irtisanomisen tuolla saakka koeponnistamassa. Suomessa on kaksois rangaistukset kielletty ja tuosta muodostuu sellainen
Höpötystä! Karenssi on hallinnollinen seuraus eikä rangaistus. Samanlainen kun ajokortin menetys, joka seuraa liikennerikoksista. Eivät nämäkään ole kaksoisrangaistuksia; on kokeiltu ainakin Suomen hallinto-oikeuksissa. Tästä esimerkistäni saattaa seurata vielä kolmoisrangaistuskin. Jos olet autonkuljettaja, menee vielä työpaikkakin.
 
Höpötystä! Karenssi on hallinnollinen seuraus eikä rangaistus. Samanlainen kun ajokortin menetys, joka seuraa liikennerikoksista. Eivät nämäkään ole kaksoisrangaistuksia; on kokeiltu ainakin Suomen hallinto-oikeuksissa. Tästä esimerkistäni saattaa seurata vielä kolmoisrangaistuskin. Jos olet autonkuljettaja, menee vielä työpaikkakin.
Rangaistukseksi siitä huolimatta koetaan on sen virallinen termi mikä tahansa. Ihminen menettää oikeutensa työttömyyspäivärahaan 90 päiväksi joka tarkoittaa monelle todella ikäviä aikoja. Jos on seurausta ei omasta törttöilystä vaan siitä, että naama ei miellytä tai ei ole tarpeeksi tehokas niin se on silloin aika kohtuutonta.
 
Rangaistukseksi siitä huolimatta koetaan on sen virallinen termi mikä tahansa. Ihminen menettää oikeutensa työttömyyspäivärahaan 90 päiväksi joka tarkoittaa monelle todella ikäviä aikoja. Jos on seurausta ei omasta törttöilystä vaan siitä, että naama ei miellytä tai ei ole tarpeeksi tehokas niin se on silloin aika kohtuutonta.
Mitä jos henkilö tekisi niinkuin kaikki normaalit ihmiset ja hankkisi uuden työpaikan. Irtisanoituisi sitten vanhasta kun ei kahteenkaan paikkaan samanaikaisesti repeä. Tätä tehdään maailman sivu, kuka helvetin imbesilli lähtee ovet paukkuen firmasta ja rupeaa sitten miettimään mitä tekisi?
Vastaus: varakas sellainen.
 
Mitä jos henkilö tekisi niinkuin kaikki normaalit ihmiset ja hankkisi uuden työpaikan. Irtisanoituisi sitten vanhasta kun ei kahteenkaan paikkaan samanaikaisesti repeä. Tätä tehdään maailman sivu, kuka helvetin imbesilli lähtee ovet paukkuen firmasta ja rupeaa sitten miettimään mitä tekisi?
Vastaus: varakas sellainen.
Tuosta tapauksessa kyllä. Ongelma on että niitä työpaikkoja ei kasva puussa. Olen parisen kertaa törmännyt mutta en henkilökohtaisesti siihen, että työpaikalla työsuojelu toimet on ollut päin persettä. Lähtökohtaisesti kyseessä on ollut aina pieniä puljuja. Toki niitä puidaan sitten oikeudessa kun jotain on sattunut. Jos työntekijä nostaa metakan niin siinä on potkut olleet lähellä tai sitten joutunut itse lähtemään turvallisuutensa vuoksi. Näistä seuraa sitten karenssi. Työpaikan vaihto on kokonaan oma juttunsa. En tiedä ymmärrätkö mitä tarkoitan. Siitä sietääkin tulla karenssi jos päättää aamulla että vittu kun ei kiinnosta mennä enään otan loparit.
 
Höpötystä! Karenssi on hallinnollinen seuraus eikä rangaistus.

Uuskieltä parhaimmillaan!

Jos joudut teloitusryhmän eteen, niin se kai on melko samantekevää, jos sitä hengen riistämistä kutsutaan "erikoiskäsittelyksi", "yhteiskunnalliseksi itsepuolustukseksi" tai "aktiiviseksi eutanasiaksi".
 
Rangaistukseksi siitä huolimatta koetaan on sen virallinen termi mikä tahansa. Ihminen menettää oikeutensa työttömyyspäivärahaan 90 päiväksi joka tarkoittaa monelle todella ikäviä aikoja. Jos on seurausta ei omasta törttöilystä vaan siitä, että naama ei miellytä tai ei ole tarpeeksi tehokas niin se on silloin aika kohtuutonta.

Suomessahan ei ole mitään vapaata markkinataloutta työmarkkinoihin liittyen.

Eikä meillä ole mitään työttömyysvakuutustakaan, vaan jokaisen on otettava lain nojalla vastaan työpaikka.

Minimipalkka voisi ehkä tulla kyseeseen, jos yhteiskunnassa olisi markkinatalousperiaattella toimivat työmarkkinat. Vaan kun ei ole ja ihmisten on pakko ottaa vastaan töitä tai menettää työttömyyskorvaus. Minimipalkka + nykyinen ei vakuutuspohjainen työttömyysturva vain tuottaa uudelleen luokkayhteiskunnan, jossa ihmiset perikadon uhalla raatavat minimipalkalla ja valtion varoista subventoidaan tätä halpatyötä erilaisilla korvauksilla. Käytännössä ihmiset olisivat työsuhteessa, mutta pysyisivät valtion holhokkeina, ilman todellista autonomiaa.
 
Uuskieltä parhaimmillaan!
Ei ole! Viestissä, johon viittasin, puhuttiin Ihmisoikeustuomioistuimesta. Se ei tietenkään uhkaa Suomen valtiota vaikka ko laki säädettäisiinkin. Tästä laista saa sitten olla mitä mieltä hyvänsä; tämähän on keskusteluforum.
Suomessahan ei ole mitään vapaata markkinataloutta työmarkkinoihin liittyen
Vaan kun ei ole ja ihmisten on pakko ottaa vastaan töitä
Tämä taas sitä vastoin on yllämainittua uuskieltä!
Meillähän ei ole mitään työn vastaanottopakkoa: voi alkaa yrittäjäksi, mennä opiskelemaan opintotuen turvin tai vaikka olla tekemättä mitään ja saada silti (alennettua) toimeentulotukea.
 
Suomessahan ei ole mitään vapaata markkinataloutta työmarkkinoihin liittyen.

Eikä meillä ole mitään työttömyysvakuutustakaan, vaan jokaisen on otettava lain nojalla vastaan työpaikka.

Minimipalkka voisi ehkä tulla kyseeseen, jos yhteiskunnassa olisi markkinatalousperiaattella toimivat työmarkkinat. Vaan kun ei ole ja ihmisten on pakko ottaa vastaan töitä tai menettää työttömyyskorvaus. Minimipalkka + nykyinen ei vakuutuspohjainen työttömyysturva vain tuottaa uudelleen luokkayhteiskunnan, jossa ihmiset perikadon uhalla raatavat minimipalkalla ja valtion varoista subventoidaan tätä halpatyötä erilaisilla korvauksilla. Käytännössä ihmiset olisivat työsuhteessa, mutta pysyisivät valtion holhokkeina, ilman todellista autonomiaa.
Näinhän tuo menee. Ei ole kilpailua työvoimasta jolloin työpaikat (muutamaa poikkeusta lukuunottamatta) maksavat vain sen mitä on pakko maksaa. Työntekijästä revitään sitten se irti mitä saadaan ja kun ei enempää saada niin vaihtoon. Ei Suomessa irtisanominen tosiasiallisesti ole vaikeaa nytkään. Kyllä syy lyötyy aina. Toki ns. fiksuista työntekijöistä olla vaikea päästä eroon eli näistä jotka tietävät oikeutensa. tuntevat lakia ja kuuluvat liittoon. Tuollaisesta voi olla vaikea päästä eroon kun ei välttämättä edes savustaminen auta.

Tämä irtisanomisen helpottaminen alle 20 hengen yrityksissä on monessa mielessä ongelmallinen. Oma kokemus on, että näissä pienissä yrityksissä on suhteellisesti kaikkein eniten ongelmia on kyse työsuojelusta tai jostain muusta. Monet yrittäjät eivät esimerkiksi tunne yhtään työsopimuslakia tai alan tessiä. Tuossa mielessä tuo irtisanomisen helpottaminen tulee olemaan ongelmallinen ja ylilyöntejä sattuu aivan varmasti. Kärsijän ollessa se työntekijä. Tällöin olisi kohtuullista, että karenssia ei määrättäisi enään ainakaan automaattisesti jos irtisanojana on työnantaja. Tämä taas lisäisi byrokratiaa jolloin helpommaksi ja todennäköisesti halvemmaksi tulisi, ettei karenssia määrättäisi enään laisinkaan työnantajan irtisanoessa työntekijä. Jos työntekijä irtisanoutuu itse niin tällöinkin tulisi tutkia mistä syystä irtisanominen on tapahtunut. Nyt järjestelmä on todella mekaaninen joka ei ole kovin toimiva.
 
Ei ole! Viestissä, johon viittasin, puhuttiin Ihmisoikeustuomioistuimesta. Se ei tietenkään uhkaa Suomen valtiota vaikka ko laki säädettäisiinkin. Tästä laista saa sitten olla mitä mieltä hyvänsä; tämähän on keskusteluforum.


Tämä taas sitä vastoin on yllämainittua uuskieltä!
Meillähän ei ole mitään työn vastaanottopakkoa: voi alkaa yrittäjäksi, mennä opiskelemaan opintotuen turvin tai vaikka olla tekemättä mitään ja saada silti (alennettua) toimeentulotukea.
EIT ottaa kantaa myös irtisanomisiin.
 
Mielenkiintoinen keskustelu ja ihan hyviä pointteja kumpaankin suuntaan.

Työnantajana kysyn, mitä te tekisitte jotta työllistyminen ja työpaikkojen sekä työvoiman kohtaaminen menisi paremmin ?
Meillä esimerkiksi on päällä tilanne, jossa joudutaan joko ostamaan palveluina (vaikka Ukrainaista/Romaniasta/V.Venäjältä/..) tai koitetaan saada hallittua riskiä: taloudellista, reaktioaikaa, rekrykustannuksia -- justiinsa kävin allekirjoittamassa työsopimuksen työuransa alkupäässä olevan uuden työntekijän verson kanssa(kantaurgi, halpa, mutta korkea reaktioaikaan liittyvä riski) ja samalla paikataan mainittua riskiä ottamalla ammattimies, Turkista (!). Arvatkaapas tuntuuko dilleltä..

Joten - otan auliisti vastaan viisauksia. Kiitos etukäteen veljet!
 
Samat lait koskevat ulkomailta palkattua tekijää. Saman palkan sille joutuu maksamaan kuin suomalaiselle. Ellei sitten palkkaa välitys firman kautta tai omalla firmalla työskentelevää.

En sinänsä ymmärtänyt ongelmaasi että miten irtisanomisen helpottaminen helpottaisi tilannettasi. Avaa sitä vähän.
 
Back
Top