Huomaan että et tainnut päästä jyvälle.Samat lait koskevat ulkomailta palkattua tekijää. Saman palkan sille joutuu maksamaan kuin suomalaiselle. Ellei sitten palkkaa välitys firman kautta tai omalla firmalla työskentelevää.
En sinänsä ymmärtänyt ongelmaasi että miten irtisanomisen helpottaminen helpottaisi tilannettasi. Avaa sitä vähän.
Kysymykseni oli siis : "mitä te tekisitte jotta työllistyminen ja työpaikkojen sekä työvoiman kohtaaminen menisi paremmin ? "
Tämä siis liittyy kysymystäni edellä käytyyn keskusteluun, koskien pienten yritysten irtisanomisvelvotteiden tarkentamista.
Hallituksen tarkoitushan on saada enemmän väkeä työllistymään, ja kritiikki kohdistuu siihen että menetelmä on mahdollisesti väärä. Eli; mitä siis pitäisi mieluummin tehdä? En mitenkään puolusta hallituksen valitsemaa menetelmää, varmasti on pienissä yrityksissä omat haasteensa, samoin kuin suuremmissa omansa.
Mutta, jos ei itse aio olla yrittäjä, niin silloin joutuu menemään toiselle töihin. Joten sen toisen on kyettävä ottamaan kyseinen henkilö töihin ja maksamaan palkkaa. Koska työn tarjoaminen ja rekrytointi on erityisesti pienelle yritykselle merkittävä riskitilanne, sen suhteelliset kustannukset ovat huomattavasti isoa yritystä suuremmat ja mahdollinen virherekrytointi voi olla jopa fataali --- olisi siis hyvä, että johonkin saataisiin joustoa. Kun työhön ottamisen riskit ovat pienemmät, myös rekrytointi on helpompi ja nopeampi sekä halvempi prosessi. Lisäksi jos virherekrytointi on helposti korjattavissa, tämä helpottaa kiertoa työnhausta työntekijäksi. Eikä "potkut" saanut ole varustettu stigmalla samalla tavalla kuin nykyisin; jos saat henkilökohtaisista syistä työsuhteesi päättymään, joutuu seuraava työnantaja miettimään huomattavan tarkkaan töiden tarjoamista. Näin ei tarvitse olla.
Se esimerkkini omista haasteistamme ei tietenkään liity irtisanomisiin, vaan kysymyksessä esittämääni kohtaamisongelmaan. Joka on aika ikävä juttu. Töitä olisi mutta osaavia suomalaisia ei löydy. Tässä tapauksessa otettiin riski ja palkattiin, kyllä koulutettu (AMK), mutta vielä ammattitaidoton(tai heikolla taidolla varustettu) suomalainen, jonka nuorena ja kehittymiskelpoisena arvellaan mahdollisesti olevan kasvatettavissa ammattimieheksi. Aika näyttää. Riskin hallintaan liittyy tietenkin se, että palkkaus on TES :in alapäästä, niinkuin on tehtävätasokin. Mutta jos homma menee hyvin, palkka nousee ajan kanssa .. ja ihan vitusti.
Toinen kaveri on sitten oikea ammattimies, jolta odotetaan täysin erilaista suorituskykyä. Mutta suomalaista siihen ei löytynyt, Turkista löytyi. Ja mitä tulee palkkaan.. hehheh - TES:in taulukot loppuu reippaasti kesken, saisikin osaajia niillä TESsin hinnoilla. Nyt meillä juristi paiskoo materiaalia Migriin ja haetaan jannulle asuntoa pk-seudulta, lapsille koulua ja hoitopaikkaa. (Meillä on tällä hetkellä jokainen suorassa työsuhteessa, vakinainen, ja salaussitoumuksin ja taustatutkimuksin varmistettu. Ulkoistamista on tutkittu, mutta ala on sellainen että se on poikkeuksellisen hankalaa.).
Siis -- jos on olemassa jokin tapa, jolla saadaan suomalaiset työpaikat ja työntekijät kohtaamaan ... niin olisi tosi hienoa. Yksi tapa on lisätä joustoa työelämän säännöissä. Vaikka sitten helpottamalla irtisanomista, tai vaikka jollain muulla tavalla.
Että... ???
Viimeksi muokattu: