Taloustieteellinen keskustelu

Tarkkaa taloutta. Ei vielä tiedetä miksi tuo hieman yli pari miljardia ei olekaan tarpeen nostaa. Iso lapio.

Uuninpankkomies joka hellittämättä kyttää Sipilää ja Orpoa kirjoitti, että valtiolle tuli rahaa 1,5 miljardia euroa Finnveralta, joka maksoi etuajassa velkansa. Tämän hallitus tiesi jo toukokuussa. Tällä hallituskaudella valtio on saman lähteen mukaan myynyt lypsäviä lehmiään eli tuottavaa omaisuutta yli miljardin euron edestä.
 
  • Tykkää
Reactions: krd
että mitä hemmettiä? Kyllä jos yksityiselle perintätoimisto laskun lähettää niin siinä on iso kasa perintäkuluja päällä. Yrityspuolellako se lankeaakin toimeksiantajan maksettavaksi? Vai eikö pikkuiset perintätoimistot uskalla riidellä isojen firmojen lakimiesarmeijoiden kanssa?

Perintäkulut voivat yrityspuolella olla moninkertaisia yksityisiin nähden, niissä ei välttämättä ole mitään rajaa. Ja velallinen nekin maksaa.
Enemmän sitä perintätoimiston käyttöä vähentää alihankkijan pelko olla entinen alihankkija sille yritykselle jos lähtee ryttyilemään.
 
Veron maksajat ja verottajat.

22 prosenttia suomalaisista ansaitsi viime vuonna yli 40 000 euroa. He maksoivat ansiotuloveroista peräti 95,8 prosenttia. Asia ilmenee Akavan talouspoliittisen vaikuttamisen pääekonomisti Pasi Sorjosen Twitterissä jakamista tilastoista.

Yli 50 000 euroa vuodessa ansainneet 12,7 prosenttia suomalaisista taas maksoivat ansiotuloveroista 84,7 prosenttia. Vain alle 2 prosenttia suomalaisista tienasi viime vuonna yli 100 000 euroa. He maksoivat kuitenkin valtion ansiotuloverokertymästä liki 40 prosenttia.

Kaikista tuloveroista yli 40 000 euroa ansainnut viidennes maksoi 65 prosenttia, yli 50 000 tienanneet hieman yli puolet ja yli 100 000 euroa tienanneet noin 20 prosenttia.

Tilastokeskuksen tiedotteen mukaan välittömät verot ovat kasvaneet vuodesta 1993 vuoteen 2017 reaalisesti 41 prosenttia. Kunnallisveron osuus välittömistä veroista kasvoi tänä aikana 50 prosentista 62 prosenttiin, kun valtion ansiotuloveron osuus veroista pieneni 31 prosentista 18 prosenttiin.

https://www.verkkouutiset.fi/yli-40000-euroa-ansaitseva-viidennes-maksaa-96-prosenttia-ansiotuloveroista/
 
Hallituksen digiloikka -hanke on ihan hyvä idea.
Mutta tuosta digiloikka -nimestä minulle tulee mieleen "Suuri harppaus".

Mao toteutti 60 vuotta sitten maailmanhistorian tuhoisimman talousuudistuksen, Suuren harppauksen.

Kommunistisen taloustieteen ihmeeseen voi tutustua seuraavassa linkissä:

https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Suuri_harppaus

Tässä joitain poimintoja:
Mao julisti, ettei talouden suunnitteluun tarvittu asiantuntemusta.

650 miljoonaa kiinalaista määrättiin ympärivuorokautiseen vuorotyöhön tuotannon maksimoimiseksi. Maaseudulla peltotöitä oli tehtävä vähintään 12 tuntia päivässä ilman vapaapäiviä.

Ihmisten takapihoille perustettiin pienoismasuuneita, joiden rakentamisella tähdättiin teräksen tuotannon lisäämiseen. Johtohahmot eivät ymmärtäneet, että pienoismasuuneilla ei voitu tuottaa terästä, vaan raakarautaa.

Mahdollisesti 40 miljoonaa kuoli uudistuksen seurauksena.

Lopputuloksena monien teollisuuden alojen tuotanto oli supistunut suuren harppauksen alusta.
 
Viimeksi muokattu:
Jotkut seuraavat miltä valtion "peräpeilissä" näytti 10 vuotta sitten, aikana jolloin Nokia oli vielä hengissä
yrityksenä vaikkakin insinöörivetoinen yritys ei pysynyt mukana kilpailussa.
https://www.uusisuomi.fi/raha/26740...aa-suomella-ei-mitaan-saumaa-paasta-10-vuoden

Tästä on hyvä lähteä rakentamaan pahoinvointivaltiota kun hanskat ei ole omissa käsissä vaan milloin " päivän älypuhelin twittuilut" vaikuttavat metallitulleihin muodossa kv kauppaa tekeviin yrityksiin, tuosta kun ei tiedä pääpirukaan mitä kiinteistömogulin pääajatukset ovat.
Brysselissä rakennetaan uusia bunkkereita kaiketi Kiinalaisia ja Afrikaanoja vastaan ja rakkaan naapurinmaan venäjän kaasu+hankkeet tuovat mukavaa lisätuloa presidentin vuosipalkkaan.


Tukijalka pitää olla kunnossa Suomessa.
Näkisin että Pk ja Keskisuuret yritykset ovat tärkeimpiä tulevaisuuden työllistäjiä ja toivottavasti kasvava palveluala ymmärtää kääriä suurten ikäluokkien
kulutustoiveet.
Se yhteisistä asioista.
 
#kepulit

12 hrs
Pääministeri Sipilä ja valtiovarainministeri Orpo ovat julkisuudessa hehkuttaneet, että enää emme elä tulevien sukupolvien piikkiin ja valtionvelan vähentäminen on alkanut. Eräät mediatkin ovat menneet mukaan näyttävin artikkelein, otsikoin ja kuvin.
Taustalla on Valtiokonttorin ilmoitus, että loppuvuodelle suunnitellusta 2.2. MRD€:n velanotosta voidaan hyvän kassatilanteen vuoksi luopua. Kassaa ovat vahvistaneet hyvä yhteisöveron tuotto, käyttämättömät määrärahat, eräät kertaluonteiset myynti- ja osinkotuloutukset sekä ennenkaikkea Finnveran 1.5 MRD€:n vientiluottolainan ennenaikainen takaisinmaksu. Vahvistuneella kassalla on voitu maksaa ensimmäisen kerran kymmeneen vuoteen valtionvelkaa pienemmäksi.
Hehkutus on jättänyt monille mielikuvan, että hallituksen politiikka on toiminut ja hyvät ajat ovat palanneet.
Muutamaa asiaan liittyvää faktaa ei ole julkisuudessa kerrottu.
Kertomatta on jäänyt, että jo vuosia on ollut tavanomaista, että vuodenvaihteen lähestyessä on viimeiset miljardin tai kahden suunnitellut velanotot on jätetty toteuttamatta. Pääsyynä on, että lukuisien valtion virastojen rahankäytössä budjetit on tehty täysin määrin, mutta hankkeet eivät ole loppuun saakka edenneet aikataulussaan, vaan rahaa on vuoden päättyessä jäänyt siirtymään seuraavalle vuodelle. Silloin rahat ovat Valtiokonttorin kassassa. Muina vuosina tästä ilmiöstä ei ole pidetty meteliä.
Finnveran lainan takaisinmaksustakaan ei ole kerrottu kaikkea. Tosiasiassa Finnvera korvasi valtiolta otetun lainan samanlaisella lainalla, joka otettiin rahoitusmarkkinoilta, mutta valtion takauksen tukemana. Ennenaikaisen takaisinmaksun perusteena ei siis ollut ainakaan Finnveran rahantarpeen loppuminen. Selitystä vaille on jäänyt, miksi valtion omistama Finnvera vaihtoi valtiolta saadun edullisen lainan markkinalainaksi. Finnveran ylin hallintoelin on täysin poliittinen ja puheenjohtaja on keskustalainen. Lainanmaksu johti valtionvelan lyhennykseen, mutta järjestely ei tosiasiassa muuttanut valtion vastuita eikä siten parantanut valtion taloudellista asemaa. Velkasumma vain siirrettiin valtion taseen velasta valtion takausvastuisiin. Tässä operaatiossa on vaikeata nähdä mitään hallituspolitiikan hehkutuksen aihetta.
Finnveran toimitusjohtaja on selvästikin onnistunut tehtävässään valtiovaltaa hyvin tyydyttävällä tavalla. Hänet palkittiin itsenäisyyspäivänä korkealla kunniamerkillä.
 
Joka tapauksessa parempaan suuntaan on kuitenkin edetty nykyisellä hallituskaudella kuin edellisellä...Eikä kaikkea voi laittaa markkinatilanteen aiheuttamaksi.
Edellisiin hallituksiin nähden nykyhallituksen talouspolitiikka on toiminut oikeaan suuntaan vaikkei meillä ole kyetty päättämään yhtä laajoista muutoksiin työmarkkinoilla kuin Ruotsissa ja Tanskassa.
Heikkoa on ollut pakolaisten hyysääminen ja sosiaalipolitiikka. Niissä Sipilän hallitus on epäonnistunut..
 
Joka tapauksessa parempaan suuntaan on kuitenkin edetty nykyisellä hallituskaudella kuin edellisellä...Eikä kaikkea voi laittaa markkinatilanteen aiheuttamaksi.
Edellisiin hallituksiin nähden nykyhallituksen talouspolitiikka on toiminut oikeaan suuntaan vaikkei meillä ole kyetty päättämään yhtä laajoista muutoksiin työmarkkinoilla kuin Ruotsissa ja Tanskassa.
Heikkoa on ollut pakolaisten hyysääminen ja sosiaalipolitiikka. Niissä Sipilän hallitus on epäonnistunut..

Totta. Saahan parkkikiekkokin olla minkävärinen tahansa nykyään... epäonnistumisten lista on sitten vähän pidempi kun on menty ideologia ja luulo edellä.
 
Jokainen elää ja kannattaa omaa ideologiaansa..

Itse olen yrittäjä ja jos olisi mahdollista niin lisäisin yksittäisen ihmisen vastuuta omasta toimeentustaan. Kannatan varauksetta vapaata globaalia markkinataloutta ja länsimaista edustuksellista demokratiaa. Siitäkin huolimatta ettei meillä Suomessa ole minun näkökulmastani yhtään oikeistolaista puoluetta. Ainoa, edes teoriassa oikeistolaiseksi kutsuttu puolue kokoomus, on viime vuosikymmenien aikana ottanut pysyvän paikan Suomen hallinnossa. Kuten tunnettua niin kokkareille kumppaneiksi kelpaa kaikki äärivasemmisto mukaan lukien.

Eli suoraan sanottuna edellisen hallituksen noudattama vasemmistolainen politiikka (kokoomus muiden mukana) lähes tuhosi ns. suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan.. Sipilän hallitus on kyennyt jossain määrin tekemään päätöksiä oikeaan suuntaan. Ei kuitenkaan riittävästi ja kuten aikaisemmin jo sanoin, yhteiskunnan täysin holtittomasti jakamaa sosiaalturvaa, asumistukia jne. jne. tulisi radikaalisti vähentää... Uskon silti että ahkerasti yrittämällä ja töitä tekemällä pärjää myös jatkossa. Sitä pidän varmana että tulonsiirtojen varassa eläville koittaa tulevaisuudessa tiukat ajat..olipa hallituksessa keitä tahansa.
 
Sipilä lupasi hoitaa valtiontaloutta "kuin liikeyritystä". Ja sitä on todellakin nähty: lyhytnäköistä kvartaalitalouspolitiikkaa ja kirjanpitokikkoja joilla siirretään rahaa momentilta toiselle että viralliset numerot näyttävät paremmalta.
 
Sipilä lupasi hoitaa valtiontaloutta "kuin liikeyritystä". Ja sitä on todellakin nähty: lyhytnäköistä kvartaalitalouspolitiikkaa ja kirjanpitokikkoja joilla siirretään rahaa momentilta toiselle että viralliset numerot näyttävät paremmalta.
Taitaa firmassa olla useampi osakesarja, osinkojen perusteella.
 
Sipilä lupasi hoitaa valtiontaloutta "kuin liikeyritystä". Ja sitä on todellakin nähty: lyhytnäköistä kvartaalitalouspolitiikkaa ja kirjanpitokikkoja joilla siirretään rahaa momentilta toiselle että viralliset numerot näyttävät paremmalta.

No, ehkä hallituksen ja yhteiskunnan osalta tilanne paranee vaalien jälkeen jos/kun kokoomus ja vihersosialistit pääsevät yhdessä hallitsemaan ja säätämään lakeja. Päästään Suomessa taas takaisin normaalin tilaan ottamaan yhteiskunnalle (=veronmaksajat) lisää velkaa ja korottamaan veroja/maksuja.. Kun näyttää tuo työllisyysastekin nousevan jo turhankin korkealle.
 
Iloisia uutisia taloudesta:
Työllisyysaste nousi hallituksen tavoitteeseen – kohosi 72 prosenttiin

https://yle.fi/uutiset/3-10567332

Yleinen kysymys: Tarkoittaako tuo myös, että työlliset tulevat toimeen työnsä varassa? Epäilen, että tässä harhautetaan pahasti sillä, että ainakin minun ja muutaman muunkin ajatusmaailmassa työ = riittävä toimeentulo.
 
Vrt. Saksan Hartz-reformit jotka loivat ison "working poor" -prekariaatin.

Vanha kikka alentaa työttömyyttähän on monessa maassa ollut laittaa työttömät kursseille ja sen jälkeen kirjata heidät opiskelijoiksi. Ei varmaan löydy enää länsimaata jossa näin ei olisi tehty.
 
Maahanmuutto Suomeen jatkuu vilkkaana – Migri vakinaistaa ja rekrytoi
22.11.2018 9.40

Maahanmuuttovirasto palkkaa tulevien kuukausien aikana merkittävän määrän osaajia maahanmuuton asiantuntijatehtäviin. Arviolta puolet eli noin 240 viraston määräaikaisista tehtävistä vakinaistetaan. Uusia työntekijöitä on haussa esimerkiksi oleskelupien käsittelyyn maahanmuuttoyksikköön ja turvapaikkayksikköön.
– Maahanmuutto Suomeen on jatkunut viime vuodet vilkkaana. Uudet rekrytoinnit ja nyt tehtävät vakinaistamiset varmistavat osaamisen ja hakemuskäsittelyn pitkäjänteisen kehittämisen, viraston apulaispäällikkö Raimo Pyysalo sanoo.
Maahanmuuttovirastosta on kasvanut maahanmuuton supervirasto, jonka rooli myös valmiuteen liittyvissä turvallisuusasioissa on korostunut viime vuosina. Tällä hetkellä virastossa työskentelee yli 1000 työntekijää eri puolilla Suomea.

https://migri.fi/artikkeli/-/asset_...atkuu-vilkkaana-migri-vakinaistaa-ja-rekrytoi
 
Tässä on kyllä niin paljon Unelmaa ladattuna juttuun, että oikein oksettaa..

Guardianin haastattelema asiantuntija mielissään syntyvyyden laskusta: valtiot eivät tarvitse enää kukoistavaa väestönkasvua

Tällä hetkellä naiset saavat maailmanlaajuisesti keskimäärin 2,4 lasta. Kuva: Timo Mustalampi


STT

Maailmanlaajuisen syntyvyyden laskun pitäisi olla juhlan eikä huolestumisen aihe, sanoo väestöasiantuntija Guardianin haastattelussa. Tällä hetkellä naiset saavat maailmanlaajuisesti keskimäärin 2,4 lasta. Lähes puolessa maailman maista luku on laskenut alle kahteen. Näin on muun muassa Suomessa, Britanniassa, Venäjällä ja Japanissa.
Osassa maista luku on taas huomattavasti korkeampi. Esimerkiksi Nigerissä naiset saavat keskimäärin yli seitsemän lasta.

Oxfordin yliopistossa työskentelevä väestönmuutosasiantuntija Sarah Harper sanoo, ettei maiden pitäisi olla huolissaan, jos niiden syntyvyysluvut laskevat. Hänen mukaansa on hyvin vanhanaikaista ajatella, että valtiot tarvitsevat paljon ihmisiä maanpuolustukseen ja taloudelliseen kasvuun. Hänen mukaansa tekoälyn, maahanmuuton ja terveempien vanhusten takia valtiot eivät enää tarvitse kukoistavaa väestönkasvua.

Hänen mukaansa laskeva syntyvyys on itse asiassa todella hyvä asia, sillä 25 vuotta sitten vielä pelättiin, että maailmassa olisi enimmillään 24 miljardia ihmistä. Nykyisen ennusteen mukaan vuosisadan lopulla maailmassa on 10–12 miljardia ihmistä, Harper sanoo. Syntyvyyden lasku on myös hyväksi ympäristölle, sillä tuoreen tutkimuksen mukaan vanhempien hiilijalanjälki pienenee 58 tonnilla vuodessa, jos he saavat yhden lapsen vähemmän.

Harperin mukaan syntyvyyden lasku on myös hyväksi naisten kouluttautumiselle, sillä lapsettomat tytöt pysyvät pidempään koulussa ja menevät töihin. Tämä mahdollistaa naisille sen, että he voivat suunnitella lasten hankintaa, hankkia lapsen vasta myöhemmin ja miettiä kuinka monta lasta he haluavat, jos he edes haluavat lapsia.

https://www.ksml.fi/ulkomaat/Guardi...1303647?pwbi=2d0ceb6596abcf62780c9211df0425f8
 
Maailmanlaajuisen syntyvyyden laskun pitäisi olla juhlan eikä huolestumisen aihe, sanoo väestöasiantuntija Guardianin haastattelussa. Tällä hetkellä naiset saavat maailmanlaajuisesti keskimäärin 2,4 lasta. Lähes puolessa maailman maista luku on laskenut alle kahteen. Näin on muun muassa Suomessa, Britanniassa, Venäjällä ja Japanissa.
Osassa maista luku on taas huomattavasti korkeampi. Esimerkiksi Nigerissä naiset saavat keskimäärin yli seitsemän lasta.

Tuosta ylläolevasta lainauksesta löytyy myös hienovarainen vihjaus muutaman ajankohtaisen kysymyksen ratkaisuun..
- mistä mahdollisesti voisi olla perimmäisenä syynä, ihmisen aiheuttamaan, ilmaston muutokseen?
- miten, ihmisen aiheuttamaa, globaalia ilmastonmuutosta kyettäisiin parhaiten ja tehokkaimmin vähentämään?

Toisaalta pitää ymmärtää myös se että näistä asioista käytävä julkinen keskustelu on vihersosialistien mielestä rasismia ja natsivihapuhetta.
 
Back
Top