Tarkka-ampujan peruskivääri

Katos perhanaa, Meopta tekee noita ykköstason retikkelillä ja mrad- napsuilla. Kyllä tuo toimii, henkilökohtaisesti ottaisin vielä suuremmalla suurennoksella pitkille matkoille.

Joo, mutta ne Meoptan mil-dot tähtäimet joissa on suurempi suurennos, ovat joko noita kakkostason tähtäimiä tai niiden tiedoissa ei ole asiasta mainintaa.

Edit: Hei @Vaeltaja_Jns ! Minkälainen ristikko tuossa sinun kiikarissasi on? Onko ykköstasolla vai kakkostasolla tuo ristikko? (toisaalta miksi minä edes kysyn, kun ei kai myyntimies sellaista virhettä tekisi?)
 
Viimeksi muokattu:
Edit: Hei @Vaeltaja_Jns ! Minkälainen ristikko tuossa sinun kiikarissasi on? Onko ykköstasolla vai kakkostasolla tuo ristikko? (toisaalta miksi minä edes kysyn, kun ei kai myyntimies sellaista virhettä tekisi?)

Kakkostasolla on mulla MeoProssa. Taitaa olla yleensä niin että jos asiaa ei ole maimittu, niin se on 2-tasolla. Jos se on 1-tasolla (FFP) niin se on kyllä sanottu ja sen näkee jo heti hinnassa.
https://varuste.net/Meopta+MeoPro+6...gy1mDTUFV6PM7f9fNta-yIWQBFGaOLdovQaAvjB8P8HAQ

Olen tehnyt etäisyyden arviointia varten talukon suurimmalle suurennokselle. Jos haluaa käyttää laajempaa näkökenttää niin olen ajatellut että pistän sitten sellaisen suurennoksen että näkökentttä tupaantuu (tai suurennos puolittuu). Sitten voi käyttää samaa taulukkoa ja puolittaa taulukon antaman etäisyyden. Tietysti aina kun asia mutkistuu niin virhemahdollisuus kasvaa.

Tuo tähtäimen valinta on vaikea juttu. Valovoima on tärkeä ominaisuus, mutta sitä ei teknisten tietojen perusteella pysty arvioimaan, eikä siitä saa selvää jos paivänvalossa kaupan ikkunasta ulos tiirailee. Kuten kaikki tiedätte, myöskään etulinssin läpimitta ei ole mikään absoluuttisen tarkka valovoiman mitta. Testit, joissa putket on vierekkän ja niiden läpi katsellaan hämärtyvässä illassa, antavat ehkä parasta tietoa valovoimasta. Sikäli kannattaisi kavereiden kanssa sopivana iltana järjestää tällainen vertailutilaisuus niin saisi omakohtaisia näkemyksiä valovoimasta.

T-a käytössä ehkä tähtäimen tärkein ominaisuus ei ole niinkään valovoima vaan ns tracking. T-ampuja joutuu kääntelemään naksuja edes-takaisin ja on ehdottoman tärkeää että kun on käännetty 10 napsua ylös ja 3 oikealle, ja sitten palataan 10 alas ja 3 vasemmalle, niin ristikko on täsmälleen samalla kohdalla. Jos ristikon on eri kohdalla, on ihan sama onko valovoimaa vähän enemmän tai vähemmän. Tässä merkkaa se valmistuksen laatu, laadunvalvonta, mittatarkkuus ja käytetyt toleranssit.

Kun optiikat suunnitellaan nykyisin tietokoneilla, ei eri valmistajien putkissa optiikan suunnittelu ymmärtääkseni juurikaan eroa toisistaan. Saksalaiset ja jotkut jenkkien huippumerkit lieneen ainoita, jotka tekevät linssit itse, ja ne onkin sitten omaa luokkaansa (myös hinnaltaan). Muilla linssit tehdään jossain-ties-missä, ja eri tähtäinvalmistajat valitsevat omien laatukriteereidensä perusteella omansa, niin että joku tasco sitten ottaa halvimmat ja huonolaatuisimmat.

Aika tärkeitä ominaisuuksia putkessa on myös napsujen tuntuma ja merkintöjen selkeys.

En ole asiantuntija joten täydentäkää jos tarpeen...
Nää asiat vain tuli esiin kun viimekevään valitsin omaani.
 
Toi napsujen täsmällisyys on muuten täyttä totta, halvemman hintaluokan putkissa on enemmän sääntö kuin poikkeus, ettei ne naksut ole aina mitä pitäisi. Asian kanssa pystyy elämään, jos kohdistaa aseen hyvin vaikkapa sataan metrin ja käyttää sitten mildottia etäisyyden mukaan. Etenkin säätöjen ääripäissä alkaa esiintymään poikkeamaa. Oma putki kannattaa testata ampumalla ns. neliötesti.

Kirkkaalla päivänvalolla nykyputkille on aika vaikea löytää eroja kuvanlaadussa samoilla suurennoksilla, ainakaan sellaisia millä olisi osumisen kanssa mitään merkitystä. Mulla on piekkarissa parin kolmensadan burris fullfield II ja zeissin victory diavariin verrattuna molemmat ysin suurennoksella ei suurempaa eroa oikeastaan huomaa. Toi mun benderin PMII on 25x suurennoksella jonkin verran terävämpi ja parempikontrastinen, kuin Vortex viper pst 24x suurennoksella, mutta ampuisin kummallakin yhtä tarkasti päivällä. Isoin ero tulee benderin huomattavasti suuremmassa näkökentässä maksimisuurennoksella, ristikko ulottuu karvan päälle 8 milliradiaaniin joka suuntaan. Viperilla johonkin kuuteen. Isoilla suurennoksilla eroja alkaa huomaamaan kuvanlaaduissa eri putkien välillä.

Meopta on aina ollut todella hyväkuvainen merkki, elite- sarjalaiset japanin tuotteina tuskin häviävät yhtään. Enemmänkin se on ominaisuuksista kiinni, miten paljon putkesta joutuu maksamaan. Vortexin PST sarjalaisia voin suositella, jos hakee FFP MRAD/MRAD- kiikaria avoimilla torneilla, parallaksisäädöllä ja isolla suurennoksella. Hinta karvan alta tonnin. Itse pidin tuosta viperin ristikosta paljon verrattuna tavalliseen mildottiin. Oikeastaan aika lähellä benderin P4- milliradiaaniristikkoa.
 
Sattui silmiin Nettimarkkinaa selatessani.

Tässä olis 900 Eur koko paketti: ase, kiikari ja bipod. Kaliiperi 7,62*53 tietysti, kun on kyseessä tuunattu vanha sotilaskivääri. Kyseessä on ase joka vastaa TaK-85:ttä, sillä erotuksella että tässä on etujalat. Kunnosta ei tietoa, en tunne myyjää enkä asetta.

http://www.nettimarkkina.com/762x53r/1275257
 
Tässä olis 900 Eur koko paketti: ase, kiikari ja bipod. Kaliiperi 7,62*53 tietysti, kun on kyseessä tuunattu vanha sotilaskivääri.

Niin, tuossahan on sellainen sopivan edullinen. Eikös tuollaisellakin - edellyttäen että piippu ok - nakuttele harjoituksen vuoksi hyvin 300-800m etäisyyksiä. Jotain tuollaista oli mielessä, koska eihän ikä kaliberia heikennä, kai?
 
Tehkää hyvin ja määritelkää vaatimukset seuraavalle ryhmän tulitukitarkka-ampujan asejärjestelmälle joka korvaisi dragunovin/RK95+ACOG yhdistelmän.
Älkää nimetkö siis mitään yksittäistä asetta tai mallia, vaan kertokaa mitä ominaisuuksia aseella, tähtäimellä tai varusteilla tulee olla.
Aseella on siis tarkoitus tuhota vihollisia 0-800m matkalta pääpainopisteen ollessa alle 400m ja muun ryhmän taisteluun liittyen.

Go Wild. Saatatte vuosien kuluttua yllättyä.
 
Eikös tuollaisellakin - edellyttäen että piippu ok - nakuttele harjoituksen vuoksi hyvin 300-800m etäisyyksiä. Jotain tuollaista oli mielessä, koska eihän ikä kaliberia heikennä, kai?

7,62*53 ei ehkä ole muodikas, mutta hyvä pitkä kiväärikaliiperi se on ja noille matkoille tehokas. PV ilmoittaa TaK-85:lle - joka on lukkoaktioltaan täysin sama Mosin-Nagant kuin tuo ilmoituksen ase ja ampuu jetsulleen samaa patia - suurimmaksi teholliseksi ampumamatkaksi juurikin tuon 800 metriä.

Vertailun vuoksi: 7,62*53:ssa on 64 grainia ruutitilaa, modernimmassa 7,62*51:ssä eli .308:ssa vain 56 grainia, eli jos vähän laittaa mutkia suoriksi niin 7,62*53 ampuu saman painoisen ja-kaliiperisen luodin, mutta lähettää sen nopeammin matkaan, kuin .308 joten se sopii paremmin pitkälle matkalle. (Ja kyllä kyllä, ennen kuin nyt joku ballistikko lyttää minut suohon, ymmärrän että asiassa on muitakin muuttujia. Yritän vain sanoa että kuten Rauhantekijä toteaa, se että patruunatyyppi on vanha ei tee siitä huonosti tarkoitukseensa sopivaa.)



Tarkkuuskivääri 7.62 TKIV 85
Käyttö

Tarkkuuskivääri henkilömaaleja vastaan

Ominaisuudet

  • Syöttökotelolla varustettu kertalaukausase
  • Kaliiperi: 7.62 x 53R
  • Pituus: 130 cm
  • Paino: 7 kg
  • Tulinopeus: 8-10 tähdättyä laukausta minuutissa
  • Syöttökotelo: 1+4 patruunaa
  • Säädettävä poskituki ja perälevy sekä säädettävä laukaisukoneisto
  • Tehokas ampumaetäisyys 800 m
  • Valmistusmaa Suomi



(Lähde: PV nettisivut)
 
Viimeksi muokattu:
Tehkää hyvin ja määritelkää vaatimukset seuraavalle ryhmän tulitukitarkka-ampujan asejärjestelmälle joka korvaisi dragunovin/RK95+ACOG yhdistelmän.
Älkää nimetkö siis mitään yksittäistä asetta tai mallia, vaan kertokaa mitä ominaisuuksia aseella, tähtäimellä tai varusteilla tulee olla.
Aseella on siis tarkoitus tuhota vihollisia 0-800m matkalta pääpainopisteen ollessa alle 400m ja muun ryhmän taisteluun liittyen.

Go Wild. Saatatte vuosien kuluttua yllättyä.

Avaan pelin rohkeasti ja jään odottamaan scheissekuuroa niskaani... :D

Korostan että nämä ovat nyt puhtaasti yksittäisen puskajussin mietteitä, korkeammilla herroilla ja logistiikan/huollon edustajilla on varmasti omat painavat näkökulmansa asiaan.


Mielestäni pakollisia:

- Suuri käytännön tulinopeus, silti kyky tähdättyihin laukauksiin myös tilanteessa jossa ammutaan nopeita peräkkäisiä laukauksia
- Läpäisykykyinen ammus, mielellään IV tason liivin läpäisy
- Helposti ammuttava, lentoradaltaan laakea ammus
- Kyky ottaa lähellä oleva maali "piikille" hyvin nopeasti (punapiste tms)
- Kunnollinen pitkän matkan (yli 400 m) toiminnan mahdollistava kiikari, jossa suurennos
- Pimeätoimintakykyinen optroniikka, mieluiten lämpö- eikä vv-pohjainen
- Ase säädettävissä erikokoisille ampujille
- Kestävä, modulaarinen ase josta vikaantuneen osan voi vaihtaa kenttäoloissa ilman erityistaitoja tai erityistyökaluja
- Aseen oltava niin helposti opittava, että sen peruskäyttö voidaan opettaa kaikille jv-miehille osana peruskoulutusta
- Max paino täyden lippaan (vast.), optiikan ja muiden lisävarusteiden kanssa noin 5-6 kg, vähempi paino aina parempi


Mielestäni erittäin suotavia mutta ei aivan pakollisia:

- Kyky myös sarjatuleen poikkeustilanteissa
- Bipodi
- Kyky kaliiperin vaihtoon
- Kyky käyttää samaa patruunaa kuin ryhmän muut aseet, ainakin kk:t
- Osien, modulien ja optiikan mahdollisimman suuri vaihdettavuus ristiin ryhmän muiden aseiden kanssa (= osa samaa aseperhettä)
- Kyky erottaa ystävät vihollisesta (meneeköhän scifin puolelle jo...)
 
Mitään asiasta tietämättä, mutta vahvalla mielipiteellä varustettuna, heitän oman panokseni kehiin.

- Kaliberi, pitkä kivääripatruuna, esim. 7,62Nato
- Suurentavan (3-4 x) tähtäimen lisäksi pieni punapiste/heijastintähtäin lyhyen matkan pikatilanteisiin.
- Bipodi
- Ase säädettävissä erikokoisille ampujille
- Asejärjestelmässä pitäisi olla mielummin lämpötähtäin, tai ainakin vv pimeätoimintaan
- Äänenvaimennin?
- Helppokäyttöinen

Sarjatulioptiota en pidä tärkeänä, mutta ei se suoranainen haittakaan ole. Ajatukseni äänenvaimentimiesta perustuu sen ampujaa pilottavaan vaikutukseen.
Liian "hieno" järjestelmä ei saa olla, vaan asejärjestelmän tulisi olla riittävän kenttäkelpoinen. Äänenvaimennin saattaa alentaa tätä ominaisuutta.
 
Kyllä minusta tuo tarkkuuskivääri 7.62x53r TKIV85 tai joku muu .308 aikaslailla täyttää vaatimukset edelleen eikä aika ole millään tavalla ajanut ohi. 6.5X55 Ruåtsin patruunakin menettelee, eikös niin?
Kiikarin suurennos 10x - 15x enimmillään olis riittävä. Eikös se ole minimissään tuossa? Yötähtäimet yms.. onkin sitten jo ekstraa.
Ollaan siis juurikin ihan perus-metsästyskiväärin kalibereissa ja muutenkin spekseissä. Vois kuvitella kenttäolosuhteissa patruunoitakin olevan saatavilla riittävästi?
En minä näistä varmasti tiedä, mutta tuollainen vaikutelma on muodostunut. Viisaammat ja kokeneemmat kuittaa.
 
Minäkään en tiedä miten käytännössä, mutta näin näkisin, että kivääri saisi olla jonkin sortin itselataava, jotta voidaan ampua nopeasti joko tulitukea tai sitten puolustaa itseään lähitilanteessa. Toisekseen aseen tulisi käyttää jotakin patruunaa, joka on jo joukossa käytössä. Tietenkin TA:lla olisi parempaa laatua olevat ammukset, mutta joukon käytössä olevat ammukset olisi sitten niitä tilanteita varten, että TA:lta on paremmat loppu. Eli nykyisellään se olisi 7,62x39mm tai 7.62×54mmR. Tietenkin jos rynkyt uudistetaan, niin noista kumpikin kaliberi saattaa muuttua, joskin veikkaisin PKM:n palvelevan vielä pitkään.
 
Pitää muuten kysyä tälläistä, että miten tarkkaa jälkeä voi odottaa jos koettaisi ampua 7.62×54mmR kaliberin ylijäämä ammuksia?
 
http://www.remington.com/product-families/firearms/centerfire-families/bolt-action-model-783.aspx <--Jos joku vielä tätä halpaa ja hyvänkäyntistä pulttilukkoasiaa miettii niin linkin uusi Remarin halpiskivääri (svh 699€ vai oliko peräti 599€) oli uuden Erä-lehden testissä hakannut melkoisen hyvää kasaa kaliberissa .308 ollakseen halpa sarjatuotanto vehje. Eli voisi olla tutustumisen arvoinen mikäli joku etsii itselleen tarkkaa ja edukasta pulttilukkoa (tosin yhden yksilön otanta ei välttämättä kerro aina koko totuutta konstruktiosta). En tiedä miten muovinen ja epä-sotilaallinen on kaikilta rakenteiltaan mutta lienee ihan kelvollinen peli ainakin pahvin puhkomiseen radalle harjoitusmielessä.
 
Remarin halpiskivääri (svh 699€ vai oliko peräti 599€) .

Saattaisin kuitenkin ehkä ostaa jonkin suomalaisen kiväärivalmisteen, jos se käytettynä osuisi verrattavaan hintaluokkaan. Periaatte "suosi suomalaista" tuntuu tässä kohdassa mielekkäältä.
Mutta muutenhan tuo Remington olisi varmaan kelpo peli treenaamiseen.
 
Pitää muuten kysyä tälläistä, että miten tarkkaa jälkeä voi odottaa jos koettaisi ampua 7.62×54mmR kaliberin ylijäämä ammuksia?
Ne ovat tasalaatuisia, mutta luodin paino, muoto, ruutilataus ym ei ole kaikkien taiteen sääntöjen mukainen yli 500 m matkoille.

TS. kaliiperina 7,62x53R käy ja kukkuu kilometriinkin mutta patruunat pitäisi sitten ladata sitä varteen erikseen.
 
Pitää muuten kysyä tälläistä, että miten tarkkaa jälkeä voi odottaa jos koettaisi ampua 7.62×54mmR kaliberin ylijäämä ammuksia?

Jos tarkoitat yleisesti saatavilla olevaa itäblokin surplus x54R patruunoita, niin lyhyille etäisyyksille (0 - 100m) käynti on ihan kelvollinen. Siitä eteenpäin hajonta alkaa kasvamaan ampumaetäisyyden funktiona. Kyseiset patruunat ovat alunperin tarkoitettu konekiväärin patruunoiksi ja niiden luodit ovat itämaiseen tapaan terässydänluoteja, jotka ovat enemmän ja vähemmän tarkoituksella epäkeskoja konekiväärin tulelle tarpeellisen hajonnan saavuttamiseksi. Myöskään latauksissa ei ta-kiväärin tarpeet ole olleet aivan prioriteettien kärkisijoilla.

Jos on varaa ostaa kallis ta-kivääri ja siihen vielä päälle hellvetin kallista optiikkaa, niin siinä konkurssissa ei enää kannata ryhtyä patruunoissa säästämään, vaan hankkia sellaisia patruunoita, jotka sopivat aseeseen ja, joilla myös osuu.

Vanhan sanonnan mukainen periaate, jossa ensin ostetaan halpa paska ja sitten vasta hyvä pätee myös patruunaostoksiin.
 
Pitää muuten kysyä tälläistä, että miten tarkkaa jälkeä voi odottaa jos koettaisi ampua 7.62×54mmR kaliberin ylijäämä ammuksia?

7,62*53 -kaliiperiseen vanhaan sotilasaseeseen ei PV:n ohjeiden mukaan pidä laittaa modernia 7,62*54 patruunaa ellei ole ihan pakko, seurauksena on piipun nopea kuluminen ja mahdollisesti pahimmillaan voi olla ylipaineen aiheuttama aserikko. Siellä on seassa lukkoaktioita jotka on tehty 1800-luvun puolella!

Toisinpäin voi käyttää mutta tarkkuus kuulemma kärsii.
 
Minäkään en tiedä miten käytännössä, mutta näin näkisin, että kivääri saisi olla jonkin sortin itselataava, jotta voidaan ampua nopeasti joko tulitukea tai sitten puolustaa itseään lähitilanteessa. Toisekseen aseen tulisi käyttää jotakin patruunaa, joka on jo joukossa käytössä. Tietenkin TA:lla olisi parempaa laatua olevat ammukset, mutta joukon käytössä olevat ammukset olisi sitten niitä tilanteita varten, että TA:lta on paremmat loppu. Eli nykyisellään se olisi 7,62x39mm tai 7.62×54mmR. Tietenkin jos rynkyt uudistetaan, niin noista kumpikin kaliberi saattaa muuttua, joskin veikkaisin PKM:n palvelevan vielä pitkään.

Ryhmän tukiampujalla ilman muuta itselataava tai jopa sarjatuliase. Kyseessähän on ryynäävä kiväärimies, varsinaiset tarkkarit ovat eri miehiä eri varustein.
 
Ryhmän tukiampujalla ilman muuta itselataava tai jopa sarjatuliase. Kyseessähän on ryynäävä kiväärimies, varsinaiset tarkkarit ovat eri miehiä eri varustein.
Asia mikä näissä keskusteluissa tuntuu aina joiltakin unohtuvan. Perinteisen tarkka-ampujan pyssyn omaava taistelija olisi ryhmässä mahdollisesti jopa rasite.
 
7,62*53 -kaliiperiseen vanhaan sotilasaseeseen ei PV:n ohjeiden mukaan pidä laittaa modernia 7,62*54 patruunaa ellei ole ihan pakko, seurauksena on piipun nopea kuluminen ja mahdollisesti pahimmillaan voi olla ylipaineen aiheuttama aserikko. Siellä on seassa lukkoaktioita jotka on tehty 1800-luvun puolella!

Toisinpäin voi käyttää mutta tarkkuus kuulemma kärsii.

Ymmärtääkseni, en ole mikään kaikkein kovin auktoriteetti tässä aiheessa, suomalaiselle kiväärille ei tulisi neukkupatruunaa syöttää siitä syystä, että suomalaisen (7,62x53R) patruunan luoti on halkaisijaltaan neukkulaista pienempi, 7.85 mm, eli periaatteessa .308. Neukkulainen (7,62x54R) taasen 7.92 mm. Luonnollisesti suomalaiset piiputkin ovat sitten tehty näiden mittojen mukaan, eli neuvostopatruuna tekee tiukkaa mikä taasen johtaa kaikenmaailman komplikaatioihin. Tämän lisäksi myös hylsyjen pituuserot yms. voivat aiheuttaa vaivoja.

Periaatteessa asia kumminkin on niin, että suomalaiselle patruunalle tehty kivääri voi toimia ihan ongelmitta neuvostopatruunan kanssa, mutta toisaalta Victor Miken mahdollisuus on olemassa, eikä se ole kiva juttu. Sotien aikaan suomalaisiakin pyssyjä pesitettiin uusiksi syömään sotasaalispatruunaa, nämä ovat sitten asia erikseen.
 
Back
Top