Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Totta. Tuulen huomioiminen onkin yksi juttu, toinen on etäisyyden arvointivirheetTippuu jos ei tuule
AINA ei yleensä PKM...KVKK62 ei kuulu enään JV:lle.
Miksi? Kun Jenkeilläkin on? KK-ampuja hyötyy optiikkasta (pl. VV/Lämppäri) RK-miestä vähemmän, koska KK = aluetuliase
Tukiampuja RK+KKP toimii vallan mainiosti Suomalaisessa maastossa niillä etäisyyksillä (alle 600m) joille JVR:n tuli tuleekin ulottua. Tarkka-ampujat TAK2000:n kanssa siirrettiin PR05 kokemusten perusteella juuri pois JÄÄKJ:sta JK-tasalle, koska ne eivät pysty hyödyntämään aseensa potentiaalia JVR:n ja JVJ:n taisteluetäisyyksillä. Seuraus on että meillä on vain yksi-kolme muita hitaammin ampuvaa miestä JVK:ssa...Toki saisi niintä ACOG:a olla useampikin ryhmässä jos rahaa olisi (tästä olemme samaa mieltä), mutta silti ei kaikilla; mieluummin osalla Aimpointti kuten nykyäänkin...siihenkin on syynsä eikä se ole pelkästään rahapula
Sori puhuin taistelevasta JV:stä eli AL&OPJO:sta. Ei tullene saavuttamaan PAIKJ:ja edes siinä tapauksessa että KVKK62 hylättäisiin kokonaan...ja joo kylähän ne PKM:t voi teillä olla harjoituksissa käytössä....harjoitus- ja jakomateriaali ei täsmää "ihan aina" vaikka pitäsikin koulututuksen takia näin ollakin...Loistavaa jos näin on. Jos koskee myös meitä siltavahteja, niin vielä mahtavampaa, mutta siihen en sentään jaksa uskoa.
Tähän ei tulla vielä pitkään aikaan pääsemään, mutta lähemmäs mennään koko ajan etulinjan JV:n osalta niin ALJO:ssa kun OPJO:ssaLoistavaa Kun nyt olisi / jos nyt on, edes jotain optiikkaa aseen päälle joka ukolla, taistelevissa osissa, niin olisin iloinen.
On vielä listoilla, mutta aseita on vähän, ne on erittäin kuluneita ja ne on pääsääntöisesti TIED yksiköiden aseistusta. Voi olla että vielä hetken kun ACOG:a ei ole kaikille vielä jakaa joille ne kuuluu (hankinta kesken) voi jokunen olla sijoitettu jääkäriyksiköillekin - huhuja olen tällaisesta kuullut...Onkos dragunoveista luovuttu kokonaan? Ainakin vielä 2005 tulitukiampujat käyttivät välillä dragunovia, välillä agocia. Sen jälkeen ei ole ainakaan paljoa kuvissa näkynyt
-Ampumaharrastuksen EI tarvitse olla kilpailua tai sääntöjen mukaista muodollista harjoittelua, riittää että ampuu omaksi ilokseen. Minäkään en perusteluissa ole koskaan sanonut kilpailevani enkä kilpailutyylisesti harjoittelevani.
Res yhd jäsenyys ei paljoa maksa ja MPKn kursseja voi myös käydä kuka vaan.
Jaa. No tervetuloa kokeilemaan RK95+ACOG kombolla...kyllä sillä Jantterit tippuu varusmiesten toimesta 500m matkalta, itse olen tiputelut kauempaakin. SA-int ACOG:ssa (Kiväärikaukoputki 2004) on ns. Bulletdrop asteikko JVA0316:a 600m:n asti jolla tarvittava korotus otetaan.
Edit: Myönnä että ihan ei kyllä joka laukauksella tipu pelti tuonne 500m, jos ei tiedä etäisyyttä, mutta kun etäisyys on haarukoitu niin aina tippuu.
BTW PKT:lla CV9030FIN:ssä vasta hauska onkin ampua +1000m matkoille...tarkasti osuu, mutta kyllä se on jo aikalailla epäsuoraa
Totta kai. Ihan normaalisti etäisyydet mitataan eritasoille kun ryhmä ryhmittyy puolustukseen. Pikatilanteissa ei tietenkään auta kun arvoida ja haarukoida. Tietenkin luodin ballistiikka täytyy tuntea ja mm. jo mainittu tuulen vaikutus. Hyvinpä se tuntuu vm:ltäkin onnistuvan 500m etäisyyksille pienellä harjoittelulla...iskemään merkkaaminen on kova sana!7,62*39 patruunalla ampuessa matkoille 500+ ei enää riitä etäisyydessä edes haarukointi. Luoti tippuu lakipisteestään n. 3 metriä 600 metriin ammuttaessa. Ja lentorataa tuolla 600 hujakoilla kuvastaa hyvin se, että jos tekee etäisyyden arvioinnissa 30 metrin virheen on osumaa 600-700 mm väärällä korkeudella. Ehdottomasti on siis oltava etäisyysmittari käytössä jos meinaa tilanteessa johonkin osua.
Kasigrammasella 120A:lla 900m/s lähdöillä sama putoama tulee 40m matkalla kuudessasadassa, joten kyllä kolmenollakasillakin saa olla tarkkana noilla etäisyyksillä.
Nii ja ei sellaista paukkua olekaan joka ei tuolla 600m hujakoilla vajoa. Kaikilla patruunoilla etäisyyden arviointi on tärkeää, mutta mitä huonompi lentorata sitä tärkeämpää on mitata matka oikein. Suosittelen jokaista ta-kiväärin tai vastaavan hankintaa suunnittelevan tutustumaan allekirjoituksessani olevaan Sakon laskentaohjelmaan. Sieltä voi katsoa mitä ei kannata ostaa.
Tuossa muuten näkyykin, siis tuossa laskurissa, että sen tähtäimen säätöjen on parasta olla samaa yksikköä, kuin ristikossa. MOA:t näyttäisi toimivan hyvin. Mrad ei välttämättä niinkään.
MOA- pohjaisia ristikoita ei tahdo oikein löytyä yleisimpiin kiikareihin. Benderiä, nightforcea ja vortexiakin saa ainakin tilattua MOA- retikkelillä suomessa, mutta hinnat ovat sitten alkaen tonnista päätyen noin kolmeen tonniin. MOA on muutenkin hieman liiankin hienosäätöinen kiikareissa, 0.1MRAD napsu tarkoittaa kymmentä senttiä kilometrissä eli sentti sadassa. PV:n TRG- kiikareissa napsu on 0.25MRAD koron osalta. 0.1MRAD säätö on yleisin ja toimii TA- käytössä loistavasti. Noita MOA- juttuja käytetään lähinnä jenkeissä joissain kasa- ammuntatouhuissa.
Yleisimmin kiikareissa on edelleen 1/4 MOA säätö per naksu, vaikka valmistaja sitä tekisikin MRAD- ristikolla esim. perinteinen mil- dot. Meoptan meopro ja R1- mallistossa tilanne on tuo, samaten leupparin VX- sarjalaisissa ja bushnell eliteissa. Ristikko on kakkospolttotason, eli ristikon koko pysyy samana suurennosta muutettaessa. Tarkoittaa, että dottien väli on 1 MRAD yleensä suurimmalla suurennoksella ja kasvaa suurennosta pienennettäessä. Tuo pitää ottaa huomioon käytettäessä ristikkoa etäisyyden mittaamiseen tai koron ottamiseen ristikolla eri suurennoksilla.
Mikään ongelma tuo ei ole, jos käyttää pelkkää ristikkoa koron ottamiseen. Kohdistus vaikkapa sataseen MOA- naksuilla ja MRAD- pohjainen koron ottaminen ristikolla pidemmille etäisyyksille. Muistaen kakkospolttotason ristikon mittasuhteet eri suurennoksilla. Ykköspolttotason ristikolla viivojen/dottien väli pysyy yhtenä millinä, eli ristikon koko muuttuu suurennoksen mukana. Koron ottaminen ja ristikon käyttäminen etäisyyden mittaamiseen toimii siis samoilla arvoilla suurennoksesta riippumatta.
Halvimmat kiikarit MRAD- säädöillä, avoimilla torneilla ja ykköstason MRAD- ristikolla taitavat olla Vortexin ja Sightronin putket noin yhdeksänsadan hintaluokassa.
http://www.sissos.fi/tuote/meopta-zd-3-12x50-mil-dot/5772120943010/
Sikäli kun nyt ymmärsin näitä asioita, niin tuo on nyt se "hyvä" kiikari, jossa on vissiin pitkälti kaikki tarpeellinen. Oliko näin?