Tarkka-ampujan peruskivääri

pstsika

Haukka
Lahjoittaja
@chigeen'a PSO kestää ainakin ja sitähän saa x39 ja x54R retikkelillä. Ja sivujalka on toimiva kiinnitystapa muutenkin jos pelkää rikkoutumista.
 

Ikarus

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Nämä ak tyyppiset helvetinkoneet tuppaavat takomaan kiikaritähtäimet muroiksi. En osaa sanoa kuinka paremman luokan putki kestäisi sitten, mutta suurten massojen edestakainen liike ja pehmentämätön stoppi saa aikaan kaiken murentavan voiman. Ak:n laukaisu joka on jatkettu Petrassa vielä välitystangolla on kinky, mutta kyllä sitä tiettyyn rajaan voi siistiä. Täysin kuivaksi sitä ei voi rakentaa johtuen toimintaperiaatteesta. Jonkin asteinen etu- ja jälkiveto on pakko säilyttää muuten alkaa hallitsemattomia poksahduksia kuulumaan rautakasojen seilatessa edestakaisin ja törmäillessä aseen sisuksissa.

Toi sivujalka on tietysti ihan selvä asia, mutta oletkos tutkinut Petrasi piipun kaasuportin kohdalta? Löytyykö sieltä mystinen ns. "Valmetin kiinteä supistus" joka muovaa luodin. Kun viet aseesi laukaisun kiillotukseen pyydä seppää tulkkaamaan samalla piippu. Jos alkaa ahistaa portin kohdalla niin kovin kummoista käyntiä ei kannata haaveilla. Kaikki asiat huomioiden alle 2.0 MOA:n käynti Petrassa on jo ihan hyvä saavutus.
Kiitos tiedoista. Käytän sepällä sitä jossain välissä ja tulkkautan samalla piipun. Sivujalka on itämainen ja irrotettavaa mallia pikalukolla.
Jo aikanaan armeijassa ihastelin rk:n laukaisua.. sain sillä kumminkin sen valiotuloksen taikka 1.luokka ammuttua, siitä sai silloin 3 kl:ää ja merkin jossa kultainen liipasin. Ei se laukaisu Petrassa ole yhtään sen häävimpi.

Laukaisutapahtuma noilla vaatii tosisaan hidasta puristusta, sitten pam ..Rums. .lukkolaiteen rämähdys, josta lähtee ääntä lähes yhtäpaljon kuin patruunasta. Ja ase siinä välissä kimpoilee massojen liikkuessa. Eihän tuo .308 puolarin rekyyli ole mitään verrattuna johonkin .338 magnumiin. 338:ä kohdistaessa makuulta on olkapää sinisenä, tuntuu että munuaiset irtoo selästä:) Yli 10 laukausta makuulta niin lähes saa lääkäriin lähtee. 375 HH mag on lähes yhtä paha kuin tuo .338. Vaikka .375 HH mag. on enemmän tehoa, potku ei ole niin raaka repäisy kuin 338:n. Tuo 338 mag. on kamalin ase rekyylin suhteen, millä ikinä olen ampunut. Noihin kannattaisi ehdottomasti laittaa vaimennin, se ottaisi pahimmat repäisyt pois. Aimpointin kunniaksi on sanottava, että se kestää noiden isojen pyssyjenkin päällä.[/QUOTE]
 

chigeen'a

Kapteeni
Rönsyillään hiukan. Tuo rekyyli tuntemus riippuu kyllä mielestäni täysin aseesta eikä niinkään patruunasta. Olen itse ampunut melko järeilläkin kivääreillä, mutta oman muisteloni mukaan yksi kipeimmin potkineista on ollut Merkelin drillinki cal. 3006 makuulta. Syy tähän on aseen keveys reilu 3 kg ja ergonomia. Korkea kiikarin asennus ja matala sianselkä tukki bakeliitti perälevyllä, poski irti tukista ja niska mutkalla. Loiva ohut kaula ja kaksoisliipasimet joten mikään ei ole kunnolla kiinni vartalossa eikä käsissä. Lyhyestä piipusta +p+ raskas luoti matkaan niin...ai jai sattuu. Meni myyntiin.

.338 win mag on pahassa maineessa, mutta taas tässäkin kohtaa voi sanoa että ehkä kuitenkin perussyy löytyy lavetista. Olen ampunut lukuisia laatikoita papanoita ko paukkua makuulta ilman mitään erityistä kivun tunnetta. Aseena on ollut Browning Bar paino kiikareineen vajaat 5 kg.

Kun taasen miedosta tuuppaavasta rekyylistä tunnettu 45-70 oli vähällä katkoa kaverin solisluun kun olin lataillut vähän tuhdimpaa mötikkää putkeen ja usutin makuulle kokeilemaan. Marlinin lyhyt ja pieni perä ei tarjonnut kunnon pitoa isolle hessulle ja kipeää teki. Tosi kipeää.
 

MeriTJ

Eversti
Lahjoittaja
No eipä noilla Handen pyssyillä tappelukentälle mitään asiaa oliskaan :D
aapee, osaisitko nostaa sieltä pahimmat heikkoudet esille? Ihan siksi kyselen kun ajatuksena ollut rakennuttaa tuolla oma yksilö mieltymysteni mukaan niin voisin vältellä pahimmat sudenkuopat kenttäkelpoisuuden osalta vaikkei tuo yksilö tappelukenttää tällaisen ei-enää-etulinjansoturin käsissä näe edes teoriassa koskaan
 

MeriTJ

Eversti
Lahjoittaja
. ...Noihin kannattaisi ehdottomasti laittaa vaimennin, se ottaisi pahimmat repäisyt pois. Aimpointin kunniaksi on sanottava, että se kestää noiden isojen pyssyjenkin päällä.
Oikeampi lääke on suujarru jonka tehtävä on pääasiallisesti vaimentaa rekyyliä, vaimennin tekee sitä enemmän "ikään kuin kaupan päälle". Joissain vehkeissä on myös tukin sisällä käytetty elohopea (tai joku sinnepäin) täytteistä putkiloa syömässä rekyyliä oikein isopotkuisissa aseissa mutta itsellä ei moisesta ole ensikäden kokemuksia tai tietoja.
 

Ikarus

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Oikeampi lääke on suujarru jonka tehtävä on pääasiallisesti vaimentaa rekyyliä, vaimennin tekee sitä enemmän "ikään kuin kaupan päälle". Joissain vehkeissä on myös tukin sisällä käytetty elohopea (tai joku sinnepäin) täytteistä putkiloa syömässä rekyyliä oikein isopotkuisissa aseissa mutta itsellä ei moisesta ole ensikäden kokemuksia tai tietoja.
Näinpä kyllä, muuta suujarrullisella aseella ei voi ampua ilman kuulosuojaimia. .338:ssa oli paikallaan, vei kyllä rekyylin, mutta ei kestä korvat sitä kajahdusta. Nykyään on hyviä kuulevia suojaimia, niiden kanssa suujarrun käyttö metsästystilanteessakin onnistuu. Silloin ei ollut tai ne oli kalliita, jarru on otettu pois.
 

koponen

Kenraali
Lahjoittaja
ELSO 2.0
Vaimennin ei myöskään ilmaise ampujan paikkaa niin selvästi kuin hyvin toimiva suujarru. Suuliekin näkyvyys, paineiskun heilahdus kasvillisuudessa, lumen pöllähtäminen... Hyvässä tuliasemassa asialla on vähemmän merkitystä, mutta ei sitä voi kokonaan sivuuttaa.

Ressukiväärissä tulee kyllä hyvästä bufferista huolimatta aika määrä sontaa ampujan naamalle, kun vaimentimen kanssa ampuu. Instant suojaväri naamalle tulenavauksen jälkeen.
 

Ikarus

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Kyllä asekohtaisia eroja on tuon rekyylin suhteen, tosi isojakin samassa kaliberissa. Kuten @chigeen'a tuossa mainitsi.
Sako Finbear 338 win mag tuuppaa kovaa vaan Tikka samassa kaliberissa, saman painoinen ase noin suunnilleen aivan hirmuisesti. Jotain 15 v. vanha ase, sen Tikan mallia en muista. Hirviseureessa on sellainen ja radalla olen sillä ampunut. Jotain eroa perän geometriassa tai jossain siinä on Sakolaiseen verrattuna.
Ammuttiin sillä jotain alle 20 patia hirvenjuoksua niin rekyyli katkaisi siitä perän. Onneksi se oli silloin uusi ja takuu voimassa.

Se tuuppaisi luultavasti 60 kiloisen ampujan selälleen, potku on todella saatanallinen, makuulta en sillä Tikalla ampuisi mistään hinnasta. Hirvittävän kova ja pitkä ruhjaisu.

Jos sellaisen Tikan hankitte, vaimennin tai suujarru on siihen pakollinen varuste. Eikä tämä ole mikään pelottelu tai vitsi.

Tosimiehen pyssy on myös 10 cal mag. 1 piippuinen haulikko. Eräällä tuttavalla on sellainen ja mainitsi nuorena pojankossina ampuneensa hanhimetsällä, ja veri turskahti joka laukauksella nenästä....

Radalla rekyylin tuntee, joillakin aseilla varoo sitä, mutta hirvimetsällä siihen ei kiinnitä mitään huomiota. Yleensä ratahommat on miellyttävintä suorittaa jollain .308 tai vastaavalla.
 

Deeiii

Eversti
Tälleen asiasta kukkaruukkuun, mikä lienee syynä ettei vaimentimia käytetä sotilasaseissa yleisemmin? Onko se tuo raha vai mikä?

Kun näin asiasta mittään tietämättömän näkökulmasta kuulon varjelu ja tuliaseman piilottaminen vaikuttaisivat äkkiseltään aika hyviltä ideoilta.
 

MeriTJ

Eversti
Lahjoittaja
Tälleen asiasta kukkaruukkuun, mikä lienee syynä ettei vaimentimia käytetä sotilasaseissa yleisemmin? Onko se tuo raha vai mikä?

Kun näin asiasta mittään tietämättömän näkökulmasta kuulon varjelu ja tuliaseman piilottaminen vaikuttaisivat äkkiseltään aika hyviltä ideoilta.
Hinta, kuluminen ja huollon tarve lienee perussyyt miksi ei yleisempiä. Voivat myös vaikuttaa tulinopeuteen kun nostavat paineita
 

koponen

Kenraali
Lahjoittaja
ELSO 2.0
Nopearytmisessä ammunassa / sarjatulta käytettäessä piipun kuumeneminen ja siten kuluminen on hyvin kiivasta. Rajusti kuumennut vaimennin myös aiheuttaa hyvin nopeasti lämpöväreilyn takia ongelmia tähtäykseen.

Vaimentimen käyttö on järkevää nimenomaan tarkka-ampujatyyppisessä tehtävässä / aseessa edellä mainituista syistä.
 

Suis

Alikersantti
Puoliautomaatti on vain unelmaa ressulle. Sellaiselle ei saa hallusaapitolupaa tänä päivänä pääkaupunkiseudulla. Kattellaan sitä sitten myöhemmin jos valtiovalta helpottaa reserviläisperusteita, mutta nyt joutuu aloittelemaan noilla metsästyskivääreillä.
Tyvestä puuhun on noustava.
Suosittelisin aloittamaan pienoiskiväärillä jos tarkoituksena on ylläpitää ja harjoittaa ampumataitoa.
Perusteluina: On aivan sama millä kiväärillä opettelet ja treenaat ampumataitoa, kaikki elementit ovat lähes samat paitsi AMET mutta silläkään ei ole merkitystä
koska kaikki on suhteellista.
Pienoiskiväärillä voi hyvinkin treenata osumista >100m:n matkoille, tähän kun liittää tuulen ja huonot valaistusolosuhteet niin haastetta piisaa.
Mielestäni 338 LM:illa on helpompi osua tuonne 600-900m matkoille kun piekkarilla 100-150m.
Kyllä noita itselataavia on melko paljon ressuilla, mutta ne ei taida olla heidän ensimmäisiä aseitaan l. luvan saa kun on oikeanlaista historiaa(asuinpaikasta riippumatta).
Kertalaukauskiväärit nyt on vaan tarkempia kuin itselataavat mutta jos oma rynkky nostaa onnellisuusastetta ja harrastaa esim. SRA:ta niin saahan sellaisen.

Emeritus res. Suis
 

Rauhantekijä

Ylipäällikkö
Kertalaukauskiväärit nyt on vaan tarkempia kuin itselataavat mutta jos oma rynkky nostaa onnellisuusastetta ja harrastaa esim. SRA:ta niin saahan sellaisen.
Totesin vain että "rynkky" taitaa olla saavuttamaton nykyään, siis vain toteamus. Taidan olla aika oikeassakin. Mulla sellainen aikanaan oli ja itse en sellaista enää uudelleen tavoittele. Täysin aloittelijalle piekkari varmaan onkin okei, mutta en pidä itseäni alottelijana ja siksi huomioni on enemmänkin oikeissa metsästyskivääreissä/-kalibereissa. Viittaan edelleen tämän ketjun ensimmäiseen viestiin.
 

Samses

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Kyllä itselataavia ainakin tähän asti on saanut kun on pystynyt osoittamaan SRA-harrastuksen. Eri asia on sitten, että ensimmäiseksi aseeksi puolarirynkkyä havitteleva voi kyllä pettyä, mutta tämä ei mielestäni ole huono asia ollenkaan.
 

BarrelNut

Eversti
Kyllä itselataavia ainakin tähän asti on saanut kun on pystynyt osoittamaan SRA-harrastuksen. Eri asia on sitten, että ensimmäiseksi aseeksi puolarirynkkyä havitteleva voi kyllä pettyä, mutta tämä ei mielestäni ole huono asia ollenkaan.
Muuten en jaksa tästä asiasta sen kummemmin väitellä, mutta sanonpahan vaan että sen puolarirynkynkin pitäsi saada ilman byrokraattien edessä nöyristelemistä kunhan lyö riittävästi valuuttaa tiskiin (niinkuin rapakon takana saa) ja rikosrekisteriä ei löydy.

On eräänlaista suomettuneisuutta ajatella että kansalaisia kyykyttävät lakipykälät ja virkamiesten mielivalta sen tulkinnassa olisivat jotenkin kansalaisten edun mukaisia juttuja.
 

Samses

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Muuten en jaksa tästä asiasta sen kummemmin väitellä, mutta sanonpahan vaan että sen puolarirynkynkin pitäsi saada ilman byrokraattien edessä nöyristelemistä kunhan lyö riittävästi valuuttaa tiskiin (niinkuin rapakon takana saa) ja rikosrekisteriä ei löydy.

On eräänlaista suomettuneisuutta ajatella että kansalaisia kyykyttävät lakipykälät ja virkamiesten mielivalta sen tulkinnassa olisivat jotenkin kansalaisten edun mukaisia juttuja.
Olen tietoinen, että kantani on tässä ensiase-asiassa hiukan eri kuin joillakin muilla palstalaisilla. Suurempi väittely lienee tosiaan turhaa. Mielivalta ja kyykytys ovat väärin ja kansalaisen ja kansakunnan edun vastaisia, siitäkin olemme samaa mieltä - sääntöjen, mm. siinä miten aselupia myönnetään, pitäisi olla kristallinkirkkaat ja kaikille ja joka paikkakunnalla samat.
 

Benelli

Respected Leader
Kyllä itselataavia ainakin tähän asti on saanut kun on pystynyt osoittamaan SRA-harrastuksen. Eri asia on sitten, että ensimmäiseksi aseeksi puolarirynkkyä havitteleva voi kyllä pettyä, mutta tämä ei mielestäni ole huono asia ollenkaan.
Tai voi olla pettymättä. Nykyisessä aselaissa ei ole mitään pykälää joka tuon kieltäisi. Eikös puolarirynkky muuten ole oksymoron?
 

Samses

Ylipäällikkö
Lahjoittaja
Tai voi olla pettymättä. Nykyisessä aselaissa ei ole mitään pykälää joka tuon kieltäisi. Eikös puolarirynkky muuten ole oksymoron?
Ei ole pykälää, aivan; tähän juuri minä (ja ilmeisesti myös @BarrelNut ) viittaamme kun toteamme että säännöt eivät ole kaikille samat. Poliisilaitosten käytännöt vaihtelevat. Ja kyllä on oksymoron; mutta auennee kaikille mitä tarkoitetaan, toisin kuin esim. ilmaus "itselataava lippaallinen sotilasaseen siviiliversio".
 

pstsika

Haukka
Lahjoittaja
Tyvestä puuhun on noustava.
Suosittelisin aloittamaan pienoiskiväärillä jos tarkoituksena on ylläpitää ja harjoittaa ampumataitoa.
Perusteluina: On aivan sama millä kiväärillä opettelet ja treenaat ampumataitoa, kaikki elementit ovat lähes samat paitsi AMET mutta silläkään ei ole merkitystä
koska kaikki on suhteellista.
Pienoiskiväärillä voi hyvinkin treenata osumista >100m:n matkoille, tähän kun liittää tuulen ja huonot valaistusolosuhteet niin haastetta piisaa.
Mielestäni 338 LM:illa on helpompi osua tuonne 600-900m matkoille kun piekkarilla 100-150m.
Pienoiskivääriä ei kannata ostaa korvaamaan kiväärin tarvetta, mutta toki piekkarista saa omanlaisensa tarkka-ampujakiväärin sala-ampujakiväärin rakenneltua ja patruunat ovat paljon halvempia. Itsekin olen kuolannut jo jonkin aikaa erästä piekkaria ja jos jossain vaiheessa päädyn sellaisen hankkimaan, niin tuunaan siitä juurikin sellaisen salametsästäjän tai attentaattorin ”kuiskaavan kuoleman”, jossa ainoa ääni ampuessa on lukon naksahdus.

Tälläinen se olisi suoraan boksista eli helppo laittaa vaikka takin alle tai jopa isoon käsilaukkuun... Normaaliin päiväreppuun menee heittämällä.
Jotain tälläistä siis olisi lopputuloksena. Itse ajattelin aika pitkälti samaa kuin tuo eli sopiva putki päälle, bipodi, vaimennin, alisooniset skodet ja kenties pistoolikahva.

 
Viimeksi muokattu:

Vääpeli

Respected Leader
Eikös tsetseenit aiheuttanu Venäläisille jokun verran tappioita just 22 kal kivääreillä. Ampuvat niskaan/kainaloon ja vaimennettuna melkein mahdoton paikallistaa.
 
Top