Tarkka-ampujan peruskivääri

Sakon sivu vihjailee kovasti, että jotain uutta olisi tulossa, näyttää olevan oikein laskuri joka laskee aikaa julkaisuun :D
 
Tac A1 on huomattavasti halvempi kuin TRG, joten Tac A1:n mukavamman tuntuman voi aina selittää johtuvan siitä.
No, totta tuokin toki.
Mulla on firman puolesta työkaluna 8.6 TAK2000 (eli siis "suomeksi" .338 LM TRG) ja omana reenivälineenä Tikka Tac A1.
Minusta Tikan ergonomia on ampuessa parempi, joskin perussäädöt ovat ulkonäköeroista huolimatta hyvin samanlaiset., taittoperäisenä selvästi mukavampi kanniskella mukana kuin TRG. Kaliiberi toki sitten tekee selvän eron TRG:n hyväksi. .338 on lähes tunnoton tuulille ja muille olosuhteille johonkin sinne 500m tuntumaan, kun taas .308:lla joutuu ottamaan olosuhteita aivan eri tavalla huomioon. Itse olen omassa treenissä hyödyntänyt tuota siten että ammun toisinaan Tikalla kevyttä luotia tuulessa, jolloin joutuu huomioimaan olosuhteita tarkasti sekä laukauksen valmisteluissa että yhteistoiminnassa spotterin kanssa jo 300m matkallakin.

Mielestäni Tac A1 antaa varsin hyvää vastinetta rahalle. Toki on totta sekin että Tikka-perheestä löytyy monta kivääriä joissa ainoa merkittävä ero on ulkonäkö.

6.5 Creedmoor olisi ollut mielenkiintoinen kaliiberi A1:seen, mutta ostopatruunan huono saatavuus käänsi minun valintani .308:iin. Jos nyt oikein muistan niin taisivatpa viime vuoden Finnsniperissa vähän pärjäillä juuri tuolla Creedmoor-Tikalla ja kyllähän se muutenkin tiedetään että 6.5 Creedmoor on ominaisuuksiensa ansiosta erittäin soiva kaliiberi TA-puuhiin.
 
Viimeksi muokattu:
Toimareiden huhuosasto sanoisi että Tikkaan olisi tulossa uusia kaliibereja...
Sakon sivu vihjailee kovasti, että jotain uutta olisi tulossa, näyttää olevan oikein laskuri joka laskee aikaa julkaisuun :D
Katsotaan onko Sako julkistamassa metsästys vai räiskintä/LE/MIL puolelle jotain.
 
Katsotaan onko Sako julkistamassa metsästys vai räiskintä/LE/MIL puolelle jotain.
Jos Sakon sivuilla olevaa teaseri kuvaa/laskuria on uskominen, niin ehkä kummallekkin puolelle. Kuvassa näyttää olevan kaksi kivääriä, joista toisessa on samantapainen M-LOK etutukki kuin TAC A1:ssä, mikä viittaa sinne räiskintä/LE/MIL puolelle. Toinen kivääreistä taas näyttää tavanomaisemmalta.
 
Toivottavasti olis pitempää hylsyä syövä uusi malli. Pahasti haiskahtaa joku vaan vasurimalli/eksoottinen lyhyt kaliberi vaan tulisi.
 
Jos tonni on raja, niin ainoa vaihtoehto on varmaan rakentaa sotilaskiväärin rautoihin ihan itte ja käyttää ryssän optiikkaa.

Tässä ketjun kolmannessa vastauksessa on koko viisaus aloituksessa kysytystä kalustosta. Uskomattoman pitkä keskustelu on aiheesta saatu. Yli 50 sivua.

Miten Rauhantekijä kommentoisit tässä vaiheessa aloitustasi ja ketjun antia. Oletko saanut viisautta ja vastausta?

Koska keskustelu on kivaa, niin sen verran kommentoin kalustoa, että ei tarvitse rakentaa itse sitä kivääriä. Aika paljon on myynnissä 150-300€:n hintaan 7,62*53R kivääreitä joihin on tehty uusi tukki. Ja joissakin on jo kiikarinkiinnitysraudat valmiina. Jos ei ole niin ne pitää tehdä. Ja sitten askarrella etujalka ja hommata se kiikari. Käytetty länsimainen tai uusi venäläinen.

Mihinkään massamaiseen sodanajan sijoituksiin ei tällaisilla pulttilukkopuuhasteluilla päästä, mutta jokainen motivoitunut itseään harjoituttanut sijoituskelpoinen reserviläinen on hyvää "maanpuolustuspääomaa". En näe mahdottomana, etteikö muutamat yksilöt voisi saada harrastettua itselleen ja tonnin kiväärilleen sodan ajan sijoituksen.

Armeija ei koskaan tule perustamaan mitään huru-ukkojen tarkka-ammunta pataljoonia. Ei niille ole käyttöä. Tarkka-ampujat toimivat yksittäisinä miehinä, taistelijapareina tai -partioina jääkäri- ja jalkaväkikomppanioihin sijoitettuina.

Tätähän ei kukaan/mikään virallinen taho koskaan sano/kirjoita, mutta sekin on erittäin hyvä asia jos yksittäiset kansalaiset varautuvat sissisotaan miehityksen varalta. Siihen ajatukseen se mies ja tonnin kivääri sopii varsin hyvin. Meistä sellaiseen varautuneista ei puhuta, mutta meitä on kymmeniä tuhansia. Osalla on sijoitus puolustusvoimien organisaatioissa, osalla ei. Osa suomen maanpuolustuspotentiaalista perustuu siihen, että tämän maan miehittäjällä tulee olemaan raskasta ja vaikeaa. Ennennäkemättömän vaikeaa.
 
Pakko todeta @KIM innoittamana että kyllä se oma valinta tonnin budjetissa olisi käytetty Tikka/Sako Sporter/Target joltain iäkkäämmältä isäntämieheltä joka käynyt kurmasemassa hirviseuran hirvenammuntakisasssa sillä vuosittain muutamat kuulat. Noiden pyynnit pyörineet tuolla 600-700 nurkilla ja yleensä hintaan sisältynyt edes kiikarinjalat. Loppurahalla lasia ja kiinan bipod kaveriksi = ja niin olisi radalla lystiä .308:lla laulattaa reikää pahviin & kilautella pitkällä radalla peltejä.
 
https://www.optics-trade.eu/en/primary-arms-4-14x44-ffp.html

Edukas entry level- putki. Omassa käytössä ammuttu max 800 metriin vähän päälle vuoden aikana vajaat tuhat laukausta .308:lla. Naksut ovat pitäneet perstuntumalla paikkansa, en ole tehnyt tarkkaa boxtestiä. Mil/Mil FFP, 30mm runkoputki, alle 300e mildot. Vähän kalliimmalla saa joulukuusiristikollista uudempaa mallia. Hämärän tullessa alkaa tietysti erot selkiytyä "aivan oikeisiin" TA- putkiin. Firma jenkeissä, tehty Kiinassa, takuuasiat mallikohtaisesti kohdallaan.

Aiemmin keskusteltuihin "tonnin projekteihin" harkitsemisen arvoinen.
 
https://www.optics-trade.eu/en/primary-arms-4-14x44-ffp.html

Edukas entry level- putki. Omassa käytössä ammuttu max 800 metriin vähän päälle vuoden aikana vajaat tuhat laukausta .308:lla. Naksut ovat pitäneet perstuntumalla paikkansa, en ole tehnyt tarkkaa boxtestiä.

Aiemmin keskusteltuihin "tonnin projekteihin" harkitsemisen arvoinen.

Katos vaan! En ole tuollaista huomannutkaan. Jos tosiaan toimii noin kuten sinulla on toiminut niin varmasti ihan soiva peli noihin tonnin projekteihin. Tietysti sitten voi olla kiikariyksilöiden välillä eroja. Yksi toimii, toinen ei. Toisaalta jos takuuhommat pelaa niin samahan se sitten.
Vortexin optiikat ovat myös osoittautuneet hintaansa nähden todella hyviksi. Viper-sarjan kiikareista olen ampunut HS-T:llä ja PS-T:llä. HS-T on suuruusluokkana noin 600€ ja on minusta todella hyvä hintaansa nähden. Jos toisen polttotason ristikko ei ole ylipääsemätön asia niin siinä on minusta eräs hyvä budjettikiikari, ainakin "vähän yli tonnin projekteihin".
Muutenkin nuo Vortexit ovat kestäneet meikäläisen vertailussa varsin hyvin vertailun mm. Zeissin monen tonnin putkiin. Onhan sellainen Zeiss aina Zeiss, mutta onko se niin paljon parempi kuin mitä siitä saa enemmän maksaa kuin esim. Vortexista? Minusta ehkä ei, ainakaan harrastekäytössä.
 
Harrastekäytössä, etenkin aloittamisvaiheessa, tulee juuri tämä "bang for the buck" efekti. Vierekkäin kykyä ja hintaa vertailtaessa esimerkiksi S&B PMII ei minun mielestäni objektiivisesti ole kymmentä kertaa parempi kuin Primary Arms 4-14FFP, eikä PMII ole kolmea kertaa parempi kuin esim. Vortex Viper PST gen 2. Siinä mihin asti niillä pystyy tekemään, on luonnollisesti merkittävät eronsa.

Jos hinta asettuu kynnyskysymykseksi, kannattaa minun mielestäni etsiä budjettiin sopiva putki, josta kuitenkin löytyy TA- toimintaan olennaiset ominaisuudet jotta pääsee alusta asti treenaamaan johdonmukaisesti. Hintatasojenkin sisällä löytyy huimia eroja. Asteikollinen ristikko, FFP, mrad- naksut. Pääasia että pääsee ampumiseen kiinni!
 
Haa! Nyt saadaan keskustelua aikaiseksi.

Aivan turhaa on tukin vaihto, ainakaan aluksi. Kyllä aloittelevan sniperin kannattaa ostaa perusvarma kampe(kuten CTR) ja saada sillä mahdollisimman paljon laukauksia aikaiseksi. Kun on kokemusta, laukauksia ja aseen retuuttamista maastossa harrastettu "riittävästi" voidaan sitten ehkä tukin vaihtoa/muuta pimppausta harkita. Eli aletaan jo hieman tietämään mitä halutaan/tarvitaan. Mielestäni muutenkin aseita ns. pimpataan ihan liikaa nykypäivänä, varsinkin ARskoja pimpataan satasilla ennen ensimmäistäkään laukausta kun ollaan luettu netistä/juutuubista/whatever ns. parempia ideoita aseen pimppauksesta.

Muistetaan kuitenkin, että Tac A1:stä ei saa kuin keskikokoisissa kaliibereissa ja kyllä ainakin meikäläistä kyrsisi roudata kaikkea sitä ylimääräistä ja painavaa alumiinia mukana. Ampuma-asentoja kun on muitakin kuin makuulta. CTR tekee varmasti vakiotukillakin sen mitä kolmenollakasi kykenee alle 800m matkoilla tekemään. Pidemmille matkoille kannattaa hommata joku toinen ase/kaliiberi.

Tilanne olisi eri jos Tac A1:stä saisi voimakkaammissa(=lue suoralentoisimmissa) kaliibereissa jolloin paino/vaikutuspotentiaali maalissa olisi paremmin balanssissa. Kirjoittamaani ei pidä tietystikään lukea että Tac A1 nyt ihan kehno olisi. Ei ole, ergonominen ja tarkka mutta painava ja jos ei parempia kaliibereita saa niin jää ainakin minulla ostamatta.

Tarkka-ampujalla on aika lailla muutakin kamaa kannossa niin mielestäni kannattaa jättää turhat kilot aseissa ostamatta.

Mikäli itse olisin aloitteleva wannabe sniper niin hankkisin jonkun perusvarman kamppeen, vaikka sen CTR:n tai varmintin(tähän saisi paremmat kaliiberit kyllä). Muitakin hyviä valintoja on. nuo vain esimerkkinä. Optiikaksi joku Vortex tai vastaava budjetti malli. Sitten kunnollinen laser etäisyysmittari joka mittaa luotettavasti aina tuonne puoleentoista kilometriin. Spotterioptiikaakin olisi hyvä olla, näkee ohiammutut laukauksen paremmin. Niitä muuten tuppaa alussa tulemaan. Tähystyskiikarit tarvitaan myös, joku 8x42 olisi aika hyvä. Ja tässä on vain muutama perusvaruste, aika paljon muutakin tarvittaisiin, röllit, vaatteet. reput, liivit jne jne.

Joo, alussa menisi aika lailla rahaa ja patruunoihinkin pitäisi olla varaa. Siksi menisinkin vakiotukilla/aseella jonkun aikaa. että saadaan kokemuksia mikä toimii ja mitä tarvitaan. Älä lue liikaa netistä mitä ns. pro:t kirjoittelee. Kokeile aluksi mikä sinulla itsellä toimisi, mihin rahapussi taipuu. Ammu paljon eri olosuhteissa, matkoille. Hanki riittävät perus taistelutaidot, älä unohda, että hyväkin kalusto ilman käyttötaitoa ei tee juuri mitään.
 
Älä lue liikaa netistä

9789523380172.jpg
:solthum:
 
Jos hinta asettuu kynnyskysymykseksi, kannattaa minun mielestäni etsiä budjettiin sopiva putki, josta kuitenkin löytyy TA- toimintaan olennaiset ominaisuudet jotta pääsee alusta asti treenaamaan johdonmukaisesti. Hintatasojenkin sisällä löytyy huimia eroja. Asteikollinen ristikko, FFP, mrad- naksut. Pääasia että pääsee ampumiseen kiinni!

Hyviä ajatuksia, muutama ajatus jatkoksi.
Jos hinta nousee kynnyskysymykseksi, kannattaa miettiä jos säästäisi vielä hetken ja tekisi hankinnan vähän myöhemmin. Tämäkin on nimittäin niitä harrastuksia jotka tulevat todella kalliiksi kun aloittaa ominaisuuksiltaan heikoilla välineillä.
Optiikka on tässä avainasemassa. Sitä kalleinta Kahlesia tai S&B:ä ei ehkä tarvita, mutta riittävän hyvä kannattaa hankkia heti kun tietää että tätä hommaa tykkään harrastaa. Vortexit jne "keskihintaiset" ovat aika hyvä valinta. Vähän mallista riippuen niillä pärjää aika pitkäänkin harrastuksessaan ja sitten kun alkaa tekemään mieli sitä S&B:tä, pääsee mm. Vortexista kohtalaisen helposti ja kelvolliseen hintaan eroon.
Minun mielipiteeni on että mieluummin panostaa hiukan optiikkaan kuin että laittaa lähes kaikki pelimerkit kiinni aseeseen ja sitten joutuu laittamaan siihen päälle toimimattoman optiikan.
Aseita löytyy kohtuuhintaan useita ihan toimivia. Kuten aiemmin taisin jo kirjoittaakin, esim, Tikka-mallistosta löytyy raudoiltaan kutakuinkin samaa kivääriä erilaiseen ulkonäköön ja hintaan viilattuna. Esim. mainittu CTR on oiva peli ja jos budjetissa tulee raja vastaan, niin CTR ja panostus optiikkaan on todennäköisesti parempi valinta kuin vaikkapa Tac A1 ja päälle huono optiikka.
 
Muistetaan kuitenkin, että Tac A1:stä ei saa kuin keskikokoisissa kaliibereissa ja kyllä ainakin meikäläistä kyrsisi roudata kaikkea sitä ylimääräistä ja painavaa alumiinia mukana. Ampuma-asentoja kun on muitakin kuin makuulta. CTR tekee varmasti vakiotukillakin sen mitä kolmenollakasi kykenee alle 800m matkoilla tekemään. Pidemmille matkoille kannattaa hommata joku toinen ase/kaliiberi.

Tarkka-ampujalla on aika lailla muutakin kamaa kannossa niin mielestäni kannattaa jättää turhat kilot aseissa ostamatta.

CTR taitaa olla parisen kiloa kevyempi kuin A1, mikä on jostakin näkökulmasta ilman muuta paljon. Toisaalta A1 on taittoperäisenä huomattavasti miellyttävämpi kantaa, vaikkakin on siis painavampi.

Sitten tietysti kannattaa pohtia vähän sitäkin, mihin sitä kivääriä ihan rehellisesti on hankkimassa - eli onko se paino sittenkään kovin olennainen seikka.
Mitä nyt alan kisoja olen seurannut ja mukanakin joskus ollut, niin muutamaa poikkeusta lukuunottamatta on fyysisyys ollut sitä luokkaa että ihan sama painaako se ase vähän enemmän tai vähemmän, jos se muuten on käyttäjänsä kädenjatke.

Jos sotaan ollaan asetta hankkimassa, niin sitten sitä painoakin voi ehkä enemmän miettiä, ei tosin esim. ergonomian kustannuksella.

Ja sotaan kun päästiin, niin Suomessa sotaa käydään meidän joukkotyypeistämmekin johtuen maastoissa, joissa TA:n amet jää hyvin usein reilusti alle 500m, usein max 300m paikkeille ja sen allekin. Josta päästään siihen että 7.62Nato (.308) puolari saattaisi olla erittäin hyvä vaihtoehto. Ja näyttääpä niitä kisoissakin olevan pareilla/partioilla niin kotimaassa kuin muuallakin.

Eli harrastusta aloittelevankaan ei kannata sokeutua katsomaan vain pulttilukkokivääriä, vaan katsastaa myös muita vaihtoehtoja. Tosin puolari harvoin on mikään ihan budjettimalli.

No, nämä siis vain ajatuksia, ei kyseenalaistamista. CTR on mielestäni hyvä kivääri ja antaa todella hyvän vastineen rahoille.
 
Viimeksi muokattu:
Ja sotaan kun päästiin, niin Suomessa sotaa käydään meidän joukkotyypeistämmekin johtuen maastoissa, joissa TA:n amet jää hyvin usein reilusti alle 500m, usein max 300m paikkeille ja sen allekin. Josta päästään siihen että 7.62Nato (.308) puolari saattaisi olla erittäin hyvä vaihtoehto. Ja näyttääpä niitä kisoissakin olevan pareilla/partioilla niin kotimaassa kuin muuallakin.

Eli harrastusta aloittevankaan ei kannata sokeutua katsomaan vain pulttilukkokivääriä, vaan katsastaa myös muita vaihtoehtoja. Tosin puolari harvoin on mikään ihan budjettimalli.

.

Jos pitäisi nykytiedoillani valita vain yksi pitkä ase jonka saisin omistaa niin 99,9% valinta päätyisi .308 AR-10 vastaavaan kivääriin. Menisi radalla, menisi metsällä kaikkeen riistaan paitsi linnustus etelässä (takavaara-alue vaatii Lapin selkosia, vähintään Kainuun...), toiminnalliset lajit (ei optimi mutta menisi) ja tarkka-ammuntakuvioihinkin (oikeastaan kaikilta niiltä matkoilta miltä pääsen ees ampumaan, max 500m on radat täälläpäin) laadukkaalla piipulla sen mihin ukostakin löytyisi piisaisi mekaaninen tarkkuus. Ei mihinkään optimi mutta pystyisi yhdellä työkalulla kattamaan melkoisen setin eri lajeja. Rahaahan se sellainen "dream multi-tool" söisi kyllä sekin kohtalaisen käytetyn auton hinnan verran. Mutta komppaan Kapiaisen ajatusta yllä! :)
 
Jos pitäisi nykytiedoillani valita vain yksi pitkä ase jonka saisin omistaa niin 99,9% valinta päätyisi .308 AR-10 vastaavaan kivääriin. Menisi radalla, menisi metsällä kaikkeen riistaan paitsi linnustus etelässä (takavaara-alue vaatii Lapin selkosia, vähintään Kainuun...), toiminnalliset lajit (ei optimi mutta menisi) ja tarkka-ammuntakuvioihinkin (oikeastaan kaikilta niiltä matkoilta miltä pääsen ees ampumaan, max 500m on radat täälläpäin) laadukkaalla piipulla sen mihin ukostakin löytyisi piisaisi mekaaninen tarkkuus. Ei mihinkään optimi mutta pystyisi yhdellä työkalulla kattamaan melkoisen setin eri lajeja. Rahaahan se sellainen "dream multi-tool" söisi kyllä sekin kohtalaisen käytetyn auton hinnan verran. Mutta komppaan Kapiaisen ajatusta yllä! :)

Samaa mieltä!
Kymppiarskaan kun laittaa sopivan suujarrun niin kyllä sillä toiminnallista ammuntaakin pystyy tekemään. Ei toki pikkuveljensä tavoin, eikä ole kisakäytössä parhaimmillaan mutta treenata voi. Samoin ar-pohja antaa mahdollisuuden muokata asetta suht helposti eri tarkoituksiin mm. perän, bipodin/etukahvan jne osalta.
Mulla on parasta aikaa kymppiarskan modaus TA-moodiin menossa. Rahaahan se vie, mutta kun pikkuhiljaa laittelee niin lopulta tullee valmistakin ja ainahan sitä tosiaan voi ajatella että onhan siinä sitten ikäänkuin monta asetta yhdessä. Ylipäätään tuohon on motiivina oikeastaan myös se että pääsee sitten käytännössä hankkimaan kokemuksia puolarista TA-käytössä. Dragu, ainakaan ne yksilöt mitä meillä on saatavissa, kun eivät oikein innosta testaamaan. Loppuun ammuttuja kun ovat. Ja muutenkin omalla patruunalla, omalla aseella omaan piikkiin kun treenaa niin saa ampua silloin kun huvittaa ja niin paljon kuin lompakko kestää.
 
Back
Top