Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Note: This feature may not be available in some browsers.
Tarkka-ammunta vaatii hyviä hermoja ja keskittymiskykyä
25 min - eilen
Kesäpoikien vieraana tarkka-ampujat Mika ja Matti. Parhaillaan tarkka-ammuntakausi on käynnissä ja seuraava kilpailu on Europe Best Snipper Team Competition, mihin Suomenkin puolustusvoimat pääsevät osallistumaan. Kilpailu on fyysisesti rankka, ja siellä pääsee tekemään paljon mikä Suomessa ei ole mahdollista. MItä tarkka-ampujalta vaaditaan ja kuinka tarkka-ampujaksi pääsee? Kuuntele koko haastattelu tästä!
710 metristä rynkyllä istualtaan eka laukaus maaliin.aika seppä.
Tarvi maan kiertonopeutta oikeasti huomioida.
"Valitettavaa on, että spotterin rynnäkkökiväärin kantama ei riitä kaikille maaleille, ja siinä annamme tahtomattamme tasoitusta muille."
Mitä helvettiä?
Tulen heti huomenna tekemään maasotakoulun komentajalle kantelun tästä julkeasta vihapuheesta ja rienauksesta. Kehtaavat saatana, laittaa maailman parhaan rynqyn piikkiin oman osaamattomuutensa. Kyllä tässä nyt kaikki palvelusrikoksen tunnusmerkit täyttyvät.
Taitaapi olla jo perusammuntaopissa, että 1 MOA tarkkuus esim. 100 metrillä ei käänny 1 MOA tarkkuudeksi 700 metrillä (tai edes 200 metrillä) - menemättä vieläkään siihen 700 m kantamaan, johon edes TKIV 85 ei kunnialla pääse JVA 0221:llään - ei tuollaista tarvitsisi edes tässä ketjussa toisten suuhun tunkea. Ja esim. TKIV 85 nyt sentään on ihan puhdas <1 MOA kivääri, vaikka olikin jo ennen suunnitteluaan vanhentunut ja patruunavalinta oli älytön.Näin on. Suomalainen, maailman paras ja tarkin RK on 1MOA kivääri. Näin tiedetään. 1MOA on noin 21cm @700m. Kyllä pitää osua. Miehessä on vikaa jos ei osu.
Taitaapi olla jo perusammuntaopissa, että 1 MOA tarkkuus esim. 100 metrillä ei käänny 1 MOA tarkkuudeksi 700 metrillä (tai edes 200 metrillä) - menemättä vieläkään siihen 700 m kantamaan, johon edes TKIV 85 ei kunnialla pääse JVA 0221:llään - ei tuollaista tarvitsisi edes tässä ketjussa toisten suuhun tunkea. Ja esim. TKIV 85 nyt sentään on ihan puhdas <1 MOA kivääri, vaikka olikin jo ennen suunnitteluaan vanhentunut ja patruunavalinta oli älytön.
TKIV 85 nyt sentään on ihan puhdas <1 MOA kivääri, vaikka olikin jo ennen suunnitteluaan vanhentunut ja patruunavalinta oli älytön.
Yleisin määritelmä taitaa olla tuo 100 metrin lukema.Ihan yleisellä tasolla ja hyvässä hengessä toivoisin, että kun puhutaan käyntitarkkuudesta kulmaminuutteina, toivoisin että määriteltäisiin se etäisyys millä tämä tarkkuus toteutuu. Ja toistetusti.
Meinaan jos katson Tarkka-ampujan käsikirjasta sivulta 95 taulukkoa jossa on ilmoitettu TAK85:n käynti JVA 0221:llä ammuttuna valoisalla ilmalla, vaikutelma alle MOA:n kivääristä ei kyllä ihan synny. Hajonta @300m sivu 11cm ja koro 12cm. Hajonta @500m 17cm sivu ja korkeus 21cm. Ja tämä siis PV:n omasta läpyskästä vuodelta 2003. Nuo ovat aseelle ja ampumatarvikkeelle ihan kohtuullisia ja järkeviä ampumaetäisyyksiä eivätkä ylipitkiä, eikä niillä ainakaan näytä alle MOA:n käynti toteutuvan. Jos sub-MOA toteutuu vaikka 100m matkalla niin silloin sub-moa on hivenen huono määritelmä tälle aseelle koska matka on taasen epätavallisen lyhyt tälle asejärjestelmälle. Olisi mielekkäämpää pitäytyä tarkkuusmäärittelyissä aseelle ominaisille käyttöetäisyyksille, esimerkiksi metsästyskivääreille ja RK:ille 100m ja TA-kivääreille vaikka 300-600m patruunasta riippuen 556 - pitkä 762.
Yleisin määritelmä taitaa olla tuo 100 metrin lukema.
Esim. Heckler&Koch lupaa G28/M110A1:llekin sen 1,5 MOA nimenomaan 100 metrillä: https://nationalinterest.org/blog/buzz/hit-target-us-army-getting-new-deadly-sniper-rifle-67912
En lähde väittämään yhtäkään PV:n asetta, TRG poislukien, 1 MOA aseeksi edes 200 metrillä.
@vastarannankiiski isoin näkemysero taisikin olla tuo määritelmä siitä, millä etäisyydellä ja olosuhteissa se 1 MOA tarkkuus pitäisi olla ulosmitattavissa. Käytännön 1 MOA tarkkuus aseen normaaleilla ampumaetäisyyksillä on vähän eri kuin ruuvipenkistä 100 metriin jossain testaustunnelissa.
En katsonut videota kokonaan mutta tuosta luodista pakko todeta että onko oikeesti valittu vain 155gr luoti pitkään matkaan .338LM:ssä? Omaan perstuntumaan siitä tuntuisi puuttuvan long range hommiin noin kolmasosa painosta. 155gr olisi vähän kevyehkö pitkään matkaan pienemmässä .300 win magissakin (itsellä 175gr kun en ammu maksimimatkoja juuri, monella 200-230gr) ja .338LM:ssä 250-300gr olisi paljon luontevampi painovalinta jos pitää kongin kilintää tai pinkkiä sumua aikaan saada pidemmältä aikaan.
Desert Tech SRS 338 LM 24 tuuman piipulla. Ammukset olivat ladattu 155 gr Federal Gold Match luodilla. Isoin ongelma on että pulttilukko on suoraan kasvojen vieressä, joten se vaatii hieman totuttelemista. 1604 metrin matkalla optiikka on pakollinen ja pitää ottaa huomioon maan kiertonopeuden samalla kun laskuihin tulee ottaa huomioon luodin kiertymisestä aiheutuva virhe. Viive ampujan ja kohteen välillä on noin kolme sekunttia tuolla matkalla.
Isoin ongelma on että suurimmalla osaa ampujista ei ole mahdollisuutta ELR harjoitteluun, joten normi ampuja erittäin pitkällä matkalla on avuton, mutta pitkällä matkalla harjoitelleet mahdollisesti pystyy saamaan osumia.
onko oikeesti valittu vain 155gr luoti pitkään matkaan .338LM:ssä?