Kyllä. Rynnäkkökivääri pois tarkka-ampujalta. Liian pitkä, liian raskas ampumatarvikkeineen. Kakkoselle RK, suurentavalla optiikalla tai ppt:llä.
Eli et näe tarkka-ampujalla lainkaan tarvetta lähisuoja-aseelle, vaan pulttilukkokivääri vastaa riittävän hyvin olemassa oleviin tarpeisiin ja siinä missä se ei mahdollisesti riitä, niin joku muu hoitaa homman? Vai tarkoitatko, että pistooli ja rynnäkkökivääri eivät ole sopivia, mutta joku muu olisi?
Partioinahan nuo operoivat muutenkin vaikka tiedustelija tarkka-ampujia olisivatkin. Tai vaikka kuuluisivat johonkin erikoislasten kuperkeikkaosastoon, partiona silti tai ryhmän osana. Tai vaikka partiona alistettuna komppaniasta joukkueen tai ryhmän taistelua tukemaan, jolloin tukeutuvat sen ryhmän tai joukkueen tulivoimaan. En oikein näe sellaista tarkka-ampujan käyttöroolia realistisena enkä toimivana, että kaardemumman yössä hiiviskelee yksinään yksinäinen tarkka-ampuja ghillie puvussa ja dragbagin kanssa kun amerikkalaisessa elokuvassa konsanaan.
Pari on lähtökohta vahvuudeksi. Sen mukaan toiminta harjoitellaan.
Pistoolin merkitys on lähinnä henkinen. Jo sota-ajan haastettelututkimuksissa tämä havaittiin, ja suuri osa jatkosodan pistoolipuutteista korvattiin konepistollilla.
Venäläiset kyllä tykkäävät PM:stä. Sanovat että "Se on oikein hyvä pistooli. Kevyt, pieni, luotettava. Erinomainen itsensä ampumiseen päähän".
Epäilenpä, että pistooleja kannetaan tarkoituksena itsensä lopettaminen. Pistoolin käyttökelpoisuudesta taistelijan varustuksessa on väännetty toisessa ketjussa. Minä en pidä pistoolin merkitystä yksinomaan henkisenä, mutta asetyyppinä sen käyttö vaatii enemmän harjoittelua kuin rynnäkkökiväärin.
Lisää painoa, lisää ääntä, lisää näkyvyyttä, hitaampaa liikkumista.
Samalla on huomioitava että modernissa TA-toiminnassa vaaditaan lämpöjäljen naamioimista.
Muun joukon mukana siirtyessä tai tukikohdassa ehkä perusteltua jo siksi kun TA-kivääri paljastaa kuka on TA.
Edit: Joku "kevyt" päiväreppuun menevä taittoperä karbiini tai konepistooli nyt vielä menettelee.
Eli lähisuoja-aseelle on tarve, mutta rynnäkkökivääri ei ole sopiva?
Kaiketi yleisin valinta muualla maailmassa on 9 mm palveluspistooli. Sen perässä tulee karbiinin mitoissa oleva rynnäkkökivääri. Usein M4. Bundeswehrin tarkka-ampujilla pistoolien tilalla on ollut MP7.
Puolustusvoimilla ei ole PDW tyyppisiä aseita. Lähisuojaan on vaihtoehtona pistooli, konepistooli ja rynnäkkökivääri. Käytössä oleva 9x19 konepistooli on teho-painosuhteeltaan huono, koska konepistooli painaa kutakuinkin samanverran kuin rynnäkkökivääri ja RK omaa merkittävästi enemmän tehoa ja läpäisykykyä.
Uuden asetyypin hankinta tarkka-ampujien omasuojaksi ei ole todennäköistä. Vaihtoehtona on rynnäkkökivääri tai pistooli.
Kun verrataan kotimaista rynnäkkökivääriä M4 karbiiniin, niin erot eivät ole kovin suuria
RK62 paino 3,5 kiloa, pituus 94 cm
RK62 M1 paino 4,1 kiloa, pituus 86,5 cm perä lyhyenä
M4 paino 3.01 kiloa, pituus 75,6 cm perä lyhyenä
Onko tuo liian painava tai jotain? Reppu vaikeuttaa joka tapauksessa liikkumista ja vaikeuttaa naamiointia. Ilman reppua taas varusteiden kuljettaminen on vähintäänkin haastavaa. Kun reppu siis kuuluu varustukseen, niin miksi ei käytettäisi sen sijaan asekotelolla varustettua reppua, joka mahdollistaa omasuoja-aseen kantamisen ilman, että tarvitsee kouluttaa uutta asetyyppiä (pistooli) tai hankkia uutta asejärjestelmää (PDW).
Ensimmäinen alla oleva kuva havainnollistaa asereppua, vaikka tuo on 3 day pack kokoisena
merkittävästi isompi kuin se mille näen tarpeen. Tarkkuuskivääri on repun asekotelossa ja molemmilla käsissään rynnäkkökivääri.
Toinen kuva havainnollistaa sitä kokoa, joka olisi tilavuudeltaan päivärepun luokkaa.