THL haluaa sallia huimausaineiden käytön

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Starpom
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Tilanne paskakaupunnin karkkimarkkinoilla.

Nallekarkeilta näyttävien huumeiden kauppa levisi Ouluun – Myydään Telegramissa, kohteena erityisesti nuoret​

Kannabista sisältävät karkit eivät ulkonäkönsä puolesta eroa tavallisista karkeista.​


Erehdyttävästi tavallisilta nallekarkeilta näyttävät päihdyttävät kannabiskarkit ovat rantautuneet Ouluun. Karkit sisältävät kannabiksen päihdyttävää ainetta THC:tä ja niitä kaupitellaan erityisesti nuorille.

Karkkeja myydään ja ostetaan pääasiassa nettisovellusten, kuten Telegramin välityksellä ja nimimerkkien suojissa.

Oulun poliisilaitoksen rikoskomisarion Eveliina Karjalaisen mukaan karkit ovat yleistyneet Oulussa kuluvan vuoden aikana.
Oulun poliisilla on ollut tänä vuonna tutkittavana joitakin huumausainerikoksia, joihin on liittynyt THC:tä sisältäviä nallekarkkeja. Mukana on yksi isompi takavarikko, jossa kyseisiä nallekarkkeja on jäänyt poliisin haaviin useampi sata kappaletta.
Huumeet tulevat Suomeen ja Ouluun ulkomailta Haaparannan ja Etelä-Suomen rajojen kautta.

– Poliisin käsityksen mukaan THC:tä sisältävät irtokarkit on suunnattu nuorten käyttöön, ja huumausainetta sisältävät karkit myydään myös houkuttelevissa rasioissa. Karkit ovat pääsäännön mukaan ovat olleet nallekarkin muotoisia, Karjalainen kertoo.

Hänen mukaansa huumausainevalvonnassa on havaittu alaikäisiä nuoria, niin ostajakunnassa kuin myyjänäkin.

– Tietyllä tapaa voidaan puhua ilmiöstä, joka on tullut näkyväksi vuoden 2024 puolella.

Ilmiö on tuttu myös Oulun ankkuritiimin nuorisotyönohjaajalle Jussi Onterolle ja jalkautuvan nuorisotyön Kaasi-toiminnan nuorisotyöntekijälle Janne Myllylälle.

– Varsinaisesti päivittäisessä työssä kannabiskarkkeihin ei ole törmätty, mutta olemme toki niistä kuulleet, sanoo Ontero.

Ensimmäiset myynti-ilmoitukset toissa viikolla​

Ensimmäiset ilmoitukset Oulussa myynnissä olevista THC-karkeista tulivat vastaan toissa viikolla. Tuotteiden kauppa on keskittynyt Telegramin myyntikanaviin samalla tavalla kuin sähkötupakan eli vapen kauppa.

Vapettaminen yleistyi Oulussa jo toissa talvena, ja siitä Ontero ja Myllylä ovat huolissaan. Esimerkiksi poliisin tietoon on tullut useita tapauksia, joissa sähkötupakan kauppa on johtanut lasten ja nuorten väliseen uhkailuun ja velanperintään.

– Vapen myyntiin liittyy huolestuttavalla tavalla samoja piirteitä kuin huumekauppaan, Ontero sanoo.

THC:tä sisältäviä karkkeja myydään Telegramissa houkuttelevilla kuvilla. Karkit eivät ulkonäkönsä puolesta eroa tavallisista karkeista.

– Myynti-ilmoituksissa on tyypillisesti kuvien ja hintojen lisäksi myös ohjeet siitä, miten kaupat hoituvat, sanoo Myllylä.

Saman havainnon on tehnyt A-klinikkasäätiön ylläpitämän Katuklinikan sosiaaliohjaaja Vilma Hiltunen.

– Saimme ilmiöstä vihiä jo viime vuoden lopulla, mutta Oulun alueella nallekarkkien myynti-ilmoituksia on alkanut näkyä vasta pari viikkoa sitten. Tuotteiden myynti on keskittynyt Telegrammiin, hän kertoo.

Ketkä karkkeja sitten myyvät? Hiltusen mukaan tätä on vaikea sanoa täydellä varmuudella, sillä kauppaa käydään nimimerkkien takana.

Huumeita käyttävien ihmisten parissa päihdetyötä tekevän Hiltusen mukaan on yleistä, että aineita käyttävät joutuvat myös myymään aineita rahoittaakseen käyttöä.

Nallekarkkien lisäksi sipsejä ja kakkuja​

Huumaavia THC:tä sisältäviä nallekarkkeja on jäänyt myös Tullin haaviin, eikä Tullin valvontajohtajan Hannu Sinkkosen mukaan kyse ole pelkästään nallekarkeista.

Niiden lisäksi on löytynyt esimerkiksi päihdyttäviä keksejä, kakkuja, tikkareita ja sipsejä.

–  Näitä erilaisia makeisia ja herkkuja on tullut vastaan jo useamman vuoden ajan. Kannabista myydään siinä muodossa, mikä nuoriin uppoaa, Sinkkonen sanoo.

Kannabiskarkkeja tilataan ympäri Suomea. Sinkkosen mukaan on mahdotonta sanoa, kuinka paljon ja minne.

Vuosittain Tullin tietoon tulee 10–20 lähetystä THC:tä sisältäviä tuotteita. Keskimäärin tapauksia on tullut esille pari kuukaudessa, viimeisen parin–kolmen vuoden ajan.

– Niitä voi tilata paitsi pimeästä verkosta, myös avoimesta verkosta erilaisilta sivustoilta. Niitä markkinoidaan monesti piilotermeillä, esimerkiksi sanalla "vahva".

Kun tuotteita löytyy, niistä tehdään tullilaboratoriossa pikatesti.

– Pitoisuudet ovat sellaisia, että kyllä niistä päihtyy. Kannabis aiheuttaa erilaisia reaktioita erilaisille ihmisille. Joillekin pienikin määrä voi olla hengenvaarallinen.

Sinkkosen mukaan tuotteet ovat selkeästi suunnattu nuorille. Hän kehottaakin vanhempia olemaan tarkkana, jos nuoren hallusta löytyy karkkeja, jotka näyttävät sellaisilta, ettei niitä saa tavallisesta kaupasta ostettua.

– Karkeissa voi olla esimerkiksi vieraskielisiä tekstejä. Tällaisten kohdalla on syytä selvittää, mistä on kysymys.

Sinkkosen mukaan yksi huolestuttava ilmiö on se, että osa tuotteista voi sisältää synteettistä kannabista, jolloin niiden THC-pitoisuudet voivat olla huomattavasti luonnollista kannabista vahvempia.

Esimerkiksi Ruotsissa tulliviranomaiset varoittivat jo vuonna 2021 makeisista, jotka sisältävät synteettistä kannabista sisältäviä makeisia.

– Myös Suomessa synteettiset kannabistuotteet ovat vallanneet alaa jo pitkään, Sinkkonen sanoo.
Linkki juttuun
 
Huimausta Saksassa. Birds of a feather flock together.
HS juttu

Saksa häpeää silmät päästään Frankfurtin katastrofaalista huumeongelmaa​

Kommentti|Frankfurt ei onnistunut tavoitteessaan vaan sai kiusallisen anti-mainoksen kisojen kylkiäisenä, kirjoittaa urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Ari Virtanen HS

23.6. 12:14
FRANKFURTIN huumeongelman näkee nopeasti, jos kaupunkiin saapuu junalla. Ei tarvitse kuin astua ulos asemalta ja voi nähdä ja haistaa huumekauppaa ja huumeiden käyttöä kirkkaassa päivänvalossa.


Saksalaismediassa sitä on pidetty häpeällisenä, että ongelma lävähtää jalkapallon EM-turnauksen aikana kisaturistien silmille.


Saksalaislehti Bild repi isoja otsikoita siitä, miten Frankfurtin huumeongelmasta oli varoiteltu Belgiassa ja Englannissa, joiden kannattajat olivat tulossa kaupunkiin.

”Mikä häpeä Saksan jalkapallolle”, tuskaili Bild. Lehti kertoi Belgian poliisin varoittaneen rautatieaseman ”zombiemaasta”.


Laatulehti Frankfurter Allgemeine kertoi kesäkuun pitkässä artikkelissaan kaupungin huumeongelmasta. ”Kaupunkipolitiikka on epäonnistunut”, lehti kirjoitti.


PERJANTAINA katsoin ravintolakadulla terassilla EM-ottelua, kun parin metrin päähän televisiosta pysähtyi pieni ryhmä ostamaan huumeita.


Lauantaina kävin alkuillasta syömässä aseman lähistöllä, ja muutaman sadan metrin matkalla näin avointa huumekauppaa. ”Yo, yo, heroin”, mainosti myyjä.


Toisessa suunnassa hotellini lähellä on Karlsplatz, pieni aukio, jossa on päivittäin nuokkunut kymmeniä riutuneita huumeidenkäyttäjiä. Sen vieressä on yksi käyttöhuone.


Sunnuntaiaamuna kahdeksalta aukio ja viereinen katu oli roskien peitossa. Hotellini edessä käyttäjä yritti saada toista piikittämään itseään.


Näissä aseman viereisissä kortteleissa, Bahnhofsviertelissä, tapahtui viime vuonna 381 ryöstörikosta.


KOLMAS päivä Frankfurtissa pakotti perehtymään siihen, mitä kaupungissa oikein tapahtuu. Tutkimuksista välittyi melko selvä kuva kehityksestä.


1990-luvun alussa huumeongelmaa hoidettiin poliisin ratsioilla, jotka saivat nimen ”nistihölkkä”. Narkomaanit väistivät ratsiaa ja palasivat myöhemmin.
———
Ongelmana on ollut, että se on houkutellut käyttäjiä muista osavaltioista Frankfurtiin, ja he ovat jääneet Frankfurtin hoidettaviksi.
———

90-luvun alun jälkeen otettiin käyttöön Frankfurtin malli. Se tähtäsi haittojen vähentämiseen. Käyttäjille avattiin palvelukeskuksia ja käyttöhuoneita, ja heille perustettiin asunto-ohjelma. Huumeidenkäyttäjien kuolemat vähenivät merkittävästi.

Sitten konservatiivit voittivat Frankfurtin vaalit. Hitaasti huumepolitiikka muuttui suosimaan konservatiivisia toimenpiteitä. Sekään ei ole välttämättä oikea ratkaisu.

Professori Heino Stöver on kirjoittanut, että tällainen lähestymistapa tuottaa vain rajallisia tuloksia.

FRANKFURTIN mallia ei romutettu. Ongelmana on ollut, että se on houkutellut käyttäjiä muista osavaltioista Frankfurtiin, ja he ovat jääneet Frankfurtin hoidettaviksi.

Viime vuoden lopussa 800 000 asukkaan Frankfurtissa oli neljä käyttöhuonetta huumeidenkäyttäjille. Euroopassa vain Hampurissa (5) ja Barcelonassa (9) on enemmän käyttöhuoneita. Viisi vuotta sitten Frankfurtin käyttöhuoneilla oli tutkimuksen mukaan 4 152 käyttäjää.


Frankfurter Allgemeinen mukaan pormestari Mike Josefin pitäisi saada Vihreän puolueen nimittämä huumepäällikkö muuttamaan kaupungin huumepolitiikkaa. EM-turnausta varten Josef sai joitain toimenpiteitä läpi, ja esimerkiksi valvontakameroita on lisätty.

Frankfurt pyrki ennen kisoja siistimään aseman aluetta ennen kisaturistien saapumista. Se ei onnistunut tavoitteessaan vaan sai kiusallisen anti-mainoksen kisojen kylkiäisenä.
 
Paskakupunni jälleen mainittu. Aineiden käyttö on kovassa kasvussa.

Juttu maksumuurin takana

THL: Kokaiinin käyttö lähes kaksinkertaistunut Oulussa – myös amfetamiinin ja MDMA:n käytössä tuntuvaa nousua​

Oulu näyttäytyy 29 tutkimuskaupungin joukossa epäedullisessa asemassa, sillä kokaiinin käyttömäärä on kasvanut edellisestä mittauksesta suhteellisesti enemmän kuin suurimmassa osassa kaupungeista.


THL:n maaliskuussa tekemän tutkimuksen mukaan Oulussa käytetään kokaiinia 92,82 milligrammaa päivittäin tuhatta asukasta kohden. Marraskuussa 2022 vastaava lukema oli 56,92 milligrammaa.

Kokaiinin lisäksi THL on mitannut perinteisesti amfetamiinin, metamfetamiinin ja MDMA:n eli ekstaasin jätevesipitoisuuksia.

Tuoreimman mittauksen perusteella amfetamiinin käyttö on lisääntynyt useissa kaupungeissa, metamfetamiinin ja ekstaasin käytössä puolestaan ei ole havaittavissa juurikaan muutoksia.

Oulun osalta MDMA:n käyttö on lisääntynyt eniten. Maaliskuussa 2024 Oulussa käytettiin MDMA:ta 128,72 milligrammaa päivittäin tuhatta asukasta kohden. Marraskuussa 2022 vastaava lukema oli 43,33 milligrammaa.

Amfetamiinia käytettiin 462,21 milligrammaa, mikä on 107,42 milligrammaa edellistä mittausta enemmän. Metamfetamiinin käyttö on pudonnut 13,38 milligrammasta 6,60 milligrammaan.

Huumenelikko on valikoitunut THL:n valtakunnalliseen seurantaan osittain suosion perusteella.

– Huumetilanteen kannalta olisi mielenkiintoista nähdä kannabiksen ja buprenorfiinin eli Subutexin käyttömäärät, mutta emme saa mitattua niitä luotettavasti jäteveden kautta. Huumelääkkeissä on se ongelma, että luvallistakin käyttöä on aika paljon, Gunnar sanoo.
 
Huimausta Saksassa. Birds of a feather flock together.
HS juttu

Saksa häpeää silmät päästään Frankfurtin katastrofaalista huumeongelmaa​

Kommentti|Frankfurt ei onnistunut tavoitteessaan vaan sai kiusallisen anti-mainoksen kisojen kylkiäisenä, kirjoittaa urheilutoimittaja Ari Virtanen.

Ari Virtanen HS

23.6. 12:14
FRANKFURTIN huumeongelman näkee nopeasti, jos kaupunkiin saapuu junalla. Ei tarvitse kuin astua ulos asemalta ja voi nähdä ja haistaa huumekauppaa ja huumeiden käyttöä kirkkaassa päivänvalossa.


Saksalaismediassa sitä on pidetty häpeällisenä, että ongelma lävähtää jalkapallon EM-turnauksen aikana kisaturistien silmille.


Saksalaislehti Bild repi isoja otsikoita siitä, miten Frankfurtin huumeongelmasta oli varoiteltu Belgiassa ja Englannissa, joiden kannattajat olivat tulossa kaupunkiin.

”Mikä häpeä Saksan jalkapallolle”, tuskaili Bild. Lehti kertoi Belgian poliisin varoittaneen rautatieaseman ”zombiemaasta”.


Laatulehti Frankfurter Allgemeine kertoi kesäkuun pitkässä artikkelissaan kaupungin huumeongelmasta. ”Kaupunkipolitiikka on epäonnistunut”, lehti kirjoitti.


PERJANTAINA katsoin ravintolakadulla terassilla EM-ottelua, kun parin metrin päähän televisiosta pysähtyi pieni ryhmä ostamaan huumeita.


Lauantaina kävin alkuillasta syömässä aseman lähistöllä, ja muutaman sadan metrin matkalla näin avointa huumekauppaa. ”Yo, yo, heroin”, mainosti myyjä.


Toisessa suunnassa hotellini lähellä on Karlsplatz, pieni aukio, jossa on päivittäin nuokkunut kymmeniä riutuneita huumeidenkäyttäjiä. Sen vieressä on yksi käyttöhuone.


Sunnuntaiaamuna kahdeksalta aukio ja viereinen katu oli roskien peitossa. Hotellini edessä käyttäjä yritti saada toista piikittämään itseään.


Näissä aseman viereisissä kortteleissa, Bahnhofsviertelissä, tapahtui viime vuonna 381 ryöstörikosta.


KOLMAS päivä Frankfurtissa pakotti perehtymään siihen, mitä kaupungissa oikein tapahtuu. Tutkimuksista välittyi melko selvä kuva kehityksestä.


1990-luvun alussa huumeongelmaa hoidettiin poliisin ratsioilla, jotka saivat nimen ”nistihölkkä”. Narkomaanit väistivät ratsiaa ja palasivat myöhemmin.
———
Ongelmana on ollut, että se on houkutellut käyttäjiä muista osavaltioista Frankfurtiin, ja he ovat jääneet Frankfurtin hoidettaviksi.
———

90-luvun alun jälkeen otettiin käyttöön Frankfurtin malli. Se tähtäsi haittojen vähentämiseen. Käyttäjille avattiin palvelukeskuksia ja käyttöhuoneita, ja heille perustettiin asunto-ohjelma. Huumeidenkäyttäjien kuolemat vähenivät merkittävästi.

Sitten konservatiivit voittivat Frankfurtin vaalit. Hitaasti huumepolitiikka muuttui suosimaan konservatiivisia toimenpiteitä. Sekään ei ole välttämättä oikea ratkaisu.

Professori Heino Stöver on kirjoittanut, että tällainen lähestymistapa tuottaa vain rajallisia tuloksia.

FRANKFURTIN mallia ei romutettu. Ongelmana on ollut, että se on houkutellut käyttäjiä muista osavaltioista Frankfurtiin, ja he ovat jääneet Frankfurtin hoidettaviksi.

Viime vuoden lopussa 800 000 asukkaan Frankfurtissa oli neljä käyttöhuonetta huumeidenkäyttäjille. Euroopassa vain Hampurissa (5) ja Barcelonassa (9) on enemmän käyttöhuoneita. Viisi vuotta sitten Frankfurtin käyttöhuoneilla oli tutkimuksen mukaan 4 152 käyttäjää.


Frankfurter Allgemeinen mukaan pormestari Mike Josefin pitäisi saada Vihreän puolueen nimittämä huumepäällikkö muuttamaan kaupungin huumepolitiikkaa. EM-turnausta varten Josef sai joitain toimenpiteitä läpi, ja esimerkiksi valvontakameroita on lisätty.

Frankfurt pyrki ennen kisoja siistimään aseman aluetta ennen kisaturistien saapumista. Se ei onnistunut tavoitteessaan vaan sai kiusallisen anti-mainoksen kisojen kylkiäisenä.

Frankfurtin malli vähensi huumeiden käyttäjien kuolemia. Käyttäjille avattiin palvelukeskuksia ja käyttöhuoneita, ja heille perustettiin asunto-ohjelma. Samalla malli veti viereisten kaupunkien ja osavaltioiden käyttäjät Frankfurtiin.

On tuo muutenkin vaikea kaupunki hallita: 30 vuodessa sinne on muuttanut 200 000 asukasta lisää. Se on Euroopan finanssikaupunki mutta aseman nurkilla on ihan eri väki kuin niissä pilvenpiirtäjissä.
 
Kotkassa tehtiin alkuvuodesta 2024 kaksikymmentä prosenttia enemmän omaisuusrikoksia edellisvuoden samaan ajankohtaan verrattuna. Ryöstöjen määrä lähes tuplaantui.

Se korreloi huumeiden tarjonnan kanssa. Käyttö lisääntyy, ja käyttö pitää rahoittaa.

THL:n johtava asiantuntija Teemu Gunnar:

– Me huomaamme aina, kun markkinoilla liikkuu enemmän huumeita. Se näkyy hoidosta poisjäänteinä ja heikompana fyysisenä ja psyykkisenä vointina. Jos liikkeellä on erityisen puhdasta amfetamiinia, se näkyy meille psykooseina.

 
Verrattuna muihin Euroopan maihin Suomessa huumekuolemat painottuvat nuoriin. Erityisesti alaikäisten päihdepalveluja pitäisi kehittää.

Olet oikeassa, harmittaa nykysuomen huumevalistus jossa kaikki huumeet ovat yhtä vaarallisia, muissa Euroopan maissa on jo ymmäretty ero eri huumeissa. Esim. kannabis ei ole heroiinia, noin kärjestetynä, vaikka suomalaiset "huumevalistajat" antavat näin ymmärtää. Ei nuoret ymmärrä eri aineiden vaaroja kun "valistajat" ovat vuosikymmeniä puhuneet paskaa.

Jotta pysytään viestiketjun aihessa:

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio vaatii rankaisevan huumepolitiikan korvaamista – ”Huumetilanne peilaa yhteiskunnan tilaa”​



– Havahduin itsekin jokin aika sitten siihen, että olen hyväksynyt käyttäjiin kohdistetun kontrollin annettuna, rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio sanoo.
– Havahduin itsekin jokin aika sitten siihen, että olen hyväksynyt käyttäjiin kohdistetun kontrollin annettuna, rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio sanoo. Kuva: Emma Grönqvist



Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio vaatii rankaisevan huumepolitiikan korvaamista haittojen vähentämisen politiikalla. Lainsäädännöllisten muutosten lisäksi huumeiden aiheuttamia haittoja voitaisiin vähentää toteuttamalla hyvinvointia edistävää yhteiskuntapolitiikkaa.​




Mika Pekkola



10.7.2024 8.00








Huumeiden käytön kriminalisointiin perustuva huumausainepolitiikka on ajautunut kriisiin niin Suomessa kuin maailmallakin. Käyttäjien rankaiseminen ei ole estänyt huumeiden käytön yleistymistä, huumeiden aiheuttamat haitat ovat lisääntyneet, ja hoitoon hakeutuminen on hankaloitunut. Suomi on nuorten huumekuolleisuudessa väestöön suhteutettuna Euroopan kärkimaita. Tutkijat, aktivistit ja kansalaisjärjestöt ovatkin alkaneet vaatia päihdepoliittista suunnanmuutosta.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion, päihdelääketieteen työelämäprofessori Kaarlo Simojoen ja väitöskirjatutkija Esko Yli-Hemmingin toimittama tuore artikkelikokoelma Parempaa päihdepolitiikkaa. Rangaistuksista hoidon polulle (Gaudeamus 2023) tarkastelee kriittisesti suomalaisen päihdepolitiikan perusteita oikeustieteen ja yhteiskuntapolitiikan näkökulmasta. Kirjaprojektin alulle pannut Nuotio kertoo, että tekijät haluavat ravistella luutunutta huumekeskustelua, jota on ohjannut pitkään ”eräänlainen normalisoitumisen logiikka”.

– 1970-luvun alussa käyttöön otettu rangaistuspolitiikka on vakiintunut itsestään selväksi toimintatavaksi. Keskustelua vaihtoehdoista ei ole juurikaan käyty. Olen aina ollut kriittinen rikosoikeuden tutkija, mutta havahduin itsekin jokin aika sitten siihen, että olen hyväksynyt käyttäjiin kohdistetun kontrollin annettuna.

Rangaistuspolitiikan epäonnistuminen, huumeiden yksilöille ja yhteiskunnalle aiheuttamien haittojen lisääntyminen sekä maailmalta saatu myönteinen näyttö päihdepoliittisista uudistuksista ovat avanneet viime vuosina päihdepoliittiseen keskusteluun uusia ulottuvuuksia.

Nuotio pitää tutkijoiden roolia keskustelussa tärkeänä.

– Ollessani eduskunnassa kuultavana kannabiksen laillista asemaa koskevan kansalaisaloitteen tiimoilta toin esiin, että kannabiksen käyttäjien asema on vielä suhteellisen helppo verrattuna suonensisäisiä huumeita käyttävien asemaan. Monet heistä ovat hengenvaarassa ja äärimmäisen syrjäytyneitä, eikä heillä ole voimia osallistua yhteiskunnalliseen keskusteluun.





Epäonnistunut kontrollipolitiikka​



Suomalaista huumausainepolitiikkaa on ohjannut perinteisesti ns. ”kahden raiteen” lähestymistapa, jossa on yhdistelty kontrollitoimia ja haittojen vähentämistä. Käytännössä politiikkaa on toteutettu rangaistukset edellä. Nuotio toteaa, että rankaisupolitiikkaan kohdistetut resurssit voisivat tuottaa parempia tuloksia sosiaali- ja terveyspalveluiden puolella.

– Olemme suunnanneet resursseja kontrollitoimiin, ja samalla päihdepalvelujärjestelmämme on ollut aliresursoitu, aliarvostettu ja riittämätön. Päihdeongelmien taustalla vaikuttavat riippuvuus- ja mielenterveysongelmat ovat jääneet usein hoitamatta, mikä on syventänyt syrjäytymiskierrettä.

Rangaistuspolitiikkaan liittyy myös ongelmallinen käytäntö, jossa huumeita käyttäviä ihmisiä välineellistetään vakavamman rikollisuuden torjunnan tarpeisiin.

– Poliisi kirjoittaa vuosittain noin 15 000 sakkoa huumeiden käyttäjille. Ajatuksena on päästä heidän kauttaan kiinni huumekauppaa hallitsevaan järjestäytyneeseen rikollisuuteen. Käytäntö on poliisin kannalta kätevä mutta eettisesti ongelmallinen.

Nuotio arvioi, että mikäli esitys huumeiden käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta tulisi nyt perustuslakivaliokuntaan, se ei menisi läpi.





Pelko ja moralismi uudistusten esteinä​



Tutkimusnäyttö päihdepoliittisista uudistuksista puoltaa lähes yksiselitteisesti rangaistuspolitiikan korvaamista haittojen vähentämisen politiikalla, kun taas sen säilyttämistä tukevat lähinnä moralismi ja pelot. Nuotio kertoo huumevastaisen moralismin juurien ulottuvan 1960-luvun loppuun.

– Suomessa oli vakavia huumeongelmia jo 1930-luvulla, sotien aikana ja niiden jälkeen, mutta kovia toimia ja kieltolakia alettiin vaatia vasta, kun nuorison pelättiin joutuvan rappiolle. Moralismi esti näkemästä ongelmakäyttöä riippuvuutena ja sairautena.

”Poliisi kirjoittaa vuosittain noin 15 000 sakkoa huumeiden käyttäjille.”
Nuotio pitääkin huumausainekysymystä pohjoismaisen hyvinvointivaltion sokeana pisteenä.

– Olemme kehittäneet monenlaisia järkeviä toimintatapoja erilaisten sosiaalisten ongelmien hoitamiseen, mutta huumeisiin emme ole kyenneet suhtautumaan pragmaattisesti.

Kontrollipolitiikasta luopuminen ei olisi askel tuntemattomaan. Päihdepoliittisista reformeista on saatu runsaasti kokemuksia ulkomailta, ja voisimme tukeutua niihin tehdessämme omia uudistuksiamme. Myös negatiivisista kokemuksista voidaan oppia. Yhdysvalloissa Oregonin osavaltiossa jouduttiin perääntymään vuonna 2021 toteutetusta huumeiden hallussapidon dekriminalisoinnista lisääntyneiden huumehaittojen vuoksi. Samoin tapahtui hiljattain Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa.

Nuotion mukaan kokemukset Pohjois-Amerikasta osoittavat, että rikosoikeudellisia uudistuksia toteutettaessa on tärkeää huolehtia päihdejärjestelmän toimivuudesta.

– Oregonin sijaan tulisi ottaa esimerkkiä Portugalista, jossa luovuttiin kaksikymmentä vuotta sitten huumeiden käytön rangaistavuudesta mutta jätettiin samalla voimaan hallinnollista kontrollia kuten huumeriippuvaisten hoitoon ohjausta.

–¿Huumetilanne peilaa yhteiskunnan tilaa, Kimmo Nuotio sanoo.
–¿Huumetilanne peilaa yhteiskunnan tilaa, Kimmo Nuotio sanoo. Kuva: Emma Grönqvist





Uusi suomalainen päihdepolitiikka​



Nuotio hahmottelee uutta suomalaisen päihdepolitiikan mallia, joka perustuu vallitsevan tilanteen tunnustamiseen ja käytännölliseen lähestymistapaan.

– Yhteiskunnan kokonaisedun kannalta olisi järkevintä siirtää resursseja viranomaiskontrollista sosiaali- ja terveydenhuollon palvelujärjestelmään. Samalla olisi tarkasteltava kriittisesti huumeiden käytön syitä ja seurauksia sekä päihdepoliittisia uudistuksia puoltavia ja vastustavia argumentteja.

Kiireellisimpinä uudistustarpeina Nuotio pitää huumausaineiden valvottujen käyttötilojen perustamista sekä huumausaineiden käytön ja hallussapidon rangaistavuudesta luopumista. Myös kansalaisaktivistit ja tuomioistuimet voisivat edistää itsenäisesti uudistuksia.

– Ulkomailta on esimerkkejä kansalaisaktivistien perustamista käyttötiloista. Jos poliisi ratsaisi aktivistien pyörittämän käyttötilan ja ryhtyisi sakottamaan heitä, syntyisi vaikea oikeusjuttu, joka voisi muuttaa oikeustilaa. Norjassa puolestaan korkein oikeus teki linjauksen, ettei se rankaise vakavasti huumeriippuvaisia ihmisiä pienten huumausainemäärien hallussapidosta. Tämä olisi teoreettisesti mahdollista myös Suomessa.

Huumeongelma ei ratkea Nuotion mukaan vain lainsäädännöllisin muutoksin.

– Huumetilanne peilaa yhteiskunnan tilaa. Millaiseksi ihmiset kokevat tulevaisuutensa? Millaisia mahdollisuuksia heillä on tehdä itselleen mielekkäitä asioita? Esimerkiksi Pietarissa monet katulapset käyttivät aikoinaan paljon huumeita, koska heidän elämänsä oli hirveää. Olen ehkä hieman idealistinen, mutta ajattelen, että huumeiden haittoja voidaan ehkäistä parhaiten huolehtimalla hyvän elämän edellytyksistä kuten mielenterveydestä, hyvinvoinnista ja koulunkäynnistä.




https://www.ku.fi/artikkeli/5033798...amista-huumetilanne-peilaa-yhteiskunnan-tilaa
 
Nuotio on oikeassa siinä, että huumeiden haittoja voidaan ehkäistä parhaiten huolehtimalla hyvän elämän edellytyksistä kuten mielenterveydestä, hyvinvoinnista ja koulunkäynnistä.

Mutta tuo "maailmalta saatu myönteinen näyttö päihdepoliittisista uudistuksista" on jo kiistanalainen. Väliaikaisia voittoja tuli ennen kuin muuntohuumeet sotkivat palikat uudelleen. Nyt liberaaleissa kaupungeissa ja maissa on jättimäinen ongelma.
 
– Huumetilanteen kannalta olisi mielenkiintoista nähdä kannabiksen ja buprenorfiinin eli Subutexin käyttömäärät, mutta emme saa mitattua niitä luotettavasti jäteveden kautta. Huumelääkkeissä on se ongelma, että luvallistakin käyttöä on aika paljon, Gunnar sanoo.

Kummallista. Suomessa on kuitenkin aika kattavat lääkemyyntitilastot, eikö niistä saada selville laillisen käytön määrää ja voida vähentää sitä kokonaisuudesta?

Noin muutoin huumeidenkäyttö on kuulemma kolminkertaistunut viimeisen runsaan 10 vuoden aikana, jos jätevesitutkimuksiin on luottaminen. Kuulostaa hurjalta, mutta mitä sanovat foorumin ammattilaiset? Onko myös narkomaanien määrä kolminkertaistunut vai selittyykö tutkimustulos pääministerin kokaiinijuhlilla?
 
Nuotio on oikeassa siinä, että huumeiden haittoja voidaan ehkäistä parhaiten huolehtimalla hyvän elämän edellytyksistä kuten mielenterveydestä, hyvinvoinnista ja koulunkäynnistä.

Mutta tuo "maailmalta saatu myönteinen näyttö päihdepoliittisista uudistuksista" on jo kiistanalainen. Väliaikaisia voittoja tuli ennen kuin muuntohuumeet sotkivat palikat uudelleen. Nyt liberaaleissa kaupungeissa ja maissa on jättimäinen ongelma.
Niin, miksiköhän muuntohuumeet, ovat käytössä? Johtuisiko siitä, että niiden käytöstä ei voi rangaista oli ne millaista myrkkyä tahansa, ei myrkyn ottamista laki kiellä. Huumausaineen käyttö on toki kielletty mutta se lakiko on missä maassa toiminut ja millon?

Tiedät itsekkin eri maiden huumepolitiikasta ja niiden toimivaisuudesta, Suomeen et halua vapaampaa huumepolitiikka koska se sinua vituttaa henkilökohtaisesti. Haluatko ja toivotko muuntohuumeet Suomeen jotta voit kertoa niiden aiheuttamista ongelmista ja olla oikeassa kaikkien huumeiden vaarallisuudesta?

Maailmalta on saatu erittäin hyviä näyttöjä mietojen huumeiden (siis alkoholia ja tupakkaa miedompien) vapautuksesta, sinulla vain puheenaiheena on muuntohuumeet kun se sopii sun agendaan.
 
Niin, miksiköhän muuntohuumeet, ovat käytössä? Johtuisiko siitä, että niiden käytöstä ei voi rangaista oli ne millaista myrkkyä tahansa, ei myrkyn ottamista laki kiellä. Huumausaineen käyttö on toki kielletty mutta se lakiko on missä maassa toiminut ja millon?

Tiedät itsekkin eri maiden huumepolitiikasta ja niiden toimivaisuudesta, Suomeen et halua vapaampaa huumepolitiikka koska se sinua vituttaa henkilökohtaisesti. Haluatko ja toivotko muuntohuumeet Suomeen jotta voit kertoa niiden aiheuttamista ongelmista ja olla oikeassa kaikkien huumeiden vaarallisuudesta?

Maailmalta on saatu erittäin hyviä näyttöjä mietojen huumeiden (siis alkoholia ja tupakkaa miedompien) vapautuksesta, sinulla vain puheenaiheena on muuntohuumeet kun se sopii sun agendaan.
Siviilihenkilön toista ihmistä vastaan kohdistama väkivalta on myös kielletty, mutta silti joka päivä tapahtuu useita pahoinpitelyitä. Onko lainsäädäntö epäonnistunut ja pitäisikö väkivalta laillistaa?
 
Siviilihenkilön toista ihmistä vastaan kohdistama väkivalta on myös kielletty, mutta silti joka päivä tapahtuu useita pahoinpitelyitä. Onko lainsäädäntö epäonnistunut ja pitäisikö väkivalta laillistaa?
Huumeiden käyttö kohdistuu käyttäjään itseensä.
Vertauksesi siis ontuu, sopivampi vertaus olisi, pitäisikö tupakointi muuttaa laittomaksi?
Tai itsemurhan yritys?
 
Kummallista. Suomessa on kuitenkin aika kattavat lääkemyyntitilastot, eikö niistä saada selville laillisen käytön määrää ja voida vähentää sitä kokonaisuudesta?

Noin muutoin huumeidenkäyttö on kuulemma kolminkertaistunut viimeisen runsaan 10 vuoden aikana, jos jätevesitutkimuksiin on luottaminen. Kuulostaa hurjalta, mutta mitä sanovat foorumin ammattilaiset? Onko myös narkomaanien määrä kolminkertaistunut vai selittyykö tutkimustulos pääministerin kokaiinijuhlilla?
No ei asiakkaista ainakaan pulaa ole. 20vuotta sitten korvaushoidon tuottajia oli isossa kaupungissa yksi. Nyt niitä on kolme ja siihen päälle vielä kaupungin omat terveyskeskukset joissa myös korvaushoitolaisia. Suomi on päihdealtis maa. Meillä on paljon pahoinvointia ja joka kymmenes lapsi on lastensuojelun asiakas. Joten tällainen viinaan menevä maa kun avautuu globaaleille markkinoille sisältäen myös huumeet, niin on se aika selvä miten siinä tulee käymään. Ratkaistuksi tätä ongelmaa ei saa ilman suuria muutoksia.
 
Suomeen et halua vapaampaa huumepolitiikka koska se sinua vituttaa henkilökohtaisesti.

sinulla vain puheenaiheena on muuntohuumeet kun se sopii sun agendaan.
Onpa outo viesti. Nostan vain dataa pöydälle, ja katson, mitä siinä näkyy. Sitä on tavattu sanoa objektiivisuudeksi.
 
Viimeksi muokattu:
Suomi on päihdealtis maa. Meillä on paljon pahoinvointia ja joka kymmenes lapsi on lastensuojelun asiakas. Joten tällainen viinaan menevä maa kun avautuu globaaleille markkinoille sisältäen myös huumeet, niin on se aika selvä miten siinä tulee käymään. Ratkaistuksi tätä ongelmaa ei saa ilman suuria muutoksia.
Tästä hyvin pitkälle samaa mieltä. Keinot on kuitenkin valittava oikein. Yhdysvalloissa ovat kokeilleet joissakin osavaltioissa liberaaliuden tietä ja nyt taas kääntävät kelkkaa. On tutkittava muuttujat, joita on pelissä.

 
Minun pitkän aikavälin kantani on, että jokaisen valtion pitäisi miettiä huumepolitiikkansa maan omien ongelmien ja haasteiden perusteella. Monet suhtautuvat kritiikittömästi kaikkeen kontrolliin, koska haluaisivat oman pössyttelynsä laillistettua. Se ei ole paras lähtökohta kehittää toimiva systeemi.

Yksinään huumausaineiden dekriminalisointi ei paranna huumeriippuvaisten ihmisten tilannetta, vaan se voi toimia ainoastaan osana laajempaa uudistusta, jossa erilaiset juuri kyseisen yhteiskunnan muuttujat on syytä tarkkaan tuntea. Samaten on tunnettava muutokset huumemaailman muodeissa. Muuntohuumeet oikeasti pistivät pelimerkkejä uusiksi, pidämme asiasta tai emme.
 
Tästä hyvin pitkälle samaa mieltä. Keinot on kuitenkin valittava oikein. Yhdysvalloissa ovat kokeilleet joissakin osavaltioissa liberaaliuden tietä ja nyt taas kääntävät kelkkaa. On tutkittava muuttujat, joita on pelissä.

Tuossa puhutaan kuitenkin yhtäkkisestä kaikkien huumeiden dekriminalisoinnista ja kovien huumeiden takaisin laittomuuden piiriin saattamisesta. Fentanyyliongelma räjähti käsiin ihan ilman lakimuutoksiakin. Jutussa mainitaan myös satojen miljoonien laillisesta kannabiksesta saatujen dollarien korvamerkintä päihdehoitoihin. Ei huono juttu ollenkaan. Kiinan edesauttama fentanyylikriisi on vain jatkumo Usaa piinanneeseen opioidikriisiin. Minä en tiedä onko yksittäisen käyttäjän rankaiseminen ratkaisu. Ei se ainakaan ennen ole ollut. Äkkiseltään se tuntuu keskiaikaiselta ja täysin tutkitun tiedon vastaiselta.
 
Minun pitkän aikavälin kantani on, että jokaisen valtion pitäisi miettiä huumepolitiikkansa maan omien ongelmien ja haasteiden perusteella. Monet suhtautuvat kritiikittömästi kaikkeen kontrolliin, koska haluaisivat oman pössyttelynsä laillistettua. Se ei ole paras lähtökohta kehittää toimiva systeemi.

Yksinään huumausaineiden dekriminalisointi ei paranna huumeriippuvaisten ihmisten tilannetta, vaan se voi toimia ainoastaan osana laajempaa uudistusta, jossa erilaiset juuri kyseisen yhteiskunnan muuttujat on syytä tarkkaan tuntea. Samaten on tunnettava muutokset huumemaailman muodeissa. Muuntohuumeet oikeasti pistivät pelimerkkejä uusiksi, pidämme asiasta tai emme.
Ainoa toimiva rankaisukeino huumeiden käyttäjälle on riittävän pitkä katkaisu/kuivumishoito. Puhutaan siis minimissään vuodesta rapiokäyttäjien osalta.
Laitoksen täytyy kuitenkin olla tiivimmin lukittu kuin vankilan, koska muuten sinne pääsee aineita. Jokainen voi kuvitella kuinka realistinen tällainen rankaisukeino on suomessa.
 
Ainoa toimiva rankaisukeino huumeiden käyttäjälle on riittävän pitkä katkaisu/kuivumishoito. Puhutaan siis minimissään vuodesta rapiokäyttäjien osalta.
Laitoksen täytyy kuitenkin olla tiivimmin lukittu kuin vankilan, koska muuten sinne pääsee aineita. Jokainen voi kuvitella kuinka realistinen tällainen rankaisukeino on suomessa.
Jos halua olisi niin koko myyntiketjukin olisi tavoitettavissa, mutta tuohon ei taida olla halua, liian isokenkäistä porukkaa rahoittajina...
 
Back
Top