Mikä mahtaa olla alle 30-vuotiaiden mielenterveydellistä sairauksista johtuvien eläkeläisten määrä vaikka kymmenen vuoden päästä. Sen verran tehokkaasti näyttää suosittu sauhuttelu puhkasevan tautia.
IS -2022
Lean poika tykästyi teini-iässä kannabikseen, alkoi käyttäytyä ensin oudon vetämättömästi, sitten psykoottisesti ja sairastui lopulta skitsofreniaan. Tämä on yhä tavallisempi tarina: kannabiksen käyttöön liittyvien psykoosien määrä on kasvussa Pohjoismaissa, ja erityisessä vaarassa ovat nuoret.
www.is.fi
"Kannabiksen käytöstä aiheutuvien psykoosien määrä on kasvussa Pohjoismaissa. Tulos selviää elokuun lopussa julkaistusta pohjoismaisen päihdetutkijaverkoston tutkimuksesta."
"
Tutkimus selvitti tilannetta Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa, mutta yksi tutkijoista, Turun yliopiston päihdelääketieteen apulaisprofessori
Solja Niemelä arvioi tilanteen olevan sama Suomessa.
– Kannabis on noussut 2000-luvulla yhdeksi merkittäväksi psykoosin riskitekijäksi. Suomen tuloksia saamme toivottavasti muutamassa vuodessa."
"Tuoreen pohjoismaisen tutkimuksen mukaan tutkittavissa maissa esiintyi 3–6 uutta kannabispsykoositapausta vuodessa 100 000 asukasta kohti. Viimeisin data on vuodelta 2016."
"
Suomessa tilanne näkyy käytännössä esimerkiksi niin, että Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä kannabispsykooseja arvioidaan olevan kymmeniä viikossa. Tarkkojen lukujen saaminen ei ole mahdollista tietojärjestelmien piirteiden takia ja psykoosin tarkan syyn määrittely on muutenkin vaikeaa.
– Nykyään on havaittavissa yhä enemmän eri päihteiden sekakäyttöä, akuuttipsykiatrian ylilääkäri
Pekka Jylhä sanoo.
Yleensä kannabis- tai muuhun päihdepsykoosiin sairastuu nuori mies."
"Oli kyseessä puhdas kannabispsykoosi tai ei, luvuista on Niemelän mukaan syytä olla huolissaan. Näin siksi, ettei päihteiden aiheuttama psykoosi ole niin vaaraton kuin ihmiset usein kuvittelevat. Päihdepsykoosi lisää aina sekä kuolleisuuden että pysyvän mielenterveyden häiriön riskiä."
"
Moni tuntuu ajattelevan, että päihdepsykoosi poistuu nopeasti, eikä siitä ole sen suurempaa haittaa. Tämä ei ole totta. Hälyttävän moni päihdepsykoosipotilaista saa myöhemmin skitsofreniadiagnoosin. Luku on erityisen korkea sillä porukalla, jolla on kannabispsykoosi, Niemelä kertoo.
Hänen mukaansa kannabispsykoosiin sairastuneista vähintään joka kolmas saa myöhemmin skitsofreniadiagnoosin. Esimerkiksi amfetamiinipsykoosin kohdalla skitsofrenia todetaan myöhemmin joka neljännellä tai viidennellä.
– Sekin on toki korkea luku.
Kannabiksen osalta huolta lisää se, että huume on suosittu nuorten keskuudessa. Niemelän mukaan 15–16-vuotiaista nuorista joka kymmenes ilmoittaa käyttäneensä kannabista. Siitä porukasta 5–10 prosenttia saa myöhemmin psykoosidiagnoosin."