1. Havainnollistaminen auttaa sellaista lukijaa, joka ei tunne käsitteistöä.
2. Joskus taide näyttää asioita tiedettä enemmän.
3. Minulla ei ole mitään opittua teoriaa juuri tästä asiasta.
4. Luen kuin jätemylly: ihan kaikkea...
5. Yhden ajatuksen mukaan vain temperamentti on täysin synnynnäistä. Luonne on osaksi ja persoonallisuus kokonaan opittua.
6. ...herkkyyden. Se on hämäävää, ainakin sotilasasioissa.
7. Periaatteessa tavallinen terveen itsetunnon omaava on varmaan tasapäisin ja turvallisin valinta aineksena, mutta siitäkään ei voi olla varma.
8. Loukatuista ja hävistyistä voi tulla erinomaisia sotilaita
9. Selviytymisen näen olevan jopa sattumasta kiinni.
10. Oletetaan että kaveri hakee apua liialliseen päihteidenkäyttöön ja samalla omasta tahdostaan lähtee tuettuna perkaamaan koko vyyhtiä taaksepäin ja löytää polun eteenpäin. Ikä merkitsee. Jos on kehityspsykologisesti jo aikuinen pahimman stressin tullessa, kestää ehkä vähän paremmin.
1. Musta tuntuu että se auttaa kaikkia.
Jos ei pysty sanomaan jotain asiaa vertauskuvien avulla, niin ei luultavasti ole tajunnut sitä. Sen voi toki tietää ilman tajuamista, mutta sillä nyt ei ole kovin isoa arvoa.
2. Tottakai. Taiteella on enemmän vapauksia ja hyvässä taiteessa on lähes aina piilossa tiede.
3. Mulla on oma. Se ammentaa tieteistä, mutta kävelee niistä altaista kokemuksellisuuden ja epäortodoksisen yhdistelyn maailmoihin.
4. Sama vika.
5. Toi on osin määrittelykysymys.
Jos/kun temperamentti määritellään biologisesti määräytyväksi osaksi persoonallisuudesta, niin silloin perinnöllisyyden rooli on iso, mutta ei ainoa. Paitsi jos ei-perinnöllinen biologinen määritellään perinnölliseksi ja/tai suljetaan pois.
6. Herkkyys on hämäävä asia jos sitä käsitellään epärealistisen kapea-alaisesti. Herkkyys voi olla:
- Vaurioalttiutta.
- Havainto- ja/tai mittatarkkuutta.
- Logiikan tarkkuutta.
- Intuition tarkkuutta.
- Hajanaisuuden ohi/yli hahmottamista. (≈Systematisointikykyä.)
- Adaptiivisuutta.
- Tilannekuvataitoja.
- Sosioemotionaalista kyvykkyyttä.
- Kykyä skaalautuvaan, jopa vapaasti skaalautuvaan prosessointiin.
- Kehitettyjä taitoja.
- Toipumiskykyä.
- Sensorista tarkkuutta
- Kinesteettistä tarkkuutta
ja tuhatta muuta asiaa.
Niissä ympäristöissä, joissa kuolleisuusprosentit ovat hyvin korkeita, liikkuu joskus juttuja, joita kukaan ei halua kertoa ääneen kuin enintään kauttarantain.
Joku tuntuu valpastuvan kun siihen ei vielä ole aihetta, reagoivan ennen kuin se asia alkaa, johon reagoidaan, taitavan tarpeen vaatiessa sitä mitä ei osaa, ottavan paikan ennen kuin se aukeaa. Asiasta ei oikein haluta puhua, mutta juuri siihen porukkaan menijötä riittäisi.
Tuommoinen on aika erilaista herkkyyttä kuin joku drama queen -mimosamaisuus.
7. Eri asioihin ja olosuhteisiin sopii erilainen ihminen.
Äärimmäisistä asioista selviävät usein parhaiten ääripäissä olevat vaikka olisivat päinvastaisissa ääripäissä.
8. Jos katsoo sitä, että millaista henkistä rakennetta jotkin erikoisjoukot hakevat niin "usein rikottu, mutta aina korjautunut" näyttäisi olevan aika haluttu luokka.
Pahimmissa olosuhteissa jokainen hajoaa, mutta harva kasaa itsensä ja jatkaa eteenpäin.
9. Joku puhuu sattumasta, toinen tuurista, kolmas johdatuksesta, neljäs on sitä mieltä että asiat on määrätty etukäteen.
"Kaikki on ittestä kiinni" -kuvitelmassa roikkuminen tarkoittaa usein ettei ole ollut lähelläkään kun tunkio osuu tuulettimeen.
10. Totta.
Se, millaiselle älylliselle tasolle ihminen eläessään kehittyy, näyttäisi ainakin tilastollisesti olevan kääntäen verrannollinen seksuaaliseen ja biologiseen varhaiskypsyyteen.
Varhaiskypsillä voimakkaan kehityksen vaihe päättyy aiemmin. Myöhäiskypsillä se jatkuu ja jatkuu ja jatkuu...
Kehityspsykologinen kypsyminen on kiinni sekä hormoneista että - paradoksaalisesti - henkisestä kypsyydestä.
Molemmat kognitiiviset ääripäät ovat sekä ympäristöönsä nähden että sisäisesti epätahtisia. Kalenterin mukaa 19, hormonaalisesti 15, älykkyysikä 35, tunne-elämän kehitysvaihe 14-vuotiaan tasolla ja sosiaalisesti näiden seurauksena lähinnä eri planeetalla kuin ikätoverit ei ole helppoa sen enempää koneistolle kuin sille epätahtiselle rattaallekaan.
Sinänsä harmi, koska joskus noissa uinuu aikamoinen potentiaali.
Päihteillä ihmiset voidaan sitten tasatahdistaa. Kun kaikista tulee itsekeskeisiä kuolaavia idiootteja, niin kaikki ovat samalla viivalla - paitsi se, jonka rahoilla pää saatiin täyteen.