Kommentti: Kohumuistio on vain tekosyy – Trumpin seuraava siirto voi ajaa Yhdysvallat ennennäkemättömään kaaokseen
Julkaistu: 4.2. 9:59
Enää ei ole enää lainkaan itsestäänselvää, että virkakoneistossa suostutaan toteuttamaan istuvan presidentin määräyksiä, kirjoittaa Ilta-Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Johannes Kotkavirta.
Paljastus on sata kertaa suurempi kuin Amerikan vallankumoukseen johtaneet teot, hehkutti presidentti
Donald Trumpin ex-avustaja
Sebastian Gorka Fox News -kanavalla. Kyse oli kongressissa kiertäneestä
muistiosta, jonka väitettiin sisältävän paljastuksia liittovaltion poliisin FBI:n vallan väärinkäytöstä ja salaliitosta demokraattien ja
Hillary Clintoninkanssa.
Viikkojen rummutusta verkossa ja konservatiivimediassa seurasi lopulta lässähdys kun muistio julkaistiin perjantaina. Valtavia paljastuksia ei ollut. Paitsi tietenkin Trump-todellisuudessa.
– Tämä muistio vapauttaa täysin ”Trumpin” epäilyksistä tutkinnassa, Trump kirjoitti itse Twitter-tilillään lauantaina.
Puuttumatta siihen, miksi presidentti kirjoittaa itsestään kolmannessa persoonassa, laittaen oman nimensä lainausmerkkeihin, on väite yksiselitteisen väärä ja outo.
Trump näyttää luottavan siihen, ettei hänen yleisönsä kykene punnitsemaan tai halua punnita muistion todellista sisältöä: riittää kun sen toistaa tarpeeksi monta kertaa olevan räjähtävää. Sama taktiikka on toiminut aiemmin esimerkiksi väitteessä, jonka mukaan
Barack Obama on syntynyt Keniassa.
Ex-avustaja pääosassa
Mitä kohuttu muistio sitten oikeasti sisältää? Kolmen ja puolen sivun mittaisen tekstin
keskiössä on Trumpin neuvonantajana toiminut
Carter Page, energia-alan asiantuntija, joka vieraili sekä kampanjan aikana että vaalien jälkeen Venäjällä. FBI:n on kerrottu seuranneen Pagea ja varoittaneen tätä venäläisten yrityksistä värvätä tämä vakoilutehtäviin.
Kuvakaappaus kohutun muistion sivusta.
Muistiossa esitetään, että FBI olisi hankkinut syksyllä 2016 luvan Pagen seuraamiseen kiistanalaisin keinoin esittämällä asiasta päättäneelle FISA-tuomioistuimelle poliittisesti vääristynyttä materiaalia: entisen brittiagentin skandaalinkäryisen selvityksen, jossa väitettään venäläisten tallentaneen Trumpista erittäin yksityistä ja vahingollista materiaalia tämän vieraillessa Moskovassa.
Selvityksen tilaajiin ja maksajiin kuului Trumpin vastaehdokkaan Hillary Clintonin kampanja. Muistiossa mainitaan myös oikeusministeriön työntekijä, joka tunsi kyseisen brittiagentin, ja jonka vaimo työskenteli selvityksen tehneessä firmassa. Muistion mukaan tietoa puolueellisuudesta ei kerrottu oikeudelle joka myönsi luvan Pagen seuraamiseen.
Vain osa totuudesta
Mitä muistiossa jätetään kertomatta, on että seuraamislupaa varten FBI:n oli todennäköisesti esitettävä muitakin Pageen liittyviä tietoja. Edes lähteen puolueellisuus ei estä hyödyntämästä saatuja tietoja, jos ne todetaan muuta kautta riittävän uskottaviksi ja merkittäviksi.
FBI:n on kerrottu olleen Pagen jäljillä ainakin vuodesta 2013 lähtien. Lauantaina
Time-lehti paljastiPagen kutsuneen samana vuonna lähettämässään kirjeessä itseään Kremlin epäviralliseksi neuvonantajaksi.
Trumpin ex-avustaja Carter Page on muistion keskiössä. (KUVA: YURI KOCHETKOV)
Ei ole vaikeaa uskoa että FBI:lla on ollut syitä pitää silmällä kohti Valkoista taloa matkalla ollutta Pagea. Kovin todennäköistä hakemuksen hylkääminen tuskin olisi ollutkaan: BBC:n mukaan vuosien 1978 ja 2013 välisenä aikana FISA myönsi noin 35 000 ja hylkäsi vain kaksitoista valvontahakemusta.
Kaiken lisäksi muistio sisältää kohdan, joka itse asiassa kumoaa koko väitteen Pagen ratkaisevasta osuudesta Venäjä-tutkinnan käynnistämisessä. Sen mukaan siihen vaikuttivat myös toiseen entiseen neuvonantajaan,
George Papadopoulokseen liittyvät tiedot. Papadopoulos on myöntänyt valehdelleensa FBI:lle asiassa ja on tiettävästi tehnyt kuukausia yhteistyötä sen tutkijoiden kanssa.
Uusia paljastuksia tulossa?
Kuten arvata saattaa, keskustelu Venäjä-tutkinnasta syvenee ja sakenee entisestään. Republikaanit ovat jo puhuneet uusista muistioista ja paljastuksista, kun taas demokraatit aikovat julkaista maanantaina oman versionsa tapahtumista.
Tulossa saattaa olla myös materiaalia, joka luo aidosti varjoja FBI:n työn ja puolueettomuuden ylle. On aina mahdollista, että virkakoneistossa toimivilla henkilöillä on omaa poliittista motivaatiota eri asioihin: Venäjä-tutkintaan aiemmin osallistuneita FBI:n työntekijöitä
joutui eroamaanTrumpia haukkuvien tekstiviestien tultua julki. Mielipidekyselyjen mukaan Trumpia vastustaa kaksi kolmesta amerikkalaisesta.
Robert Mueller johtaa Trumpiin liittyvää Venäjä-tutkintaa. (KUVA: Joshua Roberts)
Kyse ei ole siitä, etteikö viranomaisia saisi arvostella. Yhdysvalloissa tiedusteluyhteisö oli joitakin vuosia sitten rajun paineen alla
Edward Snowdenin valvontapaljastusten vuoksi. Tähän saakka Trumpin ja republikaanien väitteet ovat kuitenkin näyttäneet varsin kömpelöltä yritykseltä mustamaalata heitä itseään koskevaa tutkintaa ja sen tekijöitä.
Erottaako Trump tutkinnan johtajan?
Yhdysvalloissa on jo pitkään ennustettu ja pelätty, että Trump pyrkisi päättämään itseään koskevan Venäjä-tutkinnan erottamalla sitä vetävän erikoissyyttäjä
Robert Muellerin tehtävästään. Tulilinjalla saattaa olla myös Muellerin nimittänyt ja tutkintaa valvova apulaisoikeusministeri
Rod Rosenstein.
Trumpin
on jo kerrottu määränneen kertaalleen Muellerin erotettavaksi, mutta perääntyneen lakineuvonantajansa uhattua lähteä päätöksen seurauksena. Todennäköisesti muistion tarkoituksena on tarjota lisää perusteita päätökselle sitten kun sen aika tulee.
Kongressin demokraatit
ovat jo varoitelleet Trumpia Muellerin tai Rosensteinin seuraavasta perustuslaillisesta kriisistä, jollaista ei ole nähty sitten
Richard Nixoninja 1970-luvun Watergate-skandaalin. Tuolloin Nixon erosi menetettyään kongressin luottamuksen, jonka seurauksena häntä olisi voinut odottaa virkasyyte.
Nyt mikään ei viittaa siihen että pahasti kahtia jakautuneen kongressin republikaanit olisivat hylkäämässä Trumpia. Lisäksi enää ei ole enää lainkaan itsestäänselvää, että virkakoneistossa suostutaan toteuttamaan presidentin määräyksiä. Lopputuloksena voi olla ennennäkemätön pattitilanne ja poliittinen kaaos.
Johannes Kotkavirta, New York