Heippa,
Mietin näitä ensimmäisen päivän viestejä, mitä Trump on USA:n virallisena presidenttinä antanut. Intauduin jopa lukemaan hänen omaa kirjallisuuttaan. Hän ei tunnu olevan oikeastaan minkään perinteisen politiikan tai puolueen puolesta vaan etsii tilannetta, jossa pelimerkit voidaan jakaa uudelleen ravistelemalla vakiintuneita rakenteita. Lausahdukset ja näkyvissä olevat periaatteet eivät ole niin republikaanien eikä demokraattien puolueohjelmistakaan.
Tämä perusyhtälö, minkä Trump on hallinnolleen kommenteillaan luonut on ongelmallinen. Muutama pointti:
* USA:ssa on vuosikymmeniä jatkunut, triljoonien Investointivaje omassa infrassa. Siinä Trump on täysin oikeassa. Oikeassa on siinäkin, että kilpailukykyinen teollisuus vaatii rankkaa uudistusta infrassa ja sen kuluissa. Trump hyvin tietää, että USA:n miljardöörit eivät sitä ole tähänkään mennessä maksaneet, ja tuskin tulevat sitä tekemään, vaikka D.C ajaisi pakkolakeja.
* Voihan tietenkin olla, että Trump kuvittelee, että infran uudistustukset maksavat ulkomaalaiset yritykset ja muut valtiot. En tiedä toista markkinataloudessa elävää valtiota, missä ulkomaisen sijoittajan rahaa on pakotettu valtion infran rakentamiseen. Siitä voi tulla sanomista. Ulkovalloille kyseessä on poliittinen päätös ja ennemmin kehitetään sitten oman valtion teknologiaa ja infraa.
* Osavaltiot voivat olla eri mieltä siitä, miten paljon päätöksiä D.C. tekee heidän puolestaan. Sotii perinteistä republikaanista arvomaailmaa vastaan.
* Trump on jo valmiiksi haukkunut DC:n virkamieskoneiston ja kummankin puolueen. Passiivista vastarintaa tullee lähes varmuudella. Trumpilla on käytännössä kolme vuotta saada aikaan uudistuksiaan. Se ei USA:n kokoisessa ja byrokraattisessa valtiossa ole todellakaan paljoa.
* Trump puhuu satsauksesta puolustusvoimiin ja siitä, miten muut valtiot saavat kenties maksaa kulut. Tuokin on jokaisen valtion oma poliittinen ja työvoimaperäinen päätös. Jos Trump vaatii Japania maksamaan enemmän, Japani varmaankin laittaa ne rahat ennemmin omaan teknologiaan ja sen kehittämiseen. Sama koskee Saksaa, Ranskaa ja muita NATO –maita. Voi olla, että USA:lla edelleen olisi se paras sotilasteknologia, mutta Venäjää, Kiinaa ja Pohjois-Koreaa vastaan ei ehkä sitä aivan parasta hypeä tarvita. Riittää, kunhan toimii paremmin.
* Viimeksi, kun USA:n infraa rakennettiin oikeen kunnolla, suuret ihmismassat muuttivat töitten perässä osavaltiosta toiseen. Ihmisten käyttäytyimien on kuitenkin muuttunut eikä se normi Trumpin äänestäjä kovin herkästi ala vaihtamaan osavaltiota.
Lueskelin myös presidenttien vanhoja puheita. Mielenkiintoinen puhe on F.D. Rooseveltin (demokraatti) puhe ennen 1936 vaaleja:
http://millercenter.org/president/speeches/speech-3307
Vertailun vuoksi Trumpin eilinen puhe.
https://ig.ft.com/sites/trump-inauguration-annotations/
Ja muutama huomio.
Trump: “we are transferring power from Washington, DC, and giving it back to you, the people”
Roosevelt: ” Give me your help not to win votes alone, but to win in this crusade to restore America to its own people”
Trump:“For too long, a small group in our nation’s Capital have reaped the rewards of government while the people have borne the cost.”
Roosevelt:“The American people know from a four-year record that today there is only one entrance to the White House—by the front door.”
Trump:“We will no longer accept politicians who are all talk and no action, constantly complaining, but never doing anything about it.”
Roosevelt:“For twelve years this Nation was afflicted with hear-nothing, see-nothing, do-nothing Government. “
En voi välttyä ajatukselta, että Trump on jo vanha mies. On luonut talousimperiuminsa, tosin vaikeuksien kautta mutta kuitenkin. Tuossa iässä varmaankin tulee jo mieleen se, minkä perinnön haluaa jättää jälkeensä. En usko, että se elämän tähtihetki on pilvenpiirtäjä New Yorkissa. Nimikyltti oven päällä vaihtuu hyvin äkkiä. Jotain uutta ja muistamisen arvoista olisi se, jos rakentaa seuraavan version USA:n infrastruktuurista. Se muistettaisiin vuosikymmeniä. Ja siihen hän tarvitsee sitä normi amerikkalaista työntekijää, ei puolueita. Jotain yhteneväisyyttä tässä on Rooseveltiin.
Roosevelt ei vaan ottanut omissa suunnitelmissaan huomioon sitä, että kun USA eristäytyi, muu maailma alkoi hyvin äkkiä mennä…. päin helvettiä. Sama riski, vieläkin suurempana ja nopeampana on olemassa tänäkin päivänä.
No mene ja tiedä. Trump on kiistämättä ahkera ja toimelias mies. Varmasti hyvin äkkiä saamme kuulla mihin hän suuntaa ensimmäiset toimensa.
Ei minulla tähän asiaan muuta sitä ennen.
Simpauttaja