Tulisiko huumausaineet laillistaa?

  • Viestiketjun aloittaja Viestiketjun aloittaja Peiper
  • Aloitus PVM Aloitus PVM
Eduskunnan kyselytunnilla sivutaan aihetta ja kysellään lasten ja nuorten päihdeongelmista (Antikainen). Ministereillä on hallituksessakin vaihtelevia näkökantoja kannabikseen ja sen aiheuttamien ongelmien hoitamiseen liittyen. Hallitusohjelmaan ei ganjahelpotuksia ole kuitenkaan kirjattu.

Sillä välin arkipäivää suomalaisissa kouluissa:

Raju muutos parissa kuukaudessa: Huumeongelma rävähti esiin peruskoulussa Vantaalla
https://www.hs.fi/kaupunki/vantaa/art-2000006323668.html

Ruusuvuoren koulun rehtori kertoo, että joidenkin oppilaiden käytös on muuttunut syksyn aikana. ”Katsotaan nyt, montako lähtee huumeseulaan tutkittavaksi.”

KORSOLAISKOULUT ovat lähteneet taisteluun oppilaiden lisääntynyttä päihteiden käyttöä vastaan.

Korson Ruusuvuoren koulun rehtori Salla Rytilä kertoo, että joitakin koulun oppilaista on jäänyt vapaa-ajalla kiinni kannabiksen käytöstä tai kotoa on löytynyt nuoren kannabiskätkö. Syksyn aikana joidenkin oppilaiden käytös on muuttunut sellaiseksi, että on syytä epäillä huumeiden käyttöä.

”Kouluajalla emme ole verekseltään vielä saaneet ketään kiinni, mutta epäiltyjä on useita. Heidän vanhempiinsa on otettu yhteyttä. Katsotaan nyt, montako lähtee huumeseulaan tutkittavaksi”, Rytilä kertoo.

Rehtorin mukaan 530 oppilaan koulussa on epäilyjä myös pillerien käytöstä, mutta näyttöä ei ole.

”Kyse on niin sanotuista euron pillereistä, jotka voivat olla Rivatriliä tai muita rauhoittavia lääkkeitä. Niitä saa helposti tilattua Snapchatissä.”

Rytilä puhuu asiasta avoimesti, sillä hänen koulunsa on lähtenyt aktiivisesti puuttumaan asiaan. Koululaisten vanhemmille on kerrottu tilanteesta Wilma-viestillä, ja koulu tekee yhteistyötä poliisin ja nuorisotoimen kanssa.

EPÄILYT ovat heränneet etenkin nuorten nopeasti muuttuneen käytöksen takia: nuori on ylimielinen, uhmakas, pelokas tai ärtynyt. Hänen unirytminsä tai ruokahalunsa ovat muuttuneet.

Muita merkkejä ovat muun muassa kaveripiirin vaihtuminen, harrastusten lopettaminen, puhelimen vahtiminen, poissaolot koulusta ja repun piilottelu. Myös rahantarve on usein lisääntynyt, mikä on johtanut varkauksiin.

Rytilä korostaa, ettei kyse ole vain korsolaisesta ilmiöstä. Samanlaisia ongelmia on useissa kouluissa Itä-Uudellamaalla.

Kannabista kokeilevat kaikenlaisista perhetaustoista tulevat oppilaat.

”Nuorten kannabismyönteisyys on lisääntynyt. Se on tikittävä aikapommi, joka tulee vielä näkymään mielenterveyspalveluiden ruuhkautumisena”, Rytilä sanoo.

”Se ei ole sama asia kuin aikuisen käyttö. Kannabis on erittäin haitallista nuoren kehittyville aivoille. Käyttöön pitää puuttua varhaisessa vaiheessa, sillä muuten siitä on vaikea päästä eroon.”

MIKSI koululaiset ovat entistä kiinnostuneempia kannabiksesta, sitä Rytilä vain arvailee. Yhtenä syynä hän näkee sen, että alkoholinkäyttö on korvautunut muilla päihteillä.

Myös ympäröivä yhteiskunta on muuttunut.

”Yhteiskunta on pirstaloitunut, ja mielenterveys- ja lastensuojelun palvelut ovat rapautuneet. Tarvitaan koko yhteiskunnan ryhtiliikettä ja yhteistä vastuunottoa kaikkien lapsista”, Rytilä pohtii.

”Moni nuori loittonee koulusta, vaikka nykyajan koulu ymmärtää murrosikäisten tarpeita paremmin kuin koskaan ennen.”
 
Ei elämästä selviä hengissä.

Huumeet ja alkoholi tappoivat entistä useammin. Kolme neljästä huumekuolemasta liittyi opioidien liikakäyttöön, alkoholikuolemista yli puolet johtui maksasairauksista.

Huumausaineisiin kuoli viime vuonna 261 henkilöä, mikä on 61 enemmän kuin edellisenä vuonna. Huumausainekuolemien määrä on Tilastokeskuksen mukaan kasvanut kolmena peräkkäisenä vuonna. Huumeiden pitkäaikaiskäytöstä aiheutuneet kuolemat lisääntyivät suhteessa eniten. Viime vuonna näitä yleensä huumeriippuvuudesta aiheutuvia kuolemia oli 49, kun niitä edellisenä vuonna oli 29.
Suurin osa huumausainekuolemista oli kuitenkin tapaturmaisia myrkytyskuolemia, joita tapahtui viime vuonna 169. Määrä on suurempi kuin edellisinä vuosina. Lisäksi huumeilla tehtiin 35 itsemurhaa, mikä oli 13 enemmän kuin edellisvuonna. Huumausainekuolemista valtaosa on moniainemyrkytyksiä, joissa henkilö on käyttänyt huumeiden ohella esimerkiksi psyykenlääkkeitä tai alkoholia. Yleisintä oli huumeiden ja lääkkeiden yhteiskäyttö. Kolme neljästä huumekuolemasta liittyi opioidien liikakäyttöön. Vaikuttavimmat aineet olivat suurelta osin synteettisiä lääkeopioideja.

Kuolleisuus huumeisiin on Suomessa muiden Pohjoismaiden tavoin korkeampaa kuin muualla Euroopassa. Huumeisiin liittyviä kuolemia oli viime vuonna 100 000 asukasta kohden 4,7. Huumeisiin kuolleista oli miehiä yli 70 prosenttia, mutta huumeilla tehdyistä itsemurhista valtaosa oli naisten tekemiä. Suomessa huumekuolemat painottuvat nuorempiin ikäryhmiin kuin Euroopassa keskimäärin. Huumeisiin kuolleiden keski-ikä oli miehillä 33 vuotta ja naisilla 39 vuotta. Suurimman ikäryhmän muodostivat 25–29-vuotiaat miehet, mutta eniten lisääntyivät 20–29-vuotiaiden kuolemat.

Alkoholiperäisiin tauteihin ja alkoholimyrkytykseen menehtyi viime vuonna 1 683 henkeä, joista miehiä oli 1 269 ja naisia 414. Kolme neljästä alkoholisyihin menehtyneistä oli 55 vuotta täyttänyt. Lisäystä edellisvuoteen oli yli 100 henkeä, mutta kokonaismäärä jäi vielä selvästi huippuvuosista 2007–2009, jolloin alkoholiin kuoli yli 2 000 henkilöä. Alkoholiperäisten syiden osuus kaikista kuolemista oli viime vuonna 3 prosenttia. Alkoholin aiheuttamat kuolemat sisältävät alkoholiperäisiä tauteja ja tapaturmaisen alkoholimyrkytyksen. Yli puolet alkoholikuolemista johtui alkoholin käytön aiheuttamista maksasairauksista. Alkoholin aiheuttamat sydän- ja maksasairaudet sekä alkoholimyrkytykset lisääntyivät edellisvuodesta.

https://www.verkkouutiset.fi/huumet-ja-alkoholi-tappoivat-entista-useammin/
 
Seuraavatko muut Kim Holvialan valitusoikeudenkäyntiä? Mies ylläpiti Sipulikanava-nimistä lautaa TOR-verkossa. Sivustolla oli kaupankäynnille omat osionsa, joihin myyjät postasivat yhteystietojaan ja tarjontaansa. Käräjäoikeuden tuomio oli 3 vuotta 4 kuukautta, hovioikeudessa syyttäjä hakee vähintään 7 vuotta.

 
Asiallinen kannanotto.

"Yli 90 prosenttia saa pössytellä, piikittää, vetää nokkaan tai imeä eri aineita täysin rauhassa" – tunnetusta poliisista tilanne karkaamassa käsistä
Rikosylikomisario Jari Kinnunen sanoo, että vastakkainasettelu käytön rangaistavuuden ja huume-ongelman hoidon välillä pitäisi lopettaa.
https://yle.fi/uutiset/3-11169580
 
Kannabista kokeilevat kaikenlaisista perhetaustoista tulevat oppilaat.

”Nuorten kannabismyönteisyys on lisääntynyt. Se on tikittävä aikapommi, joka tulee vielä näkymään mielenterveyspalveluiden ruuhkautumisena”, Rytilä sanoo.

Tämä näkyy jo maalaiskouluissakin.

Eikun huumeet vapaaksi vaan, kyllä siitä tulee hyvä. Tosin jos vanhemmat ja yhteiskunta eivät kykene tosiaan estämään huumeiden saamista ja käyttöä niin.....

Ohisalolaisessa mielenmaisemassa unohtuvat lapset, syytä en tohdi arvailla. On eri asia se, että joku aikuinen vihreä tai kauppakamarilainen pössyttää kuin nelosluokkalaiset vappuna jne. Sama tuntuu unohtuvan tämänkin saitin huumemyönteisessä laidassa.

Hintalappu kehitykselle on oleva karmea, se on jo selvää.
 
Erään poliisipomon suusta kuultua: jos alkoholia ei olisi, ei olisi poliisillakaan väkivaltakeikkoja.
Niin kauan kuin alkoholia saa laillisesti ostaa lähimarketista, on minusta ehkä hieman perusteetonta suhtautua jyrkän kielteisesti esimerkiksi kannabikseen.

Julkista keskustelua häiritsee mielestäni myös se, että osalle huumeet = heroiini ja vastaavan tason huumeet ja mitään muuta ei ole olemassakaan. Toisaalta sitten myös toisinpäin joillekin huumeet = lääkekannabis ja muuta ei olekaan.

No, ehkä joskus tähänkin joku järki tulee. Jyrkät kiellot kuitenkin ruokkivat lähinnä järjestäytynyttä rikollisuutta, eivätkä niinkään suojaa kansalaisia. Näin on ollut kieltolain aikana alkoholin kanssa ja näin on tällä hetkellä kiellettyjen pääkopan sekoitusaineiden kanssa.
 
Markkina- ja kaveripaine sekä median luoma pinnanalainen imu huumeiden käyttöön on valtava. Erityisen huolestuttavaa tämä on lasten ja nuorten sekä nuorten aikuisten kohdalla, jolloin elämän pitäisi olla vielä edessä ja korsi toisensa perään olisi vielä kannettavana yhteiskunnaksi kutsumaamme muurahaiskekoon. Jos elämän ehtoolle ehtineet vetävät väkevät niin vetäkööt.

@baikalin tavoin Sarek1damustelen niin inhimillisenä kärsimyksenä kuin rahassa mitattuna synkkää tulevaisuutta.
Lainaan nyt loput tuosta aiemmin linkkaamastani artikkelista.

Tunnettu suomalainen rikosylikomisario Jari Kinnunen varoittaa, että suomalainen järjestelmä ei kestä kuluja ja seurauksia, jos huumeiden käytön rangaistavuudesta luovutaan.
Kinnunen on johtanut Pirkanmaalla useita poliisin huumeoperaatioita, jotka ovat saaneet valtakunnallista huomiota.
– Tilanne Pirkanmaalla on karkaamassa käsistä niin Tampereella kuin sivukylilläkin, Kinnunen sanoo Ylelle.
Jari Kinnunen vetoaa siihen, että esimerkiksi Pirkanmaalla on kuollut useita lapsia viime aikoina huumeisiin. Hän kirjoitti asiasta julkisen Facebook-kirjoituksen tällä viikolla.
– He aloittivat kannabiksella. Heillä oli käytössään kouluterveydenhuolto, perheet, jotka huolehtivat heistä, eivätkä läheskään kaikki olleet ns. "poliisin tuttuja". He halusivat kokeilla, traagisin seurauksin, he jäivät koukkuun.
Vuosi sitten kerrottiin, että Tampereen seudun ammattiopiston Tredun neljä opiskelijaa on kuollut huumeisiin reilun vuoden aikana. Aamulehti kertoi keskiviikkona, että
lisäksi syksyn aikana kolmen Tredun opiskelijan epäillään kuolleen syksyllä huumeisiin.
Huumerikokset ovat arkipäivää Pirkanmaan käräjäoikeudessa. Esimerkiksi torstaina tuli julkiseksi syytehakemus, jossa vaaditaan kahdelle tekijälle kymmenen vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta ja muille lyhyempiä. Syytteen mukaan Pirkanmaalle oli levitetty kaksi kiloa kokaiinia, neljä kiloa amfetamiinia ja 10 000 ekstaasitablettia. Tekijöillä oli syytteen mukaan myös marihuanaa, MDMA:ta, LSD:tä, psilocybe-sieniä ja huumaavia lääkkeitä.
Huumekuolemat kasvaneet
Alaikäisten huumekuolemat ovat kasvaneet Suomessa kahdeksalla tapauksella 2017–2018 aikana. Alaikäisten huumekuolemia oli vuonna 2018 kaikkiaan 20 tapausta.
Alle 25-vuotiaiden huumausainekuolemien määrä on kasvanut jo neljänä peräkkäisenä vuonna, ilmenee Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL:n) tilastosta.
THL:n alustavien tietojen mukaan nuorten huumemyrkytyskuolemat olivat aiempaa korkeammalla tasolla myös vuoden 2019 alkupuolen ajan. Yli puolet huumausainekuolemista on tapaturmaisia myrkytyskuolemia. Eri ikäluokkien huumekuolemia oli Suomessa vuonna 2018 kaikkiaan 169.
Tilastografiikka


THL, Oikeustoksikologia-yksikkö, Harri Vähäkangas / Yle
Poliisin tekemät lastensuojeluilmoitukset kasvoivat
Jari Kinnusen mukaan viime vuonna pelkästään Pirkanmaalla takavarikoitiin yli 16 kiloa marihuanaa eri muodoissaan. Takavarikoinnin tekivät käytännössä neljä poliisia ja yksi poliisikoira.
– Poliiseja on niin vähän suorassa huumeiden vastaisessa taistelussa, että ilman liioittelua pitkästi yli 90 prosenttia käyttäjistä saa pössytellä, piikittää, vetää nokkaan tai imeä eri aineita täysin rauhassa, Kinnunen arvioi.
Huumerikokset ovat täyttä piilorikollisuutta, eikä poliisin resurssit riitä Kinnusen mukaan niiden enempään paljastamiseen.
Myös lastensuojeluilmoitukset ovat rikosylikomisarion mukaan kasvaneet voimakkaasti. Viime vuonna poliisin huumeyksikkö teki 41 lastensuojeluilmoitusta, edellisenä vuonna 20 kappaletta ja 2017 seitsemän.
– Yhä nuoremmat siis ostavat ja myyvät kaduilla.
13-1-50333672-1572351037881.jpg


Huumeet valtaavat Tampereen katuja

Tampereella huumetilanne on muuttunut huonompaan suuntaan. Yhä nuoremmat käyttävät ja myyvät huumeita. Myös kadulla huumetilanne näkyy huolestuttavalla tavalla. A-studio selvitti Tampereen nuorten huumetilannetta.
Perusopetuksen 8. ja 9. luokkaa käyvistä nuorista yhdeksän, lukiolaisista 14 ja ammatillisten oppilaitosten opiskelijoista 20 prosenttia kertoo kokeilleensa kannabista vähintään kerran. Kokeilut yleistyivät hieman lukiolaispojilla, joilla kannabista vähintään kerran kokeilleiden osuus kasvoi 14 prosentista 17 prosenttiin. Tiedot selviävät tuoreesta kouluterveyskyselystä.

Puolet nuorista ei usko, että kannabiksen käyttämisessä on riskejä.

Tuore kannabisaloite
Loppusyksystä kansalaisaloite sai eduskuntakäsittelyyn vaadittavat 50 000 allekirjoitusta kasaan. Kannabisaloite ehdotti rangaistavuuden poistamista kannabiksen käytöltä, muutaman kannabiskasvin kasvattamiselta omaan käyttöön ja omaa käyttöä varten tapahtuvan pienen kannabismäärän hallussapidolta.
Myös vihreiden mielestä laittomien päihteiden käytöstä ja pienten määrien hallussapidosta ei pidä rangaista, kertoi puolueen puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo loppuvuodesta. Vihreiden kanta on linjattu puolueen poliittisessa ohjelmassa.

Ohisalo on perustellut dekriminalisointia esimerkiksi Maailman terveysjärjestö WHO:lla. Asiaan on viitattu myös
THL:n blogissa.

– On kansainvälistä näyttöä siitä, että rangaistavuuden poisto vähentää huumausaineisiin liittyviä ongelmia, koska käyttäjät uskaltavat hakeutua hoidon äärelle, hän kirjoitti loppusyksystä.
Rangaistavuuden poistamisen ohella Ohisalo vaatii päihdeongelman ennakoivaa hoitoa siten, että nuoret eivät aloita laittomien päihteiden käyttöä laisinkaan.

Hoitoa ja rangaistusta ei pitäisi asettaa vastakkain
Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Kinnunen vastustaa kiihkeästi suunnitelmaa. Hän on Nokian kaupunginhallituksessa kokoomuksen edustajana.
– Aivan järkyttävää soopaa, hän kertoi tiistaina avoimessa Facebook-kirjoituksessaan.
Kinnunen kertoo Ylelle, että tekojen rangaistavuus ja hoitoon hakeutuminen asetetaan jatkuvasti vastakkain, vaikka näin ei poliisin mukaan ole.
– Terveydenhoitohenkilökunnalla on vaitiolovelvollisuus. Poliisi ei hoitopaikkojen lähistöllä päivystä käyttäjiä ”metsästämässä”.
Poliisi ohjaa hoitoon huumeiden käyttäjiä jatkuvasti. Poliisi antaa Kinnusen mukaan vähäisistä määristä ensin huomautuksia.
– Emme siis ensimmäiseksi jaa rangaistuksia kouraan tai kärrää oikeuteen.
Kokenut poliisi muistuttaa, että rangaistus ei estä hoitoon hakeutumista ja hoidon aloittamista. Enemmän hoitoon hakeutumista estävät hänen mukaansa pitkät jonot.
– Ei koukussa oleva jaksa odottaa kuukausia.

Minulla olisi montakin asiaa kysyttävänä ja mielen päällä, mutta otetaan tämä:
”Rangaistavuuden poistamisen ohella Ohisalo vaatii päihdeongelman ennakoivaa hoitoa siten, että nuoret eivät aloita laittomien päihteiden käyttöä laisinkaan.

Voisiko joku suomentaa minulle, kuinka tuo juttu ihan niin kuin käytännössä tehdään? Mikä on tuo taianomainen ja käänteentekevä ennakoiva päihdeongelman hoito, joka estää nuoria aloittamasta laittomien päihteiden käyttöä? Ja miksi sitä ei ole tehty, vaikka ministeri vaatimalla vaatii? Ilmeisen hyvästä asiasta on kuitenkin kyse.
 
Normaali alkon kanssa tissuttelija, nuorikin, ei yleensä mene parissa vuodessa henkisesti ja fyysisesti lunastuskuntoon. Huumeiden ja lääkkeiden kanssa puljatessa nuori menee näköjään vuodessa muutamassa käytännössä työkyvyttömyyseläkekondikseen.

Huumeiden saatavuus ja hinta ovat muuttuneet parin kymmenen vuoden aikana huimasti. Takuulla jokainen saa, joka haluaa. Ja kun näitä kaupitellaan jo melkein avoimesti oppilaitosten kulmilla, niin jokainen voi pohtia asiaa, toki mieleisekseen sen vääntäen.

Minä en oikeasti tiedä, pitääkö itkeä vai nauraa, kun kouluissa pöyristytään siitä, jos jonkun huulesta löytyy nuuskaa....mutta julkisuuteen ei vahingossakaan eksy havaintoja siitä, mitä koulujen nurkilla kaupataan. Koulun maine jne. tms. mutta kyllä siinä pannaan pää jäniksen lailla pensaaseen.

Ohisalolaisessa hengenmaisemassa käyttörikos poistetaan. Entä seuraavaksi? No, hyväksytään, että bisnes on bisnes?
 
Tässäkin asiassa olisi hyvä ottaa huomioon noiden huumeongelmaisten ihmisten parissa työskentelevien näkökulma. Mitä vähemmän päätä sekottavia aineita on liikkeellä sitä parempi. Melkeimpä pitäisi tuoda esiin näkyvämmin mihin tuo huumeiden käyttö johtaa kuvien kera, eikä antaa väheksyvää signaalia huumeiden haitoista. Tällä hetkellä on pahasti kusta muroissa jos kerran päättäjissä löytyy myönteisyyttä esim. pössyttelylle.

Oharin porukka on kummallisen myötämielinen pössyttelylle.
 
Markkina- ja kaveripaine sekä median luoma pinnanalainen imu huumeiden käyttöön on valtava. Erityisen huolestuttavaa tämä on lasten ja nuorten sekä nuorten aikuisten kohdalla, jolloin elämän pitäisi olla vielä edessä ja korsi toisensa perään olisi vielä kannettavana yhteiskunnaksi kutsumaamme muurahaiskekoon. Jos elämän ehtoolle ehtineet vetävät väkevät niin vetäkööt.

@baikalin tavoin Sarek1damustelen niin inhimillisenä kärsimyksenä kuin rahassa mitattuna synkkää tulevaisuutta.
Lainaan nyt loput tuosta aiemmin linkkaamastani artikkelista.



Minulla olisi montakin asiaa kysyttävänä ja mielen päällä, mutta otetaan tämä:
”Rangaistavuuden poistamisen ohella Ohisalo vaatii päihdeongelman ennakoivaa hoitoa siten, että nuoret eivät aloita laittomien päihteiden käyttöä laisinkaan.

Voisiko joku suomentaa minulle, kuinka tuo juttu ihan niin kuin käytännössä tehdään? Mikä on tuo taianomainen ja käänteentekevä ennakoiva päihdeongelman hoito, joka estää nuoria aloittamasta laittomien päihteiden käyttöä? Ja miksi sitä ei ole tehty, vaikka ministeri vaatimalla vaatii? Ilmeisen hyvästä asiasta on kuitenkin kyse.

Annetaan heille mahdollisuus mielekkääseen tekemiseen. Mitä? Autoja, moottoripyöriä, harrastustiloja, aseita, poliittisesti epäkorrekteja vitsejä, miehekästä tekemistä ja vastuuta. Kaikkea sitä mitä ohisalot on kieltämässä.
 
Kannabista kokeilevat kaikenlaisista perhetaustoista tulevat oppilaat.

”Nuorten kannabismyönteisyys on lisääntynyt. Se on tikittävä aikapommi, joka tulee vielä näkymään mielenterveyspalveluiden ruuhkautumisena”, Rytilä sanoo.

Tämä näkyy jo maalaiskouluissakin.

Eikun huumeet vapaaksi vaan, kyllä siitä tulee hyvä. Tosin jos vanhemmat ja yhteiskunta eivät kykene tosiaan estämään huumeiden saamista ja käyttöä niin.....

Ohisalolaisessa mielenmaisemassa unohtuvat lapset, syytä en tohdi arvailla. On eri asia se, että joku aikuinen vihreä tai kauppakamarilainen pössyttää kuin nelosluokkalaiset vappuna jne. Sama tuntuu unohtuvan tämänkin saitin huumemyönteisessä laidassa.

Hintalappu kehitykselle on oleva karmea, se on jo selvää.
Aivot alle 25 v ovat alttiit sekä alkoholille että huumeille, mitä nuorempi sitä alttiimpi aivot. Tämä on aivotutkijoiden tiedossa, koska neironiverkko ei vielä ole kehittynyt loppuun. Noin 25 v kehitys on valmis, ja silloin ihminen saa maistaa esim. alkoholia. Tuo 18 raja viinamyynnille on ihan p:sta. Nyt kun vapautetaan huumeitakin , saadaan todella ruma jälkiä.

Kannabis säilyy elimistossa/aivoissa 30 vrk. joten mitä tiheämmin nuori sitä käyttää sitä enemmän sitä kertyy. Kehittymättömiin aivoihin nämä kertymät saa pysyvän vaurion, samaten alkoholikin. Kannabis vaikuttaa lapsilla ja nuorilla mm lyhyen muistiin, runsaana käyttönä se vie sen, ja lyhyen muistin huononeminen tiedossa merkkina dementiasta.
 
Viimeksi muokattu:
Nyt kun vapautetaan huumeitakin saada todella ruma jälkiä.

Ilman vapauttamistakin on tullut jo karheaa jälkeä. Minä en näillä näppylöillä usko mitenkään, että -huumeongelma- korjautuu sillä, että tehdään sallivuuteen viittaavia peliliikkeitä. Käyttäjän rankaiseminen on tietysti kaksipiippuinen juttu. Mutta ehkä sillä on merkitystä, kun jos poliisi ottaa käyttäjän kuulusteluun ja haluaa asiakkaalta lisää tietoa.....
 
Tässäkin asiassa olisi hyvä ottaa huomioon noiden huumeongelmaisten ihmisten parissa työskentelevien näkökulma.

Niin. Huumeongelmaisten kanssa tehdään työtä siellä ruohonjuuritasolla, sote:ssa ja toki poliisi kohtaa vääjäämättä arjessaan varmasti asian. Osa poliiseista jo hätähuutaa, samoin kentällä toimivat. Mutta eipä huuto kuulu tai sitten asialle ei oikein yksinkertaisesti mahdeta enää mitään. Poliitikkojen on täysin mahdotonta myöntää, että politiikka ei mahda asialle mitään. Koska sehän paljastaisi kiusallisesti sen, että poliitikot ovat rajallisia ihmisiä. :cool: Ja politiikan keinot vielä rajallisempia.

Eli asioiden päälle päästäänkin enää vain hönkäisemällä sisäministerin suulla, että käyttörikos pitää poistaa. Ollaan siis tilanteen päällä, ei mittään hättee....
 
Tässäkin asiassa olisi hyvä ottaa huomioon noiden huumeongelmaisten ihmisten parissa työskentelevien näkökulma. Mitä vähemmän päätä sekottavia aineita on liikkeellä sitä parempi. Melkeimpä pitäisi tuoda esiin näkyvämmin mihin tuo huumeiden käyttö johtaa kuvien kera, eikä antaa väheksyvää signaalia huumeiden haitoista. Tällä hetkellä on pahasti kusta muroissa jos kerran päättäjissä löytyy myönteisyyttä esim. pössyttelylle.

Oharin porukka on kummallisen myötämielinen pössyttelylle.

No kuinka hyvin tämä kielto linja on onnistunut vähentämään huumausaineiden saatavuutta?
Ei liene kovin hyvin, mutta tietysti jos nyt työkalupakissa on joku toimiva keino joka voitaisiin ottaa käyttöön, nyt olisi hyvä hetki tehdä se.

Nyt kuitenkin puhutaan aivan eri asioista, eihän Ohisalo ehdota huumausaineiden täyttä laillistamista, vaan niiden käytön ja pienen määrän hallussapidon dekriminalisaatiota. Myyminen olisi edelleen laitonta.

Toisaalta olisi hyvä muistaa, että meillä on paljon ongelmatonta viihdekäyttöä, aivan kuten alkoholinkin kanssa. Tänäänkin tuhannet (elleivät jopa kymmenet tuhannet) ihmiset käyttävät huumeita ja menevät ongelmitta töihin/kouluun maanantaina. Aineiden käyttö on todella laajaa tänä päivänä. Ongelmakäyttäjät ovat sitten aina oma ongelmallinen ryhmänsä, aineesta riippumatta.
 
Back
Top