Minä en näe Erdoganin hyökkäyksessä tolkkua. Tai siis vain sisäpoliittisen syyn eli huomion siirtämisen pois omista talousongelmista ja pyrkimyksen saada sodalla luisumassa oleva valta takaisin vahvemmin omiin hyppysiin. Mutta pidemmällä tähtäimellä mitä hyökkäyksellä voi saavuttaa?Jotenkin kumma viritys: Turkki haluaa turvallisuusvyöhykkeen, jonne 3 miljoonaa syyrialaista -> hyökätään, karkotetaan kurdit tarpeeksi kauas, miehitetään ja siirretään Turkissa olevat syyrialaiset -> sitten kiireen vilkkaa sotilaat himaan, lomalle ja teetä perkele!
Nam. Vaan, ei kyllä ole käsistä luettu loppuun saakka. Siellä lukee lisäyksissä pienellä printattuna, että mahdollisia ovat arvaattomat, paljon joukkoja ja kalustoa vaativat seuraukset, joita voivat olla esimerkiksi yllättävän kova sissisota-tyylinen vastarinta, erikoiset ja Lähi-idän konflikteille odottamattomat liittoutumiset sekä arvaamaton suurvaltapolitiikka.
Jos puhe turvallisuusvyöhykkeestä on oikeasti tavoite ja syy, eikä vain propagandaa, niin mitä ihmettä se muuttaa? Eikö vastaavan vyöhykkeen olisi voinut tehdä jo ajat sitten omalle puolelle rajaa? No, jos uusi vyöhyke saadaan aikaan, niin mikä muuttuu? Syyrian kurdit ovat edelleen heti rajan toisella puolen; rajan paikka on vain siirtynyt sen 30km. Kun eikö Erdoganin ole tarkoitus pitää myös tuon vyöhykkeen hallinta tavalla tai toisella itsellään?
Vaikka vyöhykkeelle perustettaisiin jonkinlainen "syyrialaisarabisunnivaltio" niin poistaisiko se oikeasti Turkin kokemaa kurdiuhkaa? 30km vyöhykkeen läpi ajaa terroristi autolla aika äkkiä. No ei aja, jos rajat on kiinni. No miksei nykyistä rajaa voi laittaa kiinni? Onko 30km siirretty raja jotenkin niin paljon paremmassa paikassa maantieteellisesti, että sitä on helpompi vartioida?
Toisaalta miten 30km x 400km "kokoinen syyrialaisarabipakolaisvaltio" voisi olla elinkelpoinen yksinään? Käytännössä joko Turkki tai Syyria hallitsisi sitä kuitenkin. Niin, voiko Assad mitenkään hyväksyä Syyrian pilkkomista näin? Miksi Erdogan tyytyisi pieneen siivuun? Eikö voisi samalla napata loputkin Itä-Syyriasta ajaen kurdit Irakiin ja Assadin rannikolle? Tällä Erdogan voisi saada suosiota sunniarabimaailmassa kun torppaisi Iranin pyrkimykset käytävästä Välimerelle ja saisi samalla merkittävästi lisää valtaa mahdollisten tulevien kaasuputkien kauttakulkumaana. Voisi myös patsastella valloittajana. Toisaalta Iranin joukot tulisivat vastaan ja suostuisiko Venäjä Syyrian jakoon.
Mutta jos ja kun Turkki saa vyöhykkeensä, niin voiko se millään enää perääntyä sieltä? Eli antaa sitä takaisin vaikkapa Assadin hallinnon alle? Ja jos Erdogan ei saa toivomaansa rahoitusta pakolaiskaupungeille, niin alueen ylläpito jää Turkille. Ei ilmaista ja Turkilla menee taloudellisesti huonosti jo nyt. No, kaupungit voi jättää rakentamatta ja alueen raunioitua, mutta jäljelle jää pysyvästi huono suhde Assadin Syyriaan valloituksen johdosta. Vai voisiko Venäjä pakottaa Assadin hyväksymään mukisematta Syyrian jako? No, muutaman öljykentän Erdogan vyöhykkeellään kyllä saa.
Tälläistä spekulaatiota