Saksan valtiovarainministerinä 2009–2017 toiminut
Wolfgang Schäuble opittiin tuntemaan tiukkana kirstunvartijana. Kristillisdemokraatteja edustava 77-vuotias veteraanipoliitikko kehottaa nyt parlamentin puhemiehenä Saksaa ja Eurooppaa satsaamaan merkittävästi aiempaa enemmän sotilaalliseen puolustukseen.
– Euroopan on kasvettava vahvemmaksi, merkityksellisemmäksi ja aloitteellisemmaksi.
John F. Kennedy vaati reilumpaa taakanjakojärjestelyä transatlanttisen liittouman sisällä. Hän oli silloinkin oikeassa: Euroopan on omaksuttava vahvempi rooli, Schäuble sanoo
Der Spiegelille.
– Se, että nojaudutaan turvallisuuspolitiikassa yksinomaan Yhdysvaltoihin ja sitten valitetaan, että kaikki mitä he tekevät, on väärin, ei ole hyväksyttävää käytöstä. Me saksalaiset olemme saavuttaneet sopimuksia Naton kanssa, ja niistä meidän on pidettävä kiinni. Olemme eläneet jokseenkin halvalla pitkän aikaa, vaikka olemme taloudellisesti vahvoja, ja jättäneet turvallisuutemme muiden huoleksi, hän toteaa.
Saksa on muiden Nato-maiden tavoin luvannut nostaa puolustusmenonsa kahden prosentin tasolle bruttokansantuotteesta vuoteen 2025 mennessä.
Schäuble on aiemmin kertonut arvostavansa natsi-Saksan aikaisen tunnetun toisinajattelijan
Dietrich Boenhoefferin lausumaa: ”Saamme niin paljon voimaa kuin tarvitsemme, mutta vain silloin, kun sitä tarvitsemme.”
– Sitaatti on linjassa sen ajatuksen kanssa, että kriisit avaavat aina myös mahdollisuuksia. Uskon, että niin on. Eurooppa on aina kehittynyt vain kriisien kautta, mutta kriisin kohdatessa se todellakin on kehittynyt. Kun paine ei ole riittävän kova, muutoksen vastainen kitka on huomattavasti voimakkaampi.