Tämä ei ole totta, Eurooppa ei pärjää pitkässä juoksussa ilman halpaa energiaa, mutta sellaista ei ole näköpiirissä. Teollinen tuotanto Euroopassa on samalla tasolla kuin 2005, ja varsinkin raskas, energiaintensiivinen tuotanto on romahtanut. LNG ei tule korjaamaan tilannetta, koska se on parhaimmassakin tapauksessa n. 50% kalliimpaa kuin suoraan kentiltä toimitettava maakaasu, jonka lisäksi sen hinta on volatiilimpi, koska toimitusketjussa on enemmän muuttujia ja epävarmuutta. Tämä on se fakta joka ajaa Euroopan (isojen maiden) poliitikot takaisin Venäjän syliin, valitettavasti.
Se olis kätevää kun me kaikki voitaisiin heitellä mielipiteitä ja fantasioita faktoina ilman mitään lähteitä saati uskottavaa skenaariota miten se voisi edes toteutua.
Kaasun kulutus Euroopassa on ollut
laskussa, minkä lisäksi tuotantoa nousee Euroopan maihin sekä sellaisiin naapurimaihin, jotka eivät ole ainakaan tällä vuosituhannella hyökänneet Eurooppaan. Saksassa kulutuksen ennakoidaan putoavan kaksi kolmasosaa vuoteen 2040 mennessä ja Kreikassa 70 % vuoteen 2050 mennessä.
Tanska yhteistyössä ranskalaisen Total Energiesin kanssa avasi uudelleen tänä keväänä Tyra kaasukentän Pohjanmerellä tuottaen täysin Tanskan tarvitseman kaasun sekä myyden loput Euroopan verkkoon. Kahden miljardin kuution vuosituotanto. Kentän toiminta loppui 2019 ja avattiin nyt uudestaan ja samalla aktivointiin sekä edelleen aktivoidaan sateliittikenttiä siinä ympärillä, kenttiä on yhteensä kuusi.
'At plateau, the Tyra hub will produce 5.7 million cubic meters of gas and 22,000 barrels of condensate per day'.
www.rigzone.com
Samalla Turkki nostaa omaa tuotantoaan vaiheittain ja siellä on jo käynnissä kaasun tuotantoa, nyt on 15 % ja tavoitteena 2026 eteenpäin >30 % omavaraisuus kun se aiemmin oli nolla. Tuo myös isosti Azerbaidžanin kaasua putkessa ja LNG:ä. Suuri riski, että Venäjä menettää kaasutuloja tuollakin, Turkki välittänee sen tuottajan kaasua putkessa kumpi maksaa paremmin tai myy halvemmalla, Venäjä tai Azerbaidžan, kova kilpailu luvassa kun putkessa Turkista Eurooppaan on vain rajatusti tilaa.
On Thursday, Turkey's energy ministry took delivery of a newly-refurbished FPSO for its Sakarya gas field, a 700 billion cubic meter deposit in th...
www.maritime-executive.com
Romania avaa Neptun Deep kaasulähteen Mustalla merellä 2027 eteenpäin ja sillä on kaasu myyty jo isolta osin itävaltalaiselle OMV:lle, jakelu pääosin Saksaan, tuotanto tulee olemaan niin suurta, että sillä hätyytellään Norjan asemaa Euroopan ykköstuottajana ja Norjalla on 30 % markkinaosuus.
Romania's OMV has signed a deal with Germany's Uniper to supply natural gas from the Black Sea, bolstering Europe's energy security amidst the ongoing energy crisis.
oilprice.com
Yhdessä Romania ja Norja lähenee 60 % ja kaikki siis putkikaasua alkaen 2027.
Puola on nostanut 2023 omien kenttiensä tuotannon siihen tasoon, että 20 % tulee kotimaasta ja tavoitteena on tuottaa enemmän kuin oman maan kulutus, jolloin sitä työnnetään verkkoon myytäväksi, sekä samaan aikaan tuodaan LNG:ä, että välitetään Norjan kaasua.
Osa Orlenin investoinneista tehdään Norjaan ja USA:han, joten ne tuodaan joko putkessa tai LNG:ä Puolaan, hinnalla ei ole sinänsä merkitystä kun tuotanto on omaa - strateginen hanke.
27 billion m³ of natural gas: meeting 100% of Poland’s domestic needs through increased production in Norway, Poland, and North America, complemented by strategic supply contracts.
Energy security, modernisation, environmental stewardship, and product innovation form the cornerstones of ORLEN’s newly unveiled strategy. “The Energy of Tomorrow Starts Today” represents the most ambitious and comprehensive growth programme in the Company’s history. Its key objectives include...
www.orlen.pl
Algeria on nostanut tuontiaan putkessa ja siellä on vielä yli 3 bcm kapasiteettia pukata lisää Espanjaan ja Italiaan. Siellä on käynnissä viisivuotinen historiallisen suuri 50 miljardin dollarin investointiohjelma, jolla lisätään kaasuntuotantoa. Saksa ja UK ovat myös tehneet pitkiä hankintasopimuksia Algeriasta, Saksa ensimmäistä kertaa historiassa.
Multiple factors govern Algeria’s future ability to export natural gas. Slower domestic demand growth backed by renewables could offset the challenges of sustaining gas production at record levels.
www.naturalgasworld.com
“We are asked by our partners in Europe more and more to deliver additional quantities of gas,” he said, reported the Saudi news outlet Arab News.
In February, Sonatrach signed a deal with the German gas trader VNG Handel & Vertrieb GmbH. The agreement marked the first time Germany has sought Algeria’s gas. A month earlier, Sonatrach inked an exports deal with the United Kingdom’s Grain LNG.
Algeria’s natural gas production was 136 billion cubic meters in 2023, up from 132.7 the year prior, according to the King Abdullah Petroleum Studies and Research Center in Saudi Arabia.
Europe is increasingly looking to Algeria for natural gas amid the Ukraine war, and the North African country’s exports are on the rise.
www.al-monitor.com
Biometaanin tuotanto kasvaa 37 % vuosivauhtia Euroopassa, se vastaa maakaasuna hieman yli kuutta miljardia kuutiota vuodessa, viimeisen kahden vuoden aikana kehitys on ollut todella nopeaa.
Nykyisin tuotantolaitoksia on noin 1500, investointeja on meneillään 25 miljardin edestä vuoteen 2030 ulottuen ja se tuo 950 tuotantolaitosta lisää. Vuosikymmenen lopussa tuotanto voi vastata jopa TurkStream putken tuotantomääriä.
Europe has reached an installed capacity of 6.4 billion cubic meters (bcm) of biomethane per year, according to figures in the 2024 European Biomethane Map.
bioenergyinternational.com
Mitä tulee sitten itse Ukrainaan niin sehän on avain moneenkin asiaa. Siellä on Euroopan suurimmat kaasuvarastot, omaa nousevaa tuotantoa sekä yhteydet valmiina moneen suuntaan sekä Mustalla merellä satamat selkeästi lähempänä Lähi-Idän suuria tuottajia kuin Euroopan satamissa. Ukraina näkee itsensä talvisena kaasuvarastona sekä tuottajana vähintään itäisille Keski-Euroopan maille.
Se on sodan aikanakin pystynyt nostamaan kaasun tuotantoa tasaisesti ja mihin se pystyykään rauhan tullessa, mahdollisesti jopa tuplaamaan nykyisen ~20 bcm tuotantotason sillä käyttöön ottamattomia kenttiä on melkoisesti niin maalla kuin merellä, tukea varmasti tulee tähän ponnistukseen.
Nyt jos tarkastellaan sitä skenaariota, että Venäjän kaasu palaisi takaisin Eurooppaan nykyistä volyymia suurempana?
Nord Stream 1 - ei onnistu, paskana meren pohjassa ja maksaisi maltaita korjata.
Nord Stream 2 - toinen putki paskana, Scholzin hallitus ei hyväksynyt sen käyttöön ottoa vaikka Saksa oli akuutissa pulassa varmistaa 2022 talveksi energian saanti, seuraava hallitus ei tule olemaan Scholzin vaan todennäköisesti Merzin ja sillä ei ole vastaavia sympatioita Venäjän suhteen kuin nykyisellä kanslerilla. Ei tule todennäköisesti aukeamaan koskaan.
Yamal - kulkee Puolan läpi, jolla ei ole mitään intressejä antaa Venäjän kaasun virrata putkessa, se on jopa Puolan omille investoinnelle haitallista mikäli sieltä tulee yhtään kaasua, ei tule koskaan enää aukeamaan.
Brotherhood - menee Ukrainan läpi ja suljettiin vajaa kuukausi sitten, jotta Venäjä ei saa rahoitusta sotaansa ko. putken tuotosta, Ukrainalla ei ole mitään intressejä päästää kaasua tuohon putkeen Venäjältä enää koskaan, se on sen kansallisten intressien vastaista ja putkiston voi hyödyntää Ukrainan sisäisessä kaasun jakelussa sekä yhteistyössä länteen päin. En ihmettelisi vaikka ko. putki ja Druzhba öljyputki räjähtäisivät puolisen vuorokautta ennen kuin rauha/aselepo astuu voimaan, onhan ne sotatoimialueella ja kaikenlaista sattuu.
Turk Stream - on jo täynnä ja tuo muutaman prosentin kaasua Eurooppaan pitkän ja kalliin reitin kautta kun jokaiselle reitin varrella olevalle valtiolle pitää maksaa kilometrikohtainen siirtomaksu, joita ko. valtiot ovat hiljattain nostaneet. Turkki, Kreikka, Bulgaria ja Romania ennenkuin se on Serbiassa, Unkarissa tai Slovakiassa, muille siitä ei juuri riitäkään.
32 miljardia kuutiometriä Turkkiin saakka on se mitä Venäjällä on jäljellä eikä enempää, heidän osaltaan LNG toimitusten väheneminen on todennäköisempi vaihtoehto kuin putkikaasun lisääminen.
Kannattaa käydä katsomassa kuinka pitkiä LNG hankintasopimuksia esimerkiksi Kreikka, Italia, Ranska ja Saksa ovat tehneet sekä kuinka pitkiä niiden kelluvien LNG kaasutuslaivojen vuokrasopimukset ovat, niillä mennään ainakin vuosikymmenen loppuun tai jopa seuraavan puoliväliin oli LNG kalliimpaa tai ei.
Ryssien kaasulle ei ole tilaa systeemissä eikä oikein reittiäkään Eurooppaan, valitettavasti.