Tykistö

Perinteisesti PV:ssä on pidetty pataljoonatason asioita taktiikkana. Ja kaikkea siitä alempana taistelutekniikkana.

Taktiikka tarkoittaa sodankäynnissä ja perinteisenä käsityksenä oppia taistelun voittamisesta. Taktiikan alapuolella on taistelutekniikka ja yläpuolella operaatiotaito. Taktiikalla voidaan tarkoittaa myös muissa yhteyksissä ennalta asetetun päämäärän saavuttamiseksi valittavaa menettelytapaa.

Taktiset joukot tai yksiköt tarkoittavat asevoimien tai puolustusvoimien pienimpiä yksiköitä, Suomessa yleensä maavoimissa prikaatin osia, siis pataljoonia ja siitä alempia yksiköitä. Vastaavasti prikaati kokonaisuutena on Suomessa operatiivinen yksikkö ja sen käyttötaito operaatiotaitoa.

Esim. http://www.elisanet.fi/pasi.hakkarainen/st.shtml

Tynkkynen (2005, 66) kertoo, että taistelutekniikalla ymmärretään yleensä yksittäisen taistelijan taitoa toimia taistelukentällä ja että toisaalta taistelutekniikkaa ovat vakioidut menetelmät, joilla pyritään yleensä nopeuttamaan toimintaa. Kuitenkaan varsinaista taistelutekniikan määritelmää ei tarjota eikä selitystä, miksi esimerkiksi komppanian vakioidut menetelmät ovat taistelutekniikkaa eivätkä taktiikkaa.

Taistelutekniikka kattaa siis aika paljon asioita yksittäisestä taistelijasta komppaniaan.

Lappalainen (1989) tekee selkeän eron taktiikan ja taistelutekniikan välille, muttei kuitenkaan määrittele taistelutekniikkaa. Ryhmän, joukkueen ja komppanian johtaminen on oikeastaan vielä taistelutekniikkaa (Lappalainen, 1989. 12).

Taistelutekniikka puolestaan on pitkälti päätetty ja harjoiteltu jo ennen taistelua, eikä sitä kesken taistelua muuteta. Esimerkkinä taistelutekniikasta Lappalainen mainitsee keihäiden heittämisen – pilumtekniikan. Rynnäkön toteutus on enemmän taistelutekniikkaa kuin taktiikkaa. Vasta manipulia suurempien osastojen ryhmittäminen oli taktiikkaa. Tämä johtuu siitä, että näitä voitiin porrastaa ja sijoittaa eritavalla. Esimerkiksi yksittäinen manipuli ei kykene luomaan painopistettä itsenäisesti. Painopisteen luominen on mahdollista vain useita manipuleja keskittämällä. Sen lisäksi, että Lappalaisen käsitys taktisesta yksiköstä näyttää olevan samansuuntainen Hannulan (1931) kanssa, tarjoavat lappalaisen kuvaukset mahdollisuuden esittää selkeitä kriteerejä taktiikan ja taistelutekniikan määrittämiseksi.

Eli asia ei todellakaan ole aivan selkeä. :)

 
Väitän että luontainen taipumus oikeaan asenteeseen on, mutta jotkut poliitikot ja erilaiset sanankäytöltään terävät ja maanpuolustusta ilkkuvat henkilöt tyyliin A.Kotro vaikuttavat mädättävästi kokonaisuuteen. Maanpuolustustahtoa ei haluta nähdä ajattomana hyveenä vaikka suurimmalla osalla taipumus siihen on.

Mikäs Arno Kotrosta tekee maanpuolustusvastaisen? Mieshän kannattaa korkeampaa puolustusbudjettia jne. Menikö sekaisin Kataisen kanssa? Kyllä järjestelmän piirteitä voi ja pitääkin kritisoida, muuten ei koskaan synny mitään uutta.
 
Mikäs Arno Kotrosta tekee maanpuolustusvastaisen? Mieshän kannattaa korkeampaa puolustusbudjettia jne. Menikö sekaisin Kataisen kanssa? Kyllä järjestelmän piirteitä voi ja pitääkin kritisoida, muuten ei koskaan synny mitään uutta.

Arnon pointti on asevelvollisuuden vastustaminen, argumentit ja keinot vaihtelee sen mukaan minkä kokee milloinkin toimivan.

Ensin perusteluna oli kaikenlaiset väitteet, ettei asevelvollisuus palvele maata koska varusmiehet eivät voi auttaa esim. ympäristökatastrofien hoidossa, eihän mitään oikeaa sotaa voi tulla.

Nyt kun on nähty että oikeaa sotaakin on olemassa muuallakin kuin Lähi-Idässä, on perusteluiksi vaihtunut nämä ammattiarmeija/NATO-jäsenyys -puheet.

Arnosta pitää huomioida se, että hänen isänsä on ollut korkea upseeri, taustalla lienee jonkinlainen viivästetty faijakapina tältä totaalikieltäytyjältä, vaikka mies sen itse jyrkästi kiistää. Ja vaikka fiksuna miehenä Arno keksiikin aina mukiinmenevän kuuloiset perustelut väitteilleen. Taustalla on silti se, että asevelvollisuus on saatava rikottua, perusteet valitaan ilmapiirin mukaan.
 
Asevelvollisuus ei ole yhtä kuin maanpuolustus. Tuolla perusteella mikä tahansa nykyisen järjestelmän kritiikki on maanpuolustusvastaisuutta.

Kyllä, mutta pointti oli nimenomaan se, että Arnolla on argumentit vaihdelleet hyvinkin vahvasti aina sen mukaan minkä tietää kuulostavan monien mielestä järkevältä. Alkuun se oli sitä, että varusmiehistä ei ole hyötyä jossain öljyvahingon torjunnan tyyppisissä skenaarioissa eikä suurta sotaa voi mitenkään tulla.

Jos se olisikin puhunut ammattiarmeijasta ja NATOsta johdonmukaisesti ilman aiempia juttujaan, niin en sanoisi häntä maanpuolustusvastaiseksi (vaikka näkemykseni mukaan hän käytännössä sitä silloinkin tahattomasti olisi ammattiarmeijan osalta, koska en pidä sitä realistisena ollenkaan).
 
Vittu tämä on vaikeata, kun hiiri ei toimi. Pitäisikö mennä ostamaan patteri kaupasta?
 
Aikaisemmin käytössä oli myös 122 RakH 76, joka oli juuri tuo BM-21 Grad. Poistettiin kai joskus 10 vuotta sitten, vissiin niissä kävi alustat aika vanhanaikaisiksi,........

Eihän tuo Uralin alusta mikään vanhanaikainen ole, hyvinkin maastokelpoinen.

 
Varsinkin kun itse ase on helppo kiinnittää johonkin toiseen, nykyaikaisempaan alustaan. Ainakin uskon niin, sehän on vaan pyörälaakereilla hydrauliikalla pyörivä levy

Kun joukkoja vähennetään, jää pois miesten lisäksi kalustoa. Nämä luultavasti valittiin, koska järjestelmään ei kuulunut valmista lataussettiä, kuten myöhemmin
tulleessa tsekkiversiossa. 70 -luvun Gradissa raketit piti yksitellen asetella paikoilleen.
 
Olisimmekohan me ehkä ostamassa suuremmankin määrän 155 mm tykistöä? Englanninkielinen Wikipedia nimittäin väittää näin Saksan armeijan kalustoa käsittelevässä artikkelissa PzH 2000:n kohdalla: "81 are planned to remain in service".

Lainaamani voi tietysti olla ihan mätäkuun juttuja, mutta on muutakin mielenkiintoista asiaan liittyvää: Lithuania Plans to Buy German PzH 2000 155mm Self-Propelled Howitzer. Liettuan suunnitelmasta tekee merkittävän se, että englanninkielisen Wikipedian PzH 2000 -artikkelin mukaan Bundeswehrilla on 31 joutilasta yksilöä varastossa, ja niistä 12 on jo myyty Kroatiaan. Näin ollen Liettua on ostamassa maksimissaan yhden patteriston (á 18 PzH 2000), mikä kuulostaa melko epätaloudelliselta (huolto jne.), tai sitten Saksa on todellakin luopumassa suuremmasta määrästä panssarihaupitseja.

Oli miten hyvänsä, suomalaiset saisivat kiirehtiä. Sekä Liettua että Viro ovat jo noiden perässä, joten hidastelemalla jäämme kokonaan ilman.

PzH 2000 rocks! :uzi:
 
Kun joukkoja vähennetään, jää pois miesten lisäksi kalustoa. Nämä luultavasti valittiin, koska järjestelmään ei kuulunut valmista lataussettiä, kuten myöhemmin
tulleessa tsekkiversiossa. 70 -luvun Gradissa raketit piti yksitellen asetella paikoilleen.

Jos joku vois selventää millainen se oli ennen ja millainen nykyään? Yhessä firman videossahan näkyy, kun kuorma-auton perältä laitetaan rakettia yksitellen pakkaan. Tämä juuri RAKH 89. Onhan siinä sitten ne putket toiselle tuliannokselle raketteja, mutta pitäähän sekin ladata. Oletan, että vehje kääntyy sivulle, koska eihän sitä muuten vois edes ladata.
 
Huonoimassa tapauksessa todetaan että panssarihaupitseja ei nyt tarvitakkaan ja nämä 100milj menevät johonkin toiseen projektiin. Keskiverto tulos olisi jos hankittaisiin ne 24kpl jostain (ruotsista tai hollannista) ja todettaisiin että näillä mennään 2050-luvulle asti ilman lisähankintoja. Parhaassa tapauksessa ostetaan ne ja myöhemmin samaa lisää. Näistä ensimmäinen ja toinen ovat ne todennäköisimmät tulokset näillä budjettikehyksillä.
 
Voiko Archeria käyttää manuaalisesti jos siihen tulee joku vika se vahingoittuu taistelussa? Jos ei pysty niin en ihmettele miksei sitä ei ole saatu myytyä.
Oletko yrittänyt käyttää tietsikaasi MS-DOS:illa? Tai lättyäsi?
 
Itse kannatan tela-alustaa. Liikkuvuus maastossa on eri luokkaa ja taistelunkestävyys parempi. Saksalaisten Pzh 2000. Kallis, mutta paras. Ei tarvitse korjailla tai katua, että valittiin väärin:)
Kiva lukea periaatteita.

Telat tai pyörät riippuvat joukosta jota kyseinen tykistö tukee! Hei komoon!
 
Tykistöä ei tietääkseni ajeta mihinkään vaikeasti päästäviin paikkoihin. Tai muihinkaan paikkoihin, joissa tela-alusta olisi tarpeen. Se ammustäydennys nimittäin tulee ihan kuorma-autoilla. Tela-alusta telatykeissä on usein valittu hyödyntämään olemassaolevaa alustaa ja tuotantoa.
Just. Arvaa minkä takia PV on hankkinut tukkirekka-tyyppisiä ajoneuvoja + maantietraktoreita- Ei ole mikään salaisuus, että näilä päästään sinne vimosen tien vimoseen päähän. ja lisäksi tykit eivät ole komeassa smirnassa pellolla!
 
tietämykseni sardaukar. Opettele operatiivisen ja strateginisen ero;)"strategisen" ero. Nyt se meni varmaan oikein!

Esim: Operatiivinen liikkuvuus telatykistöllä on erinomainen. Strateginen liikkuvuus heikko. Joissakin tapauksissa strateginen liikkuvuus on prioriteetti nro 1. Esim Argentiinassa taikka etelä afrikassa. Täällä käytetään pyörillä liikkuvia mbt:tä. Etelä afrikassa putken kaliiperiksi riittää 105 mm. Sillä läpäisee T-55 mainiosti neekerien varusteet..
Vaikka en ole käynyt armeijaa, tietämykseni on huippuluokkaa! Vaikka itse kehunkin;) Toki tällä saitilla tietämykseni on alle keskitason muihin verrattuna:(
Sinkoampujan ammusmiehen toimi, jota ei pidä väheksyä, ei välttämättä auta strategisessa näkemyksessä.
 
Atmoksen tyyppinen olisikin ihan ok. Archer on niin automatisoitu että villi veikkaus on että jo pelkästään lataus järjestelmän kanssa tulisi ongelmia jos sitä ei olla koko ajan puhdistamassa. Täysautomatiikka on miehistön puolesta kiva mutta ratkaisuina kalliita ja häiriö herkkiä... Käyttö olosuhteet ovat kuitenkin kaikkea muuta kuin laboratorion puhtaat ja tasaiset. Lieneekö norskitkin tulleet samaan ratkaisuun että hinta on korkea suhteessa suorituskykyyn?
Archerissa oli ongelmana latauszydeemi. En ole aivan varma onko saatu skulaamaan. Eka yrittäjä meni konkkaan.

Toisaalta, esim Puolan ostamssa Eteläkorealaisten zydeemissä, joka on telapohjainen, on automaaginen latausputki latausvaunusta.

Itse pitäisin pyörillä liikuvaa zydeemiä sopivampana, koska meillä riittää metsäteitä.
 
Back
Top