Tykistö

Ehdotus, tietenkin maksaisi, mutta ei sitä nyt tarvitsisi justiinsa ostaa. Ajatellaan vaikkapa, että 10v päästä ostettaisiin:

1) Ostetaan noita M777 haupitseja ja korvataan niillä kaikki maavoimien tykit, pl. kanuunat (jotka ylijohdolle) ja panssarikanuunat (joita toivon mukaan hankitaan prikaateille ja mektstos:lle).
2) Koska M777 on pirun kevyt, sopii erinomaisesti meidän maastoon ja olosuhteisiin, helppo kuskata minne tahansa pienelläkin kuorma-autolla. Niin ja on uutta, kestää pitkään. Plus, pystyy käyttämään oletuksena jo älyammuksia tehokkaasti.
3) Kanuunat ja panssarikanuunatkin tuota samaa 155mm kaliiberia, joten ammushuolto koko maavoimien tykistölle yksinkertaistuu kertaheitolla ihan sikana!!! Sama kranu käy aina kaikkiin!!! Samalla älyammuksia voidaan ostaa ja käyttää niissä kaikissa. Synenergiaedut ovat valtaisat.
4) 152mm rouskot voidaan ampua loppuun harjoituksissa kuten ammuksia riittää, samalla säästetään tätä uutta kalustoa. Lopulta pataan ne vanhukset.
5) 122mm haupitsit annetaan kaikki rannikkojoukoille, koska ne soveltuvat hyvin myös suora-ammuntaan ja panssareitakin vastaan. Ne sopivat kuin nyrkki silmään väylätorjuntaan ja sen semmoiseen puuhaan.

Juu, maksaahan se, mutta jos Suomi nyt vaikka korvaisi vanhat 155mm tykkinsä (ei kanuunoita) ja 152mm tykkinsä, niin noita pitäisi ostaa vain tyyliin 300 kpl. Ei se paha määrä ole. Maksaa juu tietty 1,5 miljardia ehkä jonkun laskun mukaan, toisen laskun mukaan vain 300 miljoonaa, ota siitä selvää sitten. Tuohon sitten päälle ne panssarikanuunat (PzH2000), joita hommattaisiin vaikkapa 90 kpl niin hintaa tulisi siitä 700 miljoonaa lisää. Hankittaisiin vielä jokunen 155K98 lisää, vaikkapa 90 kpl niin hintaa tulisi siitä lisää 300 miljoonaa euroa. Siihen sitten vielä MLRS lisähankintoja vaikkapa 40 kpl niin hintaa lisää siitä 500 miljoonaa euroa. Hintalappu on toki 3 miljardia, mutta sitten meillä on 500+ kpl täysin modernia 155mm tykkiä ja tehokkaat ammukset maavoimilla + vielä rannikkojoukoilla satoja 122mm tykkejä + 66 kpl MLRS:iä tehokkailla ammuksillaan. Kyllä niillä yksi hurttien rynnistys aroilta pysäytetään oikein kivasti. Halvemmaksi tulee silti kuin savimajapommittajien ostaminen. Maavoimien iskukykylaskelman mukaan tehokkainta mahdollisinta rahankäyttöä tuo olisi. Ja tykistöaselaji pysyisi yhä modernina ja vahvana Suomessa jatkossakin!!!


155 millisiin vaihtaminen on toki ihan perusteltua, kun 122 millisistä ei oikein saa irti niitä yleisiä etuja, joita pienempi kaliberi tuo mukanaan (siis keveys ja pienempi vaara-alue). Mutta en välttämättä olisi niin varma ainakaan tuosta "uuden" aseen tuomista eduista. Jenkit tekivät tuosta mahdollisimman kevyen, jotta niitä voi roudata heidän uudella ropelivehkeellä ja käyttivät tätä varten titaania ja ovat voineet todeta, että keveys on tärkeämpää kuin käyttöiän pituus. Samalla myös hinta pomppasi järjettömyyksiin. Tuo hinta on niin korkea, että samaan hintaan saa melkein CAESAR:n.

Meillä ei ole mitään erityistä tarvetta äärimmäiselle keveydelle tykistön kohdalla, ellei sitten haluta viedä tykistöä juuri sinne missä pommitetaan savimajoja. Myöskin näkisin tiettyjä vaikeuksia hankkia rahoitus noille tykeille, etenkin kun tulee esille mistä ne on tehty ja miksi. Tai sitten se seikka, että noiden tykkien kantama ei pärjää tampellan viimeisimmille tykeille. Esim. Caesar taas voisi olla helpompi perustella, ja aina voi parantaa mahdollisuuksia sillä, että luvataan alustaksi kotimaisen alustan.

Mutta isoin valituksen aihe minulla on tuon M777:n hinta. Ei se paino voi olla niin iso ongelma.
 
Itse näkisin parhaana vaihtoehtona meidän kansantaloudelle ja taktiikalle ostaa satakunta M198/FH-70/vastaavaa haupitsia sekä sillä uumoillulla 100 miljoonalla sen verran telahaupitseja kuin irtoaa. Vedettävät haupitsit vois mennä kokonaan alueellisten prikaatien käytttöön, jossa ne syrjäyttää 122 milliset, ja telahaupitsit Karjalaisille. 122 PSH 74 jättäisin vielä toistaiseksi henkiin mekille ja motille ennen kuin niille saadaan omaa kalustoa. Näiden lisäksi patteri tai pari MLRSää ja ammuksia. Millainen hajonta tuollaisella on ilman ohjautuvia ammuksia? Jos käyttäis unitarykärkiä, joihin mahtuis varmaan se 100kg r-ainetta ja niitä vetelis patterin täyssarjan pitkin mettiä. Halpaa ja hyvää vai mitä mieltä olette? Näiden lisäksi tietenkin GMLRS ja mahdollisesti ATACMS.
 
Tuossa M777-haupitsissa on muuten naurettavan pienet renkaat. Kuinkahan tuollaisen vetäminen rekan perässä maastossa luonnistuu, taitaa olla suunniteltu enemmän ilmakuljetteiseksi, eikä vedettäväksi. Eikös tässä ollut se erillinen auto, jonka kyytiin tykki nostetaan pidempien ajojen ajaksi.
 
Tuossa M777-haupitsissa on muuten naurettavan pienet renkaat. Kuinkahan tuollaisen vetäminen rekan perässä maastossa luonnistuu, taitaa olla suunniteltu enemmän ilmakuljetteiseksi, eikä vedettäväksi. Eikös tässä ollut se erillinen auto, jonka kyytiin tykki nostetaan pidempien ajojen ajaksi.

Britit ilmeisesti ovat kokeilleet sitä Portee -systeemiä.
 
Tuossa M777-haupitsissa on muuten naurettavan pienet renkaat. Kuinkahan tuollaisen vetäminen rekan perässä maastossa luonnistuu, taitaa olla suunniteltu enemmän ilmakuljetteiseksi, eikä vedettäväksi. Eikös tässä ollut se erillinen auto, jonka kyytiin tykki nostetaan pidempien ajojen ajaksi.

Ei ne 122H63:sen renkaatkaan järin suuret ole. Kuski kun vetää metsässä astetta suuremmalla rekalla kaasu pohjassa epätasaista tietä, niin pomppii koko tykki kumoon. Ei sitä painoa siellä ole takana kuitenkaan kuin vain kolmisen tuhatta kiloa. Sitä on letkassa ajettaessa ollut ilo seurata edessä menevän auton vetämää tykkiä, kun välillä koko laitos liitää ilmassa ja välillä pomppii renkaalta toiselle. Ei sillä, etteikö isommatkin tykit käyttäytyisi vastaavalla tavalla, mutta silloin se tykin pomppiminen tuntuu jo rekan hytissä epämukavalta.
 
Jenkit tekivät tuosta mahdollisimman kevyen, jotta niitä voi roudata heidän uudella ropelivehkeellä ja käyttivät tätä varten titaania ja ovat voineet todeta, että keveys on tärkeämpää kuin käyttöiän pituus.
Aah, jos näin on, että nuo eivät kestä pitkää käyttöä, sitten ajatus pitää hylätä. Ajattelin, että nimenomaan titaani jne. kestävät pitkään ja siksi ne on valittu (paitsi siis painon vuoksi).

Samalla myös hinta pomppasi järjettömyyksiin. Tuo hinta on niin korkea, että samaan hintaan saa melkein CAESAR:n.
Totta, mutta CAESARin käyttökulut ovat kovat. Sen sijaan tuon käyttökulut eivät ole. No, suhteellista toki kaikki. Lisäksi epäilen, että CAESAR ei mene kaikkialle minne tuo menee.

Meillä ei ole mitään erityistä tarvetta äärimmäiselle keveydelle tykistön kohdalla, ellei sitten haluta viedä tykistöä juuri sinne missä pommitetaan savimajoja.
Täh? Suomalainen maastohan on paskaa ja vaikeakulkuista. Täällä jos missä tarvitaan keveitä tykkejä, joita on helppo siirrellä. Samalla vetokaluston kokotarve pienenee ja rahaa säästyy siinäkin kun ei tarvitse ostaa jumalattoman kokoisia kuorma-autoja noita vetämään. Eri asia olisi jossain aavikolla, jossa voidaan ajella minne tahansa ja pistää tykki minne tahansa pystyyn.

Myöskin näkisin tiettyjä vaikeuksia hankkia rahoitus noille tykeille, etenkin kun tulee esille mistä ne on tehty ja miksi. Tai sitten se seikka, että noiden tykkien kantama ei pärjää tampellan viimeisimmille tykeille. Esim. Caesar taas voisi olla helpompi perustella, ja aina voi parantaa mahdollisuuksia sillä, että luvataan alustaksi kotimaisen alustan. Mutta isoin valituksen aihe minulla on tuon M777:n hinta. Ei se paino voi olla niin iso ongelma.
Niin, ehkä kotimaisen 155mm kaluston hankinta olisi parempi vaihtoehto. Mutta siinä tulee sitten taas esille se, että melkein kannattaa ostaa samalla sitten kanuunoita (52") pidemmän kantaman saamiseksi. Mikä tavallaan syö idean noista, koska silloin painoa tulee lisää ja toisaalta suurempi kantama melkein tarkoittaisi, että ne pitäisi pistää ylijohdon tykistöön tms. eikä joukkojen mukaan kulkeviksi. Ehkä mieluummin ostaisi sitten jotain kevyempää panssarihaupitsia joukoille ja sitten kunnon pidemmän kantaman kanuunoita ylijohdon tykistölle kuin ottaisi tuollaista "sekasikiötä" joukkojen harteille (raskas, tarpeettoman pitkä kantama, kallis hinta, vaikea liikuteltavuus, jne.)...

Tietysti voi kysyä, tarvitaanko moista edes? Mitäpä jos korvattaisiin operatiivisten joukkojen tykistö kokonaan NEMO:lla ja sitten jätettäisiin vain 120mm krh:t pienemmille joukoille ja ylijohdon tykistö sitten kanuunoita joilla on pitkä kantama? Onko hullu ajatus. Selkeyttäisi tilannetta ja ammushuoltoa joka tapauksessa.
 
Täh? Suomalainen maastohan on paskaa ja vaikeakulkuista. Täällä jos missä tarvitaan keveitä tykkejä, joita on helppo siirrellä.

Ilmakuljetukseen jos mihin tarvitaan kevyitä tykkejä. Ei keveys toki muuallakaan haitaksi ole, mutta veikkaan isompien kuorma-autojen tuovan vähemmän lisäkustannuksia kuin titaanin.
 
Aah, jos näin on, että nuo eivät kestä pitkää käyttöä, sitten ajatus pitää hylätä. Ajattelin, että nimenomaan titaani jne. kestävät pitkään ja siksi ne on valittu (paitsi siis painon vuoksi).

Titaani on kova materiaali, ja eikä siis erityisen sitkeä. Toki on mahdollista, että ase on myös suunniteltu kestämään pitkään, mutta mitään takuita siitä ei ole.

Totta, mutta CAESARin käyttökulut ovat kovat. Sen sijaan tuon käyttökulut eivät ole. No, suhteellista toki kaikki. Lisäksi epäilen, että CAESAR ei mene kaikkialle minne tuo menee.

Toki tuon käyttökulut ovat varmaankin suuremmat kuin hinattavan ja tämän vetoauton, jotakinhan se rekyyli tekee sille alustalle, mutta siitä huolimatta eiköhän tuo SPG:nä ole sieltä halvemmasta päästä. Ja miksi tuo ei menisi sinne mihin M777 menee? M777 kun on hinattava ase, ja CAESAR ei ole. Myös, meillä on metsäteitä vähän väliä, joten miksi pitäisi mennä sinne vaikeimpaan paikkaan, jos ei ole pakko? Lisäksi lisääntynyt kantama auttaa asemien hakemisessa.

Niin, ehkä kotimaisen 155mm kaluston hankinta olisi parempi vaihtoehto. Mutta siinä tulee sitten taas esille se, että melkein kannattaa ostaa samalla sitten kanuunoita (52") pidemmän kantaman saamiseksi. Mikä tavallaan syö idean noista, koska silloin painoa tulee lisää ja toisaalta suurempi kantama melkein tarkoittaisi, että ne pitäisi pistää ylijohdon tykistöön tms. eikä joukkojen mukaan kulkeviksi. Ehkä mieluummin ostaisi sitten jotain kevyempää panssarihaupitsia joukoille ja sitten kunnon pidemmän kantaman kanuunoita ylijohdon tykistölle kuin ottaisi tuollaista "sekasikiötä" joukkojen harteille (raskas, tarpeettoman pitkä kantama, kallis hinta, vaikea liikuteltavuus, jne.)...

Tietysti voi kysyä, tarvitaanko moista edes? Mitäpä jos korvattaisiin operatiivisten joukkojen tykistö kokonaan NEMO:lla ja sitten jätettäisiin vain 120mm krh:t pienemmille joukoille ja ylijohdon tykistö sitten kanuunoita joilla on pitkä kantama? Onko hullu ajatus. Selkeyttäisi tilannetta ja ammushuoltoa joka tapauksessa.

Minäkin näkisin noiden L52 putkien olevan parhaimmillaan ylijohdolla ja siellä ne vapauttaisivat ylijohdolta ne tampellan L39 putket alemmalle tasolle. Lisäksi sitten pansarihaupitseja, jos rahoitus järjestyy.
 
Ei ne 122H63:sen renkaatkaan järin suuret ole. Kuski kun vetää metsässä astetta suuremmalla rekalla kaasu pohjassa epätasaista tietä, niin pomppii koko tykki kumoon. Ei sitä painoa siellä ole takana kuitenkaan kuin vain kolmisen tuhatta kiloa. Sitä on letkassa ajettaessa ollut ilo seurata edessä menevän auton vetämää tykkiä, kun välillä koko laitos liitää ilmassa ja välillä pomppii renkaalta toiselle. Ei sillä, etteikö isommatkin tykit käyttäytyisi vastaavalla tavalla, mutta silloin se tykin pomppiminen tuntuu jo rekan hytissä epämukavalta.

Ehkä auton perässä ei ole suuret. Elämäni dramaattisimpia kokemuksia on liian monta tykkijumppaa vemppamies kiertäen 30 asteen helteessä useana päivänä. Se on iso tykki. Ja isot renkaat. Nuo everstien ja päälliköiden ja ruotuväen kirjoitukset , että 122H63 on kevyimpiä armeijamme käyttämiä tykkejä on pelkkää sieluun käyvää herjausta.
 
Titaani on kova materiaali, ja eikä siis erityisen sitkeä. Toki on mahdollista, että ase on myös suunniteltu kestämään pitkään, mutta mitään takuita siitä ei ole.

Titaani on itse asiassa pehmeämpää kuin teräs...olennaisempaa ymmärtääkseni on että titaanin kiderakenne (samoin kuin alumiinin) ei kestä toistuvaa rasitusta samalla tavalla kuin teräs. Siksi lentokoneet ei kestä ikuisesti (eikä ohjusveneet...).

En tietenkään tiedä miten kestävä tuo M777 sitten käytössä on, mutta voisin veikata ettei tykin painoa pudoteta 10t -> 3t ilman kompromisseja. Miettikääpä itse, ottakaa isukin .308 Tikka ja millä keinoin sen paino saisi pudotettua n. kilon pintaan.
 
M777:llä on tarkoitus korvata M198 haupitseja, joita jenkeillä on sitten sitämukaa kasapäin ylimääräisenä. Jospa ostettais sieltä parhaassa rasvassa olevia ja vähiten ammuttuja pois halvalla. Jenkeillekin se varmaan passaa, kun tietävät kuitenkin mihin suuntaan ne heiltä yli jääneet putket todennäköisemmin sojottavat. :)
 
Army Guide tarjoaa jenkkien M198 määräks 1450 eli sieltä ihan varmasti irtois tavaraa vaikka sen sata kappaletta. Saavat ihan helvetin pihejä olla etteivät myis.
 
Kirosana wikipedia ilmottaisi hinnaksi:
Hinta 527 337 dollaria

Jos noita on myyty somaliaankin niin luulisi että mekin saisimme
 
Norm myynhinnaksi ilmoittaa tuon
 
https://mozayix.com/us-boosts-lebanese-army-capacity-with-donation-of-70-howitzers/

Tuolla mainitaan Libanonille lahjoitettujen 70 M198 haupitsin ja 26 miljoonan kranaatin hinnaks 25 miljoonaa dollaria.

"26 million rounds of ammunition" todennäköisesti sisältää valtaosin kiväärinpatruunoita. Yhden putken läpi ei kuitenkaan ammuta kuin luokkaa tuhansia oleva kappalemäärä kranaatteja. Tykistökranaatin yksikköhintakin on nelinumeroinen luku.

Ihmettelen, minkä takia länsimaista ei jo ole hankitty ylimääräisiksi jääneita vedettäviä 155m tykkejä. Ovatko ne olleet liian huonokuntoisia, ammusjärjestelmältään epäyhteensopivia vai onko jokin muu logistinen syy ollut esteenä?
 
Kirosana wikipedia ilmottaisi hinnaksi:
Hinta 527 337 dollaria
No halvalla tulisi kyllä. Noita vaikka 400 kpl sitten samantien tilaukseen, jos mulla olisi valtuudet päättää. Uudeksi maavoimien tykkikalustoksi tuo ja kaikki vanhat kanuunat ylijohdolle.
 
No halvalla tulisi kyllä. Noita vaikka 400 kpl sitten samantien tilaukseen, jos mulla olisi valtuudet päättää. Uudeksi maavoimien tykkikalustoksi tuo ja kaikki vanhat kanuunat ylijohdolle.

Voi olla vanha hinta. Tuo linkkaamani uutinen on tältä vuodelta joten, jos koko hinta olisi pelkistä haupitseista hinta tulisi 357000€ kappaleelta.
 
Back
Top