Antaa jukkiksen kommentoida, mutta tägätään myös foorumin
@fyysikko mukaan keskusteluun
Niin?
Ihan ensin pitäisi määritellä mitä pystyllä asennolla tarkoitetaan, ellei sitä ole jo aiemmin tehty. Jos nokka laskee koko lennon ajan, mutta kranun nopeusvektorin suunta laskee hieman nopeammin, niin onko nokka silloin pystyssä?
Vai oliko se sittenkin pystyssä jo putkesta ulos tullessaan, ja laskee siitä aina vaan alemmas kunnes osuu maaliinsa. Näin käy jos ammuksen symmetria-akselin suuntaa verrataan horisontaalitason suuntaan.
Sitten pitäisi kertoa puhutaanko pyörivistä rihlatuista putkista ammutuista ammuksista, vaiko sileistä, kuten panssareissa?
Ei ole samanlaisia niiden aerodynaamiset voimat, eivätkä voimien ja varsinkin niiden momenttien vaikutukset.
Pyörivä ammus prekessoi momenttien vaikutuksesta, jolloin ammuksen symmetria-akseli kiertää keskimääräisen asennon suuntaisen virtuaalisen akselin ympäri. Ko virtuaalinen akseli on sitten siinä "pystyssä" asennossa lentoradan suhteen, mutta symmetria-akseli on välillä hieman enemmän ja välillä hieman vähemmän "pystyssä". Ja siinä välissä vinossa myös sivusuunnassa lentoradan suunnan suhteen.
Sileästä putkesta ammuttu siivekkeellinen ammus taas ei prekessoi, mutta paikalliset sääefektit voivat toki silloinkin vaihdella "pystyyden" määrää lennon aikana. Siivekkeet paitsi kääntävät ammuksen asentoa lentoradan suuntaan, myös jarruttavat kääntymisen nopeutta ja siten stabiloivat suuntaa eli vähentävät sen vaihtelua.
Oiskohan tästä:
http://www.jbmballistics.com/ballistics/calculators/calculators.shtml mitään apua ulkoballistiikasta kiinnostuneille?
Lopuksi pitäisi kysyä onko kukaan ollut sateella suoritetussa pitkän matkan (>20 km) tykistön ammunnassa mukana?
Ja jos on niin uskaltaako kertoa tuloksista tarkkuuden suhteen mitään, paljastamatta sotilassalaisuuksia. Luulisi että nestemäisten vesipisaroiden noin 800 kertainen vastus ilmaan verrattuna sotkisi ammunnan tarkkuutta aika paljonkin, mutta kiinnostaisi tietää onko siihenkin joku osannut kokemuksen perusteella jo laatia laskentamentelmiä maaliin osumiseksi? Sadettahan on kuitenin vain alailmakehässä, joten pitkillä ameteilla ammus on pääosan aikaa sateen yläpuolella nesteettömässä ilmassa. Vai onko niin ettei sateella kannata kuvitellakaan saavuttavansa järkevää osumatarkkuutta, eli sateen vaikutus olisi liian satunnainen ja siten ennalta arvaamaton?
Lämpötilan ja ilmanpaineenkin vaikutus nimittäin pitää tunnetusti huomioida, ja niiden vaikutus vastukseen on varmasti todella pientä sateeseen verrattuna.