Mikäli hankitaan liikkuvia tykkejä erityisesti merimaalien torjuntaan niin eiköhän niille hankita myös erikseen siihen tarkoitukseen soveltuvia ammuksia, esimerkiksi tällaisia Katanoita.
En ajatellut, että Katanalla tai Vulcanolla välttämättä tarvisi upottaa sotalaivoja. Niillä ylipäätään on mahdollista osua ja toisaalta kun kranaatit asetetaan räjähtämään esimerkiksi 12-15 m korkeudessa vedenpinnasta niin tuollainen korvetti muuttuu aika hyödyttömäksi välineeksi nykyisessä sodankäynnissä menettäessään mahdollisesti kaikki sensorinsa.
Joskus ajattelin, että nämä villit ehdotukset asejärjestelmien käyttämisestä ihan eri tarkoituksiin kun mihin ne on suunniteltu, kuuluisivat forumin Iltavapaat-osioon. Ukrainassa on kuitenkin tehty juuri niin, ja meidänkin arkistoista paljastui hyvin Mpnet-mäisiä suunnitelmia, joita olen joskus tännekin postaillut. Onhan tämä toisalta keskusteluforum, mutta mahdollisesti moni tietäjä ei taas välitä kirjoittaa hupijuttujen suurelta osin täyttämään sisältöön.
Siis, erilaisia tykillä ammuttavia täsmaseita löytyy nykyisin seuraavilla perusominaisuuksilla:
Meilläkin on käytössä BONUS panssaritäsmäammuksia, jotka eivät oikeasti ole mitään täsmäaseita. Ne lentävät maalin ylle yhtä hyvin tai huonosti, kun "tyhmät" kranaatit. Siksi on tuli tarkkuutettava ensin tavallisilla kranaateilla, jotta kalliit täsmäkuulat eivät mene hukkaan. Nämä sopivat siten ainoastaan paikoillaan olevien maalien tulittamiseen-
Tykki ampuu lähes aina kiertovakavoituvia projektiilejä, joita voidaan rajoitetusti ohjata lisäämällä vastusta lentoradan laskevalla osalla. Tällä pienennetään pituushajontaa, joka on 5-10 kertaa suurempi, kuin hajonta leveyssuunnassa. Sijainnin korjaus tapahtuu INS/GPS periaatteella, joka tarkoittaa inertiasijainnin tarkentamista GPS-signaalin avulla, jos sellainen on käytettävissä. Halpa 1-d metodi, jonka hankintaa meilläkin mietitään. Nämäkin lentorataa ohjaavat karanaatit (tai paremminkin sytyttimet) pitää ohjelnoida ennen putkeen lataamista, joten niilläkin voi kurmottaa ainoastaan kiinteitä maaleja.
Raytheonin ja BAEn EXCALIBUR ammutaan korkealle lentoradalle, josta se laskevalla osalla muuttuu ohjukseksi ja liitää maalin yläpuolelle projektiilista ulkonevien siipien avulla. Sitä voidaan ohjata myös sivusuunnassa, poikkeutusta sallittiin aika paljonkin, numeroita en muista. Sijainnin mittaus/korjaus samoin INS/GPS avulla edellisen ryhmän tapaan, mutta nämäkin ohjelmoidaan ennen lataamista putkeen. Maavoimien tykeistä ei löydy tähän tarvittavaa älyä. Liikkuvia maaleja varten on kehitteillä EXCALIBUR NG, joka on suunniteltu laivatykistölle. Sen repertuaarista löytyy myös kyky osua liikkuvaan maaliin. Tiedossa ei ole, onko kehitystyö valmis ja onko näitä jo toimitettu.
Vielä löytyy laserin avulla lentoradan lopussa ohjattavia ammuksia kuten jenkkien jo käytöstä poistettu Copperhead sekä rysyjen KRASNOPOL. Inertiavoimat vastustavat muutosta, joten tällä tekniikalla pitää ensin osua "tyhmällä ballistiikalla" lähelle maalia BONUS ksen tapaan. Mutta soveltuu laivamaaliinkin, jos valaisu tehdään lennokista.
Maallikkona luulisin, että merisotaan tehty ohjus olisi parempi / vaikuttavampi, kuin tykistökranaatit, jotka eivät välttämättä edes osu suurella prosentilla. Ilmeisesti näin ei ole?
Näinhän asia on ollut aina "gamechanger" hävittäjä Eilatin upottamisesta lähtien 1967. Täällä MpNetissä käytävään keskusteluun on vaikuttanut kolme tai neljä Turunmaa-meritaistelua, jossa on esitetty huomattavan paljon mihinkään perustumattomia mielipiteitä, vaikkapa sirpalekranaattien tehosta hävittäjäluokan vastustajaan. Alla olevasta linkistä voi lukea, millaisiin maaleihin tätä merellistä täsmäammusta on ajateltu käyttää.
SURFACE NAVY ASSOCIATION: Paul Daniels of Raytheon is a bit miffed. Yesterday, prominent defense commentator Loren Thompson wrote an article in Forbes extolling the technology Daniels works on, precision-guided cannon shells — particularly the products of BAE Systems. But Daniels doesn’t work...
breakingdefense.com