Kyllä ne vielä menevät jonkun aikaa kunhan ammuttavaa on. Minusta meidän pitäisi ehdottomasti lisätä stand-off kantamaa, koska tarkkuutta on enemmän uusissa järjestelmissä jolla tuo on mahdollista.
Ne 122mm haupitsit on pakko pitää palveluksessa koska ei ole varaa korvata niitä kun K9-hanke on päällä. Se on kyllä tunnustettukin erinäisissä kirjoituksissa että sen tykistön suurin ongelma on lyhyt kantama, eikä käytettävyys sinänsä.
Suomen malli on rahojen puutteessa jotenkin lisätä tykistömme selviytymiskykyä ja 122mm osalta kustannustehokkain tapa on hajauttaa ne tykit. Se vähentää tappioita, mutta tekee tykistön patteristojen käytöstä taisteluosaston puolustuksessa konstikasta. Koska patteristo on hajasijoitettuna ja kantama on vain 14 km, ei voida ampua koko vastuualueelle kaikilla aseilla. Toinen ongelma on tykkien liikkuvuuden puute, joka lisää tappiota kun on paljastuttu ammunnan jälkeen.
Tästä oli aika hyvä kirjoitus aikanaan S&S lehdessä, jossa aselajin hyvin tunteva res-upseeri pohdiskeli uutta taistelutapaa tykistön näkökulmasta. Se on parempi kuin vanha, mutta ei mikään pelastaja.
Jos RakH 89 on käytössämme julkisten lähteiden mukaan 36 kpl, niin meinaatko että samaa määrää HIMARSia ei voitaisi hankkia raketteineen? Varmasti 24 kpl riittäisi sekin hyvin, koska kantama on huomattavan suuri ja tarkkuus erinomainen.
Näen tarpeemme siten kun vertaan niitä vastustajan kaluston kehitykseen ja tykistön kapasiteetin kasvuun maailmalla. Kaikki tähtäävät lännessä 155mm ja 227mm kaliiperien tykkien ja raketinheittimien osalta A. kantaman kasvattamiseen jatkuvasti ja B. tarkkuuden ja nopeuden lisäämiseen tulitoiminnassa. Tämän tulisi näkyä myös meillä, koska naapuri kehittää myös näitä kykyjään.
Jalkaväen rooli on taistella lähellä, mutta ei tykistön kannata tehdä samoin, se on typerää kun vastapuolella on enemmän tulivoimaa. Pitää pysyä etäältä ja ampua suojasta tarkasti ja tappavasti. GMLRS voi ampua turvallisemmin omien joukkojen ylitse ja jalkaväen ei tarvitse vetäytyä niin kauas koska asejärjestelmän tarkkuus on erinomainen. Se nopeuttaa taistelua ja tulituen saamista sekä vaikuttamista viholliseen.
Jos tykistö ja raketinheittimistö näyttelee meillä niin tärkeää roolia kuten on sanottu, on kyse valinnoista. Meillä oli rahaa hankkia ne paketit M270A1 laveteille ja rahaa olisi myös halvempiin M142 alustoihin ja ohjuksiin. Koska näiden järjestelmien kantama ja tarkkuus (lue ulottuma ja vaikuttaminen) ovat huomattavasti paremmat kuin BM-21 ja ja vastaavien 122mm alustojen, ml. 160mm raketit, ei rakettajakaan tarvita tuhatmäärin saamaan sama vaikutus.
GMLRS-AW hyökkää lähes pystysuoraan ja sillä voidaan tuhota rakennuksia helposti myös ake:ssa. Lisäksi raketeissa on airburst mode, eli ne voidaan ilmaräjäyttää joka tehostaa vaikutusta huomattavasti.
Koeammunnoissa, suomessa mainittiin että yksi GMLRS-AW sirpaleraketti sisältää 80 000 tungsten-kuulaa erikokoisina ja muotoisina. Osa niistä läpäisee kevyet kuljetusvaunut ja BMP:t ja osa tappaa pehmeät maalit kuten ajoneuvot sekä ihmiset. Luotisuojaliivit ja kypärät suojaavat heikosti tai ei ollenkaan tungstenia vastaan.
Jos et ole nähnyt tätä GMLRS-AW testivideota, niin katso allaoleva: