Ukrainan konflikti/sota

Aivan karmeista lähtökohdista ovat laittaneet hanttiin hienosti mutta täytyy sekin voida ääneen sanoa että virheitä on matkan varrella tehty ja niistä pitää yrittää täällä oppia siinä missä onnistumistakin

Tässä kyllä täytyy sanoa että itseäni harmittaa aivan helvetisti tämän langan paska taso. Ei se nyt ihan niinkään voi olla että Ukraina ei kykene strategisella saati taktisella tasolla virheisiin ja jokainen sellaisista ääneen puhuva leimataan heti joksikin ryssän kätyriksi.

Haluisin myös muistuttaa että ne meidän ukrainalaisia erityisolosuhteita ymmärtämättömät idiootit ammattisotilaat ovat nyt kelvanneet kuitenkin ukrainankin asevoimia kouluttamaan. Toki sekin on asia joka olisi pitänyt aloittaa jo aika päiviä sitten koska neukkulan peruilta olevista asioista pois oppiminen ei ihan hetkessä tapahdu.

Nyt täällä sitten ihmettellään videoita joissa M777:t ovat rivissä pellolla ja yritetään porukalla keksiä millaisilla erityisolosuhteilla tuokin selitetään meillä käytössä olevaa hajauttamista paremmaksi.

Ei näin.

Tämä ketju keskittyy valtaosaksi Ukrainan tapahtumien seurantaan eli mitä siellä tapahtuu parhaillaan.

Ukrainan sodan havainnoista ja opetuksista on sitten oma ketjunsa, joka on huomattavasti lyhyempi ja antaa tilaisuuden keskustella sodan tästä puolesta:

https://maanpuolustus.net/threads/ukrainan-sodan-havainnot-ja-opetukset.3711/

Ainakin näin olen itse kohdellut näitä kahta ketjua.

Kaikki ei yksinkertaisesti mahdu yhden ja saman ketjun alle. Toisaalta tämän "Ukrainan sota" -ketjun luonteen takia pidemmät, analyyttisemmät viestit hautautuvat nopeasti uutisvirran alle. Ne pitäisi mieluummin kirjoittaa esim. tuohon toiseen ketjuun, niin eivät jää unholaan.

Toki joku voi olla sitä mieltä että Ukrainan sodan ajankohtaisten tapahtumien seuraaminen ketjun muodossa on ajanhukkaa, koska samat tiedot voi käydä lukemassa Twitterissä tai Telegramissa (joiden viestien jakaminen ja kommentointi muodostaa valtaosan tämän ketjun sisällöstä). Onko tämä ajanhukkaa, se riippuu siitä miten kukakin asian kokee.
 
Viimeksi muokattu:
En ole seurannut kuin nyt isomman hyökkäyksen alettua, mutta eikös 2014 jälkeen Ukraina ole vahvistanut puolustusta? Näin ainakin olen käsittänyt. Oliko niin että azovin joukot perustettiin -14 jälkeen? Tarkoitat ilmeisesti että paljon enempi olisi pitänyt tehdä ja valmistautua torjumaan isompi hyökkäys, panostaa sillat valmiiksi, tehdä miinoitukset jne? Se meni kyllä perseelleen.


Joko Ukraina sai niitä rypäleitä himarsiin? Eikös niitä pitänyt tulla atacms ja sitten niitä pienempiä?
Käytännössä vapaaehtoiset taistelivat 2014 jälkeen ja Azov mm siirrettiin Ukrainan vakituiseksi armeijaksi. Yleistä asevelvollisuutta ei käynnistetty uudelleen eikä juuri armeijan varustamista käynnistetty.
 
Suurenmoinen strateginen onnistuminen olisi ollut laittaa asevoimat 2014 jälkeen sellaiseen iskuun että venäjä olisi jättänyt kokonaan hyökkäämättä.

Satoja tuhansia kuolleita ja puoli maata ammuttu paskaksi ei kyllä ole minkään tasoinen onnistuminen.

Meiltä esimerkiksi löytyy vahvat ilmavoimat, kaukovaikutuskykyä, panssarintorjuntaa, iskussa oleva panssariase yms ihan omasta takaa ilman että Saulia olisi tarvinnut laittaa hattu kuorassa maailman kiertueelle siinä vaiheessa kun tankit ajelevat vaalimaan puomin läpi. Ja tämä varautumatta jättäminen siis tilanteessa jossa ryssä oli jo varastanut osan maasta. Varsinainen onnistuminen tosiaan...
Tuo on se mihin puolustusvoimia tarvitaan, ettei sotaa koskaan tulisi ja nyt NATO on osa sitä ennalta ehkäisyä.
 
Käytännössä vapaaehtoiset taistelivat 2014 jälkeen ja Azov mm siirrettiin Ukrainan vakituiseksi armeijaksi. Yleistä asevelvollisuutta ei käynnistetty uudelleen eikä juuri armeijan varustamista käynnistetty.
Tämä.👆🏻
Länsi koulutti Ukrainan armeijaa mutta reserville ei tehty ymmärtääkseni mitään, sitä ei siis käytännössä ollut.
Myöskään korruption kitkemistä armeijan rahoituksessa ei otettu kunnolla työn alle.
Osittain varmasti ryssän kätyreiden vastustuksesta. Täytyy muistaa että niitä on ollut ja on valitettavasti edelleenkin paljon enemmän Ukrainassa mitä pystymme käsittämään.

2022 Helmikuussa jouduttiin sitten vetämään riveihin kokkia tai taksikuskia ilman koulutusta tai jollain pikakurssilla.
 
Verboven ja Novoprokopivkan välillä ryssä on tehnyt paikallisia hyökkäyksiä ja edenneet hiukan. Suhteellisen jumissa tuo keskusta siis. Käsittääkseni Ukraina taasen on pyrkinyt leventämään murtokohtaa sivustoilta. Samoin Bakhmutin pohjoispuoli on tiukasta ryssällä.

Zaporizha front: bad news for Ukrainians from Verbove, 2 successful Russian counterattacks, one started on the 12th between Novo and Verbove, and one to the west of Verbove presumably today which has taken over some trenches at the village entrance

Bakhmut front: here too, Russian advance in the Orykhovo Vasilivka area should be noted, referable to the 13th, Russian attack under Ukrainian artillery
 
Tämä.👆🏻
Länsi koulutti Ukrainan armeijaa mutta reserville ei tehty ymmärtääkseni mitään, sitä ei siis käytännössä ollut.
Myöskään korruption kitkemistä armeijan rahoituksessa ei otettu kunnolla työn alle.
Osittain varmasti ryssän kätyreiden vastustuksesta. Täytyy muistaa että niitä on ollut ja on valitettavasti edelleenkin paljon enemmän Ukrainassa mitä pystymme käsittämään.

2022 Helmikuussa jouduttiin sitten vetämään riveihin kokkia tai taksikuskia ilman koulutusta tai jollain pikakurssilla.
Niin, näitä Ukrainan sankareita tuli tavattua mm Oberammergaussa kurssilla eli armeijan nykyistaminen oli käynnissä, mutta muutos aivan liian hidas.
 
Ymmärtääkseni varsinaisia ilmastointeja on länsivaunuissakin laitettu pääasiassa vain modauksiin jotka on tilattu Afganistanin operaatioon tai vastaavaan ympäristöön.
Voisin kuvitella, että ne ilmanalat missä ryssät yleensä kuvittelevat toimivan antaisivat enempi aihetta lämppärille. Sitä meinaan tarvitaan usein jopa kesäaikaan, jos yöllä pitää istuskella siellä vaunussa, puhumattakaan talvikausista. Mun silmään se purkki näyttääkin lämmityslaitteen kennolta. Eli kennossa kiertää lämmin jäähdytysneste ja ilma puhalletaan siitä läpi ja tuodaan puhallusräppänöille. Autoissa tuo kenno on yleensä jossain kojelaudan sisällä, pelkääjän puolella. Tankeissa ei ole tarvetta piilotella kamaa mihinkään vaan kaikki pultataan tohon pintaan.
 
Käytännössä vapaaehtoiset taistelivat 2014 jälkeen ja Azov mm siirrettiin Ukrainan vakituiseksi armeijaksi. Yleistä asevelvollisuutta ei käynnistetty uudelleen eikä juuri armeijan varustamista käynnistetty.
Niin paljonkos miehiä ukrainan armeijassa oli 2022? Ukrainan armeijassa oli 2022 yli 200 000 miestä aseissa. Ukrainan armeija oli venäjän hyökkäyksen alkaessa ammattiarmeija, jossa vielä toistona oli yli 200 000 miestä. Tuo ei oikein täsmää väitteesi "käytännössä vapaaehtoiset taistelivat 2012 jälkeen" kanssa.

Tuo väitteesi, ettei "armeijan varustautumista juuri käynnistetty" on täyttä huuhaata. Ukrainan armeijaa on merkittävästi kehittetty vuosien 2014-2022 välillä. Asiasta on helppo etsiä tietoa googlella. Tosin nyt täälä on valloilla tuo "kaikki mitä ukraina tekee on paskaa" narratiivi.

2014 vs. 2022 Ukraine’s improved but still longshot odds of withstanding a full-fledged Russian invasion1/19/2014-vs-2022

Tuo asenteesi, että kaikki mitä ukraina tekee on paskaa, on varsin raskas. Sekin ettei suomalaista reservin upseeria ukrainassa laitettu koulutustaan vastaavaan tehtävään saattoi joutua myös siitä, ettei tästä kyseisestä henkilöstä ollut oikeasti muuhun, kuin keittäjäksi. Muutenkin perusteellisemman keskittymisen sijaan vallalla on pika-analyysien tekeminen twitter-videoista, vaikka esim ukrainan sodan toisessa ketjussa asiaa olisi perin pohjin jo käsitelty. Silti mielikuvien perusteella aletaan väittämään asioita todeksi, vaikka jokainen asiaan syvemmin perehtynyt tietäisi tämän "totuuden" olevan huuhaata. Joidenkin sodan ensimmäisten päivien Kiovan videoiden perusteella ei tule tehdä laajoja johtopäätöksiä Ukrainan armeijan kokonaistilanteesta sodan syttyessä. Vastaako nuo videot esim. sodan syttyessä itään sijoitetun ammattisotilainen 93rd mech brigaden tilannetta?
 
Viimeksi muokattu:
Ei se venäläisten yhteistoiminta kentällä näytä pelaavan yhtään sen paremmin ja hyvä niin. Minusta Ukraina ei kuitenkaan noita isompia puskuja ole yrittänyt kuin muutamia yrityksiä ja pienemmällä kalustomäärällä ja oppivat jo niistä. Ilman ilmaylivoimaa noilla kentillä eteneminen on suoranaista itsemurhaa.

Venäläinen tulee tälläkertaa sentään turvavälit huomioiden, mutta ei tuo panssareiden käyttö oikein toimi valmistautunutta vihollista vastaan.
Jotenkin panssarivoimista on jäänyt kuva vähän sellaisena ratsuväkenä. Niin kauan kun sota on liikkuvaa se toimii, mutta ei oikein valmisteltuja asemia vastaan.
En nyt väitä, että tuolla toimisi puhdas jalkaväkikään. Ehkä tässä nyt ollaan vaan pattitilanteessa.

Mieleen tulee Otto Cariuksen kertoma tilanne johon hän olisi halunnut mennä parilla vaunulla, mutta ylempi taho keskitti isomman osaston. Seurauksena oli sekasortoa ja useamman vaunun tappiot.
 
Tulee tuota Israel ketjua lukeneena miettimään, että vaikka ryssä tietenkin aivopesee noita kersoja ja ei varmasti kovin hääppöisesti kohtele, niin luultavasti sentään saavat ruokaa, eivätkä järjestäen joudu ryssien raiskaamaksi nämä "evakuoidut" ukrainalaislapset. Toki varmaan sotatoimialueella ovat jo joutuneet ryssän sotilaiden toimesta monikin. Että jotain positiivista siltä osin sentään. Pahemminkin voisi olla.

Mikähän tuossa on ryssän tavoitteena oikein? Miksi tekee tuota edes? Onko ajatus aivopestä ne kaikki? Vai tienaako joku tuolla bisneksellä rahaa ryssälässä, että noita lapsia "evakuoi" ja "sijoittaa" jonnekin? Vai voiko siellä olla joku kieroutuneen humanismin ripe olemassa jollain, joka ajattelee, että tekee hyvää viedän nämä lapset pois tuolta sotatoimien läheisyydestä? Joku tuossa takana on. Olisi kiva ymmärtää, mikä.
Pitäisin mahdollisena/todennäköisenä, että lasten avulla myös kiristetään tietoja vanhemmilta. Ukrainan joukkojen liikkeet jne.
 
Sekin ettei suomalaista reservin upseeria ukrainassa laitettu koulutustaan vastaavaan tehtävään saattoi joutua myös siitä, ettei tästä kyseisestä henkilöstä ollut oikeasti muuhun, kuin keittäjäksi.
Sama mies kouluttaa tällä hetkellä varusmiehiä, joten ei hänestä 3 vuotisen upseeriopintojen jälkeen ole kuin keittäjäksi olet oikeassa eikä kukaan kouluttaja Suomessa osaa mitään.
Ukrainalla oli muutamia hyviä prikaateja helmikuussa 2022, mutta suurin osa joukoista ei ollut niin loistavia sekä kunnolla varustelemattomia. Toki sama ongelma on Suomessa mm. paikallisjoukoilla.
Sotatarviketeollisuus ei ollut kunnolla käynnistynyt eikä edelleenkään ole, toki nyt käytävällä sodalla on osansa siinä.
Reservien kouluttaminen ja alueellisten joukkojen perustaminen oli tekemättä ja ne perustettiin kiireellä maaliskuussa -22.
 
Tuo väitteesi, ettei "armeijan varustautumista juuri käynnistetty" on täyttä huuhaata. Ukrainan armeijaa on merkittävästi kehittetty vuosien 2014-2022 välillä. Asiasta on helppo etsiä tietoa googlella.
Jos lähes nollasta lähtee niin pienikin kehitys on parannusta.
Tuosta sinun linkistäsi..raportti tammikuulta 2022.

Kyiv has struggled to institute reforms with multiple aims:

Synchronizing its army organization principles with NATO countries,
Quickly raising the operational capabilities of its troops at the line of contact with Russian-backed forces in the Donbas, and
Creating an army that can withstand a Russian invasion.
 
Minä olen aina skeptinen kun näen erilaisia kuvaajia, koska ei ole tiedossa, mihin dataan ne perustuvat. Pari twitter-tiliä kommentoi näitä tykistön laukauksia per päivä -kuvaajia, väittävät että perustuvat dataan joka on hyvin puutteellista:

this is complete nonsense. but worse, UA telegram has picked it up, so we now have a foreign hypelord raising the hopes of an entire nation because... vibes


-

Tässä toinen:

Essentially all attempts to quantify Russian and Ukrainian shell expenditure have extremely serious deficiencies. The attempts below are no different. The underlying data is of such poor quality that it is essentially impossible to extract a meaningful quantitative result.

I'll be blunt and just say that most of the sources used for the data in the analysis above are straight bullshit



-

Tässä Andrew Perpetuan näkemys (toki kommenteissa huomautetaan että tytärammuksia vapauttavat kranaatit eivät jätä niin selvää jälkeä kuin perinteinen HE-kranaatti):

I hate to tell you like this, but Ukraine is not shooting more shells than Russia.

Tree math. he who has more trees has more shells.



-

Kuten sanottua, olen skeptinen kaikenlaisia kuvaajia kohtaan, jos en tiedä, mihin dataan ne perustuvat. Toisaalta numerot ja kuvaajat ovat kiinnostavia, joten niiden jakaminen ja lukeminen on aina mielenkiintoista - kunhan ei oleta että ovat välttämättä oikein.

Tässä on tykistöaiheeseen RUSI:n artikkeli. Sinällään nuo päivittäiset ammusmäärät voivat olla uskottavia jos ne on Ukrainan armeijan antamia lukuja, moderneilla vastatykistötutkilla kyllä pystyy laskemaan ammusten käyttömäärän molempien osapuolten osalta ja siltä osin seuraamaan tilanteen kehittymistä.

 
Tuo väitteesi, ettei "armeijan varustautumista juuri käynnistetty" on täyttä huuhaata. Ukrainan armeijaa on merkittävästi kehittetty vuosien 2014-2022 välillä. Asiasta on helppo etsiä tietoa googlella. Tosin nyt täälä on valloilla tuo "kaikki mitä ukraina tekee on paskaa" narratiivi.

2014 vs. 2022 Ukraine’s improved but still longshot odds of withstanding a full-fledged Russian invasion1/19/2014-vs-2022

Tuossa linkittämässäsi artikkelissa mainitaan haasteina:

"Kyiv has struggled to institute reforms with multiple aims:

  • Synchronizing its army organization principles with NATO countries,
  • Quickly raising the operational capabilities of its troops at the line of contact with Russian-backed forces in the Donbas, and
  • Creating an army that can withstand a Russian invasion."

Tuo aikalailla alleviivaa kritiikin yhdellä lauseella. Jokuhan päästi Krimiltä, sieltä loogisimmasta suunnasta, kärjet lähes Mykolajiviin saakka...
 
Back
Top