Ukrainan konflikti/sota

Nähtävästi muistin väärin, toki asia oli pinnalla kun Ukrainan kerrottiin saaneen JDAM-pommeja (ei ollut puhetta liitopommeista).
Eikös Ukraina sitten loppujen lopuksi saanut upouusia JDAM-ER:iä, eli siivillä varustettuja liitokykyisiä JDAMeja? Boeing oli kehittänyt tuota konseptia parikymmentä vuotta yhdessä Korean ja Australian kanssa vaikka USAn asevoimat eivät olleetkaan olleet siitä kiinnostuneita ennen tätä vuosikymmentä.
Liitopommien osalta "turvaetäisyys" on selvästi suurempi, taitaa olla niin suuri että ei tarvitse pelätä ilmatorjuntaa.

JOS oletetaan että Venäjän pommit olisivat suorituskyvyltään jotain tämän kaltaista, silloin on selvää miksi niitä olisi alettu käyttämään enemmän ja enemmän.

Ovatko jokainen kitti sitten liitopommeja vai onko osa pelkästään ohjautuvia? Oletan että ohjaussiivekkeet toisivat aavistuksen lisää ulottumaa perinteiseen rautapommiin verrattuna, mutta ei läheskään saman verran kuin liitopommin siivet.
UMPK on siivekäs ohjautuva liitopommikitti. Hyvin vastaava kuin JDAM-ER siis, ilmeisesti myös kantamaltaan. En tiedä onko venäläisillä muita satelliittipaikannukseen perustuvia kittejä edes olemassa.
 
Tämä ilmavoimien käyttä tykistön korvaajana on varmasti nähty sotapeleissä, jenkeillä on kuitenkin hyvin realistinen käsitys siitä mitä ryssällä on käytettävissä. Tätä strategista reserviä on ihan selkeästi hillottu sitä mahdollista Ukrainan läpimurtoa ajatellen ja osittain tämä on ollut taatusti Ukrainankin tiedossa. Näin se eteneminen on pitänyt hoitaa IT:n suojissa. Tykistöä on kulutettu huolella loppuun joten puttelille jäi ainoaksi mahdollisuudeksti toteuttaa hyökkäys ilmavoimien tuella. Ehkä tässä on kokoajan odoteltu sitä hetkeä että ne ilmavoimat tulee peliin mukaan ja saadaan tuhottua.

Tilanne on näyttänyt hyvinkin tasapelille ja se ei ryssälle sovi. Jatkuvat tappiot on sillä tasolla että Ukraina on jotenkin saatava pakotettua antautumaan ja sitähän tuossa hyökkäyksessä nyt yritetään. Yritys tuskin oli yllätys ja siksi nyt nähdään noita satoihin kohoavia tankki ja ifv tappioita sekä noiden lentokoneiden tippumisia. Hekot oli varmasti se ensivaste mutta ne tuhoutui kentille. Jotenkin mystisesti ATACMS isku sattui juuri hyökkäyksen aattona, näin jälkeenpäin voiis jopa epäillä ett tuota odotettiin ja kytättiin että kalusto tulee kentille hyökkäystä varten.

Lainasin RUSI:n eilisen artikkelin, mutta poimin siitä tykistöä käsittelevän tekstin tähän:

Sufficient ammunition to sustain this rate of fire is not going to be forthcoming as NATO stockpiles deplete, and production rates for ammunition remain too low to meet this level of demand. On the Russian side, by comparison, production has turned a corner. Not only is Russian domestic ammunition production rising rapidly, but new ammunition production is being supplied from Iran, North Korea and other states. Bottlenecks in spare barrels and other critical parts will prevent Russia from establishing fires dominance for the next quarter, while NATO production should increase later in 2024, but for a while Ukraine faces the challenge of maintaining Russian attrition without an abundance of artillery.

Täälläkin on mietitty, mikä on ryssän tykistön tilanne.

RUSI:n Jack Watling kirjoittaa tuossa että ammustuotantoa olisi saatu kasvatettua, samalla kun ammuksia tuodaan mm. Iranista ja Pohjois-Koreasta, mutta (ainakin toistaiseksi) rajoittava tekijä tykistön käytölle olisi varaosatuliputkien (spare barrels) määrä sekä muut kriittiset osat. Eli kova kulutus, ei ole kyetty vastaamaan siihen varaosien muodossa.

Hän arvioi tämän estävän tykistön ylivoiman saavuttamisen ainakin "seuraavan neljänneksen aikana", oletan että tarkoitetaan Q4/2023 eli tämän vuoden loppuun asti.
 
Viimeksi muokattu:
Ovatko jokainen kitti sitten liitopommeja vai onko osa pelkästään ohjautuvia? Oletan että ohjaussiivekkeet toisivat aavistuksen lisää ulottumaa perinteiseen rautapommiin verrattuna, mutta ei läheskään saman verran kuin liitopommin siivet.
Vaikka venäläiset perinteisesti tarkkuuden osalta eivät olekaan niin justiinsa, niin liitopommien kohdalla ohjautumattomuus tuottaisi todennäköisesti niin epätarkkaa toimintaa, ettei sitä voi hyväksyä edes ryssä. Mikä sitten onkaan tarkkuus, mutta tuskin yhtä pitkälle vietyä kuin JDAMeissa. Epätarkkuutta taas voi kompensoida isolla pommilla. Kunhan tarpeeksi moni pommi osuu hyväksyttävälle etäisyydelle, niin ryssä on tyytyväinen. Näin siis riittäisi suhteellisen edullinen ja helposti tuotettava ratkaisu pommien varustamiseksi.
 
Britannian puolustusministeriö käsittelee perjantain tiedustelupäivityksessään iskuja, jotka Ukraina teki tiistaina Venäjän lentotukikohtiin miehitetyissä Berdjanskissa ja Luhanskissa.

Venäjälle koituneiden vahinkojen laajuutta ei ole vahvistettu. Brittitiedustelu pitää kuitenkin todennäköisenä, että Ukrainan väite yhdeksän venäläishelikopterin tuhoutumisesta pitää paikkansa.

Ukraina on vahvistanut käyttäneensä iskuissa ensimmäistä kertaa Yhdysvalloilta saamiaan pitkän matkan Atacms-ohjuksia.

Ukrainan hyökätessä Venäjän puolustus on tullut yhä riippuvaisemmaksi helikopterien tarjoamasta ilmatuesta, sillä tähän mennessä Venäjä ei ole kyennyt brittitiedustelun mukaan järjestämään riittävän hyvin lähi-ilmatukea lentokoneita käyttäen.

Iskujen toisena kohteena ollut Berdjanskin lentokenttä toimi ensisijaisena operatiivisena tukikohtana ja logistiikkakeskuksena etelärintamalla taisteleville venäläisjoukoille.

- Jos tiedot vahvistuvat, näillä menetyksillä on erittäin todennäköisesti vaikutusta sekä Venäjän kykyyn puolustautua että sen kykyyn lähteä uusiin hyökkäyksiin tällä akselilla, sotilastiedustelu arvioi.

Lisäksi tämänhetkisellä tuotantotahdilla ilma-alusten korvaaminen on Venäjälle vaikeaa lyhyen ajan sisällä.

Brittitiedustelu arvioi menetysten lisäävän todennäköisesti myös painetta, joka kohdistuu Venäjän armeijan lentäjiin ja kalustoon. Ensin mainitut kärsivät "lähes varmasti" taisteluväsymyksestä ja lentokalustoa puolestaan vaivaavat huoltoon liittyvät vaikeudet sodan jatkuessa odotettua pidempään.

- On olemassa realistinen mahdollisuus, että tämä isku pakottaa Venäjän jälleen kerran sijoittamaan uudelleen operationaaliset tukikohdat sekä komento- ja kontrollikeskittymät kauemmas etulinjasta. Tämä kasvattaa logististen ketjujen taakkaa, brittitiedustelu kertoo.


IS
 
Tämän mukaan "brittitiedustelu" vahvistaa Venäjän menettäneen "vähintään 14 kpl koptereita" Berdyanskin ja Luhanskin sotilaslentokenttien ATACMS-iskuissa.

Näinköhän? Tuossa ylempänä @Coffee Man lainaamassa tekstissä ei puhuta mitään määrästä, ainoastaan sanotaan että Ukrainan ilmoittama 9 kpl "pitää todennäköisesti paikkansa".

Otetaan tämä varalta talteen mutta suhtauden epäilevästi että onko näin sanottu ja vaikka olisikin, kyseessä lienee "anonyymi lähde".

During the first use of ATACMS, UK intelligence confirms that 14 helicopters were destroyed in Berdyansk and Luhansk

https://t.me/couch_iu/45179

Telegram-linkin takaa löytyvän tekstin käännös:

"During the first use of ATACMS, the Russians lost at least 14 helicopters in Berdyansk and Luhansk," — British intelligence

 
Viimeksi muokattu:
Eilen laitettu ryssää pinoon oikein urakalla, taitaa olla kovimmat tappiolukemat örkkien, tankkien ja AFV:n osalta koko sodan ajalta:


Katso liite: 85541
Jos nämä lukemat ovat edes sinne päin ja tappiot ovat syntyneet enemmän tai vähemmän epätoivoisissa hyökkäyksissä, oma paras arvaukseni on, että tämä on merkki siitä että ryssä on aikamoisessa sillassa ja paniikkia pukkaa.

Talous sakka, kranaatit tai ohjukset loppu, tykistö loppu, rintamat sortumassa, talvivarusteet puuttuu tai mikä lie. Mutta sodalle haetaan nyt epätoivoisesti ratkaisua tai edes tulitaukoa hinnalla millä hyvänsä sillä mitä on. Ennen kuin koko systeemi kaatuu.

On 55 tankkia ja 120 panssaroitua ajoneuvoa päivässä sen luokan tappio että sitä on vaikea edes käsittää.
 
Jos nämä lukemat ovat edes sinne päin ja tappiot ovat syntyneet enemmän tai vähemmän epätoivoisissa hyökkäyksissä, oma paras arvaukseni on, että tämä on merkki siitä että ryssä on aikamoisessa sillassa ja paniikkia pukkaa.

Talous sakka, kranaatit tai ohjukset loppu, tykistö loppu, rintamat sortumassa, talvivarusteet puuttuu tai mikä lie. Mutta sodalle haetaan nyt epätoivoisesti ratkaisua tai edes tulitaukoa hinnalla millä hyvänsä sillä mitä on. Ennen kuin koko systeemi kaatuu.

On 55 tankkia ja 120 panssaroitua ajoneuvoa päivässä sen luokan tappio että sitä on vaikea edes käsittää.
On se aika rajua jos miettii että 4 osa Suomen Leopardista menisi päivässä. Mutta se on meidän onni se että noin kävi.
 

USA antamassa Israelille Ukrainaan tarkoitettuja tykistökranaatteja​

Kyseessä ovat 155 mm:n kranaatit.


Yhdysvaltain puolustusministeriö aikoo lähettää Israelille kymmeniä tuhansia 155 mm:n tykistökranaatteja, jotka oli tarkoitettu Ukrainaan, kertoo uutissivusto Axios.

Israelin puolustusministeriö sanoo tarvitsevansa kiireellisesti kranaatteja valmistautuessaan maahyökkäykseen Gazaan sekä mahdolliseen sodan eskaloitumiseen Israelin ja Libanonin rajalla.

Pentagonin mukaan ammusten antaminen Israelille ei vaikuttaisi välittömästi Ukrainan kykyyn taistella Venäjää vastaan.

– Olemme varmoja, että voimme tukea sekä Ukrainaa että Israelia heidän puolustustarpeidensa suhteen, Pentagonin tiedottaja, prikaatinkenraali Patrick Ryder sanoi.

Ukrainaan tarkoitetut ammukset ovat osa Yhdysvaltain asevarastoa, jota säilytetään Israelissa.

Vain Yhdysvaltain armeijalla on pääsy ammusten varastointipaikoille. Maiden välisen sopimuksen mukaan Israel voi kuitenkin käyttää niitä Yhdysvaltojen luvalla.
 
Videota eilisestä tulimyrskystä. En tiedä mitä helvettiä tuo letka tekee, mutkan ukrainan asemien edessä? Ja ryssän jalkaväki keskellä peltoa.. Helppo uskoa tappiolukuja jos meininki on useamman kerran tämmöistä.
Nähdäkseni kärjessä menee raivausvaunu jossa levy, koska urasta tulee leveä. Sen perässä pari samanlaista varalla, koska seuraavat perässä silmukassa takaisinpäin. Muut vaunut pysähtyvät ja jalkaväki jalkautuu tuossa. Sitten kakkososassa tulee rypälettä niskaan ja lähes kaikki on siinä vaiheessa paskana.
 
Ryssien romurallia adviivkassa, näin kerrotaan. Aikamoista.

On tuo meno ihan päätöntä. Ei voi ymmärtää. Välillä ryssä etenee puoli kilometriä, hirveillä tappiolilla, ja seuraavaksi joutuu taas peräänytymään, yhtä hirveillä tappiolla.

Tuo maa ei tule koskaan lopettamaan tätä, ennekuin se lopetetaan muun maailman toimesta. Tuo on niin vitun sairas kansa ettei voi sanoin kuvailla.
 
Viimeksi muokattu:
Voi tosiaan olla, että suurin osa tappioista Avdiivkan suunnalta. Samaa mieltä myös tämä ukrainalainen aktiivisotilas. Ryssällä on kuitenkin myös Svatoven suunnalla koko ajan enemmän tai vähemmän rautaa tulessa joten sieltä varmaan myös osa.

Ilman tätä Kriegforscherin kommenttia ajattelisin että luvuissa on useiden päivien häntiä reilusti. Mutta tietää mistä puhuu.

Niitäkin varmaan on jonkin verran mutta vaikuttaa siltä että eilinen oli koko sodan menestyksekkäin tulimyrsky.

Täysin noviisit ryssät purkeissa epäpätevien komentajien johdolla kuittaamassa Shoigun lokakuun lupausta. Vastassa Ukrainan 1.5 vuodessa voittamaton Avdiivkan ryhmittymä (varmasti viime päivinä tuotujen reservien vahvistamana), tuhansittain panssarimiinoja, FPV-droneja, PST-ohjuksia ja lännen tykistö takalinjoilla. Uusimpana lisänä nuo panssarimiinoja kuljettavat kauko-ohjattavat autot, joilla Ukraina pystyy huomaamatta ja tarkasti laskemaan miinoja suoraan ryssätankkien raivaamille "turvallisille" urille.

Kriegsforcher kommentoi muutama päivä sitten, että tykistö ja PST-ohjukset tekevät Avdiivkan seudulla edelleen isoimman tilin (ei FPV-dronet).

Lisää materiaalia varmasti tulossa. Slava Ukraini!
 
Avdiivkan alueelta tullu enemmän kuvamateriaalia pihalle ja nuo ryssien tappiot yksistään tuolla sektorilla on ollu aivan järjettömät ja taistelut kaikesta päätellen ollu täysin ykspuolista teurastusta. Ja nyt pitää huomioida että tuo ei tosiaan oo se ainoo alue missä ryssät hyökkää, samaa settiä niin Verboven, Staromaiorsken, Novomikhailovkan, Bakhmutin ja Kupjanskin alueilla joskin pienemmässä mittakaavassa.

Porukka puhu tän viimesimmän Avdiivkan puskun alkupäivinä että tässä nähdään "Vuhledar 2.0", mutta viimeset 10 päivää on ollu ryssille jotain todella paljon katastrofaalisempaa ku Vuhledar tai Bilohorivka viime vuonna ikinä oli. Jos nää ukejen ilmottamat tappiolukemat on edes sinne päin, ni ryssät on polttanu näihin täysin järjenvastasiin hyökkäyksiin melkein divisioonan verran kalustoo ja miehistöö alle kahessa viikossa. Hope they keep it up.

 
Viimeksi muokattu:
Tuossahan säästyi rahaa ryssältä. Miehistön omaisille ei tarvitse kustantaa sitä Ladaa koska miehistö kirjataan kadonneiksi. Mitä tosiaan ovatkin.

Mahtaa muuten olla kamalaa ajaa tuollaista. Ei mitään suojaa droneja vastaan eikä edes mitään mahdollisuutta huomata niitä. Vaikka mitäpä se huomaaminen auttaisi - ei taida paljoa hyödyttää ojaan hyppääminen...
 
Kylläpä hyvän mielen videoita tulee nyt taajaan. Luulin että en enää voisi yllättyä ryssän tyhmyydestä ja epäonnistumisten määrästä mutta olinpa vain väärässä, taas kerran. Aivan uskomaton teuraaksi ajo koko suoritus.

Jatkakaa vaan ryssät samaan malliin niin helpottuu ja nopeutuu Ukrainan urakka!
 
Pitää asennoitua niin, että se ei kirpaise varmaan sitä kertaakaan.
Jos jotain positiivista voi venäjän puolesta sanoa, niin kitumaan ei jäänyt kukaan. Joten, voi olla ihan haluttu positio. Siisti sisätyö ja kun lähtö tulee, niin sitä ei edes huomaa.

Sitä vaan jäin miettimään, onko näitä TOS:seja mennyt jotenkin normaalia enemmän tässä viimeaikoina? Tuntuu, että vastaavia videoita on ollut aika paljon liikkeellä.
 
Back
Top