Ukrainan konflikti/sota

Brittiarmeija kouluttaa ukrainalaisia siviilisektorin insinöörejä talven ja venäjän energiasektoriin kohdistamien iskujen varalle.

"British Army Royal Engineer specialists have delivered a new programme of training to help Ukraine strengthen its ability to protect its critical national infrastructure (CNI) from Russian attacks and save civilian lives this winter."

"The training will improve Ukraine’s ability to plan the defence of its CNI from such attacks, with trainees instructed how to identify the most vulnerable elements of CNI, potential blast ranges and impacts of different weapons and explosives, and where best to locate physical and aerial barriers to help protect these sites from Russian attacks."
 
Ihan mielenkiintoinen paketti ryssällä. Kun lähtee purkamaan tuota kokonaisuutta niin aina kannattaa tarkastella antenneja kun on kyse RF jutuista. Repun päältä törröttää nippu ulkoisesti samannäköisiä antenneja mutta ne eivät taatusti ole samanlaisia keskenään sähköisiltä ominaisuuksiltaan. Kun tiedetään että käytetyt taajuudet on gigahertsejä niin normidiboli on sen muutaman santin pituinen. Nyt nuo on +50cm pötköjä. Samalla tiedetään että taivaalle pitää saada tehoa niin on helppo päätellä mitä siellä antennipötkylän sisällä on, kyseessä on colinear antenni:
https://www.steeman.org/Antenna/collinear-dipole

Tälläinen antenni omaa erittäin hyvän vahvistuksen mutta on hyvin kapeakaistainen. Tämän vuoksi niitä antenneita tarvitaan useita. Samalla paljastuu myös heti kuinka montaa eri taajuusaluetta tuo reppu voi jammeroida. Käytännössä tuo on siis suunnattu kaupallisia drojea vastaan, tuolla taajuusmäärällä ei pääsee oikeisiin sotilasdatalinkkeihin kiinni.

Erillinen kädessäpidettävä antenni on patch-antenni:
https://en.wikipedia.org/wiki/Patch_antenna

Patch antenni on kohtuullisen suuntaavaa (~20-40°) joten sillä saa pienemmällä teholla hyvän lähikentän. Idea lienee että samalla joku sitten repii akun irti dronesta kun tällä mykistetään komentodatalinkki.

RF teho pienenee etäisyyden neliössä. Tämän takia jammeriin tarvitaan rutkasti tehoa että se vaikuttaa kauempana olevaan droneen. Itse en alle 100w tehoilla yrittäisi mitään, varsinkin kun tuo teho pitää jakaa laajakaistaisesti useille kanaville. Näin yhtä dronen kanavaa varten jää murto-osa tuosta kokonaistehosta. Tämä selittääkin repun koon, sinne pitää mahtua akkuja ja useamman taajuuskaistan rf-tehoasteet. Ilman älykästä taajuusscanneria ja aktiivista jammeroinnin taajuusohjausta tuollaisen pitää paahtaa kaikilla kanavilla yhtäaikaa täydelläteholla. Tähän asti ryssän romut ovat kuvien perusteella juuri tälläisiä, eli massa on tyhmää laajakaistajammeria. Tehoa palaa ja akkuja siinä samalla. Tuollainen reppu ulkonäön perusteella ei montaa tuntia tarjoa toiminta-aikaa joten siinä saa olla agregaatti samassa poterossa. Soveltunee siis lähinnä hyökkäyksen tukemiseen johonka tuo on aivan liian raskas jos pitää pysyä höökiryhmän mukana.

Jos tälläisen jammerin tekisi länsitekniikalla niin antenni olisi sähköisesti suunnattava javiritettävä eri taajuuksille. Sama antenni kävisi kohteen suuntimiseen ja tämänjälkeen jammerointiin. Se ongelma tässä on että tähän tarvitaan järeää FPGA ja DSP voimaa sekä kasapäin softaa. Se voitto on että ei jammeroida omia ja theonkulut romahtaa kun jammeroidaan vain aktiivisia radiolinkkejä, ei tyhjää taivasta. Jostainsyystä tälläisiä ei näy missään, hyvä syy lienee että ryssällä ei ole ja muut ei esittele. Scan&jam etu on myös että se jammeri ei ole kokoaikaa huutava radiomajakka.
Noissa siviilivehkeissä käytetään yleensä nimellisesti 2.4GHz taajuutta, joka sitten meinaa 2.400-2.500GHz kaistaa. Eli tuohon mahtuu useita eri taajuuksia, kun otetaan kaikki murtolukutaajuudet mukaan. Toiseksi yhdellä taajuudella voi olla paljonkin droneja. Tämä johtuu siitä, että nuo 2.4GHz digitaaliset RC-radiot lähettävät purskeissa ja sitten menevät hiljaiseksi kunnes seuraava lähetys. Eli lähetys ei ole jatkuvaa, jolloin sinne mahtuu monta lähettäjää. Jokaisessa purskepaketissa on sitten radion ja vastaanottajan tunnus, jolla huolehditaan siitä, ettei kukaan vahingossa pääse ohjaamaan toisen dronea/lennokkia. Tämän lisäksi radiot ovat yleensä taajuushyppiviä eli ne pomppivat jatkuvalla syötöllä taajuudelta toiselle (Futaba hyppii 2ms välein). Ja sitten eri merkkiset radiot käyttävät vähän erilaisia systeemejä hyppimiseen, koodaukseen, lähetykseen jne. Esim. Futaballa yksi systeemi. Spectrumilla toinen jne. Siten siviiidrojenkin jämmäys tai häirintä on tehty varsin työlääksi. Saa olla kova vempele, että pysyy 2ms välein kanavaa vaihtavan systeemin perässä ja häirää sitä aktiivisesti. Tarttisi oikeasti pystyä pistämään koko taajuusalue tukkoon kerralla, jolloin ohjaussignaalit eivät menisi perille niin kauan kuin jämmäys jatkuu. Mutta, silloin ei tosiaan lennä omatkaan.

Arvaisin, että dronekiväärit tai jammerit pystyvät lukemaan signaalista ne tunnistetiedot ja spoofaamaan omaan signaaliinsa ne lähettäen sekoittavaa ohjaustietoa dronen suuntaan. Näin ne saavat dronen esim. laskeutumaan mutta tämä tosiaan on 1 drone kerralla -meininkiä.

Sotilaspuolen droneissa arvaisin, että lähetykset on kryptattu niin, että tunnistetietoja ei sieltä niin helposti ongita. Eikä ole myöskään tiedossa, että käytetäänkö niissä edes samaa taajuusaluetta?
 
Tämän mukaan yhden A-50 AWACS-koneen modernisointiin A-50U malliksi meni kaksi vuotta (tämä oli alkuperäisen aikataulun mukainen eli ei viivästyksiä)

Ryssällä on nyt 8 kpl A-50U AWACS-koneita (vanhempia A-50 koneita toki enemmän):

Two years to modernize the AEW&C aircraft. Will the turn come to the Russian A-50U damaged in Machulishchy?

Yesterday, Russian military Telegram channels spread a video of the first flight of another modernized A-50U AEW&C aircraft for the Russian Aerospace Forces.

According to our data, this was the aircraft with registration number RF-50606 (tail number – 51 red). This “old” A-50 arrived at the plant of the Beriev Aircraft Company in Taganrog at the end of 2021. The scheduled time for finishing modernization was to be two years.

Rostec reported on the completion of modernization of this aircraft exactly one month ago – September 22, 2023, but the video has appeared only now.

Thus, given the time it takes to re-equip this type of aircraft and the pace of modernization (this aircraft became the eighth “U” in the Russian Aerospace Forces), we may assume that the A-50U (RF-50608, 43 red) that was damaged on February 26, 2023 in Machulishchy is still in Taganrog since March 2, 2023. Probably only now, after eight months, it will be its turn, and the aircraft will be repaired. Only if Russia has resources for this.

During the war, a total of five AEW&C aircraft of the Russian Aerospace Forces were spotted in Belarus at different times. All of them were already modernized A-50U versions.

During the modernization, the A-50U receive new:
• piloting and navigation complex;
• radio-electronic stuffing of radars (mostly from foreign-made components);
• control and signal system;
• LCD displays instead of CRT;
• resting places and buffet.


 
Myroshnykov kommentoi Hersonin suuntaa.
Kokonaisuudesssaan tämä vaikuttaa tähän asti aktiivisimmalta vaiheelta Ukrainan osalta.
Kuitenkin vaikea tälle on nähdä jatkoa, vaikka niin paljon haluaisi.

Leikittelen nyt kuitenkin ajatuksella.

Perpetua on eilen bongannut kolme Ukrainan tuhottua venettä FPV-droneille. Oletan, että nämä ovat kaikki Dniprolla. Siellä on toki kaikenlaista vihollisen häirintää käynnissä joista tämä sillanpään rakentelu on vain yksi.

Jos ajattelee sillanpään rakentamista vastarannalle niin ensimmäinen vähimmäiskoko on juurikin se, että perus FPV-droneilla ei pystytä ylityksiä häiritsemään. Luokkaa 3-4 km säteinen puoliympyrä? Seuraava olisi sitten kevyen KRH:n kantama (6-8 km?).
Ehkä voisi sanoa että 10 km jokirantaa 5 km syvyydelle sisämaahan pitäisi saada, ja tuossa lukuisia vaihtoehtoisia rantautumispaikkoja.

Yksi näistä Dnipro videoista viime päiviltä oli sellainen, missä joki ylitettiin syvässä sumussa. Noissa olosuhteissa dronet ei lennä ja vapaasti saa liikkua. En tiedä onko kuinka poikkeuksellista tähän aikaan vuodesta, vai voiko tuohon jollain tavalla luottaa nyt syksyllä, esim. että esiintyy muutaman päivän välein.

Paljonko mahtaisi pataljoona jalkaväkeä tarvita huoltoa päivässä, jolla on vain kevyttä aseistusta mukanaan? Nämä ovat armeijalogistiikan peruskysymyksiä joihin on valmiita vastauksia, mutta en nyt äkkiseltään ruvennut googlaamaan. Tätä voisi yrittää kuitenkin selvittää ja laskea. Ja arvioida kuinka monta moottoriveneellistä päivässä pitäisi tavaraa kulkea noin perusyksikkönä. Saisi hiukan pohjaa onko ajatukselle minkäänlaista katetta.

---
On the left bank of the Kherson region and on the islands, raiding operations continue, as well as the maintenance of certain mini-bridges that were formed earlier.

New small bridgeheads are still being formed. There is partial success. But you have to get a foothold!

We pay a high price for this, remember!




Jatkan vielä tätä spekulaatiota, koska Ukrainakin näyttää jatkavan Dnipron eteläpuolella.

Pikaisella googlauksella sai seuraavia selville. Yksi jalkaväkisotilas tarvitsee päivässä noin
* 4 litraa vettä
* 2 kg ruokaa
* 3 kg sekalaista tavaraa (vaatteita, pattereita, ...)

Ammusten käyttö riippuu tietenkin siitä taistellaanko vai ei ja millä taistellaan. Jos oletetaan että maihinnousuryhmän vähänkin raskaampi tulituki kokonaisuudessaan suoritetaan alkuun (korkealta) vastarannalta niin päivittäiskulutuksessa menee ammuksia rynkkyihin, konekivääreihin, sinkoihin, jokuseen Javelin / Stinger yms.

Heitetään tuohon vaikkapa 13 kg päivässä ihan hatusta jotta ei ole ainakaan aivan liian vähän ja saadaan helppo luku 20 kg / päivä / jalkamies. Ja muuta kuin jalkamiehiä tuolla ei alkuun ole. Polkupyörä voi olla käytännöllinen varuste tämmöisille joukoille alkuun.

Jos yhdellä perusmoottoriveneellä saadaan vietyä 1000 kg kerralla niin sillä huoltaa 50 miestä. Jolloin 10 veneellistä huoltaa kokonaista pataljoonaa. Täysin manuaalinen lastaus / purku / kuljetus vie huomattavasti aikaa ja työvoimaa.

Tässä on monenlaista oletusta mutta karkeasti näyttäisi siltä, että pataljoonakoon maihinlaskujoukon huoltaminen pitäisi olla aika helppoakin niin kauan kun on pelkkää kevyttä aseistusta mukana.

Voi olla vapaasti eri mieltä, asiantuntemus (tässäkin) asiassa lähellä nollaa.

RFU:ssa hiukan alueen tapahtumista.

 
Ryssä oppii:

Admin for the Russian 205th Separate Motorized Rifle Brigade TG Channel on the situation in the left-bank of occupied #Kherson:

"There is only one road (GLOC) separating the left bank from the delivery (of reinforcements and materiel). And ("we" got into this mess) because we were taught by those who were taught back in the 70s. And they were taught by those before them. And, knowledge of the T-34 performance characteristics was not useful to us (in fighting a modern war)."

#Avdiivka is an excellent example of his analogy.

He is most likely referring to the M14 from #Melitopol'. Other routes exist from Crimea but they are very vulnerable to AFU long-range weapons.


1697978038907.png

 
* 2 kg ruokaa
* 3 kg sekalaista tavaraa (vaatteita, pattereita, ...)
Muistelisin että tuo on suuruusluokkana määrä mitä Japanin Keisarillisen armeijan sotilaat saivat Tyynenmeren saaritaisteluissa WWII:ssa, siis kuukaudessa :)
Ei se mobikkikaan paljoa tarvitse..
 
Jostain tämäkin kertoo:

FYI: Yesterday, Russia launched at least 36 FAB-500/1500 guided glide bombs at targets on both sides of the Dnipro in #Kherson. That is a record and is an indication of the high level of Russian concern regarding AFU activity there.

Below is a video from earlier in the week of a Russian FAB-500 UPMC striking the railroad bridge on Antonivskyy Island 2.5km north of #Poima at 46.662507, 32.804766.


 
Muistelisin että tuo on suuruusluokkana määrä mitä Japanin Keisarillisen armeijan sotilaat saivat Tyynenmeren saaritaisteluissa WWII:ssa, siis kuukaudessa :)
Ei se mobikkikaan paljoa tarvitse..

Tämän sivun mukaan hieman enemmän, lainaan sieltä pätkän: LÄHDE

It is a very common trope that the Japanese soldier, “survived on a bowl of rice a day”. Not only is this outright false, it completely dismisses very important cultural and geographical differences between Asia and ‘western’ nations. Indeed, it’s true that the Japanese soldier consumed a lot of rice, about 50% of a Japanese soldier’s diet was based on rice, but the same can be said of American, British, and German soldiers with bread. Bread is a staple food in Europe and North America, and approximately half of the European soldiers' diet consisted of bread products. Comparatively, rice is the staple food of Asian countries. In the same way that westerners don’t solely eat bread, the Japanese didn’t only eat rice and greatly appreciated variety in their diet. The US military manual ‘Soldiers Guide to the Japanese Army’ puts it best, “the Japanese soldier would no more be satisfied with a ration consisting exclusively of rice than an Allied soldier would with bread alone” (War Dept. 1944).

The normal daily combat ration issued to Japanese soldiers generally consisted of 20oz (560g) of white or brown rice, one 5oz (140g) can of meat, one 5oz (140g) can of vegetables, 2oz (56g) dried plums, 1oz (28g) of miso powder, 0.5oz (14g) of salt, 1oz (28g) sugar, and 0.5oz (14g) of tea. A variety of condiments such as powdered soy sauce, black pepper, and monosodium glutamate (MSG) seasoning were also provided. When available, the Japanese supplied troops with sake and beer. The Japanese also issued various other types of emergency rations, chocolate, sesame seed energy bars, as well as hard candy. Emergency rations consisted of puffed rice, dried plums, sugar, and salt. Troops also carried fresh fruits and vegetables when available. In distant garrison environments, units would often cultivate plots of land and grow gardens to supplement their provided rations. The Japanese were also well known to purchase and barter with locals for food items and in tactical situations, loot. Japanese servicemen would also receive Imon bukuro (comfort bags) either from family or from women’s patriotic societies. These comfort bags served the same purpose as todays ‘care packages’, raising morale and providing soldiers with creature comfort, and hygiene items. Contents would often include canned food, cigarettes, photos, letters, and soap.


-

Tuon mukaan normaali päiväannos (normal daily combat ration) oli kokonaispainoltaan 980 grammaa, tosin lisäksi luetellaan monia muita energialähteitä joille ei anneta painoa. Pelkkä ruoka tuossa, jos tuodaan vesi (jottei tarvitse keittää tai turvautua paikallisiin vesilähteisiin, niin se on sitten oma lukunsa). Jos ruoka on tarkoitus valmistaa, keittää tai lämmittää (sama koskee vettä) niin sitten erikseen polttoaine, lämmittimet tai muut tarpeet sitä varten - jos siis sotilas valmistaa päiväannoksensa itse.

Japanilaisten osalta voi kai laskea että keskiarvoisesti reilu kilo per päivä per sotilas.

Joten "riisikupillinen per päivä riitti" ei pidä paikkaansa, tosin arvatenkin oli sellaisia paikkoja / saaria joiden huolto oli pitkään poikki, jolloin normaalia päiväannosta ei kyetty toimittamaan. Silloin joutuu tulemaan toimeen sillä mitä on varastossa tai ympäristöstä otettavissa.

Vaan onko tuo voittava strategia? Ei, sille linjalle ei haluta jos ei ole pakko.

Sama koskee ryssää: ihmisiä ne ovat, tarvitsevat vettä ja ruokaa joka päivä. Muuten menettää äkkiä toimintakyvyn, varsinkin nyt kun kylmä kausi on alkanut. Höpöhöpö-legendaa ne puheet miten Siperian karskit elävät puolikkaalla kaalikerällä kuukauden.
 
Viimeksi muokattu:
Väittävät että Kerchin sillan liikenne olisi katkaistu, johtuisi tämän mukaan S-200 ohjusten laukaisuista.

Minusta tuntuu että ryssä on torjunut näitä ohjuksia ja droneja aikaisemminkin eli Ukraina ei kenties niinkään pyri osumaan kohteisiin (hyvä toki, jos sattuu osumaan) vaan ennemminkin tarkoitus on ampua näitä omia vanhoja ohjuksia pois ja samalla kuluttaa Krimin ilmatorjuntajoukkojen ohjusvarastoja.

 
Noissa siviilivehkeissä käytetään yleensä nimellisesti 2.4GHz taajuutta, joka sitten meinaa 2.400-2.500GHz kaistaa. Eli tuohon mahtuu useita eri taajuuksia, kun otetaan kaikki murtolukutaajuudet mukaan. Toiseksi yhdellä taajuudella voi olla paljonkin droneja. Tämä johtuu siitä, että nuo 2.4GHz digitaaliset RC-radiot lähettävät purskeissa ja sitten menevät hiljaiseksi kunnes seuraava lähetys. Eli lähetys ei ole jatkuvaa, jolloin sinne mahtuu monta lähettäjää. Jokaisessa purskepaketissa on sitten radion ja vastaanottajan tunnus, jolla huolehditaan siitä, ettei kukaan vahingossa pääse ohjaamaan toisen dronea/lennokkia. Tämän lisäksi radiot ovat yleensä taajuushyppiviä eli ne pomppivat jatkuvalla syötöllä taajuudelta toiselle (Futaba hyppii 2ms välein). Ja sitten eri merkkiset radiot käyttävät vähän erilaisia systeemejä hyppimiseen, koodaukseen, lähetykseen jne. Esim. Futaballa yksi systeemi. Spectrumilla toinen jne. Siten siviiidrojenkin jämmäys tai häirintä on tehty varsin työlääksi. Saa olla kova vempele, että pysyy 2ms välein kanavaa vaihtavan systeemin perässä ja häirää sitä aktiivisesti. Tarttisi oikeasti pystyä pistämään koko taajuusalue tukkoon kerralla, jolloin ohjaussignaalit eivät menisi perille niin kauan kuin jämmäys jatkuu. Mutta, silloin ei tosiaan lennä omatkaan.

Arvaisin, että dronekiväärit tai jammerit pystyvät lukemaan signaalista ne tunnistetiedot ja spoofaamaan omaan signaaliinsa ne lähettäen sekoittavaa ohjaustietoa dronen suuntaan. Näin ne saavat dronen esim. laskeutumaan mutta tämä tosiaan on 1 drone kerralla -meininkiä.

Sotilaspuolen droneissa arvaisin, että lähetykset on kryptattu niin, että tunnistetietoja ei sieltä niin helposti ongita. Eikä ole myöskään tiedossa, että käytetäänkö niissä edes samaa taajuusaluetta?
En usko että noissa siviilivehkeissä käytetään enää vakiosoftia, tässä on sodittu jo kohta parivuotta niin kyllä tuossa ajassa jo kirjoittaa sen dronen softan vaikka uusiksi. Ihan kaupallisia prossuja noissa on niin ohjaukseen kuin radioihinkin. Tälläinen effortti on sotimisen kannalta hyvin kannattava, halpa siviilidrone saadaan huomattavasti käyttökelposemmaksi.

Joten taajuudet on samat mutta hyppiminen ja jopa radion aaltomuoto voi olla jo ihan eri. Joten sen 2,4GHz pändin joutuu tukkimaan kokonaan. Tosin tuo nyt ole edes kovin leveä. 5GHz siviilipändi onkin jo astetta leveämpi. Ukrainassa tarvitaan julmetusti massaa, niin nuo kaikki eri maissa olevat vapaat siviilitaajudet on noissa ihan varmasti käytössä. Käytännössä nämä taajuudet ovat: 902 - 928 MHz, 2.4 - 2.5 GHz, 5.725 - 5.875 GHz, 24.000 - 24.250 GHz, 61.0 - 61.5 GHz, 122 - 123 GHz. Näistä patukka-antenneilla kulkee lähetteet tuonne 6GHz asti ja siitä yli tarvitaan jo erikoisempaa antennia jos yhtään kauemmas haluaa huudella. Modaamalla radiota taajuusaluetta saa yleensä laajemmaksi muttei nyt mahdottomasti noista yli. Isoimman poikkeuksen tekee analogiset videolinkit, niissä harvemmin on mitään digitaalista joten senkun kolvaa uudet kiteet ja filtterit, saat sitten mitä thansa ulos. Joten Ukrainassa se suuri massa on näillä reunaehdoilla ilmassa. Asia erikseen on sitten laitteet joissa puhutaan vain tuhansista tai pienemmistä kappalemääristä, ne on sitten jo militarykamaa. Vaikea nähdä että tuollainen ryssän reppujammeri niille mitään mahtaa. Ovat kova pala kunnon jammeriasemallekkin.

Reppu toiminee tusina fpv-droneja vastaan ihan ok, mutta riskinä on että alueella on ELSO asema joka paikantaa jammerin ja tilaa tykistöiskun niskaan. Näitähän on nähty, eli jossain kohtaa tuli ryssän ELSO kohteiden tuhoista kuvamateriaalia runsaamminkin. Reppumies on sitten astetta pienempi haitta mutta liikkuvaisena vaikeampi tuhota. Veikkaan epäsuosituksi ryssän etulinjassa, harva haluaa radiomajakkaa poteroonsa.
 
En usko että noissa siviilivehkeissä käytetään enää vakiosoftia
Kyl hyvin pitkälti käytetään. ;) Jotain pientä ne tekee mutta pääosiltaan ne on ihan vakiosoftia.

Tämä siis maailmassa, jossa valmistaja toimittaa rysyn puolelle järjestelmää, jolla dronelennättäjiä voidaan paikantaa ja seurata. :(

Ps. puhuin tuossa ed. postauksessani kaupallisten RC-komponenttien käytöstä eli ne Futaba jne. osat rysyjen tai muiden DIY-droneissa. Isojen merkkien plug and play -dronet eivät tietty käytä noita vaan omiaan, niiden kanssa vähän eri juttu.
 
Viimeksi muokattu:
Kyl hyvin pitkälti käytetään. ;) Jotain pientä ne tekee mutta pääosiltaan ne on ihan vakiosoftia.

Tämä siis maailmassa, jossa valmistaja toimittaa rysyn puolelle järjestelmää, jolla dronelennättäjiä voidaan paikantaa ja seurata. :(

Ps. puhuin tuossa ed. postauksessani kaupallisten RC-komponenttien käytöstä eli ne Futaba jne. osat rysyjen tai muiden DIY-droneissa. Isojen merkkien plug and play -dronet eivät tietty käytä noita vaan omiaan, niiden kanssa vähän eri juttu.


Toisaalta luulisi ettei ole temppu eikä mikään hoitaa itse lähetin langalla turvallisen etäisyyden päähän käyttäjästä. Samaan tyyliin kuin Stugnan laukaisin ja pääte ovat erossa toisistaan. Ja mahdollisesti jopa 100 metrin päässä. Jos siinä tapauksessa lähetin paikannetaan ja tulee murkulaa lähettimen niskaan niin käyttäjä hippulat vinkuen uusiin asemiin.
 
Venäläinen pappi juttelee outoja, heillä olisi muka miljoona haavoittunutta:

“We have a million wounded”: in russia they are starting to guess something.

In one of the videos, the priest named the numbers that the russian Ministry of Defense so scrupulously hides from the people.

Calculations are already appearing in Z-publics - if there are a million wounded, then the dead, according to military mathematics, are three times less, about 300 thousand.


 
Back
Top