Ukrainan konflikti/sota

Yksi kaikkein myrkyllisimmistä meemeistä on se että Ukraina olisi vain yksi "current thing" jolla vallanpitäjät kiihottavat ja pelottelevat kansanjoukkoja, muiden ollessa lgbtransuilu, ilmasto, monikulttuuri, korona... Kaikki on muka ylhäältä johdettua psykologista operaatiota jolla tyhmän kansan mieliä pidetään tietyissä asioissa samalla kun kabinettien cabalit juovat vauvojen verta tjsp. Kun tosiasia on että Ukrainassa on ihan oikea sota jossa brutaali diktaattori murhaa naapurimaan kansaa täysin menneen ajan motiiveilla ja pysyäkseen itse vallassa. Ukrainan lippu rinnastetaan joihinkin yhdentekeviin someilmiöihin, ja Ukrainasta välittäminen on sitten muka trendien perässä juoksemista. Todisteena se että Israel syrjäytti hetkeksi Ukrainan huomion poltyopisteessä. Täten muka länsi pudotti Ukrainan ja määkii nyt lampaana uuden "current thingin" perässä.

Surullista on että tässä on osa totta. Ennenkin olen todennut ettei Ukrainan asia ja sodan merkitys ole niin kirkkaana kaikille lännessä. Meren takana tai edes Reinin länsirannalla ei vain tarvitse välittää, ja onhan siellä ihan omatkin ongelmansa. Mutta Suomi, Baltia, Puola etc ymmärtävät että on tosi kyseessä ja että Ukraina on kohtalon kysymys koko Euroopalle. Saksa on edelleen hitler-psykoosin vallassa, hakatun vaimon syndroomassa, ja kaikkialla on ryssän maksettuja kannattajia ja hyödyllisiä idiootteja.

Venäjä hävisi jo sodan. Ukrainan ei tarvitse kuin jatkaa taistelua niin maailmakin ymmärtää tämän. Ryssän ainoa toivo on että Ukraina pakotetaan lopettamaan taistelu. Seuratkaa "rauhantekijöiden" käsiä eikä puheita.
Näissä salaliittoteorioissa on aina kummallista, kuinka helposti itseään niin itsenäisinä ajattelijoina pitävät ihmiset lähtevät niihin mukaan silmät kiiluen.

Omaan auttamishaluun ei asian turha monimutkaistaminen ole vaikuttanut - päinvastoin. Seuraava avustuskuorma on jo rakenteilla syksyisen jatkoksi :salut:
 
Kirjoitin aikaisemmin (08.10.2023) ryssän tappioista, että "muiden ajoneuvojen" määrä olisi ylittämässä panssaroitujen miehistönkuljetusvaunujen lukumäärän. Tuolloin taulussa oli 9123 tuhottua kuljetusvaunua sekä 9111 muuta ajoneuvoa. "Ennustukseni" ei kuitenkaan toteutunut, koska heti sen jälkeen ryssä aloitti mielipuolisen puskunsa Avdijivkassa, jonka seurauksena miehistönkuljetusvaunujen tappiot lähtivät raketoimaan.

Ehkäpä nyt, 1140 tuhottua miehistönkuljetuspurnukkaa sekä 1148 muuta kotteroa myöhemmin, tuhottujen "muiden ajoneuvojen" määrä olisi vihdoinkin ylittämässä panssaroitujen miehistönkuljetusvaunujen lukumäärän. En tiedä mihin näitä numeroita pitäisi suhteuttaa mutta esimerkiksi Neuvostoliiton tappiot Afganistanissa olivat 1314 miehistönkuljetusvaunua (IFVs/APCs) ja silloiset tappiot kertyivät kymmenen vuoden kuluessa (1979-1989)!

RFU:n tuoreimmalla videolla oli selitetty miten Avdivkan suunnalla Ukraina oli iskenyt huoltoajoneuvoja vastaan jotka tukivat Avdivkan pohjoispuolella olevia joukkoja.
 
🙏 Menneet USV-iskut paatteihin taitavat säästää ihmishenkiä tälläkin hetkellä. Laivat on jouduttu viemään niin kauas, ettei mereltä voi pommittaa entiseen tahtiin.

Vielä kun Tupolevit muuttuvat lentotuntien mukana oikeasti Putoileviksi, niin milläs ryssä kaukoterroria sitten harrastaa? Ikävä kyllä jälkimmäiseen voi mennä vielä joku tovi.


Pari viikkoa kulunut tästä. Viime yönä noin 70 Shahedia ilmassa, mutta tupoleveja ei näy eikä kuulu. Kiovaan ihan talvikeliä tarjolla.

Screenshot_20231125_120915_Foreca.jpg
 
Sanovat että 75 dronea joista 71 torjuttiin (lisäksi torjuttiin 1 kpl Kh-59 risteilyohjuksia). Tämä on noin kaksi kertaa suurempi määrä kuin mitä viime viikkoina on nähty kiireisimpinä päivinä ja valtaosa viime viikkojen päivistä on ollut selvästi hiljaisempia. Minulla on näistä Ukrainan ilmoituksista seurantataulukko vaan olen jakanut sitä tänne aina kuukauden vaihteen tienoilla, jotta näkee yleisen trendin.

Tämä suurempi hyökkäys voi olla tosiaan ryssän lahja Holodomorin vuosipäivänä - tai sitten se voi kertoa alkavasta suurempien iskujen kampanjasta, jota on ennakoitu jo jonkin aikaa. Aluksi arvailtiin että nähtäisiin viime vuoden toisinto eli iskut alkaisivat lokakuun alussa eli ns. lämmityskauden alettua. Näin ei käynyt tänä talvena vaan suuremmat iskut ovat loistaneet poissaolollaan. Oliko tämä sitten ensimmäinen? Ehkä, kaikki riippuu siitä, milloin nähdään seuraava.

Huomionarvoista että tämäkin toteutettiin valtaosaksi Shahed-136/131 droneilla eivätkä laukaisseet juuri ollenkaan risteilyohjuksia tai ballistisia ohjuksia. Jaoin eilen tähän ketjuun Ukrainan ilmavoimien arvion, jonka mukaan ryssällä voisi olla noin 900 kpl pitkän kantomatkan ohjuksia varastoissa talvea / tulevia iskuja varten. Viime talvena ryssällä kävi niin että Shahed-dronet ammuttiin käytännössä loppuun lokakuun ja marraskuun 2022 aikana ja talvella niitä ei nähty kuin hyvin satunnaisesti. Ampuivat valtaosaksi risteilyohjuksia ja ballistisia, mutta suurempien iskujen välille jäi 1-2 viikkoa eli jokaista iskua seurasi pidempi hiljaisempi kausi. Tästä syystä viime talvena nähtiin noin 10 kpl näitä suurempia iskuja ja vaikka ne saivat tuhoa aikaan, Ukraina selvisi.

Tällä hetkellä vaikutelma on se että odottivat tarkoituksella marraskuun loppuun, jotta ohjuksia olisi varastossa suurempi määrä. Kenties ajatus oli että tänä talvena iskut kyettäisiin rytmittämään tiuhempaan tahtiin, kenties yksi suurempi isku per viikko tai jopa useita suurempia per viikko? Samaan aikaan Shahed-droneja kyetään joko valmistamaan tai saamaan sellainen määrä per kuukausi että niitä voidaan käyttää pois tasaiseen tahtiin.

Tämä on vaarallinen yhdistelmä, kun mietitään torjuntaohjusten yms. kaluston riittävyyttä. Toisaalta voisi kuvitella että Ukraina ei ole istunut käsien päällä tekemättömänä, vaan olisivat ennakoineet että tulevana talvena nähdään samanlainen kampanja kuin viime talvena ja täten siihen olisi varauduttu. Lisäksi muistettava: Ukrainan ilmatorjunta on reilusti monipuolisempi ja parempi kuin vuosi sitten JA heillä on omien väitteidensä mukaan paitsi kykyä niin myös tahtoa iskeä takaisin, JOS ryssä aloittaa samanlaisen kampanjan kuin viime talvena. En myöskään lähtisi liioittelemaan uhkaa: ryssä on käyttänyt tämän sodan aikana tuhansia risteilyohjuksia ja ballistisia ohjuksia JA tuhansia Shahed-136/131 droneja, mutta tästä huolimatta Ukraina ei ole sähkötön, lämmötön ja internetitön. Logistiikka ei ole pysähtynyt, tutkia ei ole vaimennettu, ammusvarastoja ei ole tuhottu ja ilmavoimat jatkavat lentämistä.

Katso liite: 87740


Tämän mukaan olisi itseasiassa torjuttu 74 kpl Shahed-136/131 droneja ja laukaisuja oli 75 kpl. Näin siis kun huomioidaan molemmat julkisuuteen annetut torjuntailmoitukset.

Kenties, tosin helppo uskoa koska Kiovan ilmapuolustus on Ukrainan vahvin. Toisaalta torjunnan jälkeenkin taivaalta putoavat dronen romut voivat sytyttää tulipaloja tai tehdä jonkinlaista tuhoa. Varsinainen kohde on toki turvassa eli jokainen torjunta on voitto sinänsä, vaikka syntyisikin tuhoja muualla.

Ukrainian Air Defenses intercepted 74 of the 75 Shahed Kamikaze Drones and 1 of 1 X-59 Cruise Missiles fired at Ukraine by Russia overnight

74/75 or (98.6%) of Shahed Drones
1/1 or (100%) of X-59 Cruise Missiles

This is a significantly higher interception rate than last year


 
Länsi-Euroopan kansalliskonservatiivisista puolueista suurin osa taitaa olla putinistisia. Ukrainan auttaminen koetaan yhdeksi vihervasemmiston projekteista ja Putin taas mielletään liittolaiseksi taistelussa vihervasemmistoa vastaan. Venäjällä on "perinteiset arvot" eikä wokea niin kuin lännessä jne.

Jos he tosiaan kuvittelevat näin niin silloin Putinin propaganda- ja lahjontamiljoonat ovat tehneet tehtävänsä erinomaisesti.

Olipa ideologia mikä tahansa, pitäisi kyetä tunnistamaan suurempi uhka jonka Putin ja Venäjä muodostavat. Tällaisena aikana pitäisi kyetä hautaamaan päivänpolitiikka ja ideologinen kamppailu siksi aikaa, kun kyseinen uhka on kukistettu.

Toki tällainen on turha toivo, koska politiikan tekeminen ei lopu koskaan. Jos tästä ajasta haluaa hakea jotain positiivista, niin se on tämä: nyt erotellaan jyvät akanoista ja jokainen Putinin ystävä on velvoitettu kertomaan se julkisesti. Hyvä siis pitää silmällä tulevaa varten, ketkä tukevat Putinia ja ovat siten suoraan Suomen kansan etua vastaan. Sellaisten kanssa ei tule veljeillä nyt eikä sodan päättymisen jälkeenkään, milloin ikinä se päivä koittaakaan. JOS joku syystä tai toisesta kokee tarvetta jatkaa heidän kanssa veljeilyä, kannattaa kyseenalaistaan heidän motiivinsa ja taustavaikuttimensa.

Yleisesti ottaen olen edelleen sitä mieltä että Putinin ja Venäjän uhka tuntuu vahvimmin rajanaapureissa. Mitä kauemmas länteen mennään, sitä vähäisemmältä uhka tuntuu - mikä on loogista. Poikkeuksia toki on ja toistaiseksi Euroopan ja Yhdysvaltain tuki on jatkunut, MUTTA se ei poista sitä todellisuutta että JOS ryssä päättää lähteä kokeilemaan uusien alueiden valtaamista, ne kokeilut kohdistuvat suurimmalla todennäköisyydellä rajanaapureihin. Täten ennen kaikkea näiden rajanaapurien yhteinen etu olisi vahva tuki Ukrainalle ja sotilaallinen liittoutuminen keskenään, Venäjää vastaan.

MUOKKAUS: lisätään vielä tämän verran, vaikka menee ohi ketjun aiheen: olen itse kristitty ja hetero, ajatusmaailma lähimpänä perinteistä konservativismia (ei sitä räyhäkonservatismia mikä ihmisille tulee mieleen, kun kuulevat tuon sanan). Tästä huolimatta vihaan Putinia ja Putinin Venäjää yli kaiken. En koe mitään tarvetta myydä sieluani idänmaan Suurelle Saatanalle vain koska he osaavat teeskennellä kristittyä ja "perinteisten arvojen puolustajaa". Minä näen sen savuverhon ja teatterin läpi, Suomen tuhatvuotinen vihollinen yrittää brändätä itsensä uudestaan, mutta sama vanha vihollinen se on silti. Jokainen joka sen kanssa veljeilee tai sitä "ymmärtää" on minun kirjoissa maanpetturi.
 
Viimeksi muokattu:
Voidaan myös kysyä onko Venäjällä edes aikomusta hyökätä uudelleen Ukrainan sähköntuotantoa vastaan? Viime talvena he käyttivät leijonanosan parhaasta kaukovaikutteisesta aseistuksestaan ja ulkomaisesta aseavusta hyökkäyksiin joilla ei lopulta saavutettu strategista menestystä.

Viime yön kaltaiset Shahed-iskut ovat riittäviä
Ukrainan ilmapuolustuksen työllistämiseksi.

Ehkä Venäjä kerää uustuotannon ohjusaseita iskeäkseen niillä toisenlaisiin maaleihin kuten tuleviin F16-tukikohtiin tai johonkin muualle mikäli tilaisuus avautuu. Tätä aseistusta on myös oltava jos (vai kun?) sota laajenee Ukrainan ulkopuolelle, koska Venäjän ilmavoimat eivät ole erityisen suorituskykyiset.
 
Voi kehveli miten hyvä idea, demarilta.
Tuollahan kannattaisi jo Ukrainankin alkaa ohjaamaan liikennettä meidän rajoille. :unsure:
 
Tätä ei kannattaisi kirjoittaa koska en jaksa jäsennellä tätä minkään tieteellisen artikkelin muotoon jne.
Mutta woken vastustajilla on mitta täynnä ja asenne on viholliseni vihollinen on jos ei ystäväni niin liittolaiseni.
Otetaan sellainen ajatusleikki että mitä tapahtuu kun ukraina voittaa lännen avulla ja siitä tehdään kiihdytetyllä aikataululla kunnon wokemaa ilman että siihen on ukrainalaisilla mitään sanomista koska ihmisoikeudet, toksinen maskuliinisuus ym. Eli lainsäädäntövalta on EU:ssa, omaa valuuttaa ei ole, ollaan sitouduttu ja kokoajan sitoudutaan lisää kaikenmaailman ympäristö, ihmisoikeus, taakanjako, EU-budjettisopimuksiin.

Tähän päälle kansainvälisen twitterwokeyhteisön DEI ESG homolesbo agenda mikä ohjailee meitä niin että jos jokaisessa mainoksessa ei ole neekeri ensi vuonna niin ihmettelen.
Samaan aikaan tuhotaan koululaitos, katuturvallisuus, vanhustenhoito, firmat menee nurin mitä saamme uutisista lukea joka vitun päivä.
Eli ihan samalla lailla kuin suomi taisteli itsenäisyytensä ryssää vastaan, niin missä tilanteessa ollaan nyt. Mamua lapataan sisään eli siirretään vapaamatkustajia milloin minkäkin tekosyyn nojalla maahan, ilman että siihen on mitään sanomista niillä miehillä jotka tätä maata pitää pystyssä ja jotka muodostavat puolustusvoimat joiden tulisi ja jotka haluaisivat maata puolustaa.
 
Tätä ei kannattaisi kirjoittaa koska en jaksa jäsennellä tätä minkään tieteellisen artikkelin muotoon jne.
Mutta woken vastustajilla on mitta täynnä ja asenne on viholliseni vihollinen on jos ei ystäväni niin liittolaiseni.
Otetaan sellainen ajatusleikki että mitä tapahtuu kun ukraina voittaa lännen avulla ja siitä tehdään kiihdytetyllä aikataululla kunnon wokemaa ilman että siihen on ukrainalaisilla mitään sanomista koska ihmisoikeudet, toksinen maskuliinisuus ym. Eli lainsäädäntövalta on EU:ssa, omaa valuuttaa ei ole, ollaan sitouduttu ja kokoajan sitoudutaan lisää kaikenmaailman ympäristö, ihmisoikeus, taakanjako, EU-budjettisopimuksiin.

Tähän päälle kansainvälisen twitterwokeyhteisön DEI ESG homolesbo agenda mikä ohjailee meitä niin että jos jokaisessa mainoksessa ei ole neekeri ensi vuonna niin ihmettelen.
Samaan aikaan tuhotaan koululaitos, katuturvallisuus, vanhustenhoito, firmat menee nurin mitä saamme uutisista lukea joka vitun päivä.
Eli ihan samalla lailla kuin suomi taisteli itsenäisyytensä ryssää vastaan, niin missä tilanteessa ollaan nyt. Mamua lapataan sisään eli siirretään vapaamatkustajia milloin minkäkin tekosyyn nojalla maahan, ilman että siihen on mitään sanomista niillä miehillä jotka tätä maata pitää pystyssä ja jotka muodostavat puolustusvoimat joiden tulisi ja jotka haluaisivat maata puolustaa.
amen
 
Tätä ei kannattaisi kirjoittaa koska en jaksa jäsennellä tätä minkään tieteellisen artikkelin muotoon jne.
Mutta woken vastustajilla on mitta täynnä ja asenne on viholliseni vihollinen on jos ei ystäväni niin liittolaiseni.
Otetaan sellainen ajatusleikki että mitä tapahtuu kun ukraina voittaa lännen avulla ja siitä tehdään kiihdytetyllä aikataululla kunnon wokemaa ilman että siihen on ukrainalaisilla mitään sanomista koska ihmisoikeudet, toksinen maskuliinisuus ym. Eli lainsäädäntövalta on EU:ssa, omaa valuuttaa ei ole, ollaan sitouduttu ja kokoajan sitoudutaan lisää kaikenmaailman ympäristö, ihmisoikeus, taakanjako, EU-budjettisopimuksiin.

Tähän päälle kansainvälisen twitterwokeyhteisön DEI ESG homolesbo agenda mikä ohjailee meitä niin että jos jokaisessa mainoksessa ei ole neekeri ensi vuonna niin ihmettelen.
Samaan aikaan tuhotaan koululaitos, katuturvallisuus, vanhustenhoito, firmat menee nurin mitä saamme uutisista lukea joka vitun päivä.
Eli ihan samalla lailla kuin suomi taisteli itsenäisyytensä ryssää vastaan, niin missä tilanteessa ollaan nyt. Mamua lapataan sisään eli siirretään vapaamatkustajia milloin minkäkin tekosyyn nojalla maahan, ilman että siihen on mitään sanomista niillä miehillä jotka tätä maata pitää pystyssä ja jotka muodostavat puolustusvoimat joiden tulisi ja jotka haluaisivat maata puolustaa.
Ja sitten heräsin. Esimerkiksi Puolan woketus ja mamutus on mennyt hienosti.. jos mitättömän pienen ja typerän vähemmistön, isossa kuvassa, wokemääkiminen ahdistaan niin kovin, että ottaisi mieluummin fasistisen zenäjän suorittamaan kansanmurhaa maassaan, pitää olla vähän höpsö. Liberaalit arvot tulevat sakkaamaan hyvinkin pian, kun muslimeiden määrä ylittää kriittisen massan, huoli pois siis, vielä saadaan nauttia tosikonservatismista.

Ja olen itsekin konservatiivinen Kristitty, mutta osaan myös ohittaa marginaalipelleilyn demokratiaan kuuluvana osana.
 
Ja sitten heräsin. Esimerkiksi Puolan woketus ja mamutus on mennyt hienosti.. jos mitättömän pienen ja typerän vähemmistön, isossa kuvassa, wokemääkiminen ahdistaan niin kovin, että ottaisi mieluummin fasistisen zenäjän suorittamaan kansanmurhaa maassaan, pitää olla vähän höpsö. Liberaalit arvot tulevat sakkaamaan hyvinkin pian, kun muslimeiden määrä ylittää kriittisen massan, huoli pois siis, vielä saadaan nauttia tosikonservatismista.

Ja olen itsekin konservatiivinen Kristitty, mutta osaan myös ohittaa marginaalipelleilyn demokratiaan kuuluvana osana.
En tiedä ketään joka ottaisi ryssän yhtään mihinkään, lukuunottamatta Anoa ja mitä niitä mv lehti maanpettureita on. En kuulu niihin. Mikset suomi voi olla kuin puola ja vaikka viro näissä asioissa, ihmisoikeudet.
Wokemääkiminen ei ole pienen vähemmistön määkimistä siinä mielessä että siinä on mukana esim. pankit. Jossei firmasi saa riittävästi DEI ESG pisteitä niin tarjoustasi ei edes oteta huomioon.
 
Tätä ei kannattaisi kirjoittaa koska en jaksa jäsennellä tätä minkään tieteellisen artikkelin muotoon jne.
Mutta woken vastustajilla on mitta täynnä ja asenne on viholliseni vihollinen on jos ei ystäväni niin liittolaiseni.
Otetaan sellainen ajatusleikki että mitä tapahtuu kun ukraina voittaa lännen avulla ja siitä tehdään kiihdytetyllä aikataululla kunnon wokemaa ilman että siihen on ukrainalaisilla mitään sanomista koska ihmisoikeudet, toksinen maskuliinisuus ym. Eli lainsäädäntövalta on EU:ssa, omaa valuuttaa ei ole, ollaan sitouduttu ja kokoajan sitoudutaan lisää kaikenmaailman ympäristö, ihmisoikeus, taakanjako, EU-budjettisopimuksiin.

Tähän päälle kansainvälisen twitterwokeyhteisön DEI ESG homolesbo agenda mikä ohjailee meitä niin että jos jokaisessa mainoksessa ei ole neekeri ensi vuonna niin ihmettelen.
Samaan aikaan tuhotaan koululaitos, katuturvallisuus, vanhustenhoito, firmat menee nurin mitä saamme uutisista lukea joka vitun päivä.
Eli ihan samalla lailla kuin suomi taisteli itsenäisyytensä ryssää vastaan, niin missä tilanteessa ollaan nyt. Mamua lapataan sisään eli siirretään vapaamatkustajia milloin minkäkin tekosyyn nojalla maahan, ilman että siihen on mitään sanomista niillä miehillä jotka tätä maata pitää pystyssä ja jotka muodostavat puolustusvoimat joiden tulisi ja jotka haluaisivat maata puolustaa.
Pidetään ne prioriteetit kirkkaina mielessä.

putinia on vastustettava hinnalla millä hyvänsä. Tästä ei voi tinkiä milliäkään, olipa putin woke-vastainen tai ei. Jos putin voittaa Ukrainassa ja etenee Euroopassa, niin huonosti tulee käymään jokaiselle, joka ei ole valmis myymään periaatteitaan ja liittymään putinin korruptiopyramidin alimman kerroksen maksajaksi.

Jos woke vituttaa, niin vastustetaan sitä demokratian keinoin, ja pidetään mielessä että putinin kanssa vehkeileviä hyödyllisiä idiootteja ei missään nimessä tule äänestää. Suomessa ei onneksi ole kannatusta putin-myönteisillä puolueilla samalla lailla kuin Saksassa AfD:llä tai Ranskassa Front Nationalilla jne. VKK on onneksi niin marginaalissa että sillä ei ole merkitystä. Äänestetään putinin kaverit pois eduskunnasta, marginaaliin minne ne kuuluvat.

Ukraina on osoittanut kykenevänsä vastustamaan putinia. Kyllä se paljon pienemmät ongelmat kuten woke hoitaa putinin tappion jälkeen.
 
Ryssän tykistö jättää toivomisen varaa, ainakin jos uskotaan tätä kirjoittajaa:

Russian instructor of Storm Z units, currently based near Avdiivka, complains that despite very high density of fire, Russian artillery is unable to provide proper support for assaulting units, resulting in heavy losses for the infantry. According to him, although enough ammo was accumulated for the operation, Russian artillery is wasting a lot of it.


Lähes itsestäänselvä yksityiskohta, josta kuitenkin on ollut vähän puhetta: ryssä toteaa, että hyökkäävä jalkaväki ei enää kykyne juurikaan hyödyntämämään edeltävän tykistöpommituksen jättämiä kraattereita. Koska dronet ja rypäleet.
 
Ukraina iskenyt jälleen yhteen ryssien droonien lennättäjä tiimeistä.


Nyt kun talvi on päällä niin huolto on entistä tärkeämmässä osassa, jotta sotilaat edes pysyvät hengissä rintamalla, hienoa nähdä että ryssien kuorma-autoja poltetaan siellä täällä lasteineen. Vaikea on linjaa pitää jos ei ole päiviin syönyt tai ammuksia ei ole.


Partisaanit tekevät omaa työtänsä takaportaan joukkoja vastaan.

 
Viimeksi muokattu:
Piakkoin pitäisi tulla uutta mobilisointisuunnitelmaa Ukrainalta.

Palstalla keskusteltu aiheesta. Arvoitukseksi hiukan jäänyt, miksi rintamajoukkojen miesvahvuus tuntuu yhä turhan ohuelta kun väestöpotentiaali on niin suuri. Onko edelleen puutetta ihan perusaseistuksesta kuten sodan alussa? Tuokaan ei tunnu mahdottomalta kun on tätä lännen vatulointia katseltu. Selvää on, ettei mekanisoitua kalustoa ole määräänsä enempää. Jalkaväki ei enää jalkaisin kulje kuin viimeiset kilometrit. Mutta reservejä kuitenkin voisi olla enemmän.

Onko asia puhtaasti taloudellinen? Nykyaikainen yhteiskunta tarvitsee niin paljon suuremman määrän ihmisiä pyörittämään yhteiskunnan toimintoja, jolloin jokainen sotilas on suhteellisesti huomattavasti "kalliimpi investointi" kuin toisen maailmansodan aikana?

 
Back
Top