Saksa puolestaan julkisti toimittavansa yhden Patriot-patterin lisää. Lisäksi sopivat Sveitsin kanssa Leopard 2 vaunujen ostamisesta, tosin niitä ei sellaisenaan voi antaa Ukrainalle, mutta spekulaatio toki käynnistyi heti: antaisivatko vastaavan määrän omistaan vai kentien joku Leopard 2A4 vaunuja omistava maa ja saisivat Sveitsin vaunut tilalle.
Rahamäärässä mitattuna Saksan apu alkaa olemaan sieltä suurimmasta päästä, taitaa olla vain Yhdysvallat edellä? Vai muistanko väärin? Merkittävää apua ovat antaneet joka tapauksessa, vaikka moittimiselle onkin aihetta.
Nyt sitten kaksi suurinta tukijaa haluaisivat lopettaa sodan ja solmia häpeärauhan, jotta päästäisiin hieromaan kauppoja Venäjän kanssa? Pitäisikö siis uskoa että moisesta sovittaisiin sopivasti ennen Venäjän seuraavia presidentinvaaleja? Ajankohta on vähintäänkin epäilyttävä.
Ryssä ja Putin itse ovat toki viestineet että "rauhasta voidaan neuvotella", mutta tämä tarkoittaisi tietysti sitä että ryssä saisi kaiken vaatimansa ja enemmän. He eivät olisi valmiit minkäänlaisiin myönnytyksiin. Ei ihme että Ukraina ei ole kiinnostunut tällaisista "neuvotteluista".
Luin muutama päivä sitten topwar.ru sivulla julkaistun artikkelin jossa pohdittiin "sodan loppumista" ja Ukrainan roolia "rajavyöhykkeenä idän ja lännen välissä". Artikkelin kirjoittajan mukaan "riittäisi" että Venäjä saisi kaiken Dnipron itäpuolelta sekä Mustanmeren rannan Transnistriaan asti. En tietysti usko että artikkelin kirjoittaja olisi Putin itse tai että kirjoittajalla olisi mitään tietoa siitä, mitä Kremlissä juonitaan mutta otin sen sisällön "arvauksena siitä mitä johtaja voisi haluta". Puhutaan siis täysin samoista tavoitteista, jotka Venäjällä olivat hyökkäyksen alussa - kenties ainoa mitä jää pois on Kiovan valtaaminen ja Ukrainan johtajien vaihtaminen. Artikkelissa vaaditut alueet ovat hyvin paljon enemmän kuin mitä Venäjä on kyennyt sotavoimalla valtaamaan, vaikka vastaavatkin alkuperäisiä väitettyjä tavoitteita.
MUOKKAUS: Joku voisi toki kommentoida että näinhän kävin Suomen talvisodassakin eli rauhasta oli pakko neuvotella ja tuloksena menetettiin enemmän kuin mitä Neuvostoliitto kykeni valtaamaan. Suomi joutui tietysti neuvottelemaan hyvin huonoista asemista koska armeijan voimat olivat loppu eikä ulkomaista merkittävää apua ollut tiedossa.
Lisäisin myös että talvisotaa seurasi hyvin nopeasti jatkosota, kun lähdettiin hakemaan menetettyjä alueita takaisin. Olisiko lähdetty ilman Saksan hyökkäystä? Sopinee epäillä, mutta tilaisuuden tultua lähdettiin innolla mukaan.
Epäilemättä, jos vastaavanlainen häpeärauha solmittaisiin Ukrainan ja Venäjän välille, se ei tulisi olemaan kestävä. Eihän mikään 2014-2015 kiivaimpien taistelujen jälkeenkään sovittu "rauhansopimus" pitänyt vaan niitä seurasi jatkuva asemasota ja lopulta Venäjän suurhyökkäys.
Aloin taas pohdiskelemaan, mitä tämä tarkoittaa putinin kannalta.
Hänellä on kaksi suunta, joko pyritään sotilaalliseen ratkaisuun, tai sitten jonkin sortin rauha.
Jos lähdetään siitä, että putinin tavoite on edelleen pitää Ukraina venäjän "vaikutuspiirissä" ja länsi pois venäjän rajalta. Joten siinä mielessä pelkän maayhteyden varmistaminen Krimille ei ole minkään sortin voitto, jos samalla Ukraina pääsee irti venäjän otteesta ja liittyy osaksi länttä. Jos Ukraina on Natossa, niin se on venäjälle aika ahdistava tilanne kun Ukrainan koilisnurkasta on vain 500 km suoraan moskovaan. Tai se, että Hersonista on 250km Sevastopoliin, jolloin siellä oleva laivasto voidaan tuhota muutamalla Himarsilla ammuttavalla ohjuksella.
Ennen sotaa arvioitiin, että venäjä olisi tarvinut noin 2 miljoona sotilasta, jotta se olisi voinut miehittää Ukrainan. Eli, alunperinkin lähdettiin ihan liian pienellä porukalla. Ja jos nyt putin haluaa tehdä saman, niin ite arvioisin että nykyisessä tilanteessa venäjä tarvitsisi noin 4-5 miljoonaa sotilasta. Ja kun kalustoa mietitään, niin puhutaan kymmenistä tuhansista tykeistä, tankkeista ja muista ajoneuvoista. Ja lisäksi tarvitaan iskukykyiset ilmavoimat ja laivasto, jota venäjälle ei ole.
Jos putin nyt kumminkin päättää vaalien jälkeen, että lyödään kaikkia peliin ja laitetaan se kunnon LKP käyntiin, niin miten käy? Tuollaisen armeijan kasaaminen ei ole ihan helppoa. Joukot pitää kerätä, kouluttaa ja aseistaa. Siinä voi mennä helposti vuosi ja jos ne halutaa varustaa oikein kunnolla, niin huomattavasti enemmän. Ja samalla täytyy ymmärtää, että tuo porukka on pois työelämästä, joten venäjän talouden tilanne sen kuin pahenee. Samaan aikaa luultavasti nähdää ensimmäiset mellakat, jotka on käytänössä lopetettava voimatoimin. Eli, sisäinen tilanne sen kuin huononee. Itse hyökkäys tulee olemaan verinen ja venäläisiä tulee kaatumaan paljon. Kuten myös Ukrainalaisia.
Jos taas otetaan tavoitteeksi pelkästään Dniprin joen itäpuoli ja Mustanmeren ranta, niin ei niitäkään kovin paljon pienemmällä joukolla oteta. Ja kun oikeastaan puhutaan mistä tahansa merkittävästä aluevaltauksesta, niin hinta tulee olemaan kova ja joukkoja sekä kalustoa tarvitaan paljon lisää. Ja nytkin venäjä on tuosta rannasta maksanut ihan liian kovan hinnan.
Toki venäjä voi jatkaa nykyistä nypyttämistä pienemällä voimalla ilman LKP:ta, mutta ei sekään näytä tuovan mitään ratkaisua, varsinkin kun aika ei ole venäjän puolella. Aika käy myös Ukrainaa vastaan, mutta pitkässä juoksussa venäjä on se, joka tässä häviää. Lännen tuen väheneminenkään ei ratkaise mitään, koska venäjä alkaa olemaan sotilaallisesti todelle heikossa kunnossa.
Kuten tässä sodassa on nähty, miinoitettuja ja linnoitettuja alueita vastaan on todella vaikea hyökätä, joten venäjä tulisi kokemaan ihan samat haasteet, jos se pyrkisi isommalla porukalla läpi, koska kyllä Ukrainakin on linnoittanut rajojaan varsin voimakkaasti. Samalla venäjän omat miinakentät tulevat toimimaan heitä vastaan. Jos LKP lähtee käyntiin, niin siinä on Ukrainalla kumminkin hyvä aikaikkuna vahvistaa nykyisiä ja rakentaa paljon uusia linnoitteita. Ja jos venäjän kalusto alkaa olemaan mallia T-55 ja d-20, niin linnoitteet ja miinat kyllä toimivat.
Joten oikeastaan ainoa sotilaallinen vaihtoehto venäjän kannalta on all-in, joka on itsesään valtavat riski, jotka voivat ajaa koko venäjän kaaokseen.
Entä sitten neuvottelut ja jonkin sortin rauha? Kuten nähtiin, lyhyellä aikavälillä venäjällä ei ole mitään millä painostaa Ukrainaa(poislukien ydinaseet), joten venäjän kannalta ainoa mitä se pystyy hyvässä lykyssä saamaan, niin on se että se saa pidetty vain osan valloittamistaan alueista. Mitään aluevaatimuksia venäjä ei tule saamaan läpi eikä venäjä pysty enään vaikuttamaan Ukrainan asemaan kansainvälisesti. Ukraina pystyy määrittelemään sen ihan itse ja se on jo Ukrainalle valtava voitto.
Joten, jos rauha tullaan solmimaan nykyisen rintaman paikkeille, niin se on venäjälle ja putinille tappio. Tästä voidaan taas päätellä, mitkä ovat putinin vaihtoehdot:
- Hyväksytään rauha ja yritetään selvitä sen aiheuttamasta kaaoksesta, kun venäläisille selviää mitä tämä sota maksoi.
- Jatketaan täsmälleen nykymenolla ilman LKP:ta ja toivotaan että jokin ihme tapahtuu ja eikä venäjän armeija romahda.
- LKP ja täysi rähinä. Ja samalla yritetään pysyä vallassa.