Ukrainan konflikti/sota

Kaikki kunnia ukrainalaisille dronekuskeille! Harjoitus tekee mestarin ja monet ovat päässeet "harjoittelemaan" ja paljon. En ole dronella koskaan pommittunut mitään, joten seuraava pohdiskelu on ihan peruskoulun fysiikkaa.

Helpointa osuminen on tietenkin tyynellä säällä ja paikallaan olevaan maaliin. Tällöin drone voidaan parkkeerata kohteen yläpuolelle ja pudottaa pommi suoraan alaspäin. Tähtääminen on helppoa, jos dronen kamera osoittaa suoraan alaspäin. Mutta voiko siihen luottaa? Tarkkuus kärsii heti, jos kamera on yhtään vinossa. Tuulisella säällä dronea ei voi parkkeerata kohteen yläpuolelle, koska tuuli "sortaa" sekä dronea että putoavaa ammusta sivulle. Taitava dronekuski arvioi tuulen vaikutuksen ja korjaa dronen paikkaa sopivasti vastakkaiselle sivulle, jonka jälkeen tuuli ja painovoimat hoitavat loput. Liikkuvaan kohteeseen osutaan periaatteessa samalla tavalla: dronella lennetään kohteen yläpuolella siten, että kohde pysyy paikallaan kamerakuvassa (sama suunta ja nopeus), ja tehdään tuulikorjaus kuten yllä.

Liikkuvaan kohteeseen osuminen tuulisella säällä ei ole yhtään sen ihmeellisempi juttu: jos kohde liikkuu pohjoiseen 40km/h ja tuuli on idästä 30km/h, niin kohteen päällä lentävän dronen *ilmanopeus* on 50km/h suunnilleen koilliseen (nopeus on vektorisuure) ja tuulikorjaus tehdään tämän ilmanopeuden mukaan. Erikoistapaus: Ryssän mönkkäri ajaa etelään 36km/ h ja tuuli on pohjoisesta 36km/h, jolloin dronen ilmanopeus on nolla ja pudotus voidaan tehdä suoraan yläpuolelta. Dronekuskin ei siis tarvitse tietää kohteen eikä tuulen nopeuksia vaan dronen oma ilmanopeus riittää! Kiinteäsiipisellä lennokilla ei voi käyttää samaa pommitustaktiikkaa, koska lentokonetta ei voi "parkkeerata" kohteen yläpuolle samalla tavalla kuin dronea.

En siis yhtään ihmettele, että hyvissä olosuhteissa liikkuviinkin kohteisiin tulee napakymppejä! Parhaat dronevirtuoosit osaavat hyökätä oikealla hetkellä ja osuvat tarpeeksi lähelle myös puuskaisessa tuulessa ja vähän mutkaisemmallakin tiellä vaikka aina ei aivan napakymppiä tulisikaan.

Veikkaan että liikkuviin maaleihin kamikaze on se selvästi parhaiten osuva pommitusmuoto. Kranaatin pudottaminen osuu parhaiten korkeintaan hitaasti liikkuviin maaleihin tai dronen ollessa paikallaan.
Olisi mielenkiintoista tietää onko jossain droneissa joku tuulensuunnan ja -nopeuden indikaattori ohjausnäytön käyttöliittymässä.
 
Crimean wind telegram-kanava raportoi puoli tuntia sitten että ambulanssit ja paloautot olivat edelleen matkalla sotilasalueelle, johon iskettiin Sevastopolissa.
 
Tätä käsiteltiin jo varmaan puolivuotta sitten, eli ei tarvita EW läpimurtoa, tarvitaan vain se EW kalusto taivaalle. Dronet käyttää gigan kahtapuolen olevia taajuuksia kaista ja kantamavaatimusten takia. Tehot on sitä luokkaa että kun on kunnollinen softaradio ja aktiivinen matriisianteniin niin se ohjaajan lähetin loistaa kuin majakka kymmenien kilometrien päähän. Suuntimisaika on noin nolla, eli heti kun lähetin napsahtaa päälle niin EW asema kertoo lokaation. Ei onnistu maanpinnalta koska peitteisyys estää suoran suuntiman, onnistuu triviaalisti ilmasta koska suoranäköyhteys. Koordinaatit irtoaa yhdelläkin EW assemalla koska voidaan olettaa että kohde on maanpinnalla. Useammalla tietysti saa kolmiomitattua.

Ilmaherruuden myötä taivaalle saa myös gunship lavetteja. EW kone antaa koordinaatit mahdollisesti automatic ja lähin gunship voi avata tulen välittömästi. Näin sen dronen ohjauslähettimen elinaika tippuu siihen käytety ammuksen lentoaikaan. Sateliittinavigointi on tuolloin myös jammeroitu ja joten lyhyenmatkankin innertia menee vaikeaksi kun et saa kunnon lähtökoordinaatteja. Terramapping vaatii tuoreehkot kuvat lentoreitiltä ja jos toisella on ilmaherruus niin et saa ilmakuvia. Dronen lentokorkeudella sateliittikuvat on vähän mitääntekemättömiä.

Ainoa mitä jää on sitten täysi autonomia joka osaa kuvata alueen, määrittää kohteet ja valita kohteen automatic. Eli menee vaikeaksi.

Seuraava askel lie lyhyen kantaman HARMit, kumma jos ei sellaisia jo ole? Säteilyyn hakeutuva drone jolla saa niin lennokin lennättäjän kuin ew-häiritsimen pois pelistä. Saisiko sellaisen hakupään tykistökranaaattiin?
Vai onko enää relevantteja harmit? Tutkiin lienee isketty viime aikoina ihan vaan himarsilla tai risteilevillä.
 
Veikkaan että liikkuviin maaleihin kamikaze on se selvästi parhaiten osuva pommitusmuoto. Kranaatin pudottaminen osuu parhaiten korkeintaan hitaasti liikkuviin maaleihin tai dronen ollessa paikallaan.
Olisi mielenkiintoista tietää onko jossain droneissa joku tuulensuunnan ja -nopeuden indikaattori ohjausnäytön käyttöliittymässä.

En tiedä millaiset drone softat on Ukrainalaisilla, mutta kyllä tuollainen kuluttajakäyttöön tarkoitettu drone itsensä paikallaan pitää aikamoisissa puuskissa. Lähinnä sitten korkeudesta riippuu kuinka paljon pitää ottaa ns. ennakkoa tuulesta johtuen.
 
En tiedä millaiset drone softat on Ukrainalaisilla, mutta kyllä tuollainen kuluttajakäyttöön tarkoitettu drone itsensä paikallaan pitää aikamoisissa puuskissa. Lähinnä sitten korkeudesta riippuu kuinka paljon pitää ottaa ns. ennakkoa tuulesta johtuen.
Juuri siksi mietinkin että onko joissain droneissa jonkunlainen tuulensuunnan ja voimakkuuden mittaus jonka tulokset näkyisivät dronen ohjaajalle niin että tuulen vaikutus olisi helpompi ottaa huomioon paikaltaan kranaatteja pudottaessa. Mutta ymmärsin Viimeisenmohikaanin miettineen aiemmassa postauksessa myös kranaattien pudottamista liikkuviin maaleihin ja uskoisin sen olevan selvästi vaikeampaa ainakin korkeammalta, kuin kamikazedronella törmääminen missä kamerayhteys näyttää usein toimivan lähes törmäykseen asti ja suunnan muutos on mahdollista.
 
Saksan ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja entinen johtaja Norbert Röttgen (CDU) sanoo Foreign Affairs -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on ymmärretty täysin väärin, ja tilanne on vaarallinen niin Ukrainan kuin muunkin Euroopan kannalta.

Saksalaispoliitikko: Putin on ymmärretty täysin väärin​

Saksan ulkoasiainvaliokunnan jäsenen mukaan Euroopan pitää luopua illuusiosta.

”Me emme pilanneet suhteita, he sen tekivät” – Putin puhui propagandamaratonissaan 14. joulukuuta välien korjaamisesta lännen kanssa. RUSSIAN POOL, REUTERS
Tekijän kuva
Marikki Nykänen
Tänään klo 10:28

Vaikutusvaltainen saksalaispoliitikko tyrmää kovasanaisesti joidenkin länsimaisten johtajien näkemykset Ukrainan sodasta. Saksan ulkoasiainvaliokunnan jäsen ja entinen johtaja Norbert Röttgen (CDU) sanoo Foreign Affairs -lehdessä julkaistussa kirjoituksessa, että Venäjän presidentti Vladimir Putin on ymmärretty täysin väärin, ja tilanne on vaarallinen niin Ukrainan kuin muunkin Euroopan kannalta.

Röttgenin mukaan useat länsimaiset poliitikot ja tutkijat ovat nyt sitä mieltä, että Ukrainan tukemisessa kannattaisi panostaa puolustukseen. Taustalla ovat lisääntyneet erimielisyydet Ukrainan tukemisen suhteen, joita näkyy esimerkiksi Yhdysvalloissa.
Puolustusajattelussa Ukrainaa autettaisiin pitämään ne alueet, jotka sillä on nyt hallussaan. Kannattajien mukaan tämä vakauttaisi länsimaisen tuen ja näyttäisi Venäjälle, että se ei kestä pitkittynyttä sotaa. Ja lopulta Venäjän kanssa päästäisiin neuvottelupöytään.
Röttgenin mukaan tällainen ajattelu on erittäin vaarallista. Hänen viestinsä näyttää olevan suunnattu erityisesti Yhdysvaltoihin ja isoihin Euroopan maihin, kuten Saksaan.
– Puolustuksellinen strategia, joka perustuu ainoastaan dialogiin Venäjän kanssa, on perustavanlaatuisesti pielessä ja katastrofaalisen naiivi, hän tilittää.
5160932820d3e439d7d118171ff461927e095c1ce24bfd0fcc03238cc41cdac3.jpg
5160932820d3e439d7d118171ff461927e095c1ce24bfd0fcc03238cc41cdac3.jpg

Saksalaispoliitikon mukaan jotkut länsimaiset johtajat ovat tehneet virhearvion Venäjän presidentti Vladimir Putinista. EPA/AOP

Putin ymmärretty väärin​

Röttgenin mukaan puolustusajattelun kannattajat ovat ymmärtäneet Putinin ja hänen ajattelunsa ”perustavanlaatuisesti” väärin. Mikä tahansa myönnytys ainoastaan rohkaisee Putinia sotimaan Ukrainassa kahta kauheammin.
– Putinin ei voida antaa uskoa, että hänen hirveässä hyökkäyssodassaan on saavutettavissa mitään etuja. Jos hän menestyy, sodat Euroopassa voivat hyvinkin tulla aiempaa tavallisemmiksi.
Vähin vaatimus sodan päättymisen suhteen ovat Röttgenin mukaan sotaa edeltäneet rajat.

– Putin on tehnyt selväksi, että hän ei halua neuvotella. Hän haluaa voittaa tämän sodan, mistä on tullut ehto hänen omalle poliittiselle ja henkilökohtaiselle selviytymiselleen. Sodalla on ollut Venäjälle mittava hinta, ja Putinilla pitää olla jotain, mitä tarjota.
Röttgenin mukaan monet poliitikot Saksan hallituksessa ja erityisesti USA:n presidentti Joe Bidenin hallinnossa ajattelevat jokaista asetoimitusta Ukrainalle yhä siitä näkökulmasta, miten Venäjä reagoi. Eskalaation pelko siis rajoittaa Ukrainan saamaa apua.
Näin ei hänen mukaansa kannattaisi ajatella.
– Totuus on, että Venäjä on jo täysin eskaloinut sodan tavanomaisen sodankäynnin osalta, eikä ydinaseiden tie ole kovin todennäköinen. Ensinnäkin pelon takia, että USA tekisi vastahyökkäyksen, ja toiseksi, koska Venäjän korvaamaton liittolainen Kiina pitää sitä punaisena viivana.
1053373a08fd9df42478db7f1e480597816644dabd80564e3d5bb221dc662d05.jpg
1053373a08fd9df42478db7f1e480597816644dabd80564e3d5bb221dc662d05.jpg

Saksan ulkoasianvaliokunnan jäsen Norbert Röttgen vaatii Ukrainalle muun muassa saksalaisvalmisteisia Taurus-risteilyohjuksia. Kuvassa näkyy, kuinka niitä kiinnitetään F-15 -hävittäjään seremonian yhteydessä Etelä-Koreassa vuonna 2016. EPA/AOP
Jos Putinin kanssa aletaan neuvotella, Ukrainalta vietäisiin Röttgenin mukaan mahdollisuus liittyä koskaan Natoon. Vaikka rauha saataisiin aikaan väliaikaisesti, tulevaisuus olisi uhkaava.
– Ilman Naton pelotetta Putin voisi vapaasti palautua, järjestää joukot uudelleen ja lopulta hyökätä jälleen. Eikä Ukraina olisi ainoa maa, johon uuden hyökkäyksen riski kohdistuisi. Myös muut maat, kuten Moldova tai Baltian maat, olisivat jatkuvan uhan alla.

– Eurooppa voi estää tämän painajaisskenaarion ainoastaan luopumalla illuusioista ja sitoutumalla Ukrainan puolustamiseen täydellä sydämellä.
Puolustusajattelun kannattajiksi Röttgen nimeää yhdysvaltalaisdiplomaatti Richard Haassin ja yhdysvaltalaisprofessori Charles Kupchanin. Heidän kirjoituksiaan on julkaistu samassa Foreign Affairs -lehdessä.

Kova kritiikki Saksalle​

Röttgen esittää kovaa kritiikkiä erityisesti saksalaisille poliitikoille. Aiemmin pasifismiin taipuvaisen Saksan sotilaallinen tuki Ukrainalle on ollut Röttgenin mukaan historiallista, mutta ei silti riittävää.
– Saksan pitää lunastaa lupauksensa johtajana. Saksan tulee toimia sillanrakentajana itäeurooppalaisten välillä, jotka hyvin ymmärtävät Venäjän uhkan lähellä rajojaan, ja länsieurooppalaisten, jotka tuntevat olonsa suhteellisen turvallisiksi kodeissaan kaukana rintamalta.
– Vaikka arvokasta aikaa on menetetty, Saksan liittokansleri Olaf Scholzin ei vielä ole myöhäistä toimia päättäväisesti.
Röttgenin mukaan Ukraina tarvitsee Saksalta muun muassa Taurus-järjestelmän kaltaisia risteilyohjuksia, joilla Ukraina voisi iskeä kauas rintamalinjojen taakse. Saksa on vedonnut teknisiin syihin kieltäytyessään niiden toimituksista.
– Todellinen, erittäin kyyninen syy on, että ne ovat äärimmäisen tehokkaita, ja Scholz pelkää, että niiden onnistunut käyttö johtaisi eskalaatioon Venäjän suunnalta.
2f2bba8ab543cc8a5cec051aa4eef46f30ebf27ef83342e1370505df58de7794.jpg
2f2bba8ab543cc8a5cec051aa4eef46f30ebf27ef83342e1370505df58de7794.jpg

Saksan ulkoasianvaliokunnan ex-puheenjohtaja Norbert Röttgen. EPA/AOP
Röttgenin mukaan monet Venäjän tuottamat asejärjestelmät, kuten risteilyohjukset, tuotetaan USA:n ja Saksan valmistamien koneiden avulla. Venäjä on onnistunut kiertämään pakotteita tuomalla niitä kolmansien maiden, kuten Kirgisian kautta. Tämä taas johtuu Röttgenin mukaan siitä, että Saksa ei ole valvonut eurooppalaisia pakotteita riittävän tehokkaasti.
Kirgisiassa tuonnit Saksasta kasvoivat Röttgenin mukaan räjähdysmäisesti Venäjän hyökkäyssodan alettua helmikuussa 2022.

Kunnollinen hyökkäyssota​

Käytännössä USA:n ja Euroopan johtajien tulisi Röttgenin mukaan siirtyä puolivillaisesta sodankäynnistä todelliseen offensiiviin, jossa Ukrainalle annetaan kaikki tarvittavat aseet, ja Ukrainan onnistuu työntää Venäjän joukot pois alueiltaan.
– Vain silloin, kun Venäjä on alakynnessä, neuvottelut voivat olla mahdollisia.
Lisäksi USA:n ja Euroopan pitäisi tehdä enemmän Venäjän asetoimittajien, kuten Pohjois-Korean ja Iranin eristämiseksi. Irania kohdellaan Röttgenin mukaan liian silkkihansikkain, koska länsimaiset johtajat elättelevät toiveita uudesta sopimuksesta ydinaseiden suhteen. USA:n silloinen presidentti Donald Trump irtisanoi sopimuksen vuonna 2018.
Röttgen kritisoi myös, miten huonosti Euroopassa on varauduttu sotilaallisesti. Jos Trump valitaan uudelleen USA:n presidentiksi, Eurooppa voi Röttgenin mukaan joutua huolehtimaan Ukrainan tukemisesta yksin. Eikä kyse ole valinnasta, koska Ukrainan puolustaminen on samalla eurooppalaisen demokratian puolustamista. Toisin kuin Yhdysvaltojen suhteen, valtameri ei erota meitä Ukrainasta.
– Eurooppalaisina emme pääse pakoon maanosamme maantiedettä.

 
Miinakenttä tekee kaiken työn. Näyttää että keulilla menevän vaunun oikean puolen(kuvaus suunnasta) miinajyrä on jotenkin tynkä, taidettu ajaa jo aijemmin paskaksi jyrä siltä puolen ja räjähdyksen jälkeen nähdään että juuri sen puolen tela on poikki.

Nämä vaunuilla miinoitetun pellon yli ajamiset ovat kyllä aivan yhtä turhan kanssa, lopputulos tiedossa käytännössä jo etukäteen. Loistavaa jos ryssä jaksaa hakata päätään seinään, fiksumman osapuolen täytyisi keksiä jotain muuta.

En tiedä, joku röyhkeä peliliike täysin epätodennäköisestä suunnasta (sekä isossa että pienessä mittakaavassa) jota ei kenties olisi läpeensä miinoitettu. Vaunut menee mutavapaana aikana aikamoisesta maastosta sopivan pätkän, jos tuossa olisi pakotettu hyökkäämään niin olisin (jo niin moneen kertaan nähdyn pellon yli yrityksen perusteella) kylmästi ajattanut vaunut suoraan juoksuhautojen yli, niitä tuskin on ainakaan alkuperäinen puolustaja miinoittanut ps-miinoilla aivan poteroihin kiinni.

edit: voisi kuvitella että perinteinen todella massamainen telamiinoitteiden käyttö kokisi aikaimoisen renesanssin kotimaisessakin koulutuksessa/taktiikassa = tuppaavat omaavan aivan uskomattoman suuren estearvon vaikka männä vuosina painotettu lähinnä liikettä ja kaikki passiivinen on ollut vanhanaikaista eikä muka pysy nykysodan temmossa mukana :unsure: Löytyyhän sitä telamiinaa meiltä edelleen liki joka portaasta, mutta puhun nyt myös ihan laajoista reilusti etukäteen valmisteltavista ps-miinoituksista mallia ylijohdon pioneerijoukot... kyllä Ukrainassa kaikenlaiset passiiviset ja vahvasti ennalta hyökkääjän tiedossakin olevat miinoitetut alueet ovat näyttäneet todella terävät kyntensä yhä edelleen!

edit2: Ja heti rajalta alkaen täysin jarru päälle, mitään pelivaraa liikkumatilalle/paikoilleen kaivautumiselle ei saa antaa, takaisin työntäminen maksaa verta&kalustoa aivan suhteettoman paljon!
Kyllä laajat miinoitteet ovat koko sodan jälkeisen ajan kuuluneet Suomessa puolustuksen peruskeinoihin ja ovat sitä edelleen. Ylijohdon pioneerijoukot miinoittavat edelleen tiiviisti ja kyllä, ensimmäinen telamiina nojaa rajapuomiin!

Joskus 1970- ja 1980-luvun vaihteesta on kerrottu legendana jonkin brittiläisen sotilasasiantuntijan todenneen, että Suomella on niin paljon telamiinoja, että niillä voisi miinoittaa koko itärajan yhtenäisellä 2 metriä korkealla telamiinavyöllä!
 
Viimeksi muokattu:
Juuri siksi mietinkin että onko joissain droneissa jonkunlainen tuulensuunnan ja voimakkuuden mittaus jonka tulokset näkyisivät dronen ohjaajalle niin että tuulen vaikutus olisi helpompi ottaa huomioon paikaltaan kranaatteja pudottaessa. Mutta ymmärsin Viimeisenmohikaanin miettineen aiemmassa postauksessa myös kranaattien pudottamista liikkuviin maaleihin ja uskoisin sen olevan selvästi vaikeampaa ainakin korkeammalta, kuin kamikazedronella törmääminen missä kamerayhteys näyttää usein toimivan lähes törmäykseen asti ja suunnan muutos on mahdollista.
Kirjoitukseni tarkoitus ei ollut vertailla pommittajadronea FPV-droneen, sillä molemmissa on omat hyvät ja huonot puolensa! Yritin sanoa, että ennakon kannalta ei ole väliä, tuuleeko 40km/h vai liikkuuko maali 40km/h. Molemmissa tapauksissa dronen *ilmanopeus* on 40km/h, jos drone lentää sillä nopeudella, että maali pysyy paikoillaan kamerakuvassa eli suhteellinen nopeus on nolla.

Ilmanopeuden voi mitata Pitot-putkella mutta niitä ei ole Ukrainan droneissa näkynyt. Ilmanopeuden ollessa nolla tuulen nopeuden näkee suoraan GPS:stä. Eli yksi "kikka" olisi antaa tuulen sortaa dronea esimerkiksi lentoonlähdössä ja laittaa GPS:llä mitattu "tuulennopeus" muistiin ja käyttää sitä myöhemmin tuulikorjauksen tekemiseen. Tyynenä päivänä ilmanopeuden näkee suoraan GPS:stä, olettaen että sen saa näytölle. Pudotuskorkeus pitää tietysti myös osata arvioida. Ennakon ottamista helpottaa, jos pommit pyritään pudottamaan aina samalta korkeudelta.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top