Ukrainan konflikti/sota

Saa nähdä millaisia kostotoimia ryssä nyt tekee tämä lentokonepudotuksen johdosta. Harkovaan joku iso satsi ohjuksia siviilikohteisiin?

Minäkin odotan tätä, edellinen hyökkäys tapahtui 13.1.2024 ja sen jälkeen on ollut kaksi hiljaista päivää.

Edellinenkin hyökkäys oli lopulta kokonaismäärän osalta pieni, ainakin kun vertaa vuoden vaihteen iskuihin ja viime talven ohjushyökkäyksiin.

13.1.2024 he laukaisivat 37 kpl erilaisia ohjuksia ja 3 kpl Shahed-136/131 droneja. Ohjuksista 12 kpl oli Kh-101 risteilyohjuksia, muita ohjuksia sitten selvästi pienempi määrä per tyyppi.

Toistaiseksi merkittävää on myös se että näiden ohjushyökkäysten ohjusten kokonaismäärä on laskenut joka iskussa eli edellinen ollut suurempi kuin sitä seuraava. Tämäkin voi olla vain sattumaa, mutta GUR:n Skibitskin tuoreen haastattelun perusteella ryssä käyttäisi ohjuksia melkein sitä mukaa kun niitä valmistuu. Minun laskelma sanoo että tilanteen ei pitäisi olla ihan näin vaikea ja ohjuksia pitäisi olla varastossa tyypistä riippuen joitakin kymmeniä tai jopa pari sataa. Silti tällainen tipoittainen käyttäminen muutaman päivän välein kertoo siitä että syystä tai toisesta eivät kykene tällä hetkellä parempaan.

-

MUOKKAUS: kun lasketaan pelkästään laukaistujen ohjusten määrä (Ukrainan ilmoitusten mukaan) niin saadaan tällaiset määrät:

29.12.2023 = 122 kpl
2.1.2024 = 99 kpl (kolme välipäivää edellisestä iskusta)
8.1.2024 = 51 kpl (viisi välipäivää edellisestä iskusta)
13.1.2024 = 37 kpl (neljä välipäivää edellisestä iskusta)

Tähän mennessä siis näitä ohjusiskuja on nähty siten että niiden väliin on jäänyt kolme, neljä tai viisi välipäivää JA uusi isku on ollut edeltäjäänsä pienempi, tosin joka kerta on käytetty monipuolinen kattaus eri ohjuksia (Kalibr, Kh-101, Kh-59, Kh-31P, Kh-22/Kh-32, Kinzhal, S-300/S-400, Iskander-M).

Shahed-136/131 / Geran-2 droneja on käytetty selvästi enemmän mutta niidenkin käyttö loppui melkein kuin veitsellä leikaten, viimeinen runsaampi käyttö tapahtui 7.1.2024, dronejen laukaisumäärä oli 28 kpl. Tammikuun 2024 seitsemän ensimmäisen päivän laukaisujen summa on 194 kpl.

Tammikuun toisen viikon eli KOKO viimeisen viikon aikana niitä on laukaistu yhteensä 11 kpl.

Kyllä tälle jokin selitys täytyy olla. Kylmä sää vaikuttaa näin rajusti dronejen käyttöön? Vai käytettiinkö kaikki dronet loppuun vuodenvaihteessa ja tammikuun ensimmäisen viikon aikana? Nyt eletään ns. kädestä suuhun eli niitä käytetään sitä mukaa kun niitä valmistuu?
 
Viimeksi muokattu:
Olipa kohtuu lähellä osumaa. Toki dronen kameran linssi voi hämätä mutta silti:

Eastern Ukraine, a Russian Su-25 nearly flies into a Ukrainian FPV munition near the front.

Source-
https://t.me/killpukin/18244

1705349328027.png


-

Muistanko väärin että viime vuoden puolella nähtiin video, jossa FPV-dronella yritettiin osua helikopteriin? Taisi olla Ka-52?

Ainakin yksi Ka-52 on pudotettu Stugna-P pst-ohjuksella, joten en ihmettelisi jos ennemmin tai myöhemmin osuttaisiin myös dronella.
 
Aika kuraa koko juttu, kun alkuoletus on jo väärin. Miten niin NATO ei muka tee mitään yllätyshyökkäys X:n jälkeen jos uhataan ydinaseilla????? Nythän on nähty, että NATO on tehnyt aika paljonkin, vaikka jatkuvasti on uhattu ydinaseilla ja vaikka kohteena ei edes ollut NATO maa.

Tämän kokemuksen jälkeen venäjä keskittynee pullistelemaan Staneissa ja jossain Afrikassa, korkeintaan.
Lue alkuperäinen teksti, heitin hyvin _karkean_ yhteenvedon kirjoituksesta.

Pari lisälainausta:

Ukraina on opettanut Venäjälle, että länneltä uupuu päättäväisyys ja on pelko eskalaatiosta eikä asioita uskalleta tehdä (Venäjä uskoo, että NATO perääntyy, jos isompi konflikti – ydinaseilla - uhkaa).

Tekstin lopussa: olemmeko (länsi) valmiit hyökkäämään Venäjän siviili-infraan? Miten toimimme, jos Venäjä käyttää ensin ydinasetta lännessä?
-
Muuta linkki tältä päivältä.

The German government continues to refuse to supply Taurus missiles to Ukraine.


Ukraine's foreign minister warns ‘time is running out’ to pass funding deal for aid

If we run out of weapons, we will fight with shovels,” Kuleba told ABC News.


-
An electronic billboard appeared today in Moscow showing this Putin quote: “Russia’s borders do not end anywhere.”
1705349529140.png
 

Liitteet

  • 1705349490514.png
    1705349490514.png
    702.4 KB · Luettu: 27
Tässä pohditaan koneiden pudottajina Patriotin ja FrankenSAM välillä/yhdessä. Ilmeisesti tänään se häiritty hävittäjä, SU-34 tms. olisi välittänyt viestiä, että häntä valaistaan ehkäpä S300-systeemillä. Pystyykö SU-34 tai ylipäätään hävittäjät tunnistamaan mikä siellä valaisee? Saadaanko jotain infoa?

I do not know either way and am not confirming anything, but the prevalent consensus is that the A-50 and Il-22 were hit using the mythical FrakenSAM which is the combination of the radar and launch controller from and S-300 with a Patriot launcher and rockets (pic. 1).FYI: It appears the UkrAF also targeted and Su-34 at the same time that had fired a Kh-59 over the Sea of Azov in the same area as the other two planes. The pilot reported being lit-up by an S-300 radar and the crew was able to evade the missile.

Operation for the destruction of Izh-22M11 and a-50

Examining the recordings from the conversation between the pilot/ navigator of the Su-34, we heard how he says that his side is probably illuminated by the Z0N6 radar, calling it No. 300-koi. He also reports evasion from hitting the missile after the launch of the X-59 over the Sea of Azov.Given that this is a planned departure, and the launch vehicle was produced over the same area, we can assume that it was a prepared operation of the Armed Forces of Ukraine, most likely with the use of the Patriot complex (missiles) together with 3 radars of the S-300PS complex. this option is considered through the FrankenSam program, which allows this option."

Operation Frankenstein

Last night we witnessed an interesting precedent in this war. Ukrainian air defense units were able to shoot down and hit two rare and important aircraft of the Russian air defense system: DRLV (AWACS) A-50 and Il-22M11 (PKP) What did the planes shoot down? Based on the fact that the distance to the A-50 shootdown from the front line is less than 100 km, the only weapon in the armed forces of the Armed Forces of Ukraine that can hit an aircraft-type target is the (Patriot) PAC-2 GEM-T/GEM-C anti-aircraft missile. And here comes an interesting detail: the pilot of the Russian Su-34 (launching the X-59) during a conversation with the dispatcher, reported that his plane came under the radiation of the "300-tka" radar (that is, the S-300), which was previously reported by the onboard SPO. After that, he performed an evasive maneuver from the anti-aircraft missile that was probably fired at him.The X-59 launch itself took place over the same region of the Sea of Azov (as the attacks on the A-50 and Il-22). Today, sources from the Ministry of Defense of the Russian Federation confirmed the destruction of their aircraft by the Patriot complex.Logical explanation: the Armed Forces of Ukraine carried out an operation to attack these planes, knowing in advance all the details of the flight. To avoid the loss of the expensive AN/MPQ-53 radar, as part of the FrankenSAM program, it was replaced with a S-300 complex radar or another Ukrainian-made radar. This hypothesis also explains the fact that the Russians could not detect the Patriot air defense system by the characteristic radiation of its radar. We have certain confirmations from sources
 
Tässä pohditaan koneiden pudottajina Patriotin ja FrankenSAM välillä/yhdessä. Ilmeisesti tänään se häiritty hävittäjä, SU-34 tms. olisi välittänyt viestiä, että häntä valaistaan ehkäpä S300-systeemillä. Pystyykö SU-34 tai ylipäätään hävittäjät tunnistamaan mikä siellä valaisee? Saadaanko jotain infoa?
Sitä en tiedä, mitä ryssän RWR näyttää, vai näyttääkö mitään. Mutta läntinen näyttää oikein kivasti:

rwr.jpg
 
Niin, eihän Iris-T ole kuin lännen kehittynein keskimatkan IT-järjestelmä ja torjuntatodennäköisyys on Ukrainassa ollut häikäisevä. Vaikea tosiaan nähdä, mitä juhlimista viidessä uudessa tällaisessa järjestelmässä olisi... Voisiko olla esimerkiksi juhlan aihetta Harkovan tai Odesan suojeleminen ryssän lentovehkeiltä?
Tuo pitää paikkansa, paras järjestelmä, mutta pieni määrä suojaa pistemäisesti, jää venäjälle tilaa paukuttaa siviili-infraa mielin määrin. Kun ilmeisesti on toimitettu 3 vuoden aikana, nyt luvataan 5 ja toimitus on taas joskus, kunhan ehtii. Siksi en " porilaisten marssia" 5:stä lisää luvatusta soita. Lupauksia on paljon eri aseista, ne vaan ei tee työtään ennenkuin ovat rintamalla.
 
Sitä en tiedä, mitä ryssän RWR näyttää, vai näyttääkö mitään. Mutta läntinen näyttää oikein kivasti:

Katso liite: 91551
Vanhemmat tutkat ei pysty paljoa aaltomuotojaan vaihtamaan kun teho-osa on pääosin analogista tavaraa. Uudemmat täysdigitaaliset taasen pystyy, se aaltomuoto on vain kirjasto. Antenniratkaisu tuohon päälle, eli AESA:sta saa sitten jo kaikki polarisaatiot yms irti juuri niinkuin halutaan. Vastaavasti sitten RWR:än puolelta uudemmat saa irti enemmän siitä tutkasignaalista mutta moderni AESA voi lähettää mitä haluaa. Vaikkapa emuloitua S-300 tukien signaaleja. Asia erikseen on sitten se miten kykenevää laskentaa siinä tutkassa on, lähetin pystyy mihin vain kunhan tietokone pystyy syöttämään.

Eiköhän tuolla ole tehty asiat kunnolla, eli käytetään tahallaan ihan toisen IT järjestelmän aaltomuotoja jotta lentäjä ei tiedä mikä puikko on tulossa eikä näin ollen osaa tehdää oikeaa vastatoimisettiä. S-300 ja vaikka PAC-2:sen lentomahdollisuudet ovat erilaiset, samoin terminaalivaiheen haun toiminta. S-300 varoituksella voi vaikka triggeröidä kohteen häiriölähettimen jonka tarkoitus on jammeroida S-300 puikon tutkasytytin. Sitten tuota jammeria käytetäänkin maalin hakeutumiskohteena jos ohjuksen hakupää tukee tuollaista.

Käytännössä prosessointitehon nousu ja softaradio on mullistanut niin radioviestinnän kuin tutkatkin. Vanhojen analogisten järjestelmien "sormenjäljet" ei enää toimikkaan kun kaiken voi kopioida tai luoda miten haluaa.
 
Tuo pitää paikkansa, paras järjestelmä, mutta pieni määrä suojaa pistemäisesti, jää venäjälle tilaa paukuttaa siviili-infraa mielin määrin. Kun ilmeisesti on toimitettu 3 vuoden aikana, nyt luvataan 5 ja toimitus on taas joskus, kunhan ehtii. Siksi en " porilaisten marssia" 5:stä lisää luvatusta soita. Lupauksia on paljon eri aseista, ne vaan ei tee työtään ennenkuin ovat rintamalla.

Paljonko tilanne poikkeaa muista maista? Kuinka suuri osa Suomen pinta-alasta katetaan tällä hetkellä käytössä olevalla IT-kalustolla (hävittäjäkoneita ei lasketa)?
 
Olisiko mahdollista, että Ukraina olisi ampunut ADM-160 MALDeja tuonne tutkakoneiden sekaan ja siten harhauttanut ryssät ampumaan omansa alas?
Vastaava skenaario kävi itsellänikin mielessä. Krimin silta oli kiinni tilanteen yhteydessä, joka on käsittääkseni normiproseduuri aina kun Ukrainasta nousee koneita jotka pystyvät ampumaan risteilyohjuksia. Sekä joku venäjälähde ripitti omaa ilmatorjuntaansa siitä, etteivät erota matkustajakonetta punatulkusta. Ukraina myös on iskenyt Krimille ja ilmeisesti heikentänyt ilmapuolustuksen "friend or foe" järjestelmää.
 
Ruohonjuuritason raportti. Pioneeriylikessua vituttaa kun rotaatiota ei ole.



”Viime keväänä meitä oli komppaniassa 94, nyt enää 32”, Dmytro kuvaa tappioita.

Suurin osa tappioista on haavoittuneita. Pahimmat menetykset tapahtuivat viime kesänä, kun komppania osallistui Ukrainan vastahyökkäykseen Zaporižžjan alueella.

”Välillä pitää nostaa meteli, ettei miehiä heitetä aivan perseeseen. Minulle ei ole samantekevää, mitä heille tapahtuu”, Dmytro sanoo.

”Toimimme sekä [etulinjan] asemien takana että niiden edessä. Meidän ja niiden paskapäiden välissä on 250 metriä. Kolmen hengen partio menee sinne pimeällä ja menee enimmillään 60 metrin päähän etulinjastamme. Miinoja pitää kantaa kilometri. Jos saa laitettua muutamankin, niin hyvä”, Dmytro selittää.

Miinojen lisäksi etulinjaan viedään lähes 60 kiloa painavia tynnyreitä, jotka oikealla hetkellä luovat savuverhon vihollisen panssarivaunuille, tykistölle ja konekivääreille.

Ukrainan miinat on merkitty kartalle, jota Dmytro esittelee kosketusnäytöltä.

Vielä kesällä Ukrainan armeijalla oli käytössä oma Krapiva-karttaohjelma, mutta venäläisten saatua haltuunsa kaatuneen sotilaan tietokoneen koko Krapivan sisältö ja asemien sijainnit paljastuivat.

Nyt ukrainalaiset käyttävät ohjelmaa, jonka tiedot saa tuhottua etänä.

Dmytro vaikuttaa olevan mies paikallaan, mutta väsynyt hän on.

”Vituttaa tämä sota. Tämä on kauhea ponnistus, jossa kuolee ja haavoittuu ihmisiä joka päivä. Kun täältä pääsee pois, on jo sairas mies.”
 
Back
Top