Ukrainan konflikti/sota

Kylläpä ryssän propagandatuutti taas kylvää silppuaan maailmalle ja täkäläinenkin lehdistö sen syö:
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/bae74b26-58a9-4182-9e08-5d153d788856

Koko juttu pyörii sen ympärillä että Kiovan lähistöltä vetäytyminen olisi ollut lilliputtelin vapaaehtoinen toimi. Tämähän ei pidä paikkaansa vaan sieltä piti lähteä kun oli pakko. Jutulla siis yritetään suoraan syyllistää Ukrainaa rauhansopimuksen hylkäämisesetä vaikka lilliputteli muka vetäityi sopimusta täyttäessään. Jutussa haisee ihan liikaa kaalisoppa.

Eiköhän totuus ole se että kremlissä alkaa olla pikkuisen isompi hätä kädessä ja nyt haetaan ulospääsyä tilanteesta niin että lilliputteli&eliitti saa pitää päänsä harteillaan. Miljoona vammautunutta&kuollutta, miljoona tulvauhria ja sisäisen talouden romahdusta alkaa olla vaikeaa piilottaa. Kyllä näistä se sana kiertää ruokapöydissä. Jossain kohtaa se viranomaistottelu vain loppuu kaikilta yhtäaikaa, myös niiltä alimman tason miliiseiltä yms.
Aivan umpihullu kirjoitus. "Sota jatkuu nyt jo kolmatta vuotta" on ihan täyttä paskaa, sillä Ukrainassa on sodittu jo yli kymmenen vuotta ja mitään liennytystä ei ole ryssälän suunnasta kuulunut missään vaiheessa. Varmaan jonkinlaisen Minsk 3 -sopimuksen ryssät olisivat voineetkin leipaista kasaan, ja sen varjolla olisivat taas rauhassa keräilleet voimia uuteen ja entistäkin suurempaan hyökkäykseen.

Toinen aivan saatanan hieno idea olisi ollut velvoittaa Yhdysvallat liittolaisineen vastaamaan Ukrainan turvallisuudesta ja sen jälkeen antaa ryssille "veto-oikeus Ukrainan turvallisuustakuissa annettavien toimien täytäntöönpanoon". Eli käytännössä ryssät siis vaativat yksinoikeutta jatkaa kansanmurhaansa Ukrainassa ja artikkelin kirjoittaneet ryssätutqijat kehtaavat puhua rauhasta... 🤣

Kirjoituksen loppukaneetissa oleva "laajempien turvallisuuskysymyksien puiminen" on koodisana ryssien "turvallisuusintressien" loputtomalle ymmärtämiselle. Tyhmimmänkin pitäisi jo vähitellen ymmärtää, että russki-mirrissä turvallisuusintressit ovat nollasummapeliä, missä ryssä voi voittaa vain jos vastapuoli häviää vähintään yhtä paljon.
 
Viimeksi muokattu:
Missä ne Tsekin löytämät sadat tuhannet 155 ammukset viipyy ? Älkää vaan sanoko että sekin pelastusrengas osoittautuu ….

Kesäkuussa ensimmäiset. Kesä-heinäkuusta eteenpäin niille veikkailtiin saapumisia. Ja näin näyttäisi olevan edelleen tämän juuri julkaistun tiedon mukaan. N. 200000 on hommattuna ja 300000 erästä väännetään.

 
Viimeksi muokattu:
Taas on keskiviikko joten Stanimir Dobrev jakaa Rosstatin datan viime viikon bensiinin ja dieselin tuotantomäärästä:

Russian gasoline production the week of 1st-7th of April jumped considerably to 845 900 tons and diesel production stayed low at 1 594 100 tons.

In 2023 during the week of 10th-16th of April gasoline production was 839 300 tons and diesel production was 1 755 500 tons.


1713373043403.png

1713373058902.png

Gasoline prices for Ai-92 rose slightly from 50,67 rubles to 50,79 rubles per liter. For Ai-95 also rose slightly from 55,41 rubles to 55,56 rubles and for Ai-98 prices rose from 68,91 rubles to 69,06 rubles.

It seems that some of the measures to push the refineries further into producing more gasoline are having an effect and maintenance season isn't for another 3 weeks. This was partially without Nizhny Novgorod's refinery and fully without Orsk's refinery.

We have less data on the other refineries and in what state they are. But certainly this week they produced more gasoline than the market consumed.

Link to last week's data:
LINKKI


-

Bensiinin osalta käyrä osoittaa rajusti ylöspäin, mutta dieselin osalta vain lievästi edeltänyttä viikkoa parempi tulos.

Onko osa jalostamoista saatu korjattua? Vai onko tässä tehty muita "taikatemppuja"?

Dobrev kirjoitti aikaisemmin että ryssä olisi pohtinut bensiinin laatuvaatimusten lieventämistä eli sallitaan huonompi laatu, jotta voidaan nostaa tuotantomäärää. Etsin sen ketjun ja linkitän tähän hetken kuluttua.

-

Tässä data pidemmältä aikaväliltä kuvaajan muodossa:

1713373739633.png

1713373774515.png


1713373829032.png

Merkitsin näihin kuvaajiin punaisella ne aikavälit jolloin Dobrev arvioi vuosihuoltojen vaikuttaneen viikkotuotantomääriin. Kuvaajien muoto kertonee siitä että osa kapasiteetista on ollut pois käytöstä tai käytetty vain osittain eli helppo uskoa hänen arvionsa.

Merkitsin vihreällä sen ajan jolloin arvioin Ukrainan droneiskujen vaikuttaneen viikkotuotantoon, 22.1.2024 alkaen eli viikko 4 olisi ensimmäinen viikko jolloin droneilla on voinut olla vaikutusta - olipa se pienimuotoista tai ei.

-

MUOKKAUS: Dobrev kirjoitti ryssän vaihtoehdoista 14.4.2024 julkaistussa ketjussaan:

Russian oil companies have started reducing the production of aromatic hydrocarbons and redirecting it towards gasoline production which has already impacted the production of toluene.

https://www.kommersant.ru/doc/6636195

Additionally they're considering lowering eco standards and restarting the use of harmful but effective additives to raise the octane rating of gasoline. When it comes to toluene in 2023 Russian production stood at 320 000 tons and consumption at 310 000 tons.

Of these 200 000 tons were used to blend it with gasoline with the average share being around 0,5% toluene in gasoline. The largest producers were the refineries in Omsk (60k tons),Ufa (90k tons),Yaroslav (40k tons),Perm (30k tons)and Salavat (25k tons).

Toluene is not used as an octane raiser in Russia and is along with other aromatic compounds, enters the fuel as part of the reformate. The main additive used as octane rating raiser is methyl tert-butyl ether which accounts for no more than 10% of gasoline.

However toluene doesn't make sense to be used as an additive to gasoline for more than a short time and during shortages as due to the small volume of production you quickly get a shortage and it becomes a lot more expensive to be used in gasoline.

But there is still the option to shift from Euro-5 gasoline where the aromatics content is 35% to Euro-3 gasoline where the content is 42%. This would increase gasoline production by 10% which may offset the impact of refinery shutdowns.



-

HUOM: ei ole selvää, onko mitään näistä toimepiteistä otettu käyttöön eli ei tietoa, selittävätkö nämä miksi viime viikon tuotantomäärä on niin selvästi suurempi kuin sitä edeltävällä viikolla (varsinkin bensiinin osalta).
 
Viimeksi muokattu:
Viimeksi muokattu:
Lakiehdotus Ukrainan tuesta julkistettiin, josta pitäisi päästä äänestämään lauantaina. 61 miljardin paketti joka on lainamuotoinen ja sisältää määräyksen ATACMS-ohjusten lähettämisestä sekä strategian laatimisesta 45 päivän kuluessa.

Dokumentti:
Vihdoinkin asia etenee,helvetin hyvä! Ja huomio tuohon yhteen sanaan:laina. Nimenomaan laina, ei lahjoitus.
 
Tässä myös pieni laskelma vuoden 2023 osalta:

Dobrevin jakama data alkaa viikosta 8/2023 eli meiltä puuttuvat vuoden 2023 seitsemän ensimmäistä viikkoa. Parasta olisi tietysti etsiä kyseinen data, mutta olen laiska, joten tyydyn arvaamaan. Oletetaan että kuvaajassa näkyvät kahdeksan ensimmäistä datapistettä kertoisivat millä tasolla tuotanto oli näiden seitsemän ensimmäisen viikon aikana eli otetaan kahdeksan datapisteen keskiarvo ja käytetään sitä seitsemän ensimmäisen viikon "viikkotuotantomääränä".

Meillä siis on data 45/52 viikolle eli 86,5% vuoden 2023 viikoista, joten ollaan ns. jotain sinne päin vaikka joudutaankin arvaamaan seitsemän ensimmäisen viikon numerot.

Jaoin aikaisemmassa viestissä erään lähteen datan, joka kertoi ryssän polttoaineiden jalostuksen kapasiteetista aikavälillä 2010-2018.

Voidaan siis tehdä karkea vertailu vuoden 2023 mahdollisen tuotantomäärän kanssa:

1713375488608.png

Mielenkiintoisesti vaikuttaa siltä että bensiinin ja dieselin jalostusmäärä per vuosi ei ole käytännössä kasvanut ollenkaan vuosien 2017-2018 jälkeen vaan vuonna 2023 ollaan samassa kokoluokassa.

Laskin myös taulukon oikeaan reunaan, miten vuoden 2024 viikkojen 8-15 tuotantomäärien summa vertautuu vuoden 2023 vastaavan aikavälin tuotantomääriin. Puhutaan siis viimeisen kahdeksan viikon tuotantomäärästä.

Yksikkönä on miljoonaa tonnia, joten vaikka numerot näyttävät ns. samansuuruisilta, ero viime vuotiseen on 1,1 miljoonaa tonnia eli puhutaan noin 5% pienemmästä määrästä.

Mikä on paljon, mikä on vähän, sitä voi tuumia itsekseen.

Kuten aikaisemmin tässä ketjussa huomautettiin, viimeisten viikkojen aikana on nähty vähemmän droneiskuja ryssän jalostamoita vastaan. Onko kyseessä väliaikainen tauko vai pysyvät asiantila, se jää nähtäväksi. Kenties saivat tarpeeksi tuhoja aikaan ja seuraavat miten tilanne kehittyy? Tai kenties Yhdysvalloista viestitettiin jotain aseavun ehdoista? Tämä jälkimmäinen on tietysti pelkkää arvailua ilman todisteita, mutta iskujen tauolle on joku selitys olemassa ja paremman tiedon puutteessa arvailulle on tilaa. Onhan myös mahdollista että sopivat salaisesti ryssän kanssa strategisten iskujen kohteista? Eli jos Ukraina hellittää jalostamoiden osalta, ryssä hellittää voima- ja lämpölaitosten kanssa? Pidän tätä epätodennäköisempänä, koska ryssä on iskenyt niitä vastaan koko sodan ajan, joten Ukrainalla tuskin on tahtotilaa sopia heidän kanssaan mistään tällaisesta - varsinkin kun tiedetään, mikä sellaisen "sopimuksen" arvo ja pitävyys on.
 
Viimeksi muokattu:
Lakiehdotus Ukrainan tuesta julkistettiin, josta pitäisi päästä äänestämään lauantaina. 61 miljardin paketti joka on lainamuotoinen ja sisältää määräyksen ATACMS-ohjusten lähettämisestä sekä strategian laatimisesta 45 päivän kuluessa.

Dokumentti:
Täytyy myöntää että erittäin yllättävä kohta tämä ATACMS tässä aloitteessa. Saa nähdä miten käy.
 
En tiedä onko herra nimeltä Peter Zeihan kuinka tuttu ja pidetty foorumilla. Oli 21. helmikuuta Sam Harrisin podcastissa vieraana. Puhuivat mm Ukrainasta ja ydinsodan mahdollisuudesta.
Zeihan on niitä all-around seminaaripuhujia, jotka ottaa liian moneen asiaan kantaa. Eli tarkkaa tietoa ei ole, mutta vakaumuksella esitetään. Tarpeeksi kun tekee povailuja niin voi olla oikeassa. Viihdettä.
Uskottavin on minusta Pohjois-Amerikan talous/työllisyystrendien haistelijana. Esim. Suomesta kertoi vasta eräässä videossaan ja enemmän meni väärin kuin oikein.
Ei se vatnikki ole. Se vain kertoo mitä yleisö haluaa kuulla ilman, että asettaa rajoitteita itselleen sen suhteen tarvitseeko oikeasti tietää suostuakseen puhumaan aiheesta. Asiantuntijoiden saatavuus tai haluttomuus olla mielltä asioista jättää tilaa yleislörpöille.

Jos joku törmää oikeisiin perusteluiihin miksi se väittää, että USA vetäytyisi entisen kaltaisesta merikaupan suojelusta niin kiinnostaa toki kuulla. Se, että omavaraisuus on lisääntynyt esim. liuskeöljyn myötä ei minulle riitä. Kuka nyt luopuisi vallasta tuossa mittakaavassa?
(esim. tuosta kappale Reception ja se arvostelu)
 
Viimeksi muokattu:
Kuten aikaisemmin tässä ketjussa huomautettiin, viimeisten viikkojen aikana on nähty vähemmän droneiskuja ryssän jalostamoita vastaan. Onko kyseessä väliaikainen tauko vai pysyvät asiantila, se jää nähtäväksi. Kenties saivat tarpeeksi tuhoja aikaan ja seuraavat miten tilanne kehittyy? Tai kenties Yhdysvalloista viestitettiin jotain aseavun ehdoista? Tämä jälkimmäinen on tietysti pelkkää arvailua ilman todisteita, mutta iskujen tauolle on joku selitys olemassa ja paremman tiedon puutteessa arvailulle on tilaa. Onhan myös mahdollista että sopivat salaisesti ryssän kanssa strategisten iskujen kohteista? Eli jos Ukraina hellittää jalostamoiden osalta, ryssä hellittää voima- ja lämpölaitosten kanssa? Pidän tätä epätodennäköisempänä, koska ryssä on iskenyt niitä vastaan koko sodan ajan, joten Ukrainalla tuskin on tahtotilaa sopia heidän kanssaan mistään tällaisesta - varsinkin kun tiedetään, mikä sellaisen "sopimuksen" arvo ja pitävyys on.
Droneiskut eri kohteisiin ovat mielestäni noudattaneet selkeää kaavaa. Isketaan aina sarjassa samankaltaisiin kohteisiin ja sitten iskut siirtyy seuraavaan kohdeluokkaan. Iskuja jatketaan niin kauan kunnes ryssä reagoi ja siirtää riittävästi vähenevää IT:tä kohteiden suojaksi. Näin saadaan raivattua seuraava kohdeluokka IT:stä puhtaaksi. Esim. öljynjalostamoihin iskettiin niin kauan että ryssä oli kriittisellä rajalla ja oli pakko reagoida. Iskuthan pysähtyi kun yhden jalostamon osalta ei saatu kahdella yrityksellä enää mitään läpi. Jalostamojen jälkeen tuli sitten lentokenttien vuoro.

Antaa IT-miesten ajella ympäri suurta ryssänmaata, tuolla 1000km säteellä saa ihan hyvin tahkottua S-300:sen lavetteihin kilometrejä. Samalla sitten dronemäärät kasvaa tasaisesti joten vainoharhainen ryssänjohto joutuu kasaamaan yhä enemmän IT:tä Moskovan suojaksi joka on tietysti poissa muualta.

Ukrainan tiedustelu tuntuu tietävän missä on aina sopivaa aukkoa ja iskee sinne että saadaan kunnon vaikutusta. Eiköhän lilliputteli hermostunut bensapulastaan niin että öljynjalostamoilla oli IT-ohjusta riittävän piukassa että ei enää kannattanut yrittää.
 
Tässä vielä jotakin koontia tuosta mahdollisesta paketista. Jossain myös vielä oli perattu että lainasta jopa siis 100% voitaisiin antaa anteeksi.

The Ukraine aid bill is really impressive. Just excerpts of it:
- Allocation of more than $60 billion, most of it is military aid, especially the "Operation and Maintenance" (Defense-Wide) section with $27.9 billion makes the largest package
- It also includes support for the civil society of around $7.9 billion (section "Economic Support Fund")
- It is provided as a loan, but the President has the ability to cancel 50% of that loan (Cancelation of Indebtedness) after November 15, 2024
- Funds are available at least until the end of this year, but certain parts such as missile procurement are valid even until September 2026

- 45 days time to lay out a strategy to combat Russian aggression
- It calls to provide a strategy to hasten Ukrainian victory against Russia’s invasion forces in a manner most favorable to United States interests and objectives (possibly the first time that "victory" is explicitly expressed in a formalized manner)
- Transfer of long-range ATACMS, President might object when he sees national security compromised

Overall it is a very balanced but still powerful bill.
 
Back
Top