Kiinan "tuki" on kokonaisuutena milenkiintoinen osuus. Kiina kuten kaikki muutkin ryssän naapurit ovat saaneet kokea ryssän imperialismin ja ryssän hyökkäyksiä. Joten suoraan ryssän sotilaallista kykyä pitkäaikaisesti nostava toiminta ei käy. USA:n lausunnoissa onkin puhuttu komponenteista ja sotamteriaalituotannon paikkauksista. Ukrainan sodan alkamisen jälkeen täälläkin on keskusteltu siitä miten ryssällä on vanhaa ja osin kannibalisoitua sotaromua puoli sieperiaa täynnä. Näiden käyttöönoton ongelmana nähtii varaosien saatavuus. Tästä huolimatta sieltä kentältä ihan todistetusti liikahtaa peltiloota kuin loota Ukrainaan ihan toimivana.
Näitten taustatietojen pohjalta on helppo nähdä että Kiina auttaa ryssää nimenomaan myymällä valmistuskapasiteettia osille joita ryssä ei itse enää osaa valmistaa. Tämän toiminnan avulla ryssä saa vanhoja raatoja Ukrainaa jossa ne tuhoutuu. Valmistusta Kiinassa puoltaa myös se että ryssällä on pulaa työvoimasta kun kaikki tapatetaan Ukrainassa. Kiina saa osien valmistuskuvat ja pitää valmistuskapasiteetin itsellään. Kun varikot on tyhjennetty romuista Ukrainan aroille niin ryssällä ei edelleenkään ole omaa valmistuskapasiteettia eikä enää niitä varikkovarastojakaan. Tällä menettelyllä Kiina heikentää ryssää pitkällä aikavälillä. Samalla noita osia tai materiaaleja ei taatusti anneta ilmeiseksi vaan niistä halutaan käypä hinta, eli tällä tehdään voitollista bisnestä. Kiinalla itsellään on samaa sotaromua varastot pullollaan ja nyt ryssän rahoilla saadaan harjoitella varaosien tuotanto kuntoon nimenomaan sillä osasetillä mitä kuumassa sodassa tarvitaan. Hyvää harjoitusta itä-siperian haltuunottoa varten. Tai Taiwanin.
Tälläisessä sotamateriaalivirrassa liikkuu isot rahat jotka näkyy taatusti kansainvälisessä pankkiliikenteessä. Ja tähän USA on nyt puuttumassa. USA näkee myös Kiinan uhkana jota tasapainottaa ryssä. Jos Kiina pääsee nyt vetämään ryssän kölinalta tuhoamalla ryssän sotimiskyvyn niin Kiina on isompi uhka USA:lle tämän jälkeen. On se meillekkin kivempaa että naapurissa on sopivasti heikennetty ryssä kuin vahvan Kiinan 100% hallinnoima alusmaa. Pöö-korea on puhdas Kiinan alusmaa/proxy ja meno on siellä sen mukaista. Jostain kumman syystä koreoiden rauhallisemmalle yhteiselolle tuli jyrkkä stoppi kun Kiina alkoi vahvistua. Yhdistynyt Korea lienee Kiinalle iso uhkakuva.
Ukrainan kannalta tilanne on siis huono. Vaikka Kiinan etu on heikentynyt ryssä niin tämän heikennyksen maksaa Ukraina. Sodan alussa epäiltiin ryssän kykyä sotia pitempään mutta tämä onnistuu Kiinan toimittamien varaosien ja materiaalien avulla. Näin ne kannibalisoidutkin raadot saadaan sotakuntoon, senkun pulttaa Kiinalaista osaa kiinni. Tämän takia ryssä pystynee sotimaan vielä sen 1-2 vuotta. Kiinan etu on että ryssä häviää mutta ensin ryssän pitää antaa tyhjentää neuvostoliiton aikainen romu Ukrainaan.
Sodan alussa oletin että on Kiinan etu antaa ryssän polkea itsensä suohon ihan itsekseen. Mutta sopivalla avustamisella tuota suohonuppoamista pystyy nopeuttamaan ja pahentamaan huomattavasti. Ja tämä on se Kiinan avun oikea motiivi: pumpataan rahat ulos ja varmistetaan sotimiskyvyn totaalinen menetys.
Niin, tässä nimenomaan nähdään se Kiinan kasvanut tuki. Ryssä saa ne romupihan romut ajokuntoon ja rintamalle, sama koskee kaikkea muutakin kalustoa.
Joka tuutista tulee kuinka Kiina on rakentanut/rakentaa ryssän sotateollisuuden sellaiselle tasolle jota ei olla nähty sitten toisen maailmansodan. Jos tämä tieto on totta niin sen vaikutuksia aletaan näkemään sitten 2-3 vuoden päästä, tähän asti on aavisteltu ryssän vanhojen romujenkin riittävän.
Kiinalle niin vahva venäjä on paras, että se pystyy laittamaan kampoihin lännelle Euroopan alueella. Tämä antaa sitten Kiinalle suuremman mahdollisuuden aloittaa omat valloitusretkensä Aasian suunnalla, ensimmäisenä Taiwan ja siitä sitten pikkuhiljaa muitakin saaria ja lopuksi mantereen puoleltakin jollei tähän puututa isosti ennen sitä.
Kiina on valmistautunut isompaan rähinään kymmeniä vuosia ja tähän länsi ei ole ymmärtänyt reagoida mitenkään. Jos ajatellaan isossa kuvassa niin Kiinalle tämä venäjän (epäonnistunut) sotaretki Ukrainassa on yksi tärkä pala suuremmassa suunnitelmassa. Tässä pitää muistaa se, että ei ole enää mitään paluuta normaaliin maailmaan, siihen maailmaan joka tunnettiin ennen ryssän hyökkäystä Ukrainaan. Nyt peli on avattu ja nyt niitä siirtoja on alettu ottamaan. Ensimmäisen siirron otti tietysti ryssäläinen kun se ei tunnetusti pysy housuissaan silloin kun valloituskiima iskee päälle, no se törmäsi ukrainalaiseen seinään ja jäi siihen jumiin, tämä siirto on silti edelleen käynnissä ja se sitoo lännen voimavaroja hyvin.
Toinen siirto oli lähi-idän konfliktin eskaloiminen - eli Hamasin hyökkäys Israeliin putinin syntymäpäivänä 7.10.2023. jolloin lännen resursseja saatiin levitettyä taas laajemmalle alueelle. Tässä kohtaa myös se Ukrainan suurempi tukeminen alkoi hiipumaan, eli jenkkien ja lännen resurssit eivät enää pysynyt välttämättä täysin perässä siihen tarpeeseen nähden joita tuettavat maat olisi tarvinnut.
Kolmas siirto oli se, että Iran löi pökköä pesään ja yritti tehdä suuren iskun Israeliin. Tämän iskun perimmäinen tarkoitus jäi kuitenkin hiukan epäselväksi että mitä Iran tällä liikkeellä yritti saavuttaa. Tällä kertaa se jäi suutariksi ja Iranin asevoimien yhdeksi suurimmaksi häpeäpilkuksi - eli tämän kolmannen siirron voidaan olettaa epäonnistuneen siltä osin mitä vaikutuksia sillä lähdettiin hakemaan. Oma ajatus on, että tällä haettiin sitä kolmatta siirtoa lännen voimien sitomiseksi ja levittämiseksi - toisaalta osittain tässä kyllä onnistuttiin vaikka isku Iranin näkökulmasta epäonnistuikin.
Neljäntenä siirtona voidaan pitää sitä mitä Afrikan alueella tällä hetkellä tapahtuu. Siellä länsi on ottamassa turpaan joka alueella ryssältä ja muilta akselivalloilta. Tästä esimerkkeinä Burkina Faso, Mali ja nyt kolmantena Niger josta on lähiaikoina ajettu Ranskan ja USA:n joukot ulos maasta, kuten jo aiemmin ne ajettiin pois Burkina Fasosta ja Malista. Nigerissä Wagner on saapunut maahan ja tuonut myös mukanaan oman ilmatorjuntakalustonsa. Nigerissä on ollut tähän päivään asti USA:n tärkein lentotukikohta koko Afrikan alueella. Sieltä on pystytty seuraamaan koko kriittisen Keski-Afrikan alueen tapahtumia - nyt tämän koko alueen ottaa haltuunsa venäjä. Eli tälläkin alueella voidaan saada jotain kähinää aikaiseksi niin, että länsi joutuu sitomaan isomminkin kalustoa tälle alueelle, toki tämä ei ole mikään prioriteetti ykkönen, mutta kuitenkin yksi paikka joka vaatii ainakin jonkilaista huomiota.
Viidentenä voidaan ottaa Etelä-Amerikan tapahtumat ja siellä varsinkin Venezuelan yritykset sekoittaa pakkaa tässä kuitenkaan sen suuremmin onnistuen - ainakaan vielä.
Kuudentena sitten Kiinan oma hääräys omalla lähialueellaan. Esimerkkinä voidaan ottaa saarien valtaukset ja niille sotilastukikohtien rakentaminen ynnä muu muille lähialueiden valtioille vittuilu. Kiinan merivoimat on toistuvasti iskenyt kiistellyillä merialueilla filippiiniläisten kalastaja-alusten ja ranikkovartioston alusten kimppuun vesitykeillä. Tämä on omasta mielestäni sellaista pidemmän aikavälin toimintaa jolla Kiina yrittää normalisoida sen, että se voi käydä heikompien maiden kimppuun ilman sen suurempaa vastausta. Saman tyylistä touhua, jota ryssä piti Ukrainaa kohtaan ennen vuoden 2022 hyökkäystä.
Näistä kaikista ns. siirroista voidaan vetää yhteydet Kiinaan. Uskon että Kiina on kaikkien näiden tapahtumien takana ainakin osittain ja nämä kaikki tapahtumat myös tukevat Kiinan omia pyrkimyksiä haastaa USA maailman johtavana valtiona. USA heräsi tähän asiaan Trumpin kaudella, mutta nyt Bidenin kaudella näihin Kiinan pyrkimyksiin on herätty tosissaan. Tästä kertoo se, että Kiinaa ja Kiinan teollisuutta kohtaan on alettu asettamaan pakotteita. Pakotteet on kohdistunut Kiinan johtaviin teknologiafirmoihin, esimerkkinä Huawei. Lisäksi sähköautofimoja kohtaan on suunnitteilla isompia pakotteita. Kiinan terästuontia kohtaan on myös suunnitteilla isompia pakotteita - kuten myös muita sellaisia aloja kohtaan joista varsinkin USA on jäänyt Kiinasta jälkeen. Tästä mainittakoon vaikka sellainen kuin valtamerialusten valmistus - knoppitietona tästä että USA rakensi viime vuonna n. 10 valtamerialusta ja Kiina n. 1000 valtamerialusta. Kiinan teollisuus on maailman tehokkain ja tuottavin ja nyt tätä vastaan länsi on joutumassa ns. taisteluun. Ennen kuin se todellinen yhteenotto alkaa, yhteen otetaan talouden- ja teollisuudenaloilla.
Omasta mielestäni nyt ollaan siinä pisteessä, että Kiina on ajettu tilanteeseen jossa sen on valittava puolensa. Joko se jatkaa venäjän tukemista sodassa Ukrainaa vastaan ja kohtaa USA:n pakotteet tai sitten se lopettaa venäjän tukemisen ja jatkaa taloutensa kasvattamista.
USA on nyt myös sellaisessa tilanteessa, että sen on nyt pakko toimia Kiinaa kohtaan, jos se meinaa pysyä maailman talous- ja sotilasmahtina. Nämä ovat viimeisiä hetkiä, jolloin USA:lla on vielä voimia kohdata Kiina myös sotilaallisesti.
Jos Kiina valitsee ryssän tukemisen, jenkit tulevat laittamaan uusia pakotteita Kiinaa kohtaan - tämä asia on myös sanottu monella suulla lähiaikoina.
Kiinan on sitten taas vastattava näihin pakotteisiin omilla pakotteilla USA:ta kohtaan. Pakotteet ovat alussa lieviä mutta kiristyvät kerta toisensa jälkeen, samoin Kiinan venäjän tuki tulee kasvamaan kokoajan jolloin pitkässä juoksussa USA:n ja Kiinan välit tulevat kärjistymään todella pahasti.
Pahin mahdollinen tilanne on se, että Kiinan talous romahtaa, jolloin Kiinalla ei ole enää "mitään hävittävää" - silloin Kiina voi tukea ryssälää täysin avoimesti kaikilla olemassa olevilla keinoillaan. Tällöin myös se Taiwaniin kohdistuva hyökkäys voisi olla ajankohtainen.
Paras mahdollinen tilanne olisi se, että Kiina lopettaisi venäjän tukemisen, Ukraina voittaisi sodan parin vuoden sisällä, ryssälän talous romahtaisi ja putte roikkuisi hirtettynä sähkötolpassa. Tällöin elämä voisi palautua suhteellisen normaaliksi.
Oma veikkaus on, että tälläkin kertaa joudutaan menemään pahimman kautta, kiitos lännen munattomuuden.
Ukrainan voitto ja ryssän täydellinen häviö on ratkaiseva asia koko yhtälössä.