Ukrainan konflikti/sota

Jos noista ikiaikaisista foxbateista joku saadaan lentoon, niin Ukrainan insinöörit tekee siitä varmaan mielellään droneversion. Tuollaiseen saa jo niin rajun kuorman ja lentomatka on matalalennossakin puita viistäen toista tuhatta kilometriä, että voisi siinä kremlin kekkulin kupolissa kopsahtaa, kun ajaisi kymmenen tonnia räjähtävää kelmien kerhon sipulikattoihin. Mjoo, taitaa olla turha helppo ampua alas moinen, mutta kummasti nuo muutkin dronevehkeet on pitkälle päässeet..
 
Tästä tulee aikamoinen antikliimaksi vielä tästä f16 hekumoinnista.
Jotta tuota osattaisiin käyttää oikeasti tehokkaasti menisi aikaa monta vuotta…. Toivon että tuolle saadaan palkkasotureita jostain kaivettua isolla rahalla, ohjaajaksi ja muuhun organisaatioon.
Veikkaan, että antikliimaksi tulee ennemminkin johtumaan siitä, ettei niitä kalliita ohjuksia yms aseistusta niihin koneisiin tule virtaamaan lännestä mitenkään kovin vuolaasti. Sama homma kun esim. Patriotin kanssa. Tavara on kallista ja sitä on vähän eikä kukaan halua omistaan luopua.
 
En ihan pysynyt perässä minkä perusteella laskit ennusteen.
Ruotsalaisten excelin mukaan tämän vuoden puolella ryssä on menettänyt keskimäärin 700 IFV/AFV purkkia kuussa.
Nämä siis päivän lukujen mukaan.

Jos arvellaan että edes 40% on pysyviä menetyksiä niin ao. kategoria tippuu 300 kpl / kuussa.
Eikö tämä tarkoita sitä, että tynnyrin pohja on jo näkyvissä syksyllä nykyisellä hyökkäysaktiviteetilla? Jos meinaavat säilyttää pohjatason aktiivijoukoille.

Tämäkö on osasyy puskemiseen, tiedetään että viimeinen ja paras mahdollisuus ottaa isommin alueita on juuri nyt?


Minun laskelma on hyvin yksinkertainen ja perustuu täysin Jompyn kertomiin varastotukikohtien numeroihin eli tehdään oletus että tukikohtien tyhjeneminen jatkuu samaa keskiarvoista tahtia kuin miltä ne näyttävät tyhjenneen

Laitan lyhyen kavauksen spoilerin taakse eli mitä tuossa on laskettu:

Otetaan malliksi tämä BMP-vaunujen varastotilanteen kuva:

1714403490660.png

Oleelliset yksityiskohdat ovat:

- BMP-vaunujen määrä ennen sodan alkua, jonka oletan olevan sama kuin niiden määrä 24.2.2022
- BMP-vaunujen määrä tuoreimpien satelliittikuvien ottamisen hetkellä, tämä on Working vehicles -sarakkeessa
- montako päivää sodan alusta on näiden tuoreimpien satelliittikuvien ottamisen hetkeen
Näillä tiedoilla voidaan laskea, millaista tahtia kyseinen varastotukikohta on tyhjentynyt tällä aikavälillä. Tämä on tietysti keskiarvo, mutta kuten sanottua, laskelma on yksinkertainen.

Malliksi yksi esimerkki, 3018th/6018th tukikohdan tilanne:

Tuoreimmat satelliittikuvat on otettu 2.1.2024 joten sen ja 24.2.2022 väliin jää 677 päivää. Tänä aikana varastotukikohdista on poistunut 467 kpl BMP-vaunuja joten keskiarvoinen päiväkohtainen poistuma on:

467 / 677 = 0,68981 vaunua per päivä

Jompy arvioi että 2.1.2024 tukikohdassa jäljellä olevista vaunuista 229 kpl on käyttökelpoisessa eli aktivoitavissa olevassa kunnossa.

Täten kysymys on, JOS tukikohdan tyhjeneminen jatkuu samaa tahtia (0,68981 vaunua per päivä), niin minä päivänä se on täysin tyhjä?

229 / 0,68981 = 331,97547 päivän kuluttua

Mitä tämä tarkoittaa päivämääränä?

2.1.2024 + 332 päivää = 1.12.2024 (taulukon oikean reunan sarake)

Eri varastotukikohdat tyhjenevät erilaista keskiarvoista vauhtia, joten oletan että nämä tahdit yhteenlaskemalla saataisiin keskiarvoinen "tarve" per kuukausi, joka on ihme ja kummaa tasan 60 kpl per kuukausi.

Joten tein muuten saman laskelman, mutta sovitin varastotukikohtien jäljelläolevien vaunujen määrän samalle päivämäärälle (28.4.2024 sarake) jotta ne olisivat vertailukelpoisia.

Laskin tämän jälkeen, kuinka monta päivää 28.4.2024 jälkeen tarvitaan, jotta määrä on kutistunut 795 kpl --> 0 kpl kun poistuma on 2 kpl per päivä.

Tämän laskelman lopputulos on 30.5.2025.

-

Tässä on tietysti monta yksityiskohtaa joista johtuen tämä voi olla enemmän tai vähemmän pielessä. Näin on aina kun yritetään käyttää keskiarvoja, mutta jos EI haluaisi käyttää keskiarvoja vaan jotain hienompaa, silloin pitää arvata varastotukikohtien tyhjenemän funktio.

En halunnut lähteä arvaamaan moista, vaikka todellisuudessa tyhjenemisen tahdin voi kuvitella muuttuneen. Arvatenkin vuosi 2022 meni osittain "opetellessa" eli tahti on voinut kasvaa kuukaudesta toiseen, koska tekemällä oppii. Jossain vaiheessa tämän jälkeen he lienevät saavuttaneet jonkinlaisen vakiotilan eli kapasiteetin maksimin, mitä parempaan eivät kykene.

En usko että heidän kapasiteettinsa olisi kasvanut tasaisesti hyökkäyksen alkamisesta tähän päivään asti. Tämä ei ole mahdotonta, mutta pidän tätä epätodennäköisenä. Harva teollinen prosessi kasvaa tasaisesti kokoajan ilman että törmää johonkin pullonkaulaan.

Toki voidaan koemielessä arvailla, miten tilanne muuttuu JOS nykyinen varastojen tyhjenemä on suurempi kuin koko sodan ajalle laskettu keskiarvo. Voidaan laskea, miten tämä muuttaisi "takarajaa". Tällöin pitäisi tietysti arvioida jokin päivä läheltä satelliittikuvien ottamisen ajankohtaa ja tasata tukikohtien tilanne ko. päivälle. Sen jälkeen voi laskea, miten kauan kyseinen "jäljellä olevien vaunujen määrä" riittäisi, kun käytetään erilaisia keskiarvoisia tyhjenemiä.

Minä en jaksa vaivautua, koska tällä ei pitäisi olla suuren suurta merkitystä kokonaisuuden kannalta. Olen jo laskenut valmiiksi varastojen tilanteen (arvio) 28.4.2024 joten kokeillaan parilla suuremmalla numerolla, miten takaraja muuttuisi:

Poistuma 2,5 vaunua per päivä:

28.4.2024 + 795 / 2,5 = 11.3.2025

Poistuma 3,0 vaunua per päivä:

28.4.2024 + 795 / 3,0 = 17.1.2025

Poistuma 3,5 vaunua per päivä:

28.4.2024 + 795 / 3,5 = 11.12.2024

-

ELI vaikka oletettaisiin selvästi laskettua keskiarvoa suurempi aktivoinnin tahti tästä päivästä eteenpäin, 795 kpl BMP-vaunuja riittää joko vuoden 2024 loppuun tai vuoden 2025 alkuun.
 
Tästä tulee aikamoinen antikliimaksi vielä tästä f16 hekumoinnista.
Jotta tuota osattaisiin käyttää oikeasti tehokkaasti menisi aikaa monta vuotta…. Toivon että tuolle saadaan palkkasotureita jostain kaivettua isolla rahalla, ohjaajaksi ja muuhun organisaatioon.

Luulisi ympäri maailmaa löytyvän evp. statuksella olevia F-16 -kuskeja, sotavalmiita sellaisia siis.
 
Venäjän hyökkäyssodan vuoksi Ukraina lakkaa sodan ajaksi noudattamasta muun muassa sellaisia yleissopimuksen määräyksiä kuin asunnon loukkaamattomuus, kirjeenvaihdon ja puhelinkeskustelujen yksityisyys, liikkumisvapaus, asuinpaikan vapaa valinta, kokoontumisvapaus, sananvapaus sekä mielipiteen- ja ilmaisunvapaus.

 
Täällä heitelty, että EU:n pitäisi julistaa lentokieltoalue ja se olisi jotenkin ratkaisevan hyvä juttu.... Minähän en taas tota tyhmänä tajua...Mitä se muuttaisi? Eikös kaikki lentoliikenne jo kierrä alueen? Eikös sotilasilmailu tee niin ku haluaa, oli kieltoja tai ei? Eikös ryssä rikkoisi kieltoa kuitenkin, kuten kaikkea muutakin sopimusta?....Kertokaa miks se lentokieltoalueen julistaminen olis niin hyvä juttu? Ampukaa kaikki ryssät alas, lensi ne kieltoalueella tai ei... Suomenlahdelta voitais alottaa, pysäyttää Königsberkin rahti....

ps. ilmakielto olisi hyvä juttu, mutta ei se noitten paskiaisten kanssa mitään auta.....
 
Viimeksi muokattu:
Nämä lukemat ja Iranin oman toiminnan vaikutukset ovat mielenkiintoisia. Luvut kun tosiaan viittaa siihen että ryssä ei ole vieläkään saavuttanut omatoimista kykyä edes tälläisten yksikertaisten lentolaitteiden valmistukseen.

Ehkä tärkein asia tässä "ryssä lisää asetuotantoaan" asiassa on osaavan työvoiman tarve. Pistät minkä tahansa tehtaan pystyyn niin siihen tarvitaan asiansa osaavia ja asialleen omiatautuneita insinöörejä. Osalla pitää olla myös pitkäaikaista kokemusta. Kaikki varmaan muistaa miten sodan alettua juuri akateemisesti koulutetut lähti ryssälästä laumoissa. Väestöpohjan osalta pitää muistaa että ryssälä on taloudeltaan Italian kokoinen, eli se noin miljoona lähtijää pitää suhteuttaa noin 50milj väestöön, ei 110milj. ryssälään. Tuosta 110milj väestöstä kun pitää olla suurin osa tyhjäntoimittajia, juoppoja ja sairaita koska muuten tuo alisuorittaminen ei selity. Lisäksi lilliputtelilla on akuuttipula perustyöntekijöistäkin. Lisäksi etulinjassa kuolee kokoajan juuri sitä ryssän väestöä joka jaksaa kävellä repun&aseen kanssa kilometritolkulla maastossa. Juopot ja sairaat ei tuota tee. Sama vaatimus se on teollisessa tuotannossakin. Seuraava LKP lienee siis ihan puhdas mahdottomuus, väestöä ei vain ole enää jäljellä.

Shaded dronejen määrä kertoo suoraan siitä että lilliputtelilla on seinä vastassa, väestöpohja ja teollinen kapasiteetti ei mahdollista suurempaa tuotantoa. Shaded määrät ovat todennäköisesti se minkä Iran pystyy osia valmistamaan, runkoja sitten tehdään molemmissa maissa. Iranin osalta tuotanto lienee sitten sen puolet kuukausimäärästä. Israeliin iskiessään Iranille selvisi että saturaatiohyökkäys vaatii paljon enemmän näisät droneja. Paljon tarkoittaa kymmeniä kertoja enemmän. Käytännössä Iran on huomannut että sroneja pitää varastoida vuoden tuotanto ja sitten saa ehkä yhden iskun onnistumaan. Joten ryssälle ei riitäkkään enää muuta kuin kittejä asennettavaksi runkoihin. Lisäksi tässä on varmasti Iranilla oma lehmä osajass, eiköhän he ole jättäneet jonkin oleellisen kokonaisuuden vain omiin käsiin että lilliputteli joutuu siirtämään taaloja ja kultaa mullaheille.

No Ukrainan sota tuo esille aikamonta rssän ongelmaa: aseiden uustuotanto takkuaa, vanhan varaston kunnostamiseen tarvitaan Kiinalaisia osia ja ainoa mikä ilmeisesti alkaa rullata on murkulatuotanto. Tosin sekin kaiketi Kiinalaisen puuvillan avittamana. Todennäköisesti Kiinasta tulee myös muitakin teollisuuskemikaaleja räjähdetuotantoon.

Jos tarkastellaan vuoden 2024 Shahed-136/131 / Geran-2 dronejen käyttöä kuukausi kerrallaan, havaitaan että viimeiset reilut kaksi viikkoa ovat hyvin poikkeuksellisia (MUOKKAUS: päivitin tämän viestin datan siten että myös huhtikuu on kokonaisuudessaan):

Tammikuu 2024:

1714409584287.png

Kuvaajan summa = 362

Toki todettava heti kättelyssä että 1.1.2024 käytetty 100 kpl vääristää osittain koko kuukauden saldoa. Lasken tämän osaksi joulun ja erityisesti uudenvuoden 2023/2024 suurempaa hyökkäysaaltoa, ja kuten nähdään, tammikuu oli muilta osin verrattain "hiljainen".

Kuukauden muiden päivien aikana laukaustiin 262 kpl näitä droneja.

Tämä kuukausi on lähin viimeaikainen vertailukelpoinen jakso, kun pohditaan viimeisen kahden viikon eli käytännössä huhtikuun 2024 jälkimmäisen puoliskon "outoa hiljaisuutta".

Tammikuun numeroista on nähtävissä kaksi hiljaista jaksoa: 8.1.-16.1. eli 9 päivää ja 19.1.-29.1. eli 11 päivää. Näiden aikana droneja käytettiin vähän, mutta ei joka päivä ja hiljaisten jaksojen molemmin puolin on sitten päiviä jolloin droneja käytettiin selvästi suurempi määrä.

-

Helmikuu 2024:

1714409658382.png

Kuvaajan summa = 379

Kokonaismäärä oli aavistuksen suurempi kuin tammikuussa mutta käyttö jakaantui tasaisemmin, mikä tarkoitti samalla pienempi dronejen määriä per päivä (muutama kiivaampi päivä näiden joukossa).

Hiljaiset jaksot jäivät kolmen ja neljän päivän mittaisiksi.

-

Maaliskuu 2024:

1714409721126.png

Kuvaajan summa = 513

Kuukauden kokonaismäärän osalta selvästi "kiivas kuukausi" mutta tällöinkin nähtiin kahden, neljän ja kolmen päivän hiljaiset jaksot. Muuten droneja käytettiin paitsi tasaisesti niin nähtiin myös useita päivä jolloin käytettiin kymmeniä droneja per päivä.

-

Huhtikuu 2024:

1714489625797.png

Kuvaajan summa = 287

Kokonaismäärältään huhtikuu on vuoden 2024 hiljaisin kuukausi - ainakin toistaiseksi.

Dronejen käyttöä tapahtui tasaisesti kuukauden ensimmäisen kahden viikon ajan, mutta kuten nähdään, 12.4.2024 jälkeen iskut harvenivat selvästi. Kuukauden alku muistuttaa lähimmin helmikuuta eli pienehköjä iskuja tasaisesti ja muutama suurempi niiden joukossa mutta kuukauden loppu on jotain mitä ei ole nähty toistaiseksi vuoden 2024 aikana: iskuja on tehty, kyllä, mutta ne ovat olleet pieniä ja kokonaisuutena voidaan puhua pitkästä, kohta 2,5 viikkoa jatkuneesta hiljaisuudesta.

Asiaa voi lähestyä näin: aikavälillä 1.4.2024 - 12.4.2024 (12 päivää) ryssä laukaisi 214 kpl näitä droneja, keskiarvo on 17,83 kpl per päivä. Jos tämä sama tahti olisi jatkunut koko kuukauden ajan, droneja olisi laukaistu 535 kpl.

Aikavälillä 13.4.2024 - 30.4.2024 (18 päivää) ryssä laukaisi 73 kpl näitä droneja, keskiarvo on 4,06 kpl per päivä.

-

Näin pientä dronemäärä ei ole nähty sitten lokakuun 2023 jonka jälkeen näitä on laukaistu joka kuukausi vähintään 360 kpl ja usein selvästi enemmän:

1714410870602.png

-

Onko tämä pysyvä asiantila vai ainoastaan väliaikainen juttu, sitä ei voida tietää.

Ei silti voi olla kiinnittämättä huomiota siihen että Iranin ohjus- ja droneisku tapahtui 13.4.2024 ja ryssän "pitkä hiljaisuus" alkoi samana päivänä.

Toki, kuten sanottua, ryssän dronejen käytölle on ollut tyypillistä että nähdään kaksi "hiljaisempaa kuukautta" ja niitä on seurannut yksi "kiivas kuukausi" jolloin droneja on käytetty enemmän. Sen jälkeen on taas nähty kaksi "hiljaisempaa kuukautta".

Oletan että jossain vaiheessa lähiviikkojen aikana nähdään taas "paluu arkeen" mutta kiehtovaa nähdä, miten pitkään tämä hiljaisuus jatkuu.
 
Viimeksi muokattu:
Back
Top